Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 046
  • 816
  •   1
Отговори
# 330
Хора, не знам дали тук е мястото, но бих искала да ви питам какво ви е мнението по въпроса за нормално заплащане в момента за работа без отговорни задачи, в смисъл нормално заплащане за касиер, оперативен счетоводител, технически сътрудник, общо казано - служител? Говорим за провинцията, не Сф,Пл,В,Б. В момента получавам около 1000 лв. и са ми крайно недостатъчни, но се чудя дали изобщо бих намерила нещо по-изгодно, при положение, че не зная английски (само начално ниво), не съм специалист по ИТ, нямам някаква дарба да изработвам нещо и имам висше образование в сфера, по която няма да работя. Не мога да измисля как да променя нещо, какво мога да запиша например, за да се преквалифицирам. Мислила съм за магистратура, но каква да е , в която да не си плащаш само за дипломата, а наистина да научиш нещо Rolling EyesОтделно е и финансовата страна - при положение, че скоро децата ще бъдат студенти, не мога да си позволя да харча пари за нещо, от което ползата ще е съмнителна. Не знам аз ли съм толкова смотана, че не мога да се справя или просто времената са такива Sad Само да кажа, че наближавам 50, което знам, че за много хора не е оправдание, но и нямам възможност да спра работа, а на тази съм крайно неудовлетворена. Някой, минал по моя път, да помогне със съвет Relaxed

# 331
Изброените позиции са доста различни - касиер е едно, оперативен счетоводител - друго, технически сътрудник си е просто секретарка. За последното ще ти трябва английски поне на базово ниво.
Ти какво работиш в момента, т.е. да имаш стаж и умения?

Погледни обявите с обявени заплати в интернет за твоя град и може да се ориентираш.

# 332
Счетоводна къща- 1500 лева чисто+ осигуровки на 800. Преди 5 години в транспортна фирма- 2500 чисто, но там правиш всичко- счетоводство, митнически  документи, заплати, трудови договори, болнични, преводи и др.

# 333
Изброените позиции са доста различни - касиер е едно, оперативен счетоводител - друго, технически сътрудник си е просто секретарка. За последното ще ти трябва английски поне на базово ниво.
Ти какво работиш в момента, т.е. да имаш стаж и умения?

Погледни обявите с обявени заплати в интернет за твоя град и може да се ориентираш.
Гледам ги, но преди време бях решила пак да се махам и подавах наред - само от Кауфланд ми се бяха обадили Sad Та не знам доколко са реални и на какъв принцип си избират работниците. Имам чувството, че в този джобс, поне в малък град, се пускат само обяви на фирми, които не са добри работодатели и имат голямо текучество. А нямам възможност да чакам да ми излезе късмета с някоя наистина добра фирма.
Счетоводител не съм, но мислех да запиша магистратура, само че разбрах как ги обучават, така че трябва да го работиш това и да ти трябва само дипломата, иначе на нищо не те учат, само пари на вятъра Sad

# 334
  • в сърцата на децата <3
Касиер (например) зависи и от магазина, не само от града. В нашия мини градец кварталните магазини предлагат около 900 чисти, докато Билла и Т-маркет - плюс 300/400 отгоре. Признавам си, че бях впечатлена от обявената заплата за павильончето, продаващо скара - 1800 чисти. Но там е цял ден на пушеците и миризмите, не е точно мечтаната работа. Ако човек е на зор за пари - не е чак толкова тежка работа, реално натоварените моменти са малко, през другото време се подпираш и почесваш.

Джина, докато пиша и ми се появи коментарът ти. Най-добре сред познати и приятели разпространи, че си търсиш работа да се оглеждат и ослушват. За малките населени места обявите в джобс баш са силно дефицитни, но това не значи, че няма работа. При нас имаме една автобусна спирка, която го играе "селския фейсбук" и най-актуалните обяви се лепят там. Също така виж фейсбук страниците на населеното място, там също се пускат. Ако имате голям завод, фабрика, цех - иди на място и питай имат ли отворени позиции, кажи горе-долу какво търсиш и си остави CV. Мъжа ми така е започвал и на инженерна позиция, просто на фирмата беше скапан HR екипа.

