Операция за рефлукс при възрастни

• 6 555
  • 64
  •   1
Отговори
# 45
Е, направих си аз антирефлуксна операция миналия месец и това е най-голямата грешка, която съм правила досега. Сега да видим дали ще ми коства живота.
Накратко - изписана уж чудесно, въпреки че не беше чудесно, оригвах се брутално, при което киселини имах, но седмица след операцията рефлуксът блесна в пълния си блясък. Направена бариева каша - умерен рефлукс. Повторна хоспитализация - за да ме сложат на системи, защото от постоперативната дисфагия повръщах. Отговори - никакви, евентуално спазъм на полора, което никога не съм имала, нямам и симптомите, просто имам рефлукс. Нова бариева каша - ау, сега се сетиха, след като разпитах рентгеноложката за този спазъм и ми каза, че такова нещо не се вижда - ама то не се виждало на снимка.
Вчера постъпих в гастроентерология да ми направят гастроскопия - преди часове излизам, така и не успях да говоря с лекаря, само с някаква застреляна специализантка. Докторът само спомена в коридора, че операцията ми е супер. И идва тази и ме праща да си ходя в нас, всичко ми било супер. На въпроса за киселините - ами да съм си пиела PPI, когато получа отвреме на време такива. А вчера и обясних подробно за какво става дума, че рефлуксът ми е в пъти по-зле отвсякога, че не съм си спирала PPI (много интересно, но не беше чувала за Рабиоксин), че имам денонощно киселини и едва спя.
В четвъртък щяла да говори по-подробно с мен, аз и казах, че искам да си говоря с лекаря.
Просто тези не знам подиграват ли ми се или какво, ама съм мега бясна.
Това за дисфагията го знаех, но не очаквах, че ще повръщам и ще съм като Баскервилското куче с бяс на устата, когато ми заседне храна, не очаквах, че от всяко нещо ще плюя кисели храчки, ще съм като изгорена, гърлото ми е червено, езикът побелял, кисело в устата денонощно, а като легна става олеле…
Плача от безсилие, буквално, за месец съм свалила 5 кг и съм 40 кг, става ми лошо и не мърдам почти от нас да не припадна от жегите, а за храненето - мъка. Все още съм на каши и пюрета, от всичко имам киселини, изобщо не съм нормален човек - и всъщност съм “супер”.
Няма да напиша още имена, че все пак не съм успяла да ги разчекна от въпроси напълно, но се взеха едни немалко пари и когато има проблем - не виждам отговори и план оттук нататък какво да се прави.
В момента ще трябва някакси да се боря за физическото си оцеляване, ама нерви - не ми останаха, имам купища други хронични заболявания и това ми беше капака.
Тъй че - ако си мислите за тази операция - много внимателно претеглете на кантар очаквания vs. реалност, защото ако аз лично знаех, че ще стане така - да си бях останала на PPI с онзи рефлукс, а не на PPI, H2 блокер, антиациди и този рефлукс, без отговори какво се е оплескало тотално.
И сега се чудя на какъв точно лекар да се завлека - нов гастро, нов хирург, ревизия на операцията ли да правя, то ясно, че няма да е сега, че теглото не ми го позволява.
Ако оживея - ще пиша за развоя на нещата, но за момента това. БГ здравеопазване в пълната си красота.

# 46
Успех, дано се оправите и само не се отчайвайте. Може би трябва да потърсите друг специалист. Аз като ходих на изследвания, бях при Ангел Арабаджиев в София. До, операция така и не се стигна, но съм доволен от отношението му. Въпреки че това не е кой знае какъв критерий

# 47
Добре, чух се с моя доктор, говорили са си с гастроентеролога. Операцията ми била наистина ОК, ама съм с тежък гастрит, задръжка на стомашен и жлъчен сок. Та нямало как да нямам киселини в това положение, то вместо надолу, всичко вървяло нагоре. 🤦🏻♀
То аз, че имам и гастрит, имам, ама досега винаги е бил описван като лек, гледам си епикризата от гастроскопията миналата година - пише лек, хроничен гастрит. Не знам какво е това чудо сега, само да не съм цъфнала отново с Хеликобактер, че това е голяма гадост. Преди 3 години успешно я лекувах, да видим, дано са се сетили да ми вземат проба и затова.
Та - сега е четвъртък вместо с крайно застреляната специализантка, ще си говоря с лекаря подробно, че ми писна от цялата тая тъпотия.
И после - ако не се оправям, то очевидно ще ходя за 10-то мнение, ако трябва.
Набелязала съм го въпросния лекар Арабаджиев, най-малкото, че само при него се прави ph манометрия.
Ще ви държа в течение.
И стискайте палци, колеги, да взема да се отърва от тия киселини, че е някакъв ужас просто.

