Испания

• 43 110
  • 690
  •   1
Отговори
# 570
  • Mediterraneo
Има много файос явно при вас. Фестиво се плаща двойно, някъде се апровечира. Напр. ММ ще почива три дни седмицата на 19 март, който е официален празник при нас. В нашата фирма се натрупват и се ползват с отпуската. Отделно пагас екстрас, някъде вземат по една цяла заплата юли и декември, ММ взема 15 пагас( и октомври), при нас са разбити в номината всеки месец.

# 571
  • Euskal Herria
И при моят мъж са 14 заплати, орас екстрас или се плащат, или си ги взимаш като дни. Отделно почиват за всички празници, ползват мостовете и пр.
Но както сме си говорили вкъщи, нищо не е на всяка цена. Ако негативите са повече, просто ще се махна.

# 572
  • някъде под слънцето...
Бихте ли ми казали, ако човек сам напусне работа, има ли право на обезщетение от бюрото по труда?
Благодаря, Тарти!
Няма делник, няма празник - работи се и няма допълнително заплащане. Ние сме от 7 до 14, но понякога се налага да почнем от 5. Не се отразява на заплатата. Поне когато трябва да почна два часа по-рано, си тръгвам два часа по-рано. Не че шефът ще има против да остана до края на нормалното работно време Simple Smile.
Нощният труд по конвенио за моята позиция е 99 цента на час. Декември имах две нощни смени (преди Коледа и Нова година), които счетоха за нормални. "За твоята длъжност не се плаща нощен труд" - думите на шефа, когато го питах. Ами, като не се плаща, ще си работя както е обичайно. И за отпуските са разправии. Просто взех да се замислям дали навсякъде е такова положението, или само ние сме ударили "джакпота".
Tпва прилича на Acoso laboral  или както сега е модерно mobbing.
Работните часове на празничен ден или трябва  да  бъде  bolsa de horas(можеш да ги ползваш, когато
 прецениш) или се заплащат(от 1.5% до 2,5%   в повече, в зависимост от фирмата).
За отпуските  зависи  по принцип с приотитет са хора с деца, в други фирми е по antiguedad.Някъде се планират
още през януари, другаде са на триместър...
При мен промяна на работното време се съобщава   в писмен вид на корпоративания имейл минимум 72 часа преди събитието.
Ако е нещо спешно  в последния момент , мога да приема или да откажа в зависимост от желанието ми.
Както и мога да се наптавя, че не съм го видяла, защото има  право на силенсио дихитал в извън работно време и не съм длъжна да си проверявам служебния имейл или телефон.Ако шефът иска да направи уатсап група на работещите, то задължително трябва да им предостави служебни телефони....
https://civicabogados.com/acoso-laboral/
https://amagnalegal.com/que-es-un-autodespido-despido-indirecto/
Посъветваай се с адвокат дали имаш мотив за autodespido.
В случай на autodespido  имаш право на обезщетение и паро.
Можеш и да ги предизвикаш да нрав1т и деспидо(дори и  а диксциплинарио имаш право на паро) като им откажеш да работиш horas extras, По зако  трябва да имате рехистро де хорнада лаборал, пиши ралните часове  или откажи промяна на в работното време в последния момент те са доброволни, потърси си правата и най вероятно ще ги предизвикаш  те да прекратят договора .
Не ги улеснявай с баха волунтария

В Мадрид сме с алерта за река Мансанарес .Дъщеря ми днес  трябеаше да има изпит, снощи към 10 започнаха да си онменят имфо за алерта с колегите и   в 23 публикуваха официално съобщение на сайта , че университетът ще остане затворен.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 23:02 от sl

# 573
Здравейте, мили момичета!  Sparkling Heart
В средата на май ни предстои преместване във Валенсия или много близко до Валенсия на мен и семейството ми - съпругът ми и двете ни 10-годишни дъщери.
Аз работя дистанционно, но Испания беше избрана заради развитото земеделие в района, където се надявам да открия нови клиенти на компанията ни.

Нямаме осигурена квартира, а аз съм на български трудов договор. Дали някоя от вас знае за квартира в добър район, която бихме могли да наемем по-дългосрочно, за около година?