# 335
Е, чак да не те учат, не е така. Ако слушаш приказките на хора без висше образование, то не ти е нужно, нали, щото нищо не те учат там.....
Въпросът е, че счетоводството е занаят и не се учи с една магистратура. Има тънкости, които се научават с времето и работата. Да започнеш от нулата да учиш и да смяташ, че ще си намериш високоплатена работа - няма да стане.

В малките градове е наистина трудно и почти всяка (да не кажа всяка) хубава позиция идва с връзки. Иначе - продавачка, сервитьорка, готвачка на не много добри условия и заплащане.

# 336
Джина, не съм съгласна, че в магистратурата не се учи нищо. Аз уча в Стопанския факултет на СУ, уча финанси и въобще не бих казала, че нещата са толкова зле. Учим си, повечето преподаватели имат високи изисквания и не се притесняват да късат. Иначе е скъпо удоволствие, аз съм редовно и плащам 1200 лв на семестър.

На 50 не е късно за нови възможности. Реално имаш около 15 години до пенсия. В твоя град има ли някакво по-голямо предприятие, някакъв конкретен поминък? Ако решиш за счетоводител, можеш и задочно да запишеш някъде, но без практика не става. Според мен курс по английски може да е по-полезен от магистратура. Зависи с какво ти се занимава. С английски ще можеш и дистанционно да работиш за някоя фирма от София или Пловдив.

# 337
Специално за счетоводството и две магистратури да изкараш, ако няма кой да ти  покаже, няма да се справиш.

# 338
Изкарай някоя следдипломна квалификация (СДК). Срокът им е по-кратък, отколкото на магистратурите за неспециалисти. Респективно ще платиш по-малка такса.

# 339
Здравейте, поканиха ме на второ интервю в петък вечер от 18 часа, т.е извънработно, тъй като им споделих планове за отпуска по празниците. Понеже имам много неща да свърша преди да замина, не искам да претупаме нещата и да бързам, за да пътувам, им писах за планивете си да пътувам и че ще очаквам да обсъдим позицията след празниците. Надявам се това да не се интерпретира като недостатъчна заинтересованост...?

# 340
Здравейте, как според вас трябва да бъде оформено cv-то, ако има голяма дупка след последната позиция, за да прояви интерес въобще някой от HR отдел към подобна кандидатура? Ще ми бъде много полезен всякакъв споделен опит.

Проблемът е, че въпреки, че съм с образование (висше, магистратура, езици, сертификати) имам голяма празнина в Cv-то донякъде поради здравословни, донякъде поради лични причини. През това време успях да допълня квалификацията си с курсове, работих и нещо като фрийлансър, но реално е съвсем различно от опита и образованието ми. Най-накрая имам възможност, сили и желание да се върна към нормален работен режим, но срещам голяма трудност с намирането на работа. Въобще интерес към кандидатурата ми. Една от възможните причини е - дупката.

Опитах се да запазя cv-то структурирано хронологично и описах какво съм правила реално през тези години (да, периодът е голям…). Тъй като работата, с която съм се занимавала през това време е различна, се опитах да акцентирам на онези качества, които се търсят за позициите, за които кандидатствам и които съм използвала все пак по време на този период. Обаче няма отклик и се опитвам да разбера как да реша проблема.

Да завъртя cv-то функционално?  Но нямам опит с подобен тип и не знам на какво е добре да наблегна при подобно оформление, че да не изглежда съвсем аматьорски. Да махна позицията, която не съответства на опита и образованието? Ама ще остане дупката…много съм объркана как точно да подходя.

Възможно е да има друг проблем - не съм написала никъде години, защото си мислих, че ако ги впиша някъде(39) и с тази дупка - съвсем ще ме “отпишат”. Но може и това да е грешка. Не съм наясно какво точно се гледа и търси в момента като документи за кандидатстване, имам предвид подходящ формат (европейско cv, хронологично, детайлно, по-кратко - страничка, друг тип…), години, снимка, град и тн детайли.

