Испания

• 43 123
  • 690
  •   1
Отговори
# 555
Между другото не знам дали помниш, но преди  години ти водеше ожесточен спор с мен, че Primor e скъп магазим, и евентуално понякога пускат намаления   без дори да си влизала в  Primor,Предполагам, щом вече живееш в Испания все си влизала в магазин ма веригата Simple Smile
Хаха, не, изобщо не си спомням да сме водили спор за Primor или друг козметичен магазин, но щом ти помниш, приемам, че си права и те поздравявам за отличната памет! Явно съм направила впечатление в дискусията. Grinning

# 556
  • Mediterraneo
При нас два дни имаше алерта серо за наводнения и затвориха училищата. Разбира се, не капна и капка. На третия ден започна да вали, но кратки превалявания, нищо особено, колкото да са мокри улиците.

# 557
  • Ispania
При нас два дни имаше алерта серо за наводнения и затвориха училищата. Разбира се, не капна и капка. На третия ден започна да вали, но кратки превалявания, нищо особено, колкото да са мокри улиците.
Каква е тази алерта?
При нас са червена, оранжева и жълта.
Тази седмица преминавахме от жълта на оранжева, на червена , и обратно 😅.
Сега има слънце (по чудо) , но след три часа го дават алерта оранжева пак.

# 558
  • Mediterraneo
И при нас са си такива, за първи път сега го чух във вариант zero

# 559
  • Euskal Herria
Бихте ли ми казали, ако човек сам напусне работа, има ли право на обезщетение от бюрото по труда?

# 560
  • Mediterraneo
Янче, баха волунтария се води, нямаш право. Преди ставаше, ако те назначат някъде фиктивно за кратко време, но вече май вдигнаха много периода. Финикито обаче трябва да ти платят от фирмата.

# 561
  • España
Бихте ли ми казали, ако човек сам напусне работа, има ли право на обезщетение от бюрото по труда?

Проучвах този въпрос понеже се чувствах зле на работа и исках да напусна.
Имаш право на помощи само ако сменят работно време или те понижат и ти не си съгласен с промяната.
Иначе другият начин е както е казала Тарталета.

# 562
  • Euskal Herria
Благодаря, момичета! Не съм се ровила да гледам подробно. Просто мисля, че е добре човек да е запознат, не се знае какво може да се случи.
Да се смени работното време - това означава да има писмено разпореждане ли? Защото при нас няма такова нещо - шефът ти казва, че утре примерно трябва да дойдеш в 5 сутринта. Или пък че ще си нощна (естествено, без заплащане). И все разни такива, уж дреболии, ама могат да те извадят от равновесие.

# 563
  • Mediterraneo
Доколкото те чета, си на 6-дневна работна седмица. Това и то не е много ок, дано да ти плащат 6-я ден по конвениото, т.е. като часове екстра. При нас в последните 2-3 години супер затегнаха нещата и вече рядко се намира някой изнудвач, на когото му се връзват да работят 6 дни( платени, разбира се, но не и като часове екстра). Не знам при вас какви са условията, че си в друга комунидад.

# 564
  • Euskal Herria
Шест дни работя, един почивам. Единствените дни, когато не работим цялата фирма, са 25.12. и 01.01. Конвениото е възможно най-лошото като вариант за Испания в отрасъла. Актуализираха го миналата година и пак не подобриха условията. Каквото е упоменато в конвениото като заплата, това е. Нито цент отгоре. Самата работа - като дейност и това, което върша, ми харесва много. Обаче останалото - не. Дванайсет плащания и толкова. Единственото, което е донякъде добро, е, че когато сме в отпуск, получаваме същата заплата (саларио басе + орас екстрас). Няма бонуси, няма допълнителни часове, дори и да се работи. А според шефа ми нямам право на заплащане за нощен труд. И от 5 да почвам - пак същото, не било нощен труд. Колегите казват, че и на тях не се плаща. Не знам дали е така, или не, аз съм най-новата там, само година и половина работя при тях.

# 565
  • Mediterraneo
Върви в синдикатите, таксата им е минимална, ще ти обяснят всичко. Нощният труд е от 22 до 6 сутринта, може да се увеличи по конвенио колективо, но не и да е по- малко. Поне един час на ден ти дължат, както казваш, че започваш в 5. Аз, когато съм втора смяна, работя от 17 до 1, три часа ноктурнидад имам, последно май беше по евро и 10, не съм сигурна. И, разбира се, че ще си получаваш заплатата, когато си отпуска, то това няма как да е иначе, дано шефът ти не си мисли, че ви прави някакво добро. Не си толкова отскоро във фирмата, наистина, посъветвай се със синдикатите, ще ти отговорят на всички въпроси и съмнения. Не знам колко ви е голяма фирмата, ние в хотела си имаме клон на синдикатите и за всяко нещо се съветваме с тях.

# 566
  • Мадрид / София
Ние също работим по 6 дни в седмицата. Не съм много сигурна дали плащат повече на тези, които започват в 4.30 - 5 ч. Аз почвам в 6,30 -6,40 и не ме лови. Обаче когато се налага да се работи през нощта се плаща повече със сигурност. От тази година при нас часовете екстра са по 8-9€ на час. Има официални празници, когато магазина е затворен 25/12, 1/01, 6/01 и 1/05 и никой не работи. Останалите празници се работи нормално, но се плаща малко повече.

# 567
  • Mediterraneo
Моите часове екстра са по конвенио колективо на фирмата, около 15 евро бяха миналата година, за тази не знам ще има ли промяна. Но при нас часовете екстра са наистина по желание. Нещо се бунтуваха миналата година, че не искат да плащат тази цена на час, ама накрая я платиха.

# 568
  • Euskal Herria
Благодаря, Тарти!
Няма делник, няма празник - работи се и няма допълнително заплащане. Ние сме от 7 до 14, но понякога се налага да почнем от 5. Не се отразява на заплатата. Поне когато трябва да почна два часа по-рано, си тръгвам два часа по-рано. Не че шефът ще има против да остана до края на нормалното работно време Simple Smile.
Нощният труд по конвенио за моята позиция е 99 цента на час. Декември имах две нощни смени (преди Коледа и Нова година), които счетоха за нормални. "За твоята длъжност не се плаща нощен труд" - думите на шефа, когато го питах. Ами, като не се плаща, ще си работя както е обичайно. И за отпуските са разправии. Просто взех да се замислям дали навсякъде е такова положението, или само ние сме ударили "джакпота".

# 569
  • Мадрид / София
Много зависи от шефа. Има такива като твоя. Не е само при вас, но като не иска да плаща нощен труд или поне като екстра, просто не се съгласявай или наистина се допитай до синдиката. Иска да мине метър за ваша сметка.

Общи условия

Активация на акаунт