Ако наемем нещо близко до Валенсия, как са транспортните връзки в региона, тревожа се за училището на дечицата. Ще бъда благодарна на отзиви Simple Smile))

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 09:05 от SilverS

# 574
Здравейте, мили момичета!  Sparkling Heart
В средата на май ни предстои преместване във Валенсия или много близко до Валенсия на мен и семейството ми - съпругът ми и двете ни 10-годишни дъщери.
Аз работя дистанционно, но Испания беше избрана заради развитото земеделие в района, където се надявам да открия нови клиенти на компанията ни.

Нямаме осигурена квартира, а аз съм на български трудов договор. Дали някоя от вас знае за квартира в добър район, която бихме могли да наемем по-дългосрочно, за около година?

Ако наемем нещо близко до Валенсия, как са транспортните връзки в региона, тревожа се за училището на дечицата. Ще бъда благодарна на отзиви Simple Smile))

Здравейте, за училището на децата - ако искате да са в държавно училище, имайте предвид, че ще ги разпределят в най-близкото, в което има свободни места, съобразено с адресната Ви регистрация. Което означава, почти със сигурност, че ще е на пешеходно разстояние.
За частните - зависи къде се намирате, осигуряват транспорт обикновено.
В близост до Валенсия има градчета, до които се стига с градски транспорт - метро, автобуси. До останалите има влак, който е през 20-на минути в пиковите часове през делничните дни, както и автобуси.
С информация за квартири не мога да бъда полезна, разгледайте idealista, fotocasa, milanuncios, сигурно има и още.
Проучете и как седят нещата относно работата Ви и българският трудов договор. Ако имате дългосрочни планове за живот в Испания, няма как да останете на този договор за дълго време.

# 575
  • София
Здравейте, интересувам се дали в Барселона има хомеопатична аптека, където се продават по-високи потенции, а също така дали някой има отзиви за лекар хомеопат.

# 576
  • София
Здравейте, интересувам се дали в Барселона има хомеопатична аптека, където се продават по-високи потенции, а също така дали някой има отзиви за лекар хомеопат.

Привет.
Незнам дали има хомеопатична аптека специфично, но може да попитате в аптеката дали могат да ви поръчат определено лекарство. Аз така направих. Но говоря за потенция 200. Иначе ето този сайт знам за поръчки. Идват от Франция мисля:  https://www.soin-et-nature.com/es/recherche?product_search%5Bphr … %5D=pulsatila+200
Дано съм ти била полезна.

# 577
Здравейте,
колко време се прилага по-ниския данък върху дохода за не резиденти? И ако правилно съм се ориентирала той е 19% вместо 24%, какъвто е за испанците ли? Благодаря

# 578
Здравейте,
колко време се прилага по-ниския данък върху дохода за не резиденти? И ако правилно съм се ориентирала той е 19% вместо 24%, какъвто е за испанците ли? Благодаря
Да, 19% е за граждани на ЕС, но ако прекарваш повече от 183 дни годишно в Испания или ако основния ти източник на доход е от Испания, вече преминаваш към данъка за резиденти, който е и прогресивен, според дохода.
Реално, тази ставка от 19% не е ограничена във времето, освен ако в един момент не покриеш някое от условията по-горе.

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 10:04 от Rose Madder

# 579
Здравейте!
Надявам се тук да получа малко насоки.
Обмисляме в близките две години да се преместим да живеем в Испания. С мъжа ми и двете ни деца(към момента на 4.5 г и 1.5 г).
От отговор по-горе разбрах, че децата се насочват към близко училище в района на адресната регистрация. Добре, но…
1. Има ли изискване това дете да знае говоримо испански?(синът ми предполагам, докато се изместим ще е на 6-6+) Идеята ми е да го подготвя от рано, да понаучи горе долу да общува на испански.
2. Как стоят нещата с това примерно аз да съм назначена на работа към чужда фирма на трудов договор и от там да получавам дохода си? А примерно мъжът ми ще си търси лека полека работа в Испания. Уточнявам, местим се там да живеем, никой не се дърпа от работа и никой не иска да живеем на помощи, просто аз отдавна работя дистанционно за чужди фирми и това вероятно няма да се промени. Това би ли било спънка в нещо?

