Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 612
  • 816
  •   1
Отговори
# 705
Кажете, че се оприличавате на пчеличка. Работливо насекомо!

Шегичка де, абсурден въпрос!

# 706
  • София
Мда, работлива като мравка, кротка като зайче и бърза като гепард. Служител мечта Joy

Не е провокация, има такава задачка в психоанализата за прохождащи ейчарки. Да отсъдят професионалистките дали си годен да бачкаш като луд или ще създаваш проблеми. 

Още един абсурден от мен - на вътрешно интервю за ТЛ - как ще накараш хората да дойдат да работят в събота сутрин, ако има много работа. Жокер - не като им платиш.
Искаха да чуят, че ще ги изманипулираш, че е транзишън и в началото на всеки транзишън има такива моменти и че после когато се докажете, вие ще пускате музиката. Имах оферта. Беше абсурдно интервю, нещастници.

Още не са ме питали за деца директно, но понякога подобен въпрос се завоалира като какво обичате да правите през уикендите. Да добият представа за семейното положение.

# 707
  • София
Не знам каква представа ще добиват и каква анализа ще правят, ама статията за AI в Капитал показва какво ги чака - фирмите могат и без тях. Има интервю на шефа на IBM по този въпрос. Да вземат да насочат енергията си към смяна на професия, че не ги виждам как ще я карат иначе. Та така за “любимите” ми HR-и.

В момента, в който чуя такъв въпрос, интервюто за мен приключва. Да си завоалират каквото и както си искат.

# 708
  • в сърцата на децата <3
Това за безумно много професии съм го чела вече и продължава да е все така глупаво. Хората работят с хора и работата на HR е да избере подходящ не само като компетенции, но и като вайб човек за екипа.

А ако ме питат за животно, директно казвам "котка" - мога цял ден да се излежавам, да гледам презрително и изисквам да ме боготворят. На такъв въпрос - такъв отговор 🤷

# 709
Като ми зададат подобен въпрос, ако не искам да продължим, бих казала "хлебарка". Разбира се, ще се усетят, че се бъзикам с тях.
Иначе имаше тема, която замря, за най-смешните и странни въпроси, задавани на интервюта.
При мен е имало - Кой ти плаща квартирата? Смяташ ли да забременяваш? (била съм около 21-2-годишна)

# 710
  • София
Като ми зададат подобен въпрос, ако не искам да продължим, бих казала "хлебарка".
Т.е. resilient, държащ на много тормоз и удряне Joy

Аз преди време питах, но още не съм наясно. Казаха ми единствено - не могат да те спрат, но не и процедурата реално. Ще съм благодарна на някой запознат да потвърди.
Нали се подава предизвестие и там пише примерно - 30 юли (смятайки 2 месеца от подаване, да кажем). И започваш да отработваш. Но си намираш работа на 30 юни и искат да те откупят. Просто превеждаш парите и си тръгваш ли, или се предоговаря крайната дата на предизвестието?

# 711
Доплаща се само неотработения остатък. Може да се пробваш преди това по взаимно съгласие от 30 юни. Ако случайно се съгласят, никой не дължи нищо, само ти превеждат заплата и неизползван отпуск, ако имаш.

Като ми зададат подобен въпрос, ако не искам да продължим, бих казала "хлебарка".

Хахаха, просто ми звучи достатъчно готино за отговор на подобен въпрос.

# 712
И аз бих казала котка, защото се случва да ме мързи да гледам. Няма да им хареса такъв отговор 😃

# 713

Аз преди време питах, но още не съм наясно. Казаха ми единствено - не могат да те спрат, но не и процедурата реално. Ще съм благодарна на някой запознат да потвърди.
Нали се подава предизвестие и там пише примерно - 30 юли (смятайки 2 месеца от подаване, да кажем). И започваш да отработваш. Но си намираш работа на 30 юни и искат да те откупят. Просто превеждаш парите и си тръгваш ли, или се предоговаря крайната дата на предизвестието?

Откупуват те. Не е чак толкова голяма драма, не го мисли. Сигурна съм, че ще имаш избор. Проблемът по-скоро е в това, че в международните компании си е зверилник като цяло. Аз съм отвратена и се надявам да съм ги загърбила завинаги.

# 714
  • София
На мен ми казаха, че ти даваш парите, а компанията ти превежда после, защото иначе се водело търговия на хора?

Просто идеята ми е дали можеш да зададеш 2 месеца в началото и после по някое време от предизвестието да смениш условията. Би трябвало, след като това се води вид неустойка.

