Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 585
  • 816
  •   1
Отговори
# 750
Леле, чета и не вярвам на очите си...Кога ще се оправим (бг)?!?! Sad
Lauren, интересно ми е това по централните ведомства ли е или някъде по местни? Мислех, че вече им е светнало на началстващите, че работещ и компетентен персонал трудно се намира...
Google, моят опит с частния сектор е точно обратно: неценящ си отличните служители ръководител, допускащ интриги, даже създаващ ги.

# 751
Alen mak, за висше учебно заведение става въпрос. Вярвайте ми, образованието не е приоритет за някои университети. Ако хората не си мълчаха с надеждата нещо да се промени, ако не се страхуваха да не си изгубят работата ... доста шум щеше да се вдигне.

# 752
# 753
Това последното не само че често е така, ами понякога и човек изобщо не доживява да му се обадят Grinning

# 754
Скрит текст:
😛
Оптимистичен вариант.

# 755
На етап подбор по СВ, ако не ми се обадят до 10ина дни, изобщо и не очаквам. Но тъпото е, че някъде не се обаждат и след второ интервю, когато сте 5-6 човека избрани. Чак пък да не могат да се обадят поне на тези хора, за да не чакат, не мога да си го обясня. Иначе големите претенции на HRите, тестове, препитвания и изисквания към кандидатите. Въпрос на елементарна фирмена и лична култура.

# 756
Alen mak, за висше учебно заведение става въпрос. Вярвайте ми, образованието не е приоритет за някои университети. Ако хората не си мълчаха с надеждата нещо да се промени, ако не се страхуваха да не си изгубят работата ... доста шум щеше да се вдигне.
Значи и ти се бориш в някоя катедра. При мен беше битка за хорариум, постоянно омаловажаване на труда, същевременно се очаква да вършиш работата не само на други членове на катедрата, а и на чуждестранните колеги дето си ги пазим, че ни включват в статии. Интриги, грозно отношение. Ревала съм след катедрени съвети. А бях супер ентусиазирана - няколко години покрай мен въртях и проекти, и подновявах лекции, курсове, доведох доста млади кръжочници, после станаха магистри... Сега са към залез, няма кьорав млад човек при тях, защото никой не може да ги изтърпи.

# 757
О, на такова място наистина много бързо ти минава ентусиазмът. Назначаванията супер рядко са безпристрастни, а израстването пък никога, независимо колко работиш. Че и през половината време ще се намери някой да те приравни на учител (нищо против учителите нямам, просто работата е различна). Или ще ти завиди че малко работиш. Или и двете. А то който не е бил в такова положение, само той може да си помисли че е малко работата. За заплащането на асистентите нямам актуална информация, но поне до преди няколко години беше направо подигравка в държавните университети. Дано да се е вдигнало, че си беше за срамотите.
Хубаво е че постоянно си заобиколен от млади хора, учиш нови неща през цялото време, срещаш интересни колеги и прочие, но останалото просто не си струва.
Иначе интригите си ги има навсякъде където има хора, неизбежно е точно това.

# 758
О, на такова място наистина много бързо ти минава ентусиазмът. Назначаванията супер рядко са безпристрастни, а израстването пък никога, независимо колко работиш. Че и през половината време ще се намери някой да те приравни на учител (нищо против учителите нямам, просто работата е различна). Или ще ти завиди че малко работиш. Или и двете. А то който не е бил в такова положение, само той може да си помисли че е малко работата. За заплащането на асистентите нямам актуална информация, но поне до преди няколко години беше направо подигравка в държавните университети. Дано да се е вдигнало, че си беше за срамотите.
Хубаво е че постоянно си заобиколен от млади хора, учиш нови неща през цялото време, срещаш интересни колеги и прочие, но останалото просто не си струва.
Иначе интригите си ги има навсякъде където има хора, неизбежно е точно това.
Сега са по-адекватни заплатите, но пак е доста относително. Преди няколко години бяха 800 лв нето за главен асистент (със защитена дисертация). Сега е двойно, което пак, според мен, е малко за квалифициран кадър с докторантура. А заобикалянето с млади хора... да, на упражнения/в лекции си заобиколен от студенти, но реално те минават и заминават, а постоянните ти колеги са далеч от млади и още по-далеч от интересни. Grinning