И всякакви насоки за преместване на цяло семейство с малки деца биха били от полза. Насочили сме се към малко градче, селце, за повече спокойствие, но в близост до голям град. Може би около Валенсия, но не и задължително. Благодаря ви предварително и весели и светли празници! 😊

# 580
Здравейте,
Да, 19% е за граждани на ЕС, но ако прекарваш повече от 183 дни годишно в Испания или ако основния ти източник на доход е от Испания, вече преминаваш към данъка за резиденти, който е и прогресивен, според дохода.
Реално, тази ставка от 19% не е ограничена във времето, освен ако в един момент не покриеш някое от условията по-горе.
Благодаря Ви

# 581
  • Mediterraneo
Cvdt, само по т.1 ще се изкажа, че имам опит. Малката ми беше на 5, голямата- на 10, когато дойдохме. Тръгнахме много набързо, от решението до пристигането нямаше и месец. И двете знаеха само Hola и Como te llamas, буквално. Пристигнахме на 1 април, нямахме още НИЕ, когато от близкото училище решиха да ги вземат до края на учебната година само да присъстват в часовете, беше голям жест от страна на директора, вярвам. До септември, когато си тръгнаха нормално на училище, говореха направо идеално. Цяло лято игри със съседчетата, гледане само на испанска тв. Бързо и лесно се получиха нещата при моите деца. Сега, за жалост, имат тежък испански акцент, когато говорят бг.

# 582
Здравейте!
Надявам се тук да получа малко насоки.
Обмисляме в близките две години да се преместим да живеем в Испания. С мъжа ми и двете ни деца(към момента на 4.5 г и 1.5 г).
От отговор по-горе разбрах, че децата се насочват към близко училище в района на адресната регистрация. Добре, но…
1. Има ли изискване това дете да знае говоримо испански?(синът ми предполагам, докато се изместим ще е на 6-6+) Идеята ми е да го подготвя от рано, да понаучи горе долу да общува на испански.
2. Как стоят нещата с това примерно аз да съм назначена на работа към чужда фирма на трудов договор и от там да получавам дохода си? А примерно мъжът ми ще си търси лека полека работа в Испания. Уточнявам, местим се там да живеем, никой не се дърпа от работа и никой не иска да живеем на помощи, просто аз отдавна работя дистанционно за чужди фирми и това вероятно няма да се промени. Това би ли било спънка в нещо?

И всякакви насоки за преместване на цяло семейство с малки деца биха били от полза. Насочили сме се към малко градче, селце, за повече спокойствие, но в близост до голям град. Може би около Валенсия, но не и задължително. Благодаря ви предварително и весели и светли празници! 😊
Аз мога да дам насоки по всички точки, защото преди 2 години направихме точно това, което планирате и вие, а и сме в същия район, но сега нямам време да разкажа подробно. Ще се опитам да отговоря скоро. Simple Smile

# 583
  • Ispania
Здравейте. Няма изискване детето да знае испански, в първите месеци , може да има отделни часове в училището , за да му подпомогнат с испанския.

Училището може да се даде и според мястото на работа на родителите (не само според адресната регистрация ).

За децата ви ще е лесно и бързо всичко , ще се учудите колко лесно научават винаги чужд език 😅.
В класа на малкия ми син имаше момченце (дете на двамата родители испанци , но родено и живяло в англоговоряща страна ), което като дойде не говореше испански. Изобщо не знаеше нищо . За няма два месеца , вече си говореше с останалите без проблем.

# 584
А родителите колко бързо учат разговорен испански? Ние живеем в англоговоряща среда, мъжът ми говори на дъщеря ни само на испански, аз чат пат разбирам разговорите между тях (тя е тийнейджърка). Идеята е и ние да прекарваме значително повече време в Испания, но аз започвам да мисля, че ще е трудно да проговоря, а и нямам време за уроци.

Общи условия

Активация на акаунт