Страсти - ясли и градини в София, кампания 2023/2024 - Тема 1

• 33 277
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
Голямата ми дъщеря е приемана в три градини, винаги на жребии. Влизат си децата по редовен начин, няма смисъл да се ядосвате, не сте имали късмет. Проблемът е в местата, в липсата им, останалото според мен си е ок. Единици са случаите, в които се набутват наши и ваши, но наистина има начин за това.

# 556
  • СОФИЯ
Може да попитате официално Столична община как е уреден въпросът, който ви интересува. Ако имате информация за неправомерен прием на конкретно дете, в конкретно ДЗ, също може да подадете сигнал. За да разгледат случая, не следва да им пишете анонимно, независимо дали при депозиране на хартиен носител в реалното деловодство или през виртуалното. В първия пост има линк, този https://call.sofia.bg/bg/InfoRequest/Create

# 557
Има ги такива случаи, както навсякъде, но са изключения и не влияят с бройката си в мащаба на проблема. В крайна сметка се отчитат и някои подобрения, като например уреждането на хроничните заболявания, а не да влизат деца с нулев ТЕЛК и дерматит, както преди. Премахната е точка за месторабота, което е създавало допълнително натоварване на места, проверяват се обстоятелства служебно... Много път има да се извърви обаче, а става невероятно ба-а-а-а-а-а-авно.

# 558
Аз пак ще си помрънкам, че 43 места за 240 деца на първа яслена група е абсурдно. 5 места за 190 деца с 15 точки. Още съм бясна и дълго ще съм бясна.

# 559
Ами щом сте свидетел е трябвало да подадете жалба. Лично мнение е, че повечето такива слухове са Една жена каза. Директорките според мен доста ги е шубе. Записах малкото ми дете на ясла в градината на баткото. Директорката въпреки, че ни познава вече, провери всичко от кога сме на адреса, лични карти, трудови лнижки, изходящи номера, сигурно поне по два-три пъти ги прелисти, и аз се чудех вече какво търси Grinning Така че такива директорки смелчаци за шмекерии са по-скоро малко вероятни.

# 560
  • Sofia
Ние сме кандидатствали в две СДЯ и в две ДГ. Навсякъде е едно и също - директорките гледат под лупа документите.

# 561
Местата за първа яслена са изключително малко. Към дамата, която се съмнява, и ние бяхме с над 50 % шанс, но не ни изтеглиха, никога не съм имала късмет на тото. С голямото дете за втора яслена ни приеха от раз, но тогава имаше доста повече места. Като гледам за градините изобщо не е такава драма. Познавам дете прието с 4 точки….

# 562
И за втора яслена са много малко, масово са все с по 16 т. За първа миналата година при нас шансът беше по-голям, защото много родители не пускат децата през първата година от майчинството, но отново не приеха малкото. За първа група не е такъв ужасът, да, но пак си е ужас. Grinning

# 563
  • София
За голяма моя изненада дъщеря ми е приета за втора яслена група (район Лозенец). Няма да я запиша по ред причини и ще освободи място за друго дете.
Разгледах обаче класиранията за детските градини в района и оставам с впечатлението, че шансовете за прием на дете с 15 точки (колкото ще има девойката, ако не я запиша на ясла), са практически нулеви. Започнах да разглеждам вариантите за ЧДГ наоколо и след като изпратих запитване до една от тях, ми отговориха, че "Детската градина има лиценз на детски център". Въпросът ми е този статут на "лицензиран детски център" дава ли право на финансови компенсации, или за целта задължително трябва да търся "лицензирана детска градина"?

# 564
Мисля, че имаше някоя градина, която коментираха във Фейсбук, в която дете първа градинска е прието с 0 т. Това обаче значи и че нито един от родителите не работи, няма адрес и градината също не е била в първите 3 желания, защото поне оттам щеше да има някаква точка. Та ме навежда и на мисълта, че самата градина може да е "интеграционна", така да го кажем. Та и това е важно да се гледа, не само къде може да се влезе с 0 т. Този случай беше прецедент изобщо тази година, понеже до сега дори в Кремиковци се приема с някакъв брой точки, отделно, че после една част така и не се записват там и си остават някакви свободни места, но там е поради отдалечеността на района.

# 565
Не, трябва да има лиценз за градина. Коя е градината? Толкова ли е зле?
За детето с 0т. - градината не е интеграционна, в близост до вкъщи е, но бяха пуснали 64 места.

# 566
Хубаво е, че не е, но по принцип говоря, че е добре родителите да се ослушват като видят, че някъде се влиза с толкова малко точки и да поразпитат, който могат в района. Вече ако е нова градина/група, тогава е ясно защо се влиза, че има повечко места Simple Smile

# 567
За детето с 0т. - градината не е интеграционна, в близост до вкъщи е, но бяха пуснали 64 места.

Хубава градина в центъра.
70 места, има още 6 незаети, просто са влезли всички деца дето са кандидаствали. Нали за това се борим - да има места.
На второ класиране сигурно ще се влиза със 13-14-15 точки, та браво на хората с 0 точки, че са внимавали.
Но разбира се е много по-лесно да се фантазира и да се пишат неща по принцип без да се проверят.

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 14:16 от Одри ♡

# 568
  • София
Не, трябва да има лиценз за градина. Коя е градината? Толкова ли е зле?

Градината е ЕСПА, имам отлични отзиви от познати за нея, но те доброволно се отказаха от мястото си в държавната градина и няма как да са ми полезни по въпроса за компенсациите.
А класирането за градини в района ни изглежда доста зле, да. От тези, които реално са ни близки - Лозичка, Славейкова поляна и Света София  има общо 20-ина приети деца с 15 точки.

# 569
Коя е тази хубава градина в Центъра с 0 точки. Ние сме в район Средец, където приети са няколко деца с 15 точки по общите критерий. Всички останали са с 16 и нагоре.

Общи условия

Активация на акаунт