# 759
Пак не е малко, работила съм на такова място, работила съм и на друго където пък млади хора почти не влизат а дори напротив... Всяко с особеностите си. За останалото си права - колегите спират да са интересни и те, но пак си е някакво предимство да съм заобиколена с хора дето са над някакъв праг на интелигентност. Знам че ще те разсмее това последното, но си е вярно в някаква степен.
Но в общия случай си е работа за ентусиасти, идеалисти и по възможност да не разчитат на заплатата си за да се издържат, освен че трябва и много, ама много здрави нерви да имаш.

# 760
Пак не е малко, работила съм на такова място, работила съм и на друго където пък млади хора почти не влизат а дори напротив... Всяко с особеностите си. За останалото си права - колегите спират да са интересни и те, но пак си е някакво предимство да съм заобиколена с хора дето са над някакъв праг на интелигентност. Знам че ще те разсмее това последното, но си е вярно в някаква степен.
Но в общия случай си е работа за ентусиасти, идеалисти и по възможност да не разчитат на заплатата си за да се издържат, освен че трябва и много, ама много здрави нерви да имаш.
Много зависи и къде попадаш. И аз така очаквах да бъде - да съм сред хора с интелект, който да ме мотивира да им се доказвам и да ме бута да съм в час, за да не изоставам. На една от атестациите ми представях ин силико експеримент - компютърна симулация с математически модел на обектите, които попринцип изследваме с физически експерименти. Ей богу, тия хора изостанали в миналия век така и не разбраха, че става дума за молекулна симулация в програма за математическо моделиране - 100 пъти някой попита "Ама ти как направи това с растението?" И аз в един момент се предадох. За това как лекциите са писани някъде преди 30 години и от тогава не бяха променяни с нищо ново не знам дали въобще има смисъл да говоря. Правих нови курсове (под чуждо име, защото не бях хабилитирана да ги водя), променях упражненията с повече практически примери, опитвах се да внеса някаква по-свежа нотка да мотивира студентите и да им е по-интересно - всеки опит беше постоянно попарван отгоре като с леден душ. Мързи ги да правят реално нещо, търсят някой хем да бачка, хем ако може да е тихичък, че не им е на нивото. Grinning Абе... много мога да разкажа. Накрая като се махнах излязох през вратата на факултета и все едно ми падна канара от гърба. Сега се занимавам с маркетинг - нищо супер специално, нищо не изисква модели и разбиране на молекулни процеси, но е криейтив, забавлявам се да уча нови програми за графичен дизайн, за да не работя само с фотошоп, следя си нещата и шефовете се държат с мен като с равен, не като с лакей, който им е под нивото. Бррр, сетих се за всичко и се напрегнах чак. Grinning

Влязох в темата да почета за това как възприемате обяви за работа, защото търсим човек, а нямаме много кандидати и се чудя къде бъркаме.

# 761
Наистина темата за университетските кадри е потресаваща. Назначават се деца, внуци и правнуци. Съответно баба/ дядо професори стоят до последно, за да бутат и лансират наследниците, уреждат ги във всички по заплатени проекти и международни инициативи. Случайно попадналите там се използват за работни добичета и ако не се сдушат с някое от старите кучета и не се впишат в далаверите скоро напускат.

# 762
Влязох в темата да почета за това как възприемате обяви за работа, защото търсим човек, а нямаме много кандидати и се чудя къде бъркаме.

Какъв човек търсите и каква е обявата?

# 763

Какъв човек търсите и каква е обявата?
Не ми се иска да влизам в подробности през този ми профил, по-скоро се захванах да чета генерално какво коментирате по обяви, но става въпрос за по около 9 ч на ден във физически обект без хоум офис, не е за моя отдел. Simple Smile

# 764
Google76, няма кадри
и при нас на обявите идват или прясно завършили или случайно попаднали,
хубава работа за свестни хора се намира с 'познаваш ли някой, който...'

пуснете обяви и във фейс-групите за дизайн и реклама

Общи условия

Активация на акаунт