Пластмаса и найлон.С какво да ги заменим?

• 2 810
  • 60
  •   1
Отговори
Здравейте.Не успях да намеря такава тема и затова реших да пусна нова,но ако има подобна ще се радвам да ме насочите😊
Замисляла съм се и преди,но сега откакто съм в болнични се замислям още повече,как да се отърва от всичките пластмасови и найлонови продукти които ме заобикалят.Иска ми се да ги сведа до минимум.На моята майка много са й удобни тези найлонки и не иска да ги замени с такива от плат.Моят мъж пък сутрин си пие кафето в пластмасова чаша,децата в пвц шишета си пият водата.
Смятам да хвърля всички тези не  здравословни за нас и природата неща.
Как да заменя обаче неща като четка за зъби,кутия за храна която може да се използва и за фризер и други такива неща.
С една дума-как да изхвърлим пластмасата и найлона от живота си?
Поздрави💐

# 1
Има страшно много продукти на пазара, които заменят пластмасата. По скъпи са, но са в пъти по трайни, стъклени и алуминиеви кутии и шишета, бамбукови четки за зъби, сухи шампоани и сапуни....

# 2
  • София
Много лесно.
Кафе в пластмаса не знам вече къде се намира, освен ако нямате вкъщи още чашки, защото навсякъде вече дават картонени и хартиени сламки също. Т.е. и да не иска, мъжът ще се наложи да свикне.
За хладилника/фризера ползвай стъклени съдове. Те не отделят отрова в храната, докато пластмасата е канцерогенна при разпад.
Четки за зъби взимай от бамбук.
Купи си няколко памучни торби за пазар и мрежички за плодове и зеленчуци.
Стъклена кана за вода и стъклени чаши за у дома, а за навън на децата вземи пластмасови шишета без BPA, за да не ги тровиш постоянно.
Спри да купуваш каквото и да е в пластмасови опаковки - взимай в стъкло и хартия. Или насипно.
Вземи си ратанов кош за прането.
И т.н.
Има във форума тема за екологичен начин на живот. Потърси я. Там има много добри идеи.

# 3
Не мисля, че за момента е възможно употребата им да се избегне на 100%. Едното нещо, което може да се направи, е да се сведе до минимум. Другото нещо е да се изхвърля разделно, за да може някаква част да се рециклира. Аз (а и доста хора вече, вярвам) правят и двете.
Найлоновите торбички лесно могат да се заменят с платнени такива. Това, че някои хора (като Вашата майка) не желаят да го правят, е въпрос на желание, манталитет и осъзнаване на проблема. На сила не можеш да ги накараш, поне засега.
Кафе автоматите вече не работят с пластмасови чашки, а с картонени.
Еднократните бутилките за вода могат да се заменят с такива за многократна употреба. Да, пак са пластмасови, но поне се използват дълго време. Другият вариант е стъкло. Но са по-тежки и съответно не толкова удобни за носене.
Вече има и пелени от биоразградими материали. Дори аз използвах по едно време такива за моя син - бяха направени от някакъв материал от царевица. Уж! Обаче честно казано бяха малко твърди и не особено удобни. Това беше преди доста време все пак, сега може да са усъвършенствани.
Но общо взето, докато не се измисли ефективен заместител на този вид материал, няма как употребата му да спре напълно. Пък и каквото и друго да изобретим, все в някакъв аспект няма да е полезно.

# 4
Не е необходимо чак пък всичко да заменяте - само това, което е приемливо. Ние ползваме електрически четки за зъби у дома, но не заради отпадъците, а заради проблеми със зъбите, особено при детето.

Навън ползваме пластмасови бутилки за многократна употреба. Никога не бих дала стъклена бутилка на дете за училище. Навремето носейки стъклена бутилка кола, се спънах, паднах, бутилката се счупи и резултатът за мен беше нарязани нерв, сухожилие и вена на китката. После месеци наред рехабилитация за раздвижване. Така че пластмасата има и своите добри страни, но когато може да се махне, я махам.

# 5
Heads up - "картонените" всъщност са с пластмаса. Поне тези, които съм виждала , когато познати са си взимали.

Имаше сходна тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1347876

Уви, вкъщи трудно, защото М отказва да спре да ползва пликчетата по магазините. И то баш тия гадните тънките, които не се рециклират. На мен ми е лесно - ако съм в голям магазин директно нареждам на лентата три тиквички, четири моркова и т.н. и те ги мерят там. Или пък съм ги претеглила, взела съм си баркод и те само сканират. На пазара също - мерят ми, каквото искам и прибирам на едно място. Признавам, с някои неща като ягоди, които са по-деликатни, още не съм намерила начин, но опитвам.
Найлонови торбички не ползвам от години. Имам си две от плат в раницата. М домъква от време на време като забрави да си вземе от колата, но и той се старае поне да преизползва и винаги има в колата.
Единствено не съм намерила решение за торбичката за коша за боклук. Не мога да намеря подходящ размер биоразградими.

