Шестокласници 2023/2024

• 31 999
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
В този ред на мисли - последно успехът 5 и 6 клас по БЕЛ и по Мат влиза ли в балообразуването или само този от 7-ми...когато преди четох Наредбата влизаше....сега твърдят, че не влиза. Някой с по- нова иноформация? Утре имаме родителска и пак ще питам
Засега не влизат.
Оказа се, че има разлика между това една наредба да бъде приета и това тя да влезе в сила. Такава наредба действително приеха, но още не е влязла в сила.

# 76
В този ред на мисли - последно успехът 5 и 6 клас по БЕЛ и по Мат влиза ли в балообразуването или само този от 7-ми...когато преди четох Наредбата влизаше....сега твърдят, че не влиза. Някой с по- нова иноформация? Утре имаме родителска и пак ще питам
Засега не влизат.
Оказа се, че има разлика между това една наредба да бъде приета и това тя да влезе в сила. Такава наредба действително приеха, но още не е влязла в сила.

Ако има такава наредба и тя е приета, трябва и да има определена дата, от която влиза в сила.
Ако има проект за наредба/закон, то тогава е друго.

За коя наредба става въпрос всъщност?

# 77
  • София
Наредба 10 за дейностите в училищното образование  ( сега пак я четох, моя е била грешката от преди, че влиза и от трите години, май бъркам с материала)
ето текста

Чл. 57. (1) (Изм. – ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 3.02.2017 г.) Балът за класиране на учениците след завършено основно образование с изключение на случаите по чл. 56, ал. 2 и 3, за които се провежда изпит за проверка на способностите, се формира като сбор от следните елементи:

1. броя точки от националното външно оценяване по български език и литература и по математика, като педагогическият съвет на приемащото училище може да определи в балообразуването да участват и резултатите от един или повече допълнителни учебни предмета, за които се провежда национално външно оценяване в съответната учебна година;

2. оценките от свидетелството за основно образование по два учебни предмета, изучавани в раздел А от учебния план в VII клас, определени от педагогическия съвет и превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 3.02.2017 г.) По решение на педагогическия съвет като елемент от балообразуването по ал. 1 може да бъде включен и общият брой точки, приравнен до 100, от резултатите, получени от олимпиади и/или състезания от календара на МОН, по учебни предмети, по които не се провежда национално външно оценяване през съответната учебна година.

(3) (Нова – ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 3.02.2017 г.) При балообразуването по ал. 1, т. 1 по решение на педагогическия съвет на приемащото училище се избира само един от следните варианти:

1. удвояване на резултата по български език и литература и удвояване на резултата по математика от националното външно оценяване;

2. удвояване на резултата по български език и литература или на резултата по математика от националното външно оценяване, като резултатът по другия предмет се включва само веднъж;

3. утрояване на резултата по български език и литература или на резултата по математика от националното външно оценяване, като резултатът по другия предмет присъства само веднъж;

4. удвояване на резултата по български език и литература или на резултата по математика от националното външно оценяване, включване един път на резултата по другия предмет и един път на резултата от допълнителния учебен предмет, определен по реда на ал. 1, т. 1;

5. включване по един път на резултатите от националното външно оценяване по български език и литература, по математика и по други два допълнителни учебни предмета, определени по реда на ал. 1, т. 1;

6. включване по един път на резултатите от националното външно оценяване по български език и литература, по математика и по един допълнителен учебен предмет, определен по реда на ал. 1, т. 1;

7. (нова – ДВ, бр. 77 от 2017 г.) включване по един път резултатите от националното външно оценяване по български език и литература и по математика.

# 78
Математическите гимназии си имат състезания за прием, които вземат под внимание - как стои въпроса с езиковите гимназии?
Отворих сайта на една такава за нашия град и там пише само общия ред какъв е. Предполагам преписано от наредбата е, че По желание ученикът може да се яви на изпит и по чужд език.

# 79
След 7 клас нямат нито МГ, нито ЕГ. На база общо основание от НВО.

# 80
  • София
Математическите гимназии си имат състезания за прием, които вземат под внимание - как стои въпроса с езиковите гимназии?
Отворих сайта на една такава за нашия град и там пише само общия ред какъв е. Предполагам преписано от наредбата е, че По желание ученикът може да се яви на изпит и по чужд език.
Отделни изпити имат художествените училища, НПМГ (без профил математика, по спомен го казвам дано не бъркам), НГДЕК, НУТИ. За НПМГ има състеазния по всички предмети без математиката, защото по нея има НВО и в математическите паралелки се влиза с НВО-тата. За художествени, танцувални и НГДЕК не се взима НВО изобщо.
За приема в МГ за 5-ти клас има състезания, както и за НГДЕК.

