Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 037
  • 816
  •   1
Отговори
# 315
Привет,

Бихте ли си пуснали св -то втори път за 1 обява, при положение, че първия не са Ви се обадили…?!

Пускат отново същата обява

Да. Въобще не бих се замислила, ако наистина позицията ми харесва. Възможно е първия път дори да не са стигнали до св-то ми.

# 316
Работодателите стават все по-нагли. Изисквания милион, в замяна на тях условия 0. Нещото, което ме учуди най-много е, че свободно си пишат в обявата, че осигуряват на МРЗ, явно не се страхуват и от мнимия закон...
https://www.jobs.bg/job/6831606
И отпуска 14 дни? Минимумът не е ли 20?

# 317
Привет,

Бихте ли си пуснали св -то втори път за 1 обява, при положение, че първия не са Ви се обадили…?!

Пускат отново същата обява

Ако това е мястото , на което искам да работя, да ще пусна св-то си , придружено с хубаво мотивационно писмо за тази точно позиция.
Успех!

# 318
Работодателите стават все по-нагли. Изисквания милион, в замяна на тях условия 0. Нещото, което ме учуди най-много е, че свободно си пишат в обявата, че осигуряват на МРЗ, явно не се страхуват и от мнимия закон...
И отпуска 14 дни? Минимумът не е ли 20?
Някой се е объркал  къде какво е попълвал, вероятно... то това да им беше кусурът. И аз съм в шок че така открито си го пишат в обявата че осигуряват на минимална заплата. Имам съмнения че не точно това са имали предвид, а може би както в много фирми процедират да сключат договор на минимална а всичко над нея да се дава във вид на бонус някакъв, иначе осигуровките си вървят върху всичкото и си е законно поне по тоя параграф. Силно се надявам да е така, то иначе егати и наглостта да си впишат изрично как нарушават закона.
Не знам това ли ми е по-грозно или обявите дето не смеят в тях да напишат колко плащат, щото тогава няма никой да им кандидатства Grinning
Че и от тях има с пак такъв списък изисквания. Това също не го разбирам, пишат изисквания все едно в НАСА ще работиш, а понякога нямат нужда от всичко това. Тук може и наистина да имат предвид че го искат това всичкото де, щом са достатъчно нагли да напишат така за заплатата вече нищо не може да ме учуди.
Ставало е дума с приятел как подбират при тях, виждала съм им и обявите - никой не би предположил че двете неща имат нещо общо. В обявата 1001 изисквания, а реално вземат почти всеки който що-годе има представа за какво иде реч и се навие да работи и на смени.

# 319
Хич не им се дават заплати, това е истината в момента. Обаче пък хората си искат и  изобщо става много тегаво.

# 320
Е то никога не им се дава, ако е там въпросът... Но пък и на кого му се работи даром?

# 321
Здравейте!

Интересувам се от информация за провеждане на конкурс в районен съд - за позиция "Съдебен архивар" и "Съдебен деловодител" и по - конкретно какво представлява практическата задача, която се дава?
Чувала съм, че обикновено е да се напише писмо и/или удостоверение.
Тестовете по правопис и въпросите, касаещи съдебната власт какво включват?

Ще бъда благодарна на информация от тези, които са се явявали на такива конкурси, както за наксоки къде в интернет мога да намеря примерни тестове.

# 322

Има разлика между осигуровки на минимална плюс пари под масата и осигуровки на минимална плюс регулярно платен и осчетоводен бонус. Последното си е съвсем законно. Просто фиксираната ти заплата е на минималния праг. Фирмата пише, че има бонуси, може останалата част от заплатата съответно така да се осчетоводява.

