Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 955
  • 816
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Пенсията ще си я взимам в друга държава, ако се въведе политика, Гена майката да получава същите пари за 4ч. работа, а Гана бездетната да опъва по 8ч.
А ако Гана е с 3 неуспешни инвитро и двамата с мъжа и са с phd, пак ли трябва да работи по 7 или ще има изчисляване на пропуснати ползи от държавата и прихващане от БВП.
И кой ще покрива gap-а за бизнеса?

Понякога не се четете какво пишете.

Скрит текст:
Децата са деца и без да са деца на магистри и доктори, впрочем. Много сте чувствителни, но това изказване за мен бе цинично.

"Дайте ми привилегии, защото моите деца ще помогнат на БВП-то" е равно на "дайте ми повишение, за да помогна на компанията". Реално личният интерес е с централно място, замаскиран с клишета.

Последна редакция: ср, 12 апр 2023, 17:14 от The Catcher in the Rye

# 121
  • Наблизо
Това с почасовата работа съществува и не в една държава.До три години на детето е по право от 50 до 80 процента,по избор.Само не можеш да си избереш деня/дните от седмицата.
Не е попречило да бъда наета аз например нито много други жени.
След третата година е по усмотрение на началника,но в зависимост от ситуацията в екипа,се разрешава.
До третата година се получава добавка от държавата,нещо като детски за изгубения доход.В зависимост от дохода го покрива изцяло или част.
Не разбирам защо ви се струва такава ерес това.

# 122
  • София
Бютифул, ако е по избор - ОК. НО тук се прокламираше да се задължат работодателите да плащат, защото някой гледа деца.
Ако е по избор, със съответната корекция на заплатата - ОК съм. Прочети пак поста на Герка.
За протокола - имам хора на 6 часов работен ден в моя екип.

# 123
Защото ставаше дума не просто за 50 или 80 процента работа, а и за това въпреки намалените часове да се плаща 100% заплата, все едно е било работено на 100%.

# 124
Аз доколкото разбрах, Гери имаше предвид не работодателят да плаща нещо, а от каквато е там заплата на родителя (независимо дали 50%, 80% или 100% заетост) да сме смъква една сума на дете от данъчната база. Това го има в България ако не се лъжа и сега, но е много малко, излизаше примерно 200 лв по-малко платени данъци на годишна база. Според мен също е редно да има по-сериозни данъчни облекчения за родителите.

# 125
Аз доколкото разбрах, Гери имаше предвид не работодателят да плаща нещо, а от каквато е там заплата на родителя (независимо дали 50%, 80% или 100% заетост) да сме смъква една сума на дете от данъчната база. Това го има в България ако не се лъжа и сега, но е много малко, излизаше примерно 200 лв по-малко платени данъци на годишна база. Според мен също е редно да има по-сериозни данъчни облекчения за родителите.

И това го имаше, ама по-напред и никой не възрази. Но после дойде това с процентите.

# 126
Може грешно да съм разбрала. Аз разбрах изказването като примерно ако работиш на 80%, но имаш данъчни облекчения, че благодарение на тях реално си компенсиран за някаква част от загубените 20%. Защото те ефективно така работят, ще се вдигне нетото.

За протокола, колкото и да се пъне държавата при този негативен механичен прираст никакви мерки няма да помогнат. Не задължавам никого, това е лично мнение.

# 127
  • София
Преди беше съвсем символично и накрая плюса се равняваше на около 60 лв за три деца.
Последните две години беше сериозно увеличението. Предната година примерно за три деца върнатите ми пари от данъци бяха максималните възможни  - 1800 лв . Май и тази година би трябвало да има.

# 128
И за тази година е мисля, да. Но това е временна мярка, която влезе в сила във връзка с Ковид.

# 129
  • Наблизо
Аз не прочетох Герка да е казвала,че работодателят трябва да плаща 100% заплата,а че загубата на доход от почасовата работа да се допълва чрез връщане на данъци или помощ тип детски.
В Европа е помощ тип детски защото данъците са прогресивни и колкото си по беден,толкова по-малкп данъци плащаш.Някак не става да губиш примерно 300 евро заплата и да ти връщат 30€ които плащаш като данък.Идеята е,да е за всички деца,независимо колко печелят родителите им.Мисля,че средно помощта е от порядъка на 200€,което за човек на минимална заплата е достатъчно инициативно да се възползва от правото си.

# 130
E, сигурно ако някой чете редовно може да приеме единия пост за продължение на другия, но за мен смисълът беше, че работодателите трябва да покрият и така го разбрах. Още повече, че тонът на целия пост беше как работодателите да бъдат поставени натясно и да не могат да се измъкнат и това повлия (поне при мен) на възприемането на идеята. Още повече, че при данък 10% каквато и отстъпка да се направи, даже и 100% да се опрости данъкът, пак не може да компенсира 30 или 50 процента намалена заплата.

# 131
  • Наблизо
Да,затова това е решено като детски в другите държави.За да може на бедните да им допълва наистина дохода,а богатите с и без 200€ ,се оправят.Герка имаше предвид,или поне аз така разбрах,че ако стане право за всеки родител до 3 -а4 години да може да ползва намалено работно време,ще се притиснат така работодателите които не щат и да чуят.

# 132
Точно това не е решението, защото от това ще се облагодетелстват най-много циганите, които и сега си се мултиплицират, както и работещите на черно. Пробвано е и не работи.
Помощите за деца в България трябва да са или като данъчни облекчения или в натура - храни, дрехи, книги, учебници и т.н.

От цялата дискусия разбрах, че е крайно наложително в българските гимназии да се въведат задължителни часове по икономика и финанси и да се вдигнат стандартите по математика. За ннозина явно държавният бюджет, данъците и т.н са някаква тъмна магия.

# 133
Храни, дрехи, книги, учебници на циганите?

# 134
BadKarma и Beautiful са разбрали правилно идеята ми.
На ЧС се опитах да обясня, че постът е продължение на предишен пост, който е 1-2 страници назад и там съм обяснила откъде идват парите за 20те % намалено работно време (НЕ от джоба на работодателя, а от държавата вместо детски или под формата на върнат ДОД). Явно не се изразявам достатъчно ясно за някои хора (или съм ги надценила Simple Smile )
Beautiful, и аз не разбирам какво толкова революционно има в идеята, че чак държавата щели да напускат. 🧐 Интвресно като  работниците са са борили за 5дневна работна седмица дали пак е имало такива контра елементи?

Кетчър, ти една работа, в която те малтретират и от която пищиш от години в тази тема, не напускаш, че държавата ли ще напускаш? И защо? Защото ще имаш по-добри условия на труд? 😅

ПП Бойко, понеже мисля, че визираш мен, за твое сведение имам диплома по икономика (магистър с много добра оценка) от един от най-елитните университети в Германия. Доста разбирам от бюджети Simple Smile

Последна редакция: ср, 12 апр 2023, 22:23 от GerKa99

Общи условия

Активация на акаунт