Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 055
  • 816
  •   1
Отговори
# 300
Е именно - като използваш платен отпуск то те ти го плащат без да работиш и ако напуснеш след това са ти платили повече от колкото е трябвало. Но това си е риск, който поемат за да не затормозяват оставащите служители.
Сега до колкото разбрах и да си използваш целия отпуск, после на новото място пак ще имаш право пропорционално на останалото време от годината. Тоест прецакан ще е само първия работодател, а ти ще си на далавера.

# 301
Преди 3 години не можеше да ползваш дни при новия, ако вече си го използвал. Ако на добра воля или от незнание те пуснат, ок, но според КТ не се полага друг платен отпуск, пропорционално изчислен. Сега не ми се рови, преди три години беше такова положението.

# 302
Ами преди малко повече от 4 години при смяна на работата ми казаха, че вече не издават бележки за използваният отпуск, а само ако има неизползвани дни от пропорционално полагащият се, ги изплащат и това се вписва в заповедта за прекратяване.
Съответно на новото място пък ми казаха, че отпуска ще ми е пропорционалн на оставащата част от годината и няма значение колко съм ползвал при предния работодател. Те и без бележка няма как да знаят.
А и иначе би било неясно как точно да се сметне, ако на едното място има допълнителни дни. Ако съм ползвал 25 от 30 полагащи ми се дни на предното място, а на новото се полагат само 20 какво правим?

# 303
Работиш си, какво правиш Simple Smile
Споделям законово как са нещата, защото ги проверявах детайлно. Имах си мотиви да го направя.

Хубав работен петък на всички!

# 304
Аз влизам да се оплача как се нахендрих. Започнах нова работа преди две седмици. Работното време не ме устройваше, но се примирих. Работата, която върша няма нищо общо с позицията, която са обявили и за която съм кандидатствала. Трябваше да получа придобивки, които са свързани с работния процес- такива все още няма, а на всичкото отгоре, вчера разбирам, че се правят графици и за извънреден труд в почивни дни.
Изключително разочарована съм от този глупав български манталитет. Започвам да се оглеждам за обяви за работа и да кандидатствам.
Имам въпрос. Договорът ми е изпитателен, като двете страни дължат едномесечно предизвестие. Ако намеря друга работа мога ли да напусна от днес за утре и просто да си загубя отработената заплата? Просто нямам желание при появила се оферта да работя още един месец.

# 305
Може да се опиташ да се споразумеете да те освободят без предизвестие. Иначе трябва да платиш една заплата, а после те ти превеждат отработената.
Няма какво да чакаш, щом не ти е ок, направо напускай и си търси нещо друго. Ще си по-маневрена за интервюта и започване, ако не си в момента на работа.

# 306
Виж си в трудовия договор, но обикновено обезщетението за неспазено предизвестие, което дължиш, е една брутна заплата, а не нетна. Както каза Soul Free, ако искаш да напуснеш веднага, ще трябва да си платиш обезщетението и да чакаш да ти преведат изработеното за двете седмици. Подай предизвестие и виж дали не може да се разберете по взаимно съгласие.

# 307
В изпитателния срок работодателите са склонни да те освободят по взаимно съгласие - не си навлязъл в работата, а и трябва да ти платят една заплата, ако работиш въпросния месец, без да имаш голяма ефективност.

# 308
И аз бих те посъветвала да се опиташ да говориш с тях. В повечето случаи ти прекратяват договора без предизвестие, защото и без това не си навътре в работата, няма много смисъл да отработваш предизвестие. Аз лично успях така, бях в подобна ситуация и не исках да седя повече там. За моя радост и те се съгласиха, след няколко дни трудовата ми книжка беше готова и приключихме всичко.

# 309
Работодателите стават все по-нагли. Изисквания милион, в замяна на тях условия 0. Нещото, което ме учуди най-много е, че свободно си пишат в обявата, че осигуряват на МРЗ, явно не се страхуват и от мнимия закон...
https://www.jobs.bg/job/6831606

# 310
Тези не са у ред! Само някой супер закъсал ще се хване на тази позиция с толкова много изисквания и ангажименти за 1500-2000 лв и на МРЗ. По-малко от касиер в Лидл. Иначе позицията обявена Мениджър международна търговия и внос..... После нямало кадри!!! То кадри има, ама не работят без пари!

# 311
И само който не е комуникирал с китайци на английски, може да си мисли, че може да се разбере.Със всякакви съм се разбирала говоримо, само с китайците не можех, пишехме си.

# 312
За китайците съм съгласна - изобщо източноазиатци всякакви са кошмар. Следвани от индийците и испанците.

# 313
Привет,

Бихте ли си пуснали св -то втори път за 1 обява, при положение, че първия не са Ви се обадили…?!

Пускат отново същата обява

# 314
Ако искаш, пусни. Най-много пак да не те извикат. Нищо не губиш.

Общи условия

Активация на акаунт