Пластмасови чаши не се ползват вкъщи, нито шишета. Но ако стъкло и метал не вършат работа има поне добри многократни заместители на Tupperware и подобни без bpa и други абревиатури. Но покрай мен масово дечицата също пият от термо-шишета. Така и водата вътре е читава температура, не е "чай" лятото и лед зимата.
Имам си стъклени контейнери, които даже мога да пъхна във фурната за топлене (нямаме микровълнова). Тежат, вярно е, но не е като да ги мъкна на гръб цял ден.

# 6
Говоря за тези чаши:

Картонени са. Е, може да има някакви добавки в тях за по-голяма издръжливост на топлина, но все пак са по-бързо и лесно разградими от пластмасата.

# 7
Сега се сетих, че имаме и метални шишета за вода за навън. Също са удобни и безопасни за използване.

# 8
Ако някой държи да си пие кафето в еднократна чаша, в Лидл по едно време пускаха от българските вафлени, а има и много сайтове за онлайн поръчка. Ядат се, ако не се изядат - напълно са разградими.

Горещо кафе в пластмаса предполага отделяне на гадни и вредни вещества, дори да не го е грижа дали нещо се рециклира. Не карай околните да се отказват изведнъж, постепенно става. Майка ми ползваше ужасно много кухненска хартия. Сега като се прибрах я чувам да мърмори защо са й подарили толкова много памучни кърпи за кухнята. Като започнах да готвя взех една кърпа и я ползвам вместо да хабя хартия - видя, няма нужда да й натяквам, тя е от поколение, за което "екология" е екзотика. Найлонки хабим, но поне гледам да намаляват или да са с двойна употреба - да не хвърлям както ми падне, а да ползвам за слагане на други опаковки за разделно събиране например. Сега й направило впечатление, че съседът съвестно събира разделно и ходи до по-далечния контейнер да хвърля. Още не мога да я накарам да прави като него, но стъкло поне се научи да не хвърля в общия боклук, често си носи многократна торба за пазар, стари уреди и желязо се събират и предават за рециклиране.

# 9
Говоря за тези чаши:

Картонени са. Е, може да има някакви добавки в тях за по-голяма издръжливост на топлина, но все пак са по-бързо и лесно разградими от пластмасата.
Бърза справка. Не ползвам, но ако се наложи бих ползвала пластмаса, която мога да рециклирам, от колкото "картонена"

В България вече за щастие навлизат компостируеми опции, дано станат по-популярни.

Преди 6-7 години ме гледаха като теле по бензиностанциите, когато молех да ми правят чая в моята термо-чаша. И не, не искам да ми я пресипят от тяхната. Да, сигурна съм, благодаря. Вече свикнаха, което доста ме радва.

# 10
Да, предположих, че им е добавено нещо, както и казах. Ами общо взето безвредно няма. Всичко, което е измислено от човека е изкуствено, т.е. обратното на естествено. Дори продуктите, които се рекламират като екологично чисти, пак не са съвсем. Пълно щастие за планетата няма да има никога, докато ние я населяваме Simple Smile

# 11
Благодаря ви за отговорите💐
При нас по бавничко ще станат нещата,но ще станат.С тези пластмасови чаши направо ми е омръзнало.Не стига,че е вредно за нас и околната среда ами и имам чувството,че хвърлям пари в коша.ММ си пие кафето вкъщи с тях,по удобно му било,но смятам да го закарам на пазар да си хареса чаша и да си пие от нея.Майка пък има доста торби тип пазарски и ще я моля да си остави само една,а другите ще ги махна.Лека полека ще въведа само тези от плат😁
Дадохте ми доста добри идеи за което благодаря🤗

# 12
По-удобно? Защото не я мие ли?
Един колега си носеше кафето в стъклена чаша от вкъщи Simple Smile
Нашите си мият чашите за кафе всяка сутрин, за да имат в какво да пият следобед като се приберат.
Има ли желание - има и начин Simple Smile Подари му чаша с надпис "Кафето на най-супер-якия мъж" Wink Аз бих написала и друго, ама да не слагаме червена точка Joy

# 13
Хубави съвети са дали по-горе.
Да допълня за шишетата за вода - ползваме метални с двойно дъно - има ги в Лидл, Декатлон, Кауфланд. Години наред ги ползваме; доволна съм.
Храна, която трябва да престои в хладилника, слагам в стъклени купи или буркани. За фризера ползвам стъклени или подходящи за замразяване пластмасови.
За храната за училище - метална или пластмасова без bpa.
Трудно е да се замени изцяло пластмасата, но определено има много начини да се намали.

# 14
По-удобно? Защото не я мие ли?
Един колега си носеше кафето в стъклена чаша от вкъщи Simple Smile
Нашите си мият чашите за кафе всяка сутрин, за да имат в какво да пият следобед като се приберат.
Има ли желание - има и начин Simple Smile Подари му чаша с надпис "Кафето на най-супер-якия мъж" Wink Аз бих написала и друго, ама да не слагаме червена точка Joy

Честно казано и аз не знам защо точно повече му харесва,но не иска други чаши.
Купувах стъклени,керамични и други видове съм пробвала,но не иска.
Въпроса е,че казва купи ми и после не такава,ами викам каква.Затова той ще дойде с мен да си избере🙂
Ще видя тези шишета в Лидъл и Кауфланд какво представляват.Благодаря на всички,че се включихте.

Общи условия

Активация на акаунт