# 48
Ох, не знам дали е според правилата, че последното мнение е мое, нооо…
Има нещо гнило в цялата тая история с моята операция.
Отговорите, които получавам е, че едва ли не би трябвало да съм супер, а аз съм… Супер зле. Такъв рефлукс не съм имала никога досега.
Гастрит и другите ала-бали - ми не били нещо уау. Изписаха ми някакви тъпотии, но нищо за киселини, а аз дори нямам оплаквания от стомах. Просто имам ужасни киселини.
Утре пак ще говоря с този гастро, но си направих консултация с моята си, според нея - нещо не е както трябва.
Тъй че отивам в понеделник в друга болница, за нова гастроскопия да се уговарям. И после - нов хирург.
Искам тук да попитам - в Александровска пишете, че освен ph манометрия се прави и гастроскопия, кой точно я прави? Арабаджиев или някой друг? Защото той е хирург, а не гастроентеролог 🙄.
Сериозно обмислям да си направя консултация и с него, но искам да видя една друга гастроентероложка какво ще каже за въпросния гастрит и застой на незнам си какво (как пък изведнъж се появи точно след операцията това, много любопитно, а според моя хирург няма как да е вследствие на операцията).
Аман - да кажат, че нещо не е както трябва, а не да ме заблуждават.
По принцип съм със супер доверие към медицината, ама да ми се говорят уклончиви неща, противоречащи на всякаква логика - тук има нещо, което не е така.

# 49
На мене гастроскопията ми я прави друг доктор, но си мисля, че резултатите се пращат и на Арабаджиев да ги погледне. Арабаджиев ми прави манометрия или както там се казваше. Състой се от две части. Първата е, че ти вкарат тръбичка през носа и се вижда състоянието на клапата. Моята почти не се затваряше. И после се вкарва една тънка тръбичка със сонда за 24часа да замерва киселинността.

# 50
Говорих вчера с гастрото, видял е наистина гастрит и забавено изпразване на стомаха, но не е тежко. Изписа ми нова схема с ИПП, Квамател и антиациди, както и Кости (Мотилиум). Ако до 10 дни няма подобрение, изпраща ме при Арабаджиев за манометрията.
Лошо положение, тази операция е със страшни усложнения при мен, дали са ми увредили вагусния нерв и затова ми е нарушено изпразването, разбира се, никой няма да ми каже.
Надявам се да оцелея някакси, защото съм страшно слаба, гади ми се, едвам се храня, а в същото време, киселините ме изгарят. Ни мога да спя нормално, ни нищо. Чувствам се като човешка развалина.
Писах си с едно момче, направо е осакатен от тази операция. Увреда на нерва, гастропареза, нова операция на пилора, а в същото време - рефлуксът се е завърнал.
Обиколил е всички хирурзи, никакъв резултат, никой не иска да го реоперира.
Направо се отчайвам, той каза, че е 5-та година така, аз съм едва от месец и вече направо не ми се живее.
Но ще се опитам да намеря някакво решение и то възможно най-скоро, майка съм, не мога да се предам…
Моля ви, споделяйте всяка полезна инфо, която може да е от полза, отчаяна съм…

# 51
Не знам с какво да помогна. Аз преди няколко месеца започнах да пия един продукт на BioLine. Казва се Snail Operator, уж с екстракт от охлюви. Пишеше, че е подходящ за след химиотерапия, защото възстановявал тъканта на стомаха (или нещо подобно). Обадих се, питах ги дали става и за рефлукс и ми казаха, че може и да помогне, но няма да навреди.
Лично за мене, ми върши работа откакто го почнах и се чувствам по добре, но моето положение не е толкова зле. Не знам дали би ви свършило работа.
Иначе, ако сте само на хранителна диета, не помага ли?
Аз като бях много зле, с постоянни киселини преди 2 години, бях минал на варен ориз, варено пилешко, чиста салата и варени картофи. Вярно, гадно е, но пък ми вършеше работа. От плодовете ядях само ябълки и банани. Вода, 20 Мин преди хранене и след това един час след хранене. Чайове, джинджифил или лайка. Без захар и мед. Никакво пържено, газирано, алкохол, сладко, кафе, тежки меса, сокчета и т.н.

