Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 085
  • 816
  •   1
Отговори
# 225
Надявам се, че има сходни позиции и ще намериш скоро нещо. За съжаление малко са фирмите, в които се обръща внимание на актуализация на заплати дори и за ключови или просто кадърни служители.

# 226
Корпоративната йерархия има вид на пирамида, тоест колкото по-нагоре, толкова по-малко места. И съвсем логично повечето хора по някое време спират да растат и като позиция, и като заплата. Някои съвсем скоро, други даже и едно стъпало не изкачват. А които се изкачват, го постигат с борба или (май далеч по-ефективно) с местене на нова работа. Но и това е до време, защото местата за CEO са мнооого малко Wink  Тоест трябва човек да е подготвен за застой по някое време и да приеме факта. Поставяш си таргет докъде искаш да стигнеш и после го даваш лежерно - изпълняваш си рутинните задължения, но не се престараваш.  Ми то повечето хора са така, нали? И това им дава време за семейство, хоби, спорт, гаджета... Понеже не бива да се забравя, че всичко си има цена, в това чисто и кариерният успех. И който иска да расте, първо трябва да е наясно със себе си дали е готов да плати цената.

# 227
Съгласна съм по принцип с мнението за йерархията, но, струва ми се, в темата се обсъжда точно този дисбаланс между позиция и отговорности. Хубаво би било да се знае, че достигнато определено стъпало, няма да ти възлагат и задачите на всички останали лентяи, връзкари и некадърници по веригата.

# 228
В немалко случаи хората са си виновни сами (съжалявам да го кажа, и аз го правя), защото се нагърбват с допълнителни отговорности и чужди задачи, после пък се фрустрират, че не се забелязват усилията им.

# 229
Честно казано, ако вземам хубава заплата, няма да се вълнувам каква точно ми се води позицията. Проблемът обаче е, че искат кадърни служители за "без пари". И като виждаш как се водят любовници и приятели за шефове, направо ти се отщява да се доказваш за каквото и да било..... То не само при мен е така, почти навсякъде.
Писала съм и друг път за една от фирмите, в които съм работила - голяма, международна, с име, се назначаваха хора за шефове, които дори нямат идея от работата, обаче са приятели по лов и риболов, любовници и подобни. Махнаха ме, когато детето навърши 3 г., защото племеницата на някоя си голяма шефка на фирма партньор искала точно тази работа да работи, за да се развива, понеже току що е завършила университет и иска да си работи по специалността. Пък аз съм отишла там през джобса, не съм човек на никой, така че няма проблем да ме махнат.

# 230
Съгласна съм по принцип с мнението за йерархията, но, струва ми се, в темата се обсъжда точно този дисбаланс между позиция и отговорности. Хубаво би било да се знае, че достигнато определено стъпало, няма да ти възлагат и задачите на всички останали лентяи, връзкари и некадърници по веригата.

Именно. Ако си стигнала желаното ниво спираш да плащаш високи цени. Или ако не искаш да плащаш цената на успеха, тогава не катериш нагоре. Да не говорим ако я плащаш тази цена, но не получаваш нищо, тогава защо я плащаш? Все варианти за размисъл.

# 231
В немалко случаи хората са си виновни сами (съжалявам да го кажа, и аз го правя), защото се нагърбват с допълнителни отговорности и чужди задачи, после пък се фрустрират, че не се забелязват усилията им.
"Kлопката" понякога е в периода от "доказването" и злоупотребата след това. В началото всеки новопостъпил малко или много се старае да покаже възможностите си, за да остане и след това вече започват да се възползват от показаното.
Обменят се тънкости и техники, как да не се допуска тази грешка.

# 232
Аз да се оплача от лошия си късмет. Бях болничен от началото на месеца до 17.04. Бях говорила с колегите да не взимат моите неща и да си ги довърша, като се върна.
И по празниците се разболях и сега не ми се взима нов болничен за вирусче, работя си… ама едвам говоря с това гърло, направооо къде точно сега се разболях…

# 233
Честно казано, ако вземам хубава заплата, няма да се вълнувам каква точно ми се води позицията. Проблемът обаче е, че искат кадърни служители за "без пари"…

Шуробаджанащината няма да я коментирам, но вярвай ми, и хубава заплата да вземаш пак ако вършиш работа, която не е твоя, ще се ядосваш. И това се случва защото колкото и да ти вдигат заплатата ти свикваш с тая заплата и вече не ти се вижда чак пък толкова висока. А хората си ти лазят по нервите точно колкото и като работиш за по-ниската заплата.

# 234
Сигурно е така, ама сега върша същото за ниска заплата. Някак високата все ще ми помогне да преглътна ядосването..... GrinWink

# 235
Сигурно е така, ама сега върша същото за ниска заплата. Някак високата все ще ми помогне да преглътна ядосването..... GrinWink

За известно време Wink Права е Карма и затова шефовете не дават изведнъж голямо увеличение, а после нищо, а постоянно по малко. Така се запазва мотивацията на служителите.

# 236
Така де, ама като ти падне мотивацията, чакайки да се осъзнаят и да почнат да плащат, и си вдигнеш чукалата, после....?

В старата ми работа (откъдето се махнах не заради пари, а заради всичко останало....Grin ) по подобен начин - като си подадох молбата се почна "Олеле, ама защо така, ама кажи сега какво искаш, пари ли искаш, колкото кажеш, ще ти дадем....."......"Е, мерси" - викам аз. След дъжд качулка.....

И да, тук съм почнала на ХХХ заплата, каквато сме се договорили преди 7 години. Обаче от тогава 2-3 пъти индексация от макс 5% (миналата година), преди това по 2%. Тогава бензинът беше 1,90, сиренето 4-5 лв, хлябът 1 лев. Сега почти всичко е двойно, че и отгоре обаче заплатата ми не..... Ами, няма как аз да съм доволна. Работата си я върша добре, по-добре от преди 7 години, понеже вече съм "старо куче".

# 237
А каква е причината да не си смениш работата в продължение на 7 години? Изгодни други условия, заплатата не ти се е видяла толкова ниска, няма предлагане на такива позиции? Или чувството на недооцененост е ново?

# 238
Ами първо, работата ми харесва, фирмата и колективът също, да речем....то, къде ли няма нещо.... 7 години (от които 2 в ковид) не е много според мен, но явно вече си трябва. Със сигурност ще почна стартово поне на 1,5 от сегашната ми заплата, ама трябва да спра да се мотая и да чакам да се осъзнаят. Пак казвам до преди 2 години заплата беше нормална, средно ниво, но и цените не бяха много различни, сега вече е не е ок.

Или чувството на недооцененост е ново?

Когато ти се дава допълнително работа, но само за "браво", а после ти се казва - "като не си доволна, ей го изхода...", няма как са се чувстваш оценен.

# 239
Ако наистина основната причина за недоволство е заплатата, говори съвсем сериозно с тях. Може пък да я вдигнат! Иначе остава смяна.

Общи условия

Активация на акаунт