Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 030
  • 816
  •   1
Отговори
# 345
Заплати от рода на 1500 лв. са вече за някакъв висш персонал, а реално тези заплати трябва да са базови, предвид минималната издръжка на едно 4 членно семейство Sad
Заплатите масово се движат около тези 1000 лв.
Soul Free, за познатата, нямам предвид, че иска голяма заплата, но въпросното обучение е било абсолютна проформа, нищичко не научаваш, елементарни неща, за да можеш ако някой случайно те вземе на работа, да можеш да започнеш поне. Една диплома, която ти дава единствено самочувствие. Аз от такова образование нямам нужда. Ако бих избирала какво да работя, то ще нещо с документи, някаква офис работа, въвеждане на данни, изобщо неща, които не изискват работа с хора, но и да е платена, и да я намеря - мечтиии. Мисля си, че точно нещо в сферата на ИТ би било точно като за мен, само че по наше време даже нямаше такава дума май Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 27 апр 2023, 16:17 от Джинa

# 346
Spring, на късмет е. Може и да се изтълува така, може и да не се изтълкува.
Има много субективни фактори - ако някой се навие на интервю в 18 часа петък и много се хареса на HR, може след това да е трудно да го впечатлиш.
Скрит текст:
Съвсем скоро имах организирани няколко огледа за апартамент, който давах под наем. Имах си кандидат фаворит, а на писалия ми първи се обадих най-вече, за да имам някакъв избор, и защото все пак ми беше писал първи. Като часове бях предложила първо на фаворитите, а след това на другия кандидат. Фаворитът ми, обаче, поиска по-късна среща. И така, другият кандидат видя жилището първи, първи много бързо взе решение и в края на 10-минутната ни среща вече знаех, че искам той да е моят наемател. Първоначланият ми фаворит беше много готин, много го харесах... но просто се видяхме по-късно и вече имах създадена нагласа.

# 347
Джина, мързи ме да проверя колко точно университети има в България и колко от тях бълват кадри със специалност “Счетоводство”. Това не може да значи, че понеже твоята позната си е платила хартийка, значи всички си плащаме. Аз съм доволна от това, което получавам. Да, има какво да се желае, но и колегите ми са страхотни хора, будни и умни младежи, преподавателите сами изразяват радостта си да работят с нас. Повечето са и хора от практиката, което е още по-добре за нас. На мен лично хартийки не ми трябват, дипломата въобще не ми е важна, а знанията.

Потребителката с gap в св-то (извинявам се, пиша от телефон и пропуснах ника), според мен е напълно ок да напишеш, че си работила като фрийлансър за всичките години на “дупката”.

# 348
Специално счетоводството не може да се научи само в университета - трябва практика.

# 349
Те повечето неща са така.

# 350
Така е. Но конкретно за счетоводството само с едната тапия не става. Абсурд.

# 351
  • София
Само да допълня - 1200 лв редовно е за "неспециалисти", т.е. хора с бакалавър в различна сфера. Другото е 400-500 на година. Много достъпно е.
Ако искаш да надградиш с магистратура, няма да е болка за умиране финансово.

# 352
Най-евтиният начин за придобиване на специални знания и умения (или поне един от тях) е да си купите абонамент към aula.bg. Там съм намерила едни от най-достъпно представените уроци по ексел както за начинаещи, така и за напреднали. Като се почне от курсове по базова компютърна грамотност и се стигне до програмиране, както и софт скилс курсове. Един работещ човек може да отдели около 300 лв. годишно и си струва всели лев. Вече 3 години поред си ги плащам с кеф. Мисля, че в този пакет са около 70 курса.
Отделете няколко минути да разгледате и безплатните им уроци в youtube, за да видите за какво иде реч.

# 353
Въобще не твърдя, че само с диплома става. Просто не може да се обобщава, че всички университети дават една хартийка срещу 2000 лв.

Мисля, че кечър е права за специалистите и цените на семестрите, но аз останах с впечатление, че авторката не е с икономическо образование.

Все пак вярвам, че в нейния случай по-значим от магистратура, ще бъде курс по английски.

# 354
И моят съвет е за курс по английски. Английският в днешно време е кажи-речи задължителен.

# 355
И колко продължителен трябва да е този курс, че да научи езика поне да говори спокойно? На 50 години по- добре да търси работа за пари.

# 356
Ами това зависи от обучаващия се, то курса не е една фуния, която налива. Един учи езици лесно, друг изпитва адска трудност. Не знаем питащата от кои е. Тя работа за пари търси и е вероятно с език да намери по-добре платена.

# 357
Език за работа не се учи за три или шест месеца. Ако не се унижава да работи в производство и иска повече пари, може да опита.Обслужваме различни фирми и заплатите на някои изобщо не са лоши.

# 358
Потребителката с gap в св-то (извинявам се, пиша от телефон и пропуснах ника), според мен е напълно ок да напишеш, че си работила като фрийлансър за всичките години на “дупката”.

И аз така помислих отначало. Спомних си аз самата как бих реагирала преди на подобен кандидат (понеже се е случвало да участвам във филтрирането на CV-та препратени от ХР, за да подбера хора за екипа). Определено моето мнение беше, че е по-добре да има описана позиция и какво въобще е правил човека през това време. Не е лентяйствал или нещо подобно. Макар, че…и да има реален период без работа - наистина има случаи, в които човек може да изглежда, че нищо не е правил, не е ходил на курсове, бил е без работа, но да има логично обяснение за това. Навремето като бях по-млада обаче не разсъждавах така и не съм се замисляла за такива казуси. Но това е друга тема.

Да се върна на въпроса! Наскоро в разговор с позната, която отскоро работи като HR, стана ясно, че поне във фирмата, в която тя работи (компания, която предварително подбира кандидатите за работодатели, да не споменавам имена) не гледат с добро око на разнопосочния опит в cv-то на кандидатите, особено такива, които са били на разни фрийланс позиции или са работили като самоосигуряващи се, свободни професии и подобни, понеже “не се гледало сериозно от работодателите” и “само си губели времето с такива”(не ми е чак толкова близка позната и по време на този разговор говореше съвсем спокойно и свободно, без да знае, че в момента си търся работа и съм ама точно в това положение, което описва). Тогава за пръв път се замислих дали нещо аз не греша със cv-то. Подпитах тактично защо смятат така, защо са обучени така да гледат на такива сv-та, и отговорът беше нещо от сорта, че не можело някой да работи с години нещо и да има образование, и после хоп да работи нещо самостоятелно или да се хване да работи друга работа, а после да реши да се върне обратно или пък да стане IT (както било “модерно”). Аз не виждам логика, но…пак казвам гледам от моята “камбанария” и затова реших да се допитам и в темата тук.

# 359
Може би смятат такива хора за неориентирани и незнаещи какво точно искат.

Общи условия

Активация на акаунт