Последна редакция: нд, 18 авг 2024, 15:35 от Алфа Херинга

# 52
На диета съм, то няма как, след операцията съм с дисфагия и няма как да ям нещо повече от крем супи, пюрета и каши. Тъй че - това го спазвам, а и аз знам какво да ям и какво да не ям, все пак съм с тези проблеми от години.
Но виж, това с охлювите не изглежда никак лошо. Ти как го пиеш? Пише 10 мл х 3 на ден при стомашни проблеми.
Ще взема да поръчам, но със сигурност ще го взимам след храна, че то всичко ми дразни 🤬.
Опитвам се да съм позитивна, че с целия стрес знам, че тези проблеми се обострят, а ма като ми е зле нон-стоп, някак не ми се получава изобщо…

# 53
На диета съм, то няма как, след операцията съм с дисфагия и няма как да ям нещо повече от крем супи, пюрета и каши. Тъй че - това го спазвам, а и аз знам какво да ям и какво да не ям, все пак съм с тези проблеми от години.
Но виж, това с охлювите не изглежда никак лошо. Ти как го пиеш? Пише 10 мл х 3 на ден при стомашни проблеми.
Ще взема да поръчам, но със сигурност ще го взимам след храна, че то всичко ми дразни 🤬.
Опитвам се да съм позитивна, че с целия стрес знам, че тези проблеми се обострят, а ма като ми е зле нон-стоп, някак не ми се получава изобщо…
Аз пия по 10мл на ден, около 20 Мин преди храна, както е описано. При вас сигурно ще трябва по голяма доза. Но според мене, трябва да се взима преди, а не след храна, за да може да влезе в досег с тъканите. Поне така си го обяснявам. Мисля, че няма да има ефект след хранене. Не знам, дали на вас ще ви помогне, все пак моята ситуация не е толкова зле.

# 54
Поръчах си, пише за такива проблеми по 10 мл х 3 пъти дневно. Относно приема - пише и че при по-чувствителни и раздразнени стомаси, че може след хранене. То идеята е да регенерира лигавицата. Тъй като аз имам очевадно обострен гастрит, наистина ми трябва нещо такова.
Мерси за препоръката, ще го пробвам, дано да ми понесе.
Че ме чака утре да се пробвам с Мотилиум, направо не изгарям от нетърпение да го пия, че при последния ми опит ми беше много зле от него.
Уф, и пак да кажа, толкова ми е тъпо, направих си операция да се отърва от лекарства, а сега пия с шепи…

# 55
Говорих вчера с гастрото, видял е наистина гастрит и забавено изпразване на стомаха, но не е тежко. Изписа ми нова схема с ИПП, Квамател и антиациди, както и Кости (Мотилиум). Ако до 10 дни няма подобрение, изпраща ме при Арабаджиев за манометрията.
Лошо положение, тази операция е със страшни усложнения при мен, дали са ми увредили вагусния нерв и затова ми е нарушено изпразването, разбира се, никой няма да ми каже.
Надявам се да оцелея някакси, защото съм страшно слаба, гади ми се, едвам се храня, а в същото време, киселините ме изгарят. Ни мога да спя нормално, ни нищо. Чувствам се като човешка развалина.
Писах си с едно момче, направо е осакатен от тази операция. Увреда на нерва, гастропареза, нова операция на пилора, а в същото време - рефлуксът се е завърнал.
Обиколил е всички хирурзи, никакъв резултат, никой не иска да го реоперира.
Направо се отчайвам, той каза, че е 5-та година така, аз съм едва от месец и вече направо не ми се живее.
Но ще се опитам да намеря някакво решение и то възможно най-скоро, майка съм, не мога да се предам…
Моля ви, споделяйте всяка полезна инфо, която може да е от полза, отчаяна съм…

