Американски гражданин - легална работа в България?

• 4 167
  • 81
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Аз едно време също работех за американска фирма онлайн. Ама оттогава всичко се е променило.

# 31
За това не сме много сигурни и ще се консултираме с адвокат, защото като четохме по-подробно, ограничението му за пребиваване е само по отношение на страните от Шенген (в които може да прекарва 90 на всеки 180 дни), а България все още не е сред тях. Иначе туристическа виза за ЕС си има, тя не е проблем.
Нямаш право на работа с туристическа виза и за пребиваването в България си има ограничение за престой. А като пребиваваш повече от половин година в България си данъчно задължен тук и  това е, пък дали ще си легален или нелегален си е твое решение.

# 32
  • София
Хубаво е и да се запознаете с изискванията на Агенция Миграция за синята карта.
Както и да видите сроковете, по мои спомени отнема страшно много време да се издаде такава карта и се подновява всяка година.
Освен това, ако сключи трудов договор с фирма, доста често синята карта се издава само за работа с тази фирма.

Освен адвоката, бих препоръчала и разходка за консултация с Агенция Миграция в посоката на регистрация на ЮЛ в България, където да се самонаеме или нещо от сорта. Имаше и някакви малко по-облекчени процедури за наемане на висококвалифицирани лица. А ако е готвач, то можете да проверите за временна заетост по морето, те вадят сини карти за работници от бившия Съветски съюз, сега не зная дали пак ще е така, но имат опит. Сега - дали ще го устрои заплащането - вероятно не, но проверете.

# 33
  • СИ
...
Освен адвоката, бих препоръчала и разходка за консултация с Агенция Миграция в посоката на регистрация на ЮЛ в България, където да се самонаеме или нещо от сорта. Имаше и някакви малко по-облекчени процедури за наемане на висококвалифицирани лица. А ако е готвач, то можете да проверите за временна заетост по морето, те вадят сини карти за работници от бившия Съветски съюз, сега не зная дали пак ще е така, но имат опит. Сега - дали ще го устрои заплащането - вероятно не, но проверете.

Тия карти и документи ги вади работодателят и то ако работи при него. Заплащането никак не е високо. То и затова трудно намират по морето персонал хотелиерите. Нещо като 1000-1200 лева месечно по спомен. И то май бруто.
Точно в този случай едва ли може да се говори за висококвалифициран персонал. Тоест не е инженер, лекар или на научна работа. Затова едва ли ще може да се ползва от някакви облекчения.

# 34
Темата ми е абсурдна. Човекът има качество, което никой друг местен няма. Говори най-търсения език възможен, не е албански или някакъв там нишов. И тук се изреждат: що нямало да може да стане готвач, пък и разрешение нямало да му дадат, пък хиляди други. И то обичайните обезкуражители дето и по другите теми черногледстват. Пишете в някой експат форум, ходете където ходят други американци, англичани и австралийци и спрете с тая Бг мама, писаха ви няколко човека доброжелателно за британския съвет, пробвайте, четете разни форуми за чужденци, не сте на правилното място тук, говорят ви общи приказки за сомалийци.

# 35
Темата ми е абсурдна. Човекът има качество, което никой друг местен няма. Говори най-търсения език възможен, не е албански или някакъв там нишов.

Младите що-годе образовани хора в градовете масово говорят английски на прилично ниво, английският отдавна не е нещо нечувано, нито в България, нито в чужбина. Освен това много надценяваш същността на много длъжности, за които не се изисква перфектен английски. С което не казвам, че човекът няма да си намери работа или че пък няма типове работа, където според мен биха го предпочели (според мен лично най-добре преподавател по език), но нека не се лъжем, че на някой му пука дали готвачът в кварталната кръчма говори английски или не. Най-много да му е в минус, че няма да може да се разбере с останалия персонал, ама както и да е.

# 36
  • СИ
Темата ми е абсурдна. Човекът има качество, което никой друг местен няма. Говори най-търсения език възможен, не е албански или някакъв там нишов. И тук се изреждат: що нямало да може да стане готвач, пък и разрешение нямало да му дадат, пък хиляди други. И то обичайните обезкуражители дето и по другите теми черногледстват. Пишете в някой експат форум, ходете където ходят други американци, англичани и австралийци и спрете с тая Бг мама, писаха ви няколко човека доброжелателно за британския съвет, пробвайте, четете разни форуми за чужденци, не сте на правилното място тук, говорят ви общи приказки за сомалийци.

Нищо такова. Имам братовчедка омъжена за англичанин. И какво? Ми нищо. Въпросният си е галош и половина. Какво като говори английски? Това какво образование има и какви качества, няма връзка с родния му език. Може да говори английски, немски или френски, ама пак да си е тъп или мързелив.

# 37
Вижте, не е тъп, и мързелив не е. Няма смисъл да го обсъждаме това, не е предмет на темата и нито мога да ви убедя, нито има смисъл да ви убеждавам. Иска да работи, търсим варианти.

Благодаря на всички, включили се - със сигурност ще изскочи заек отнякъде, няма начин да няма начин. Добронамереността на някои я усещам, на други я предполагам. И пак благодаря на всички.

# 38
  • СИ
Вижте, не е тъп, и мързелив не е. Няма смисъл да го обсъждаме това, не е предмет на темата и нито мога да ви убедя, нито има смисъл да ви убеждавам. Иска да работи, търсим варианти.

