Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 585
  • 816
  •   1
Отговори
# 795
  • София
По принцип е неадекватно и не съм сигурна дали е законно - ако си отпуск или болничен, те са част от компенсацията ти и реално имаш право на същите придобивки.
Но ако е за едни, трябва да е за всички. Всичките ядат по време на болничен или ваканция.

# 796
Не се спират по време на болничен, мисля само по време на майчинство. При нас имахме подобен казус с дълъг болничен и се консултираха с някакви адвокати. Становището беше, че се дължат, защото са социален пакет за всички.

# 797
Имам бегли спомени, че въпросните ваучери се полагат, независимо дали си бил в болнични или в отпуск, поне това е условие дадена фирма да има правото да дава ваучери. На предишната ми работа, на която ползвах натрупания отпуск по време на майчинството, като част от времето за предизвестие, учтиво бях помолена да се подпиша на една ведомост, че съм си получила ваучерите (които даже не зная как изглеждаха). Нямало начин за не ми ги дадат, поне документално.

# 798
Аз в момента съм по майчинство и всеки месец имам право на ваучери за храна (в нашата фирма са максимума - 200 лв). Не съм спирала да ги получавам и като бях в болничен преди раждането. Сумата не е намалявала заради отпуски, вече не помня как беше в началото като почнах във фирмата, но май си бяха пълни.

# 799
Ваучерите са си социална придобивка, но в някои фирми правят нещо по-различно. Не ваучери, а пари за храна, които вече са си определена сума за изработен ден. Не си спомням във фиша как пишат такава позиция но са там и те. Съответно когато човек е в болнични, не получава за това време. Не съм запозната при платен отпуск дали също отпадат но не бих се учудила.

# 800
Файър, според мен това е напълно нормалната практика. Сега се сетих, че в предишната ми фирма и колежките в майчинство взимаха ваучери, събирахме се определен ден от месеца, за да ни ги раздава ТЛ.

До колкото знам не е законно да не се дават ако си бил болничен, отпуска, явно и майчинство. Друг е въпросът дали хората са склонни да си търсят правата. Близка работеше в Телъс, там пак така им ги намаляваха ако имат дни отпуск или болничен. Ама там предимно много млади хора, не си знаят правата и никой не знаел, че може да претендира. И в 60к преди ги караха да отработват болничен, много от служителите си го правеха, защото "там е така"...

# 801
  • София
Това са едни от най- токсичните и дори не го крият. Експлоатация на макс.

Няма хормони, а те са голямо перо. Покриват се само ако са преди операция, а не като профилактика.
То няма и за кога. Аз точно заради здравното изчаквам, но тези дни правихме бюджет. Пресмятам си колко реално би ми излезнало и се опитвам да се абстрахирам от sunk cost fallacy, че можех преди 6 месеца да го направя и щеше да се поеме. Ама не знам дали си струват нервите и реваншизма да ми покрият поне здравословните процедури. Разсъждавам си просто.

# 802
Аз в момента съм по майчинство и всеки месец имам право на ваучери за храна (в нашата фирма са максимума - 200 лв). Не съм спирала да ги получавам и като бях в болничен преди раждането. Сумата не е намалявала заради отпуски, вече не помня как беше в началото като почнах във фирмата, но май си бяха пълни.
Така е правилно, да. Но много работодатели злоупотребяват с това. Имайки предвид и за кой завод става въпрос и на какви рискове са подложени служителите му, е направо срамота тази практика. През ден ги дават по новините как гърмят.

# 803

Няма хормони, а те са голямо перо. Покриват се само ако са преди операция, а не като профилактика.
То няма и за кога. Аз точно заради здравното изчаквам, но тези дни правихме бюджет. Пресмятам си колко реално би ми излезнало и се опитвам да се абстрахирам от sunk cost fallacy, че можех преди 6 месеца да го направя и щеше да се поеме. Ама не знам дали си струват нервите и реваншизма да ми покрият поне здравословните процедури. Разсъждавам си просто.

Те като профилактика никъде не ги покриват. Изисква се някаква диагноза. Аз лично имам такава, макар да нямам операции, но се вписва диагноза. Това много пъти ме е спасявало да не плащам 400 лв за хормони. Преди няколко месеца пак пусках, покриха ми всичко (щитовидни, полови плюс витамини), но без АМХ, защото бил репродуктивен...

Надявам се скоро да си добре здравословно.

# 804
  • София
Мерси!

Имам инсулинова резистентност, диагностицирана, скоро ми предстоят, така че може да се възползвам, нищо не губя. Simple Smile

Това с болничен и спиране на ваучери е много ниска летва, можеш да си направиш сметка за работодателя.
Аз предпочитам по- висока заплата, на която ме осигуряват, от ваучери.

# 805
Именно. Че то ако се разчита на ваучери, я камилата, я камиларя.

# 806
В предната работа на мъжа ми, ако си отсъствал по болничен и имаш по-малко от 10 работни дни, не получаваш ваучери. Така не му дадоха за декември, защото имаше само 9, нищо че работните дни декември са по малко.

# 807
При нас единственото, което се влияе от болнични/отпуск е размера на бонусите, а това ми се струва логично, защото бонусите са на база изработена работа. Нормално е по-голям бонус да взимат тези, които са работили повече. При нас няма ваучери, няма и мултиспорт карти. Основно си се гледа основната заплата, по която текат осигуровки. Бонусите са си това, което са - бонуси. Някои месеци ги има, други не. Понякога са доста големи, друг път символични. Аз повече си гледам заплатата, заложена в анексите към ТД.

# 808
Доста съм изпуснала. Бях една седмица във ваканция аз. Преди това нали пусках сивита и бях по интервюта до последно преди отпуската. Сега не знам какво да очаквам, като отворя утре компютъра. От едното място сякаш видимо ме харесаха и бързаха да ми изместят напред и третото интервю. Затова се зачудих, за червени флагове, ако бързат да те вземат. То пък не че имам изобщо отговор. И също шефа какво ли си е помислил, ако са се свързали с него в мое отсъствие, а аз не му казах, че пак пускам сивита. Сега пък на отпочинала глава не ми се и мести и напълно съм забравила за дразнещите неща. А другата позиция ще има и софийски колеги, и ще искат да ходя в офиса поне в началото, доколкото разбрах, а аз хич не искам... 😒

Последна редакция: пн, 08 май 2023, 21:20 от Анонимен

# 809
Спринг, сама знаеш, че трябва да се махнеш от сегашната токсична среда. Ако ти предложат оферта, която си заслужава - действай. А за моментите, в които се чудиш дали да сменяш работата - веднага си припомни всичките глупости, които са те карали да се чувстваш зле.

Общи условия

Активация на акаунт