Недоволните от оплакванията в темата да не четат скрития.

Скрит текст:
Кафе, аз също не съм сигурна, че вече искам да работя в такъв тип компания. Както съм казвала, изчаквам нещо здравословно, през това време мисля какво всъщност ми се прави, не искам същото и в такава конфигурация и тип компания, драйфа ми се.

Последна редакция: нд, 07 май 2023, 16:04 от The Catcher in the Rye

# 715
Спокойно, никъде не си вързана. Ако си подала предизвестие за 20 юли примерно, дори да ходиш на работа само до 10 юли, те нищо не могат да ти направят, просто няма да ти платят тези дни между 10 и 20 число (това го знам от HR). Не сме крепостни селяни, имаме повече права, отколкото мислим даже Grinning
За откупването - не знам каква е поредността от действия, но ако кажеш, че нямаш кинтите, новата компания ще плати направо предполагам. Бяха ми предлагали от една компания да ме откупят. Не са споменавали аз да си плащам, пък те да ми връщат парите.

A за другото - какво да ти кажа! Освен да не го приемаш лично и че някой ден вселената ще се погрижи за тия хора.

Последна редакция: сб, 06 май 2023, 20:42 от Cafe

# 716
  • Бургас
Кетчър, на мен ми се е случвало това със заплатата. Неколкократни разговори, уговорки, обещания. Две последователни повишения, които, обаче, не са отразени нито на хартия, нито във фиша. Когато получих второто повишение /трябваше да поема екипа/, още не бяха ми дали пълното увеличение за предходното. Бяха ми хвърлили там някакви дребни левчета, уж като за начало и дотам. И така 6 месеца. И като ми предложиха екипа, ме напуши и на смях. Не го исках, защото виждах лошата организация и знам защо шефката напусна след 12 години в компанията. Поставих условия да се променят нещата, уж се съгласиха. Приех офертата основно защото осъзнах, че ако откажа, ще наемат някой външен, който аз ще трябва да обучавам да влезе в нещата, аз ще върша повечето работа с месеци, докато навлезе, а заплатата ще взима той/тя. Работата беше специфична и няма как без обучение за новия, дори да е работил в тази сфера. Така и не си изпълниха обещанията, стана дори още по-зле, а на въпроса какво става със заплатата, вдигане на рамене и отговор в стил - ти поработи, пък ще видим. Е, видяха. Молбата ми за напускане няма и месец след поемането на позицията. И прекия ми шеф - ауууу, ма как, ма защо напускаш? Ама заради парите ли, ще се договорим. Викам му, не е заради парите, заради вас е, в такава компания не искам да работя. Ей така, от днес за утре напуснах, без да съм си намерила друго. Бях готова да си отработя предизвестие, но те не пожелаха. Още по-добре, по взаимно съгласие и кой от къде е. Не се притеснявах, защото работа за тия смешни пари можех да си намеря по всяко време. Достойнството ми струва повече, сори! Не давам да ме правят на маймуна.

# 717
Catcher, така или иначе си решила да напускаш, защо не говориш с този, който ти е обещал увеличение на заплатата? Да си изискаш обещаното. Ако не за друго, ами за собствено удовлетворение. Може и да е грешка.

# 718
Като се откупва служител, първо той самия си плаща неустойката, после му я изплащат от новата фирма. Виждала съм случаи, в които се подава предизвестие 2 м, както е по договор. Обаче напускащият започва да търси работа и намира ново място, с което се договарят да си изкара само 1 месец предизвестие, а вторият да му платят. И съответно плаща само 1 м неустойка.

Кечър, попаднала си на някакви наистина супер скандални хора. Вече се чудя в коя компания си, че да не аплайвам там никога. Наистина отношението е нямам думи!

Според мен в тези компании нещата много зависят от мениджъра. Ако е читав, работата върви. Обаче и в уж хубава фирма, ако над теб седи кретен, бял ден няма да видиш. Веднъж го играх тоя мач, уж нормална фирма, голяма, масово работеха хора около и над 40, нямаше вълни от напускащи постоянно. Обаче не случих на мениджър и си лазихме по нервичките 1 година. Добре, че беше в пандемията и не го виждах. Накрая напуснах, защото нито имаше смисъл да търпя, нито щях да имам развитие там.

# 719
Мен на всяко интервю ме питат за деца и семейно положение. За административни позиции става дума.

Общи условия

Активация на акаунт