Благодаря на всички, включили се - със сигурност ще изскочи заек отнякъде, няма начин да няма начин. Добронамереността на някои я усещам, на други я предполагам. И пак благодаря на всички.

Щом иска да работи, значи ще намерите начин. Успех от мен!

# 39
Вижте, не е тъп, и мързелив не е.
А с българския език как е?

# 40
Ще му трябва време. Чете гладко, разбира много думи вече, но са му по-скоро в пасивния речник, може да проведе елементарен разговор в магазин (дето се казва, може да си купи хляб), но е далеч от работно ниво. Учеше сам в Щатите с някакъв апп, сега си купи учебник тук, буквално преди три дни го почна, а като се устрои и види какво-що с работата и какви възможности ще има, ще започне и курс или уроци, понеже и езикът не е лесен, а и аз не мога да му обясня всичко (има неща в българския, които за мен просто СА, и си ги ползвам така, ама идея нямам как да ги обясня на чужденец).

Иначе е мотивиран, но му е първи сблъсък със славянски език и с кирилица, пак добре се справя - даже като чете, интуитивно усеща къде е ударението и в по-дълги думи, ама не разбира смисъла на прочетеното. Оттук-оттам.

# 41
  • София
Може да опитате да кандидатства за готвач директно в някоя от големите хотелски вериги, например Хилтън и др. Може да ги впечатли и да съдействат за виза. Обявите им са на български, което не е много обещаващо, но не се знае от къде ще изскочи зайчето.
https://www.jobs.bg/job/6779202
https://www.jobs.bg/job/6807000

# 42
Има една ФБ-група - Foreigners and Friends (in Bulgaria/in Sofia, не помня точно). Може някой от там да ви даде повече идеи.

# 43
Не бих искала да прозвучи грубо, но май решението Ви да го доведете в България не е особено добро. Щом има някакво висше, значи все пак се е опитал да тръгне по кариерната стълбица на желаните професии. А и щом Вие знаете английски, може би за Вас САЩ ще е по-добра опция. И в двата случая, колкото и да го въртите и сучите, ще Ви трябва брак - ако никой не е тесен специалист, другите опции отпадат. Хубаво помислете - от колко време сте заедно, имате ли еднакви възгледи, обичате ли се и т.н. , защото рискувате да си скъсате нервите и емоциите с бюрократични и легални пречки. Той не може да седи повече от 90 дни в България, толкова е туристическият престой. Нелегалната работа в британско училище, както някой правят, е само до време и работодателите рядко ги наемат дългосрочно.
 Попитайте и във Фейсбук групите - Bulgarian Mixed Marriage, Българките в чужбина, Foreigners&Friends in Sofia - може да има повече хора, сблъскали се с това. Но най-вече помислете го от сега дългосрочно - искате ли да сте заедно, къде искате да живеете, къде имате повече подкрепяща среда и възможности. Ако се опита нелегално и го хванат и депортират, дори после Вие да искате виза К като годеница и да идете в САЩ, може да се наложи да чакате повече от година. Въобще, една дълга и широка е. Не знам дали се е преместил заради Вас или просто на място сте се срещнали, но ако е заради Вас - помислете го добре.

# 44
Когато се срещнахме, той вече искаше да се маха от САЩ, просто беше избрал друга дестинация първоначално. Има много неща в американския начин на живот, които не му допадат, така че Щатите не са опция (аз още в самото начало му бях казала, че там не бих живяла, така че ако смяташе да остане там, нещата нямаше да ни се получат и нямаше смисъл да задълбаваме).

И двамата се насочихме към една и съща държава в ЕС (където всъщност се запознахме на курса за учителска правоспособност от Кеймбридж), но там за момента за мен нямаше подходяща работа (поне такава, която да плаща сносно, без да е робски труд), а на него директно му отказваха, като чуят, че няма виза (иначе имаше интерес от разни фирми, а и става дума за супер туристическа дестинация, където и езикът, и уменията му са точно на място и много търсени). Нямам проблем да работя и като рецепционистка и прочее, даже винаги ми е изглеждало вълнуващо, обаче заплата чисти 1000 евро в един от скъпите градове в Европа е доникъде, още повече че и той не можа да намери нищо там заради липсата на виза с право на работа. То аз тук изкарвам повече, имам собствено жилище и стабилна (поне засега) работа, която харесвам, и има повече смисъл да сме тук в началото, дори ако той изкарва по-малко.

След още малко long distance той сам предложи да дойде да види как е тук, и всъщност му хареса много. Виждам го, че иска да остане (вероятно не завинаги, но то не е и това целта), затова търсим и начини. Излязоха няколко интересни училища, които наемат и чужденци, ще видим. А ако нещата вървят добре, предполагам че в един момент ще се оженим, просто и двамата не искаме да го правим, понеже сме притиснати от обстоятелствата (ако вече няма накъде, сигурно и до това ще опрем, но искаме да сме изчерпили всички останали опции - и на двама ни ни е тъжна подобна перспектива, тъпо е някак).

Иначе аз сто пъти му обясних за българските тъпотии и че не трябва да бърка туризма с емиграцията, и че тепърва има да се сблъскваме с е*ати глупостите и че ще се обезкуражи. Убеден е, че няма - не мога да говоря от негово име, но виждам, че е искрен, макар да имам едно на ум, щото аз съм била 30 и кусур години в тая реалност, а на него тепърва му предстои.

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 08:50 от Country Strong

Общи условия

Активация на акаунт