Mila1331, не се отчайвайте! От моята операция минаха вече 5 месеца и мога да кажа, че в началото се чувствах и аз доста зле. Не знаех наистина, дали е била успешна операцията, защото пак имах киселини, нещо, като рефлукс, задавяше ме, загубих много килограми. Но с времето нещата утихнаха, дълго пазих диета, даже още не си позволявам много неща, но вече хапвам готвени храни. Сега вече мога да лягам и да спя на гръб, киселини почти няма, или се появяват много рядко и не са така силни, като преди. Пия само сутрин по 20 мг Омепразол, просто ме е страх да го спра, а ако усетя киселина, по една глътка Алмагел или гелче против киселини. Надявам се, че и при Вас ще се успокоят нещата с времето и Ви го пожелавам от сърце.

# 56
Bubblina5,
Мерси за включването, но при мен наистина положението е отчайващо, то преди операцията рефлуксът ми не беше толкова зле, както е сега в момента. За всичките няколко години откакто имам ГЕРБ никога не съм била с такова нещо, нито ми е пречело да спя.
Бях вчера при Арабаджиев, той също смята, че нещо не е наред, затова след 10 дни влизам в Александровска на нова диагностика, вкл. и ph манометрията. Според това, което ми каза, това изследване е трябвало задължително да го направя преди операцията, за да се определи точно типа, който е подходящ за мен… А на мен моят хирург ми каза тогава, че в БГ нямало такова изследване изобщо, това беше преди 2 години… Арабаджиев ми каза, че го правели от 2019 г. Поредното несъответствие.
А относно лекарствата - аз в момента съм сутрин и вечер на 30 мг Ланзопрол, 20 мг Рабиоксин на обед, Квамател 40 мг вечер и Алмагел 2 пъти на ден (щях да го пия и повече, ама къде да го сложа) + Деган 3 пъти на ден, толкова лекарства не съм пила никога за стомах и ВЪПРЕКИ това избухвам от киселини, то не е нещо като рефлукс, а е рефлукс в пълната си степен, устата ми е изгорена, а и аз го усещам. За оригванията да не говоря, а пък на всичкото отгоре а да реша да хапна нещо по-твърдо - засяда и повръщам. Да, нямам никакъв проблем с повръщането, ама съм вече толкова кльощава, че…
Иначе, взех си онова с охлюва, даже го пия преди хранене, то все тая дали дразни или не, то от всичко имам киселини. Поне да мога да успокоявам донякъде лигавицата.
А при теб какво казваха за този рефлукс след операцията? Защото на мен, хирургът ми обясни, че рефлуксът би трябвало да спре едва ли не от ден 1, което явно не се получава на практика, ама ако не беше толкова идиотско, пак щях да търпя някакси, сега е ад някакъв.
Да, та пиша толкова обстойно, защото смятам, че тези неща трябва да се знаят от всички, които планират операция, особено пък това, че трябва да се прави ph манометрия. На мен ми казаха - имаш симптомите, PPI не ти помагат, имаш херния = подходяща за операция. Е, да, де, ама сега изведнъж - хън, мън, обърнат мотилитет, незнам си какво, ще се чудя как да си изкарам от главата всички черни мисли, че са ми срязали вагуса, че имам гастропареза и какви ли не неща, защото определено преди операцията не съм имала никакви ала-бала мотилитети, както се опитват да изкарат. Четох си подробно всичките 5 гастроскопии, нищо такова не пише, а и все щях да усетя нещо. Аз гадене и повръщане дори на тоя рефлукс, който имах, не съм имала изобщо.
Меко казано съм бясна! Не стига, че ми съсипаха здравето, ами някаква отговорност да се поеме. Ама не - на ти една торба лекарства и прехвърляне от хирурга към гастрото и обратното.

