Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 919
  • 816
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Така, само да внеса малко яснота за класа, защото в последно време имаше промени в законодателството и има някои дребни детайли. Надявам се Нещо Лично да се включи и да ме коригира, за да не заблудя някого.

1. Клас прослужено време се изплаща след 3 години стаж, т.е. човек трябва да има 3 години стаж, за да започне да получава такава добавка. (тук е възможно да има промени).
2. След последните промени в закона, клас прослужено време се начислява за релевантен стаж, включително се следят и кодовете по НКПД. Въможно е, например, ако на едното място се водите бизнес анализатор с код да речем 1000, а на другото място - Експерт -техническа документация с код 2000, при все, че сте правили едно и също да не бъде признат стаж.
3. Някои фирми сравняват и длъжностни характеристики, т.е. ако имате 12 години стаж да ви признаят при започване и да изплащат клас за 3-4 от тях. Например - докато сте следвали, сте били 4 години сервитьорка, след това 2 години аниматор в детски център и имате 6 години стаж като продавач консултант. Сменяте работодателя и отново сте продавач-консултант - т.е. в този случай, ако кодовете ви са точните, длъжностните ви характеристики са близки, работодателят има право да изплаща клас само за 6-те години, в които сте били продавач консултант. Вече след започване при този работодател, следва да се корегира заплатата с 0,6% минимум.
Сега, хипотезата ако смените позиция при същия работодател, как точно ще бъде разглеждан класа е една доста по-друга тема. Simple Smile

Обаче, честно казано, разбирам и работодателите защо искат да бъде премахнат: това, че Пенчо, да речем, е от 4 години в компанията, но го мързи да гледа и отитва всячески да скатава, не го прави по-ценен от Генчо, който е от 6 м в компанията, мотивиран и имащ желание да се развива, който не получава клас, за разлика от Пенчо.
Извинявам се ако засягам някой Пенчо, името е случайно.

# 676
Но също не е законно да се включва класа в брутната. Ама служителите като не са запознати кое е законно, кое не - се разписваш и започваш. И после се почва сглобяване на “пъзела” през годините, научаваш и закона на свой гръб. Абе направо половин счетоводител трябва да си, и юрист малко.

Но те не правят това - те ти дават брутна заплата 940 и добавят 60 лв клас. Така е по договор и си е съвсем законно, а това за общо 1000 лева си е договорката от преговорите. И после каквото сте договорили, това получаваш. Нищо незаконно не виждам.

# 677
Иначе ще излезе, че веднъж включен този велик процент, дефолтния, могат да минат година, две, три - на същата сума ли ще стоиш?
Пак не разбра - така си компенсират натрупания коефициент до подписването на договора, след това пак почва да ти се трупа по 0.6% на година до подписването на следващия анекс, когато пак си го вкарват в сметките. А да чакаш няколко години само от тази надбавка да ти растат доходите е много лоша идея. Просто е нищожно ниска.

И да, при ниските прагове може и да е нищожна сумата, но при средно и по-високо заплащане за цялата година се натрупва една значителна сума, която ти се полага по закон.
Ниски или високи заплати (прагове? Какви прагове?), 0.6% са си 0.6% на каквато и база да ги гледаш. На годишна база това се равнява горе-долу на заплатата за 1.5 работни дни. Не е нищо, но не е и достатъчно за да разчиташ само на това. При планова икономика с фиксирани цени може и да е било, ама в днешно време не е.

или просто сменят позицията на работника всяка година, фиктивно. Тези, които пък имат повече от една фирма прехвърлят служителите от едната фирма в другата (да се разбира от фирмата на “шефа” във фирмата на “шефката”). Номера всякакви съм чувала и виждала…естествено, винаги всичко става с любезното съгласие на работника.
Ами работника като е толкова тъп да се съгласява или пък търси някаква дребна далавера във всичкото това, то вината си е само негова. Не може сам да подпишеш всичко и после да искаш държавата или друг да те спасява.
Такова фиктивно местене и преназначаване няма как да стане без съдействието на служителя. А е крайно време хората да проумеят, че и те носят отговорност, а не са някакви безгласни жертви.

# 678
Три години стаж ли трябва, за да се получава клас? Мислех, че е една и за всяка следваща се натрупва по 0.6 или там колкото е определен. Мисля, че за учителите е 1.

