Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 079
  • 816
  •   1
Отговори
# 210
На мениджъра това му е работата - да дава задачи.

Това често го чувам. Даже и нещо от сорта - "Аз съм мениджър, не трябва да работя. Само да вземам управленски решения...". Обаче, когато тези управленски решения се окажат неправилни, отговорност не се поема и дори се търси в някакви външни фактори - подчинени, политическа обстановка, инфлация и т.н.
Дано не е навсякъде така, но съм се нагледала на меринджеи - любовници, роднини, приятели. Ама нали мравките отдолу им вършим работата.....те вземат само важните решения!!!

# 211
  • София
На мениджъра това му е работата - да дава задачи.

Всъщност това е следствието от работата на мениджъра.
Работата на мениджъра е да начертае план (базиран на обективната ситуация в съответната сфера), да дефинира крайната точка, която трябва да бъде достигната, да измисли как това да стане. Също така да е наясно с рисковете, да има план Б и В, в случай, че нещо се обърка и да осигури съответното финансиране да се случи всичко това. Също така, трябва да се грижи и за екипа си, защото именно екипът е инструмента за постигането на целите, които си е поставил. Мотивираните хора със сигурност могат да го изведат далеч, но да бъдат хората мотивирани си зависи основно от мениджъра и неговите/нейните лидерски качества.
Даването на задачи е последната брънка.

# 212
  • София
за другото - ако имам време и най-вече желание. Ако не, казвам - не знам, не мога, не разбирам.
На това трябва да се науча и да превъзмогна себе си. Макар че отговорът в този случай е - то може да бъде научено. Демек да търся и да се ровя, за да мога и разбирам. Важи само за мен, не за колегите ми от мъжки пол, които си бъркат в носа и чакат жена да им свърши мръсната работа.

Честит празник на всички, аз също си поспах доста през почивните дни.

# 213
След като ти казват така , отвръщаш - Ами, да се научат, де. Що не? (Визираш тези, чиято работа се опитват да ти прехвърлят)
Тук обаче е важно, че на мен вече просто не ми пука за тази работа, понеже съм наясно, че развитие няма да имам нито като позиция, нито на заплата.

# 214
Аз имам стратегия, започвам да питам - това как, онова как. Накрая най- компетентният поема 🙂 Що ли? Щото за толкоз пари, толкоз старание. Всъщност с въпросите си ги насочвам и улеснявам. Но не поемам задачата, заедно с тиквения медал за изпълнението й.

# 215
Какви права имам, в случай че след 2-рия месец работа, управлението ме сюрпризира, че ще се бачка на смени, някои крайно неудобни за мен и изобщо за хора със семейство и деца?
В договора и предшестващото предложение за работа няма никаква предварителна информация за такава промяна.
Хора, внимавайте много с кол-центровете. Нещата не са точно такива, каквито ги описват. Нарочно ще спестя името на компанията засега, че не знам къде се ровят да търсят нови кадри. Но както гледам, въведат ли промяната с работното време, аз ща-не ща съм аут.

# 216
Ако още си в изпитателен срок, то на практика нищо не можеш да направиш, освен да се опиташ да се разбереш с колегите ти да поемаш само удобните ти смени.
Можеш да откажеш да подпишеш анекса (ако в договора реално е било друго работното време), но тогава най-вероятно ще те съкратят.

# 217
Едва ли ще се съобразят с теб. Ако фирмата минава работа на смени, нямаш много варианти, освен да си търсиш нещо друго.
Дори и да не си в изпитателен срок, не мисля, че имаш полезен ход, освен че може да се съкратят с право на борса.

# 218
Повечето кол центрове дават договори на сумарно работно време. Вързали са си гащите. В началото може да ти кажат, че си само от 9-18, но после да трябва да покриваш и уикенди или късни смени. Като цяло, типично за кол центровете, не се изненадвам.