# 57
Bubblina5,
Мерси за включването, но при мен наистина положението е отчайващо, то преди операцията рефлуксът ми не беше толкова зле, както е сега в момента. За всичките няколко години откакто имам ГЕРБ никога не съм била с такова нещо, нито ми е пречело да спя.
Бях вчера при Арабаджиев, той също смята, че нещо не е наред, затова след 10 дни влизам в Александровска на нова диагностика, вкл. и ph манометрията. Според това, което ми каза, това изследване е трябвало задължително да го направя преди операцията, за да се определи точно типа, който е подходящ за мен… А на мен моят хирург ми каза тогава, че в БГ нямало такова изследване изобщо, това беше преди 2 години… Арабаджиев ми каза, че го правели от 2019 г. Поредното несъответствие.
А относно лекарствата - аз в момента съм сутрин и вечер на 30 мг Ланзопрол, 20 мг Рабиоксин на обед, Квамател 40 мг вечер и Алмагел 2 пъти на ден (щях да го пия и повече, ама къде да го сложа) + Деган 3 пъти на ден, толкова лекарства не съм пила никога за стомах и ВЪПРЕКИ това избухвам от киселини, то не е нещо като рефлукс, а е рефлукс в пълната си степен, устата ми е изгорена, а и аз го усещам. За оригванията да не говоря, а пък на всичкото отгоре а да реша да хапна нещо по-твърдо - засяда и повръщам. Да, нямам никакъв проблем с повръщането, ама съм вече толкова кльощава, че…
Иначе, взех си онова с охлюва, даже го пия преди хранене, то все тая дали дразни или не, то от всичко имам киселини. Поне да мога да успокоявам донякъде лигавицата.
А при теб какво казваха за този рефлукс след операцията? Защото на мен, хирургът ми обясни, че рефлуксът би трябвало да спре едва ли не от ден 1, което явно не се получава на практика, ама ако не беше толкова идиотско, пак щях да търпя някакси, сега е ад някакъв.
Да, та пиша толкова обстойно, защото смятам, че тези неща трябва да се знаят от всички, които планират операция, особено пък това, че трябва да се прави ph манометрия. На мен ми казаха - имаш симптомите, PPI не ти помагат, имаш херния = подходяща за операция. Е, да, де, ама сега изведнъж - хън, мън, обърнат мотилитет, незнам си какво, ще се чудя как да си изкарам от главата всички черни мисли, че са ми срязали вагуса, че имам гастропареза и какви ли не неща, защото определено преди операцията не съм имала никакви ала-бала мотилитети, както се опитват да изкарат. Четох си подробно всичките 5 гастроскопии, нищо такова не пише, а и все щях да усетя нещо. Аз гадене и повръщане дори на тоя рефлукс, който имах, не съм имала изобщо.
Меко казано съм бясна! Не стига, че ми съсипаха здравето, ами някаква отговорност да се поеме. Ама не - на ти една торба лекарства и прехвърляне от хирурга към гастрото и обратното.

Мила, всичките тези оплаквания, които описваш след операцията, при мен бяха преди нея. Хранопроводът ми беше буквално изгорял от киселините, гласът ми беше дрезгав и се губеше понякога, усещах киселините чак в носа си и изобщо не можех да легна да спя. Заспивала съм седнала, подпряна на възглавниците. Кашлях постоянно, усещах как киселината буквално извира от стомаха ми, то беше, като отворена яма, извираше на глътки обратно. Мен ме оперираха в Стара Загора в болница Тракия, проф. Александър Юлиянов. Не ми е правена манометрия. Той сам е решил какъв метод да използва ( при мен е по Тупе - не е загърнат изцяло хранопровода, а донякъде), но смятам, че е взел правилното решение. След операцията ми казаха, че трябва да оздравее хранопровода, да се лекува и гастрита и че иска време, да отшумят всички оплаквания. И аз бях много уплашена и не вярвах, че ще се оправя, но вече наистина се чувствам много по-добре. Понякога, като полегна на спалнята, да чета, явно някаква позиция ми дразни, може би нещо прегъвам и усещам киселина, но, като се поизправя, се оправя. Вече не кашлям без повод, гласът ми се върна, явно и гласните струни са били засегнати. Отиди, нека те изследват, да се разбере причината, но все пак се надявам, че с времето и при теб ще се подобрят нещата. Ще стискам палци и кажи, като разбереш какво е.

# 58
Bubblina5,

Здравей Мила, как си към днешна дата? Стискам палци да чуя добри новини!

