Шестокласници 2023/2024

• 32 198
  • 749
  •   1
Отговори
# 270
  • Бургас
Да, казаха ми днес в библиотеката, че имало съкратена версия. Девойката от много време не беше хващала книга и точно днес изяви желание да вземем една поредица от библиотеката, та ще ѝ спестя още известно време задължителната литература.

# 271
  • Варна
   Аз съм за оригинала на Вазов - ще обяснявам непознатите думички,( както беше и със Старогръцките легенди ) това е първият български исторически роман.

# 272
  • София
Има безплатен речник на Просвета Непознатите думи в българската литературна класика.
https://www.e-uchebnik.bg/product/nepoznatite-dumi-v-bylgarskata … dopylneno-izdanie

# 273
  • София
Съкратената версия също си е с непознатите думички, не е онази окастрена и скандална, уж преведена, която май не може и да се намери вече.
Преди години излезе и едно много симпатично издание-комикс, което е излизало като подлистник на френски вестник още по Вазово време. Останах очарована, че текстът не е променен, просто е съкратен.

# 274
Свърши тоя 5ти клас най-накрая. Финишира с 3 петици, можеше и по-зле да е Simple Smile Ако 6ти се окаже по-тежък, не знам дали ще оцелеем.

За Под Игото ще чете нормално издание, с речник, с баба наоколо да обяснява думи ... но не съм фен на христоматии /освен, ако съдържат цели произведения от различни автори, а не откъси/ и съкратени версии на романи. Имаме и въпросния комикс у нас по неведоми пътища. Няма да му дам да го чете преди да е прочел целия роман... после може за втори прочит комикса, ей така да види дали е разбрал достатъчно от историята. Не ме кефи грам идеята за четене на това като алтернатива на романа.

Толкова много книги подготвени за четене и мераци за определени дейности има за лятото, че май пак 24 часа няма да стигат.

# 275
  • София
И при нас  "Под игото" ще се чете в пълната версия. За непознатите думи ще помагаме ние.
Госпожата по математика ни е дала вече 2 сборника, от които лятото трябва да реши преговора, че те са за 6-ти клас и по тях ще се готви догодина.
По БЕЛ освен произведенията, които според мен въобще не са много, три романа, единият, от които вече е прочетен, и останалото са разкази и стихотворения, сигурно ще трябва да научи някои от тях наизуст, но чакаме да разберем от г-жата по БЕЛ за кои става въпрос...
Та с две думи лятото ще е освен за почивка и за малко поддържане на учебния процес, за да не е наесен "tabula rasa" ..

# 276
  • София
И моята хубостник завършва с 5,77 годината. Пусти мързел, иначе можеше и повече.
От store.bg поръчах аз доста от задължителната литература и помагалото по математика, което препоръча неговата госпожа за лятото. Само христоматията ще трябва да купя от друго място, че там няма да това издателство. 

# 277
Христоматията я има в Лидл - аз от там я взех;)

# 278
  • София
  Аз съм за оригинала на Вазов - ще обяснявам непознатите думички,( както беше и със Старогръцките легенди ) това е първият български исторически роман.
И аз така. Приготвила съм изданието на "Народна младеж" Simple Smile До трета страница имах няколко непознати думи Wink Също така имат "Моето семейство и други животни", но отново старото издание, защото новите са с отвратителен превод. Автобиографията на Нушич пък е чудесна. За разлика от 5 клас литературата ще е интересна. Тия религиозни сюжети ми бяха много противни, барабар с Легенда за Рома. Христоматия няма да купувам. Тази за 5 клас никога не я отвори.

# 279
Споделете какви книги са препоръчали извън задължителните при вас.

Нушич го чете миналото лято - смя се с глас на някои глави.
Vache, това инфо за лошия превод на Даръл ме озадачи. Дай инфо, кое издание визираш.

Христоматия аз бях купила конкретно заради 5 клас, иначе не бих, заради тия легенди и библейски теми, за да прочете целите произведения, но беше безсмислено, защото реално са публикувани в учебниците.

# 280
  • София
На Бгучебник ли?
Gato, на нас учителката по български иска да им я купим.

# 281
На Бгучебник ли?
Gato, на нас учителката по български иска да им я купим.
На Софтпрес пише :

# 282
На моя не му я искат христоматията, даже за 5 клас я бях купила и така стоя неотворена. Май я прочете лятото, но през годината не му е трябвала. Всички текстове ги има в учебника.

Аз му набавих всички книги от списъка, ама нещо не му се почва....

# 283
  • Бургас
При нас още не са напълно оформени, а утре почти целия випуск заминава на лагер. Без моя синковец и още няколко хлапета. То той и на училище не е ходил от четвъртък, че юни месец им е натоварен откъм турнири (тренира футбол).  Литература задължителна или препоръчителна още не са им дали. Днес само докато си отворя устата за "Под игото" и мина на фалцет крещейки, че с каквото и да го накажа, той "тая книга няма да я пипне даже" Rolling Eyes  Като се има предвид, че не са учили "На прощаване", а исках да го убедя лятото да го понаучи, не знам дали изобщо нещо ще успея да го накарам да направи по БЕЛ. Чете си поредиците за Пърси Джаксън и до там. Дори се крие нощем да чете, като отиде да спи уж Joy
По руски език ще им дават неща за четене и упражнения, като госпожата лично ме накара да обещая, че ще се занимавам с него през лятото и ще го карам да пише и чете, за да може да е пръв тази година на олимпиадата. Ама с тийн как ще стане това - не знам още. Не ми се мисли и математичката какви задачки-закачки ще им даде за ваканцията. Не съм сигурна дали искам да има ваканция, защото или ще ме побърка или ще си самозаглади мозъка с гейминг само Confused
В момента е и с насинена физиономия, че срещна челно едни бутонки днес на мача и е съвсем крив...

# 284
Моят синковец пък хич не обича да чете - от сега започна номерата с разтворената книга и вътре телефон /таблет гледа Cry Cry не че ми минават ,но още от сега ми се прави на интересен и направо полудявам. Пазарим се като на турски пазар,по колко страници щял да чете ,па по 10 ,по 15 на ден ...викам то лятото няма да стигне само за Под Игото.
И аз ще търся съкратената версия ..по-добре по-малко ,отколко нищо .
Иначе , изтеглих сега от Читанката романите за Семейството и ... на Нушич Автобиографията и му ги метнах на телефона и на киндела ще ги кача и да си ги чета ( че и на мен ми стана интересно и ще чета с него и ще го карам да разказва глава по глава ..че иначе по 50 стр. чете за 20 мин.).
Иначе и той е оформен ,само с 2 петици по БЕЛ и МАТ ИУЧ(допълнителните часове) , но яко са му давали учителите ( смятам че по няколко предмета чисто са му подарили оценките , без  той да се напрегне дори). Сега ще му купувам някакъв Пасс за гледане на Анимета , и трябва да му дам 300 лв за да започне да събира за нова видео карта. Ама и на 2 лагера ще ходи това лято и се чудя как да го финтирам ( имахме уговорка да  няма четворки и да се постарае по МАТ да има 6 ..и той взе че успя Wink ) .

Общи условия

Активация на акаунт