Кечър, взели са те за мезе колегите ти. Повтарям се, ама това е самата истина.
Соул е права, че ако не виждаш кариерно развитие в тази фирма, то не би следвало много да ти пука за работата. Особено в твоето положение. Ако започнеш някъде на чисто с нов модел на поведение, най-добре за теб.

# 219
  • София
Шери, то излиза от скапания ми мениджър. Той постоянно ги учи и им казва, че като не знаят нещо, да идват при мен, те са като загубени безгласни букви. Има някои, които са от преди мен там. Не става дума за дообучаване.
Днес ще се карам с него.

# 220
За съжаление и при мен е подобно.
Дори вчера една колежка пита на всеослушание как да направи нещо си и един колега ѝ вика - Ходи при Соулчето да ти каже как се прави...!!! Еййй, кат се ядосах. И викам - чакай малко, кой, каквото не знае, Соулчето да помага. Що не дойдете да ме питате за кръчма например, само за работа......
И те ме гледат стреснато....! Явно не очакваха такава реакция.

# 221
Е, то всичко си има някаква граница. Като съм била нова в екипа старите са помагали. И то не е само 1 месец за обучение, а поне няколко след това, защото е много заплетено понякога и сам без помощ няма как. Била съм и от другата страна на барикадата, аз да обучавам и да помагам на нови. И като си по-опитен е нормално да питат. Просто разликата е дали ще им го свършиш или ще им кажеш как се прави и да се оправят.
Аз се старая да не оставям колеги без отговори на въпрос, който ме питат, защото не е колегиално. Обаче не им върша работата. Мога да кажа “това се прави така” и те вече си сядат и си го работят.
Струва ми се, че при кечъра тя им върши работата, а не просто да им каже “направи го така”.

В почти всички екипи (без един) съм имала добри отношения с колегите си и не съм имала никакъв проблем в комуникацията с тях. Вършели сме си работата и сме си помагали. Работата в екип е хубаво нещо, не бива човек да мисли, че сам може всичко. Просто има разлика между това да си помагате и това да вършиш работата на друг човек.

Ето вчера един колега се беше объркал с два мои клиента и беше тръгнал той да им прави репортите. Можех да се направя, че не съм видяла и да го оставя той да го свърши. Не съм такава, не ми тежи да си върша работата. Ако не смогвам, ще поискам помощ.

# 222
То едно е да поискаш помощ от някого, друго е всички да се допитват до теб за щяло и нещяло. Разбирам това да върви със съответните "бонуси", обаче няма такова нещо..... Вече съм започнала - не знам, не разбирам, нямам време.

ПС: Но, както казах, последното е само, ако сте решили, че не ви пука за работата. На мен ми пукаше до преди година-година и половина, блъсках, работех, "доказвах се", но вече ми се изясни, че няма да израстна нито на позиция, нито на заплата.

ПСС: Не, че не си върша работата, напротив. Обаче се правя на луда, когато се опитат да ми дадат нещо да направя, понеже "еди кой си не можел" или "трябва да проверявам всичко след него".... Ами, да се научи. И аз не мога!

# 223
За позицията може да има обективни причини, но израстване в заплата защо да не е възможно?

# 224
Е, що? С колко точно - 5%, 10%..... Повече от това само на нова работа. В момента стартово за моята позиция заплатите са двойни ...или поне 1,5 над това, което получавам. Обаче МениЖърите си правят пас и обясняват как нямало инфлация, даже много сме получавали и, ако не ни харесва, ей я вратата (не само на мен, за всички мравки е това)...
Питах, казах ясно, че ще се ориентирам към нова работа, ако няма повишение на заплатата, казаха ми ок, отивай се доказвай другаде..... Е, що да се пъна тогава да се доказвам тук?!? Явно не ме оценяват..... Ще карам, докато не си намеря нещо, което да е по-добро като позиция и/или заплата и те така. А те ще назначат човек на двойна на моята....

Общи условия

Активация на акаунт