Шестокласници 2023/2024

• 32 164
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хм, четох, че над 1700 деца не са класирани на първо класиране, а останали около 700 незаети места, само че не помня дали беше за София или за страната.

# 421
1338 неприети, 782 свободни места за София. На второ класиране всичко ще си дойде на мястото. На първо класиране се пробват доста хора, които няма да се запишат. Приети в училища по културата и изкуствата, частни училища, спортни, духовни, кандидати от други области...Обикновено след второ класиране свободните места са повече отколкото след първо. Миналата година по груби сметки след първо класиране е имало около 930 свободни места при 1100 неприети ( не открих точна информация). След второ класиране свободните места са били вече 1670, а след трето - 716. И пак е имало над 400 некласирани. Всяка година е така, макар числата да са различни.

# 422
  • София
Дано всичко бъде наред, за 19.СУ няма шанс очевидно, там са 20+ точки, но за 2.СУ с приоритет и 203. СУ дано има късмет. Съжалявам, че не посочихме и 21.СУ, там влизат с нисък бал, но са с по-добри резултати от някои по-високобалови училища по отношение на ДЗИ в 12 клас. Бяхме пуснали вече желанията, когато ми попадна в полезрението, можеше и да редактираме, но решихме, че няма как да не влезе в горните, а и локацията по-сложна...
Разгледах статистиките на Дидева за града, в който съм завършила гимназия, т.е. Велико Търново и видях, че най-високобаловата паралелка там е с минимален бал 388. Много е хубаво децата да не разбират какво представлява софийската истерия, да си учат спокойно, евентуално някой курс в 7 клас и пак да се отсеят, вкл. и в едно хубаво частно училище Аркус. А училищата в града са прекрасни, поколенията са се сменили от мое време, но съм сигурна, че учителите са все така отдадени и страхотни.
Но в София ще си изтерясваме и в тази връзка да кажа, че го убедих, че е хубаво да започне да взема наесен уроци, първоначално по БЕЛ, но вече е съгласен и по математика. По БЕЛ и по-специално по литература има затруднения, но математиката се утроява и е супер важна и така. Сметката във финансово отношение не ми допада, но няма как. Въпросното дете на приятелката ми от 5 клас е по уроци и резултатът е горният. А нашият син има големи мечти, та съвсем сложно става.

# 423
Училищата в Търново не са това, което бяха.

# 424
  • ... някъде преди лудницата ... до църквата!
Maidenly - успех на детето! Имам близка в същата ситуация със сина ѝ - дано са наместят децата!

И аз се опитвам да вкарам идеята за уроци и по МАТ (по БЕЛ ходи от 4ти клас, че имаше пропуски), но все още не съм постигнала желание, а може би и не съм намерила подходящата мотивация Wink .
Определено от сега ме вълнува 7ми клас и силно се надявам, да не са опитните зайчета, именно нашият набор.

# 425
  • София
Казвам го като човек, учил старобългарски, латински и древногръцки в гимназията.
НГДЕК? Wink
Ей сега тепърва ще ви чета, че сме на почивка Simple Smile
И аз вчера чух за промените, както и очаквах има голям риск и второто ми дете да върви по стъпките  на голямото с генерални промени.

# 426
Здравейте, записвам се в темата с въпрос: Записахте ли децата на курсове по БЕЛ и МАТ за следващата учебна година? Голямото ходеше от 6-ти клас и много ми се иска стартът да е равен, но от друга страна децата са различни и не съм сигурна дали при малкото ще бъде ефективно това бутане и "приготвяне" толкова рано. А и като чета за евентуални промени по вида на изпитите...

# 427
Аз моя няма да го записвам. Мислех, иска ми се, но той се дърпа и насила няма да го карам. В 7 клас чак и каквото направи - това ще е. Искам баланс някакъв да има - хем да учи, хем да има достатъчно свободно време; хем някой да му помага, хем той сам да се стяга и да учи, да не чака все някой да му сдъвква и налива материала в главата.

# 428
  • София
Ще ходи на уроци и по БЕЛ и по математика. Предпочитам да съм сигурна, че няма пропуски от 6-ти клас, за да може в 7-ми да  няма напрежение в подготовката поне в тази част.
Каквито и промени да направят тези два предмета ще са в основата на теста, така че за мен със сигурност ще са от полза.

Последна редакция: вт, 18 юли 2023, 10:51 от Pouh

# 429
  • София
От друга тема- хубава статия за проблемите в образованието https://www.segabg.com/category-observer/zashto-maturite-sa-trag … voryat-uchitelite

# 430
Без уроци ще е синът ми. Не намирам за нужно.

# 431
  • София
Според мен системата на заплащане в образованието е поначало сбъркана. Каквото и да измислят в тази посока ще е напълно безмислено преливане от пусто в празно и ще носи само негативи.
Покрай седмокласните драми само ще ви кажа, че дете на поснати в Силистра си изкара приличен брой точки на НВО дори за софийските стандарти, без да ходи на каквито и да било частни уроци и без да се занимава допълнително. Това на мен ми говори, че учителите му в училище са успели да му дадат напълно необходимото, за да покрие задачи от общообразователната подготовка по БЕЛ и МАТ. Не говорим за 100 точки по двата предмета, но за резултати над 85.
Моята щерка ходи на математика още от 4 клас покрай подготовката за ранния прием за мат. гимназии. За БЕЛ не съм сигурна, че ще ходи сега. Но ако се наложи, ще е с цел да попълва конкретни пропуски, не в школа, а на частен урок. Аз одобрявам интегрирани тестове, но зависи как ще бъдат направени. Това ми е най-голямото опасение, че няма да са адекватни.
Иначе ваканцията върви с пълна сила. Лагер на море от театралната школа, след 2 седмици театрален фестивал, после на планина. Цялото това забавление някак избутва четенето на книги. Започна Нушич, ще видим докъде ще я докара Simple Smile

# 432
  • София
Само на уроци по математика мисля по малко, бел още не.

# 433
Уроци по-скоро ако се затруднява с нещо, или евентуално в седми клас, за да отработи формата на изпита.

По принцип съм "за" изпит с въпроси от всички предмети. Несериозно е при толкова неща, включени в задължителната подготовка, да се проверяват знанията само по БЕЛ и математика.

Лятното четене запецна - Йовков му дойде много депресиращ. Иначе си е взел книжки извън списъка и ги чете с интерес.

# 434
Моят остави Йовков за накрая (Женско сърце ще чете), но учудващо за мен Елин Пелин му хареса.

Общи условия

Активация на акаунт