Друг възможен вариант е, че просто се изисква време и достатъчно на брой опити за кандидатстване, тъй като в момента не живея в голям град и търся работа изцяло дистанционно (в града просто няма шансове да се намери нещо на място за подобен тип работа), а дистанционните позиции (от този тип) също не са кой знае колко много в момента.
Скрит текст:
Да, наясно съм, че изтървах “вълната” с дистанционното кандидатстване и работа по време на пандемията…но…две години бях с лонг-ковид отгоре на всичкото…

Или пък просто трябва да се ориентирам за дистанционна работа в други платформи (не само в jobs), а например и LinkedIn или на друго място? Какъв е вашият опит с намирането на изцяло дистанционна работа към днешна дата?

# 341
Ако не сте говорили, че им е спешно е ОК да откажеш за петък вечер. Но пък ако имат няколко кандидати може друг да те изпревари и да запълни позицията.

Не мога да измисля как да променя нещо, какво мога да запиша например, за да се преквалифицирам.
Чужд език е полезен във всяка сфера. Разговорно ниво на английски вече си е нещо масово, което е силно желателно (даже задължително) да имаш, но не помага да изпъкнеш. Ако си учила някакъв друг език - немски, френски, италиански, или просто ти се отдават езиците, наблегни на това. В крайна сметка работа в кол центровете винаги има, а и в много други области ще е голям бонус.

# 342
Джина, не съм съгласна, че в магистратурата не се учи нищо. Аз уча в Стопанския факултет на СУ, уча финанси и въобще не бих казала, че нещата са толкова зле. Учим си, повечето преподаватели имат високи изисквания и не се притесняват да късат. Иначе е скъпо удоволствие, аз съм редовно и плащам 1200 лв на семестър.

На 50 не е късно за нови възможности. Реално имаш около 15 години до пенсия. В твоя град има ли някакво по-голямо предприятие, някакъв конкретен поминък? Ако решиш за счетоводител, можеш и задочно да запишеш някъде, но без практика не става. Според мен курс по английски може да е по-полезен от магистратура. Зависи с какво ти се занимава. С английски ще можеш и дистанционно да работиш за някоя фирма от София или Пловдив.
Точно там завърши сега моя приятелка магистратура счетоводство - дистанционно при това. Ми, чиста хартийка си купи за 2 бона Rolling Eyes
Изкарай някоя следдипломна квалификация (СДК). Срокът им е по-кратък, отколкото на магистратурите за неспециалисти. Респективно ще платиш по-малка такса.
  Това мислех и аз, но пак не мога да измисля какво, така че хем да е търсено, хем платено. Rolling Eyes ЗА английския на добро ниво и на тези години няма да ми стигнат оставащите до пенсия години Rolling Eyes
Да започнеш от нулата да учиш и да смяташ, че ще си намериш високоплатена работа - няма да стане.
-  аз не искам високоплатена работа, искам нормална работа, със заплата, с която да можем да си покриваме ежедневните разходи Sad Писна ми да сме работещите бедни Sad

# 343
Джина, а в твоя град за какви позиции заплатите са приемливи? Иначе има много типове работа, с които се печели добре, но ако не се търси в твоя (малък) град, пак няма значение.

# 344
аз не искам високоплатена работа, искам нормална работа, със заплата, с която да можем да си покриваме ежедневните разходи Sad Писна ми да сме работещите бедни Sad

Аз те разбирам, ама положението е такова.

Точно там завърши сега моя приятелка магистратура счетоводство - дистанционно при това. Ми, чиста хартийка си купи за 2 бона Rolling Eyes

Ако твоята позната очаква някой да я хване за ръката, да ѝ даде занаят и голяма заплата, няма да стане. Образованието не ги гарантира тези неща, само е начин да ги постигнеш.

На 50 години имаш още много път пред себе си, не е късно за преориентиране. Въпросът е, че не знаеш какво ти се прави, само знаеш, че искаш заплата.....
Какво работиш в момента?

Общи условия

Активация на акаунт