# 323
Дори и да се осчетоводява като бонус, осигуровки и всички удръжки трябва да са върху всичкото, бонусите пак са си доход по трудовия договор. В единия случай имаш осигуровки на минималната, което значи че толкова се декларира като доход, а в другия имаш основна заплата плюс бонус или каквото е там, но осигуровки на цялата сума. Законен е само вторият вариант, а те са написали първия. Съмнявам се обявата да я е писал някой толкова неграмотен, че да е имал предвид законния вариант от двата, а да го е написал така.
Интересно ми е тая обява дали ще се задържи така или ще я свалят. Неща дето не са законни обикновено избягват да ги слагат в обявите, казвали са ми че биват свалени. Примерно ако има дискриминационно изискване вписано от сорта на пол и възраст или друго някакво такова.

# 324
  • в сърцата на децата <3
Здравейте!

Интересувам се от информация за провеждане на конкурс в районен съд - за позиция "Съдебен архивар" и "Съдебен деловодител" и по - конкретно какво представлява практическата задача, която се дава?
Чувала съм, че обикновено е да се напише писмо и/или удостоверение.
Тестовете по правопис и въпросите, касаещи съдебната власт какво включват?

Ще бъда благодарна на информация от тези, които са се явявали на такива конкурси, както за наксоки къде в интернет мога да намеря примерни тестове.
Трябва в обявата за конкурса да е описано. Пратих на лични линк към правилника, който трябва да се научи - ПАРОАВАС. Частта с правописа включва и скорост на писане.

# 325
Дори и да се осчетоводява като бонус, осигуровки и всички удръжки трябва да са върху всичкото, бонусите пак са си доход по трудовия договор. В единия случай имаш осигуровки на минималната, което значи че толкова се декларира като доход, а в другия имаш основна заплата плюс бонус или каквото е там, но осигуровки на цялата сума. Законен е само вторият вариант, а те са написали първия. Съмнявам се обявата да я е писал някой толкова неграмотен, че да е имал предвид законния вариант от двата, а да го е написал така.
Интересно ми е тая обява дали ще се задържи така или ще я свалят. Неща дето не са законни обикновено избягват да ги слагат в обявите, казвали са ми че биват свалени. Примерно ако има дискриминационно изискване вписано от сорта на пол и възраст или друго някакво такова.

А, не знам, щом казваш сигурно е така. Аз не работя в България и върху бонуса си плащам само данъци, без осигуровки.

# 326
Тук няма мърдане. Ако беше като при теб всички щяха да са на МРЗ + бонуси. Впрочем и при теб може да е така, но не по принцип, а защото си над тавана с основната заплата.
Иначе ако в твоята държава бонусите не се облагат с осигуровки в Англия ще си изгризат ноктите от яд Simple Smile

# 327
Знам че не работиш в България и затова го пояснявам, законният начин тук е както го написах. Осигурителният доход е всичкото, не само основната заплата. А върху този осигурителен доход се базират всякакви видове обезщетения - болнични, за безработица, майчинство и знам ли какво още. Той се взема и за пенсия.
За да не се плащат осигуровки върху дохода над минималната, трябва той изобщо да не е деклариран.
А да, може и при теб да е ако си над някакъв максимален доход за осигуровки, тук също има такъв но не е това случаят с обявата все пак.

# 328
Тук няма мърдане. Ако беше като при теб всички щяха да са на МРЗ + бонуси. Впрочем и при теб може да е така, но не по принцип, а защото си над тавана с основната заплата.
Иначе ако в твоята държава бонусите не се облагат с осигуровки в Англия ще си изгризат ноктите от яд Simple Smile

Дори не бях се сетила за удебеленото 😂

Ами била съм и под тавана като започнах да работя, но честно казано не помня как е било. Може и да си права. То няма нето кой знае каква разлика, защото все половината от брутното възнаграждение човек не си го вижда.

ПП: бърза справка с Гугъл, ЧС е права, облагат се и бонусите ако сумата е до/под осигурителния праг.

# 329
Много се смях на тази обява 😄 Не знам дали е удачно да го напиша в темата, но можете да го видите - въпреки претенциозното име на "бързо развиващата се компания", фирмата реално е "Пешо и ортаци ООД". Така че това за осигуровките на МРЗ определено си е вярно.

Общи условия

Активация на акаунт