Американски гражданин - легална работа в България?

• 4 159
  • 81
  •   1
Отговори
# 45
Всъщност България не е  съвсем лошо място за живеене и е факт, че много чужденци виждат предимства на живота тук, за които ние не си даваме сметка или сме свикнали с тях. Успех Ви пожелавам!

# 46
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Country Strong, нищо адекватно не мога да ти кажа по въпросите, които задаваш (ще се опитам да получа информация от една приятелка, дано може да ми каже нещо, което да ви помогне), просто искам и аз да пожелая успех. Звучите като симпатични и разумни хора, а и шапка ти свалям на това как реагираш на лекичките подгризвания тук Grinning

# 47
  • София
Звучи ми като да станат нещата, ако двамата гледате в една посока, няма нищо невъзможно. С моя мъж имаме подобна история, но дойдохме в България вече сключили брак. За шест години тук, той се установи, намери си среда, научи езика, работи и учи второ висше, социализира се. За постоянен трудов договор си има изисквания, при нас стана, защото той още като почна да търси работа, вече имаше нужния статус.

# 48
Благодаря още веднъж на всички!

LemonDesi, 🤗 Няма проблем за подгризванията - виждам ги, не съм сляпа или (съвсем) будала, но истината е, че нямам време или желание да отговарям в същия дух, и никога не съм имала. Животът е кратък, избирам да вярвам, че хората са добронамерени, а ако не са, то това не е мой проблем и пак се връщам към горното: нямам време за каквато и да е негативна енергия, щом мога да си я спестя. Пък и форумът си е форум, винаги са шарени, и то това им е и готиното.

Ако приятелката ти сподели нещо интересно или различно, ще се радвам да пишеш, може и на лични. Благодаря!

# 49
  • Down south
Цитат
Когато се срещнахме, той вече искаше да се маха от САЩ, просто беше избрал друга дестинация първоначално. Има много неща в американския начин на живот, които не му допадат, така че Щатите не са опция (аз още в самото начало му бях казала, че там не бих живяла, така че ако смяташе да остане там, нещата нямаше да ни се получат и нямаше смисъл да задълбаваме).
Странна история и съответно, странен казус.
Той иска да се махне от САЩ, а видял ли е нещо по-различно?
Какви са били Вашите опции за живот в САЩ?
Какъв му е мотива да иска да се установи точно в България?

# 50
Не знам кое му е странното - не всеки драпа да се докопа до Щатите и не за всеки там е обетованата земя. Даже остава такава за все по-малко хора, особено пък ако имаш IQ & EQ по-високи от тези на средния избирател, гласувал за Тръмп. За мен категорично не е, явно не е и за него (пак казвам, беше се ориентирал навън и преди мен). Той самият ми е казвал, че американската мечта, с която промиват мозъците на децата от малки, е една лъжа, но няма да се впускам в подробности, темата не е за това и не разбирам интереса Ви. Да приемем, че не е за всеки и че нито той, нито аз искаме да живеем в подобно общество, тъй като не споделяме ценностите му, ако ще и златно да е (а то не е). Въпросът ми е каква легална работа може да намери у нас, предвид биографията му, която изложих максимално подробно в първия пост. Защо Америка не го кефи не е релевантно към казуса, струва ми се.

Каква е мотивацията му точно за България? Аз и връзката ни, освен това тук му харесва. Мислех, че е станало ясно, извинявам се, ако не е. Евентуално след 7-8 години - друга държава от ЕС (ако тогава още сме заедно, ще бъде една, ако не сме, вероятно ще бъдат различни, но и двете в ЕС).

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 07:26 от Country Strong

# 51
На мен не ми се вижда странно, познавам много американци, които живеят във Виена, но наистина са си дошли с работата и не си дават зор нито с език, нито с документи.

За България нямам представа, мога да кажа за Виена: без добър немски и без работа бих помислила, че имат шансове в американските организации. Под организации нямам предвид седалището на ООН или в International Atomic Energy Agency и подобните му, защото там конкуренцията е жестока, но има културни институти и и административни организации.  Или пък местни частни институти, където може да преподава езика след кратък курс за trainer, вършат административна работа, работят в детски градини или двуезични училища.. От гастрономията първото, което бих помислила е irish pub, защото там всичко е само на английски.

# 52
  • София
Country Strong, от срещи с американци съм останала със същото впечатление за тяхната държава, някои от тях говорят същото, което и твоя партньор казва. На моята приятелка (бившия вече)мъж американец беше много доволен, че не беше в САЩ, когато избраха Тръмп.

# 53
  • Down south
Lol, какъв патос!
Просто ми беше интересно.
Брак с български гражданин генерално ще реши проблема.

# 54
  • София
Странно ли е, че американци не си харесват държавата и искат да се махнат?

# 55
Country Strong,
завъртете се в Том'с плейс на ул. "Шейново". Собственикът е ирландец, който от години живее в България, основната аудитория са експати - съвсем не само от ЕС, има англичани, американци, австралийци... Като нищо ще срещнете хора с опит в това, което сте се нагласили да правите.

Не виждам нищо изненадващо в това американец да иска да живее другаде, то само IRS да избегнеш - файда е Simple Smile

# 56
Сигурно заради полулярните romance scam са по-мнителните реакции. Познавам жертва на такова нещо, не е измислица и наистина тези типове са много печени в занаята си. Но в случая се говори наистина само за работа, а не пращане на пари, брак итн.

# 57
Сигурно заради полулярните romance scam са по-мнителните реакции.
Може и така да е... не бях се замисляла. Тази двойка изглежда като да се познава добре.
Според мен съотношението злобни/patronizing към полезни реакции в бг мама е нещо като 8 към 1, зависи все пак от подфорума, де Simple Smile

# 58
Ако действително някой се съмнява за romance scam, на първо място благодаря за загрижеността. На второ - не става дума за това, вече година и почти половина сме заедно, не сме се запознали онлайн, а по време на въпросния курс, и нито за секунда не е ставало дума за пари в която и да е от двете посоки. Познава се с родителите ми, иска да ме запознае и с неговите и е въпрос само на време и логистика (и отпуска от моя страна, щото не става за 5 дни) да се случи.

Ако захапванията и опитите за тях са си просто такива - oh well, няма драма, не е моя работа. И без това казва повече за захапващия.

Параход, благодаря много, това е супер lead. Дори и нищо да не излезе оттам, е готино да има къде да срещне и други хора като него, пък каквото - такова.

Daylily, попитахте - отговорих. Патосът го припознахте някъде, вероятно защото Интернет яде интонацията.

# 59
  • София
И още една вметка - брак с българка не решава никакви проблеми на хора извън ЕС. Изключително трудно се издават всякакъв вид документи и разрешителни, проверките са до 5то коляно, а за гражданство да се добие - там пък каква драма е, не ми се обяснява.

Общи условия

Активация на акаунт