При нас признават за стаж работата във фирмата, дори на друга длъжност. Ако си бил примерно бизнес анализатор, но после смениш позиция на акаунт мениджър в същата компания, директно ти признават стажа. Но не се доверяват само на нкпд от други фирми. До сега са били коректни и са ми признавали , каквото трябва.

# 679
Хаха, писах, редактирах грешки от телефона, накрая нещо клетката на А1 се изгуби (на път съм) и замина редакцията…толкова от мен, съдбата каза enough Joy

Накратко само случая, който коментирам е от личен опит, oписала съм го и по-рано някъде и в никакъв случай не ставаше дума за джобни пари (умножено по 12 месеца, по 8 години, и със съответните увеличения). А за праг имах предвид максималния осигурителен праг и изчисляването върху него, дори заплатата да е по-висока. Сега как е трябва да прегледам - slanchezara добре ми припомни, че има някакви промени.

Весели празници от мен Blush

Последна редакция: пт, 05 май 2023, 15:55 от krikri07

# 680
Това с включването на стажа в основната заплата важи само за започването и няма как да е незаконно. Не може да е незаконно да ти дадат 940 лева и към тях да добавят 60 за 10 години стаж и да се получи крайна сума от 1000. Толкова си поискал, толкова ти дават. Разбира се, от там нататък всяка следваща година вече ще ти начисляват нови 0,6% както е по закон. Но не знам закон, който да забранява на фирмата да ти предложи каквато си иска сума, а там вече с подписа си служителят се съгласява. Разбира се, сигурно има значение и какво пише в договора. Едно е да пише "крайна брутна заплата от 1000 лева с всички надбавки", друго е "основна заплата от 1000 лева към която се добавят надбавки за клас".  Но ако всичко е описано правилно няма как да е незаконно.

# 681
  • Somewhere far away
Две или три имена е по -приемливо да се пишат в СВ-то?

# 682
Две или три имена е по -приемливо да се пишат в СВ-то?

Според мен 2. Второто си въобще не го ползвам и не го вписвам никъде, освен ако изрично не пише три имена. В СВ пък съвсем .

# 683
  • Somewhere far away
И аз съм така. само първо име и фамилията. мерси! исках да съм сигурна.

Последна редакция: пт, 05 май 2023, 16:40 от Deathcrush

# 684
  • Сф
Аз пиша 2. За какво им е презимето ми?

# 685
  • София
Аз пък съм "за" класа. Има хора с по 20-30г. опит и защо да не им се даде малко отгоре. Ако си нормален човек, не някакъв мързел или пияница, самият факт, че си изработил толкова години е достатъчен.

Щом са затегнали признаването, ще се разправям да ми оправят кода. И в мен е грешка, че не го видях. При нас каквото и да поискаш - наглата HR-ка ти казва с примляскване, че няма значение.
Ето, че има.

# 686
И какво като имат 20-30 години опит? Само по себе си това не ги прави по-ценни от някой с 5 години опит. А ако са по-квалифицирани заплатата им ще се качи по други причини, няма нужда от тази уравниловка - всичко по равно, всички в крак.

# 687
  • Somewhere far away
а честно казано , то не пречи и да си мързел и пияница и пак да имаш 20-30 години опит.  Grinning

# 688
А някой младеж да е фурия и да работи за трима.

# 689
  • София
Уравновиловка не се постига с 0.6%.
Сценарии има много, разбира се. Но те почти никога не са блестящият 20- годишен и без образование самороден талант и 60- годишния пияница, дето образованието му за нищо не става.
Тези дихотомии са илюзорни, а възрастова дискриминация винаги има и ще има. Освен във форума, където 60- годишните се редят за нобелови лауреати и изместват евтините 20- годишни, дето искат 2 пъти по- малко, с лекота.

В предния ми тийм имаше повече "възрастни", да се чете 45+. А в по- предния - предимно. Приятно ми е било да работя с тях, по- дисциплинирани са, изпълнителни, имат повече житейски опит, можеш чисто като комуникация да научиш нещо.
Нямам против да получат по едни 15г отгоре по 0.6% сакън да не сме "изравнени". Заплатата си е отделно, а прослуженото време от този смешен процент не отразява ценността и не може да бъде единствен неин измерител.

Общи условия

Активация на акаунт