Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 609
  • 816
  •   1
Отговори
# 720
Не е редно.

# 721
И аз бих попитала "Кво стана с увеличението?" Даже и твърдо да съм решила да напускам. Ей така, за да чуя какво ще ми отговорят. Или ще ми потвърдят решението за напускане, или има 1% вероятност да е станала грешка. Ако е грешка, защо да не си взема увеличението?
Ясно е, че си обидена, но емоциите са много лош съветник.

# 722
Те много неща не са редни за питане, но хич не е рядко като махленска клюкарка да са питанията на интервю... семейно положение, имаш ли заеми, под наем ли си, всякакви такива малоумни неща. Някой път е трудно да запази човек самообладание, ако това му е насреща. Това отделно от какво животно/дърво/напитка си и цялата такава група въпроси дето хептен не е за казване откъде си ги вадят.
Имала съм интервюта дето само от такива въпроси са се състояли, нищо по същество... а да, на едното питаха бърка ли ме че работата е на смени. Ами не, то ако беше проблем, нямаше да кандидатствам като го прочета в обявата. Но това беше най-релевантният въпрос в цялото интервю Grinning

# 723
  • София
Catcher, така или иначе си решила да напускаш, защо не говориш с този, който ти е обещал увеличение на заплатата? Да си изискаш обещаното. Ако не за друго, ами за собствено удовлетворение. Може и да е грешка.

Аз писах писмено всичко с някои провинения дори. Но все пак го чувствам унизително и като молене и бях готова да си подам предизвестието. Ще видим, но няма да се моля.
Не е грешка, правили са го и с друг служител. И той напусна. Тоя, дето разказа на всички от клиента.

# 724
Catcher, така или иначе си решила да напускаш, защо не говориш с този, който ти е обещал увеличение на заплатата? Да си изискаш обещаното. Ако не за друго, ами за собствено удовлетворение. Може и да е грешка.

Аз писах писмено всичко с някои провинения дори. Но все пак го чувствам унизително и като молене и бях готова да си подам предизвестието. Ще видим, но няма да се моля.
Не е грешка, правили са го и с друг служител. И той напусна. Тоя, дето разказа на всички от клиента.
Това не е унижение и не е молене. Унижение е за този, който има очи да те гледа, а такива измекяри нямат скрупули.
Не е ли документирано това увеличение?

# 725
  • София
Не. Те никога не документират.
Дори когато са спазвали. Аз си документирам от моя страна разговорите ни.

Вчера мениджърът за първи път ми върна имейл. Защото имаше намек за полова дискриминация. Тях само от това ги е страх.

# 726
Кечър, нали имаше много овъртайм, няма ли да ти ги признаят?
Пак да повторя, с риск да съм досадна. Като не става пускай си предизвестието, нека тече. Един два месеца без работа не е чак толкова фатално, че да търсите веднага ново работно място. Човек един път живее и освен работата има и други неща в този свят.

# 727
Не. Те никога не документират.
Дори когато са спазвали. Аз си документирам от моя страна разговорите ни.

Вчера мениджърът за първи път ми върна имейл. Защото имаше намек за полова дискриминация. Тях само от това ги е страх.
В смисъл: обещано ти е увеличение, но няма анекс за това?
….
Относно мнението, че си хабиш нервите, изцяло съм съгласна. Или приемаш, че ще си в тази токсична среда, или трайно си очертаваш краткосрочно напускане. Без да спекулирам, но за здравето ти е важно и да си далеч от това също.

Последна редакция: сб, 06 май 2023, 22:12 от Tsugumi_

# 728
  • София
Да, това правя, пиша minutes с редовното - ако има нещо за добавяне или коригиране, моля стъпете на този имейл. И няма. Пиша си сама имейли като улава, досега вчерашният е първият върнат.

Последна редакция: нд, 07 май 2023, 16:04 от The Catcher in the Rye

# 729
Аз бих започнала интервенциите и лечението сега, веднага. Почваш процедурите си, излизаш в дълъг болничен и чак като оздравееш напълно - се връщаш на работа. Защо не направиш така сега?

# 730
И аз те съветвам да си пуснеш болничен и да започнеш с интервенциите. По-добре да действаш докато си на тази работа.

# 731
.

Последна редакция: нд, 07 май 2023, 09:11 от Tsugumi_

# 732
Аз например много нерви изхабих в предишната фирма и съжалявах, че не напуснах по-рано. Нямаше никакъв смисъл да се ядосвам толкова.

# 733
Днес стана един месец от както ми се прекрати договора след тримесечно предизвестие. Е няма такова щастие Grinning имало и живот без да работиш...

# 734
Относно напускането преди края на предизвестието - не само, че не е проблем, ами новата фирма дори предпочита да са минали колкото може повече дни, за да плаща по-малко. Неустойката се удържа от последната заплата на служителя срещу документ. Този документ се носи на новия работодател и той ви връща неустойката заедно с първата ви заплата. Понеже става дума за 2 месеца предизвестие, а и неустойките са бруто - питайте в HR какви са стъпките, ако дължимата сума е по-голяма от размера на последната заплата.

А относно въпроса за децата - мен не са ме питали, защото аз винаги с това започвам. Казвам, че съм неомъжена и без деца. Сега може би ще ме нападнете, че не е редно и че забраната да се обсъждат подобни теми би трябвало да важи и за двете страни. Но намирането на работа е борба. Знам, че заради възрастта ми може и да си помислят, че ще бързам за последния влак и вместо с искания да си тръгвам по-рано и болнични през 2 седмици, ще ги изненадам директно с някое майчинство. Но докато не мина 40, така ще е.

Общи условия

Активация на акаунт