# 59
Lotta,
Мислех да пиша обстойно, но все не ми идваше муза, но ето как съм актуално:

Най-вероятно ще я махна тази снимка, тъй че моля, не ме цитирайте, но не се срамувам да се покажа в този си вид.
Накратко - преди 10 дни получих рецидив на хиаталната херния, при което целият стомах ми беше отишъл в гръдната кухина и се наложи отворена операция по спешност посреднощ. Сега съм доволно с пренаредени и закърпени вътрешности, но това в огромен шок, направо бях тръгнала да си отивам.
Защо се е получило така - според мен тръгна от цялото това повръщане покрай неуспешната лапароскопска операция, то не може всеки ден да се давя да повръщам 3 месеца на току-що оперирана херния и да си свиркам. Последните 10 дни вече си ме болеше отчетливо като ям, със силна дисфагия, но с един много тъп симптом, който ме заблуди, болката беше в лявото рамо най-много, а аз там имам плексит и не бях сигурна точно какво ми има. Мислех, че е поредната проява на плексит, а то може да е било комбинация, но факт - изпуснах момента и при едно особено мъчително повръщане вечерта като се задавих от една попара (да, вече и това не можех да ям), направо усетих как вътрешностите ми се обръщат, явно тогава е станало вече крайното нещо. За болката и ужаса няма да говоря.
Иначе - аз в крайна сметка междувременно бях в Истанбул, направих гастроскопия (с диагноза пангастрит, полипи, които ми махнаха и тежка следоперативна дисфагия). Сцинтиграфия на стомаха - нямах забавено изпразване. Ph метрията на стомаха - нормална, манометрия на хранопровода - тежка следоперативна дисфагия. Казаха ми, че за да мога да ям нормално без задавяне, защото то се получават като пръстени, които правят контракции и спазми, които пречат храната да слиза надолу, тя засяда и аз повръщам… та да, ендоскопска операция POEM.
Тъкмо се навивах кога да отида да го правя, че то не е и евтино, взе че се спука тази диафрагмата и сега вече тотално не знам какво се случва.
Тъй че при мен тази антирефлуксна операция се оказа тотална грешка. Вече не знам какво да мисля, да ph метрията не отчете висока киселинност, според турците симптоматиката ми е от дисфагията (оригвания, кисело в устата и т.н.).
Сега още не знам как съм, но вчера ме изписаха от болницата, че си имам киселини - имам си. Мога да си се оригвам,  но не е чак така мъчително. Нищо не искам да казвам и за храненето, че направо ме е страх да ям… То се бях превърнала в булимичка, ям и моментално в тоалетната да повръщам.
Ще видя сега да се възстановявам някакси, отворената коремна операция вече не шега , ще трябва много да се пазя и буквално нищо да не се напрягам. То не че и много мога да правя нещо. Добре, че имам някакъв опит с операции, защото имам и планово секцио преди 8 години, та знам че бавно, но славно ще се възстанови.
Но това коментирахме с доктора, че съм се фиксирала, че още имам киселини и т.н., направо ми каза, че при положението, в което съм била да съм благодарна, че стомахът не ми се е пръснал на парчета, имало е опасност за единия бял дроб, та рефлуксът в момента ми е най-малкия проблем. Важното е, че съм жива.
Съжалявам, знам, че сигурно звучи страховито това, навярно има доволни от тази антирефлуксна операция,  но… аз лично просто безкрайно се разкайвам, че се подложих. ИПП можех да си пия и без да минавам през цялото това нещо, а то ще продължа да си ги пия явно.
Пиша с пълното съзнание, че може да уронвам нечий авторитет, знам, че пиша зад ник, обаче аз съм се обадила на доц. Атанасов и ясно съм му обяснила какво точно ми се е случило. По принцип много ми се ще да имаше опция за някакви жалби, искове, ала-бала, защото всичко това струва и доста пари, но няма да се занимавам със съдебни дела, безмислено е.
Ох, сигурно мога да напиша още много…
Ако имате въпроси - ще отговарям. Най-вече за тези, които се колебаят - задължително преди да се направи тази операция трябва да се направи ph метрията и манометрията. Аз лично предпочетох Истанбул, защото там можех да си направя и сцинтиграфия на стомаха, което в БГ не се прави, та всичко да е накуп, но няма да лъжа, че цените са брутални. Изследванията са суперкачествено, но за чужденци цените просто са ужасни.

Общи условия

Активация на акаунт