Последна редакция: вт, 09 май 2023, 12:09 от Vache

# 81
  • София
Езикови вече няма, това са профилирани гимназии с чуждоезиков профил, в които два от профилите са език. Основният се учи от 8- ми клас, около 26 часа език седмично средно, нямат разказвателни, вземат ги в 9 клас накуп за двете години по спец. учебници. Вторият език от 9 клас
НПМГ вземат НВО плюс техния изпит, не знам съотношението, като само мат профил е 3 пъти НВО мат., тъй като нямат отделен изпит по мат

# 82
"Езикови вече няма, това са профилирани гимназии с чуждоезиков профил" - да кажем, че избрах по-краткото и всенародно определение Simple Smile
Повечето ме разбраха какво имам предвид. Математическа гимназия не ни е цел след 7-ми клас, както не беше и след 5-ти.
До след 2 учебни години нещата могат да са съвсем други като интереси и като правила за кандидатстване. Ще видим Simple Smile

# 83
За нашия набор вероятно ще са такива. Дори и да има промени, ще влязат в сила за следващите набори. Е, то в нашата мила, родна действителност никога нищо не се знае и всяка заповед е предпоследна.

# 84
Здравейте. Темата се е "посъбудила". За НВО 7 клас се информирам в началото на учебната година от съответната седмокласна тема. За уроците - ще ходи 6 клас по мат., а в 7 и по БЕЛ. Уроците са частни  индивидуални - сама с учителката е. Хем не я е срам /много/ като не разбира нещо, хем й пиля на главата нонстоп да пита ако нещо не й е ясно. Засега се справя. Усещам, че има пропуски, но съм казала на учителката да вкарва и такива задачи, за да се запълнят дупките.
Така като гледам, три седмици ще са "айляк" и после след 26 май всеки ден контролно, класно, контролно, класно.... Кога ще има време да си оправят оценките...
В интерес на истината, аз чакам края на учебната година с по-голямо нетърпение от нея.
В нашия град нямаме голям избор като гимназии - или са на "върха", или са на "дъното" та гледам да изкара приличен бал, за да има избор.

# 85
То вярно не остана много до края. Дано оцелея....хахаххаха
Не знам нито кога ще имат контролни, нито класни. Лошото е, че няма после време за поправка, ако оценките не са ок.

# 86
  • София
При сина ми миналата седмица беше по БЕЛ, днес е по математика. Гледах в Школо, нямат качено нищо след това, но ще видим.

# 87
... НГДЕК не се взима НВО изобщо.

Взима се резултатът от НВО по БЕЛ с тежест по 2. Не се взима МАТ.

# 88
  • София
НПМГ вземат НВО плюс техния изпит, не знам съотношението, като само мат профил е 3 пъти НВО мат., тъй като нямат отделен изпит по мат
Да, взима се И НВО, но реално погледнато, изключвайки оценките от дипломата,  от 4 компонента 2 са от тяхното състезание (удвоява се резултата), НВО по БЕЛ се взима задължително поне един път навсякъде и 1 път математика за нематематическите профили. Затова и стойността на бала за НПМГ не може да се сравнява изобщо с останалите и изглежда по-нисък, но само изглежда Wink

... НГДЕК не се взима НВО изобщо.
Взима се резултатът от НВО по БЕЛ с тежест по 2. Не се взима МАТ.
А, моя грешка... аз хвърлих око в сайта на условията за прием и затова се подведох. Не гледах Наредбата Wink Но пък има възможност и да не се е явил ученик на НВО по БЕЛ. Друг е въпросът, че няма да му стигне балът Simple Smile То сигурно навсякъде хипотетично може без НВО
То вярно не остана много до края. Дано оцелея....хахаххаха
Не знам нито кога ще имат контролни, нито класни. Лошото е, че няма после време за поправка, ако оценките не са ок.
Е, няма.. каквото-такова. Вече не ми пука, честно... да свършва годината.

# 89
Реално може без НВО, а и нали приеха, че може да се смятат точки от втори кръг олимпиада... доколко пък това е съпоставимо няма да коментирам.

И аз нямам търпение да свършва тази година... май в повече ми дойде.

Общи условия

Активация на акаунт