Шестокласници 2023/2024

• 32 188
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
Даже и в 6 клас има занималня.
Зависи от у-щето.
В 5 клас също.

# 346
В много малко училища и обикновено не е ефективна. След 4 клас няма смисъл от занималня, даже и след 3 може би, но пък много хора предпочитат децата им да са в училище, вместо да се шляят по улиците.
Специално за моят синковец пети клас беше супер стрес. Да видим шести....хахаха

# 347
  • Отвъд алеята зад шкафа
За моята дъщеря не беше стрес, защото стресът го изживя още в 4-ти клас при смяната на училището, но й беше изморителен. Надявам си за 6-ти клас вече да има тренинг.

# 348
В много малко училища и обикновено не е ефективна. След 4 клас няма смисъл от занималня, даже и след 3 може би, но пък много хора предпочитат децата им да са в училище, вместо да се шляят по улиците.

Зависи от учителя. Обобщенето не е коректно според мен. Дали има или няма смисъл отново зависи от много фактори.

# 349
Може ли да ми кажете, кое най много затруднява децата в 5 клас? Повечето родители казват 5 клас е труден, но то реално всяко ново нещо е трудно, предполагам и за 6 ще чуя същото , но сега ме вълнува пети, че да съм подготвена поне психически какво ме очаква.

Индивидуално е за децата, според техния опит и нагласа. Мога да кажа, че общите неща, които влияят на повечето деца по мои наблюдения са новата среда /често сменят училища или поне класове/, различните учители по различни предмети /не всички деца бързо се адаптират към различните изисквания и подход на обучение, изпитване, ниво на учене/, огромната разлика в количеството материал, което се взима в 5ти клас, спрямо предишните класове, повече на брой предмети, някои деца не са свикнали да учат / 1-4 клас има повече часове за упражнения и запомнят много повече в час/.

При моето дете например, не повлияха толкова много гореизброените, колкото липсата на достатъчно свободно време, защото сме се поувлякли с извънкласните, високото ниво на учене по всички предмети и съответно обема. Въпреки това, категорично не смятам, че не се е справил повече от добре. Или с други думи, може да им е трудно на моменти, но децата се справят прекрасно и няма защо да се притесняваш.

Освен това и не е задължително да имат затруднения. От една страна може да е бързо адаптивно детето, от друга силно интелигентно и напреднало /дори бих казала, че има значение все още разликата от почти година във възрастта им - някои деца са януари, а други декември в една и съща година и съответно в един випуск/. Разбира се, възможно е и да е в училище, което просто не изисква много и нещата да вървят леко и неусетно. Не го мисли! Радвайте се на лятото.

# 350
  • Варна
Най-големият проблем се оказа средата. Децата си се бяха групирали по интереси още преди началото на учебната година и моята дъщеря остана сама и изолирана.
Другото е почти пълната незаинтересованост на новите преподаватели към дадените домашни. Дават се наистина огромни и сложни домашни, които не се проверяват. Пита се имате ли, отговаря се да и до там. Моето дете ги пишеше и после се ядосваше като виждаше, че другите не пишат и им се разминава, а и не оказва влияние на оценяването.

# 351

Зависи от учителя. Обобщенето не е коректно според мен. Дали има или няма смисъл отново зависи от много фактори.

Изказвам личното си мнение, както за всичко, за което пиша във форума. И според мен е точно така - след 4 клас децата нямат нужда или по-скоро не трябва някой да им казва - извадете тетрадките, пишете по първа задача, я да видим по другия предмет какво е домашното, запишете, препишете и т.н. Необходимо е да се научат сами да вършат тези неща. Дори смятам, че и в 4 трябва да е без, но, да речем, и там може да има, понеже е все още начално образование...

Ти, ако искаш, може и до 12 клас да си записваш детето на занималня, не ти казвам нищо за това.

# 352
Е, щом е лично мнение, може. Но така написано звучи като обективен факт, какъвто не е.

# 353
Как точно реши, че във форум се пишат обективни факти?!?

Както казах, никого не спирам да си дава детето на занималня, ако ще и до 12 клас.

И още нещо - изобщо не зависи от учителя. Има момент, в който децата трябва да се научат да се оправят сами.

# 354
При нас домашното е от началните преговори  от сборника за 6-ти клас на Коала и на Просвета...все още не съм проверила колко са, тъй като тя в момента има още няколко урока с учителката по мат и там решават още от Просвета 5 клас...

По БЕЛ утре ще получим освен книгите, какво друго трябва да прави за лятото.

И накрая да я похваля - взе си сертификата на Гьоте А2 много добре: 85 от 100 т. Нещо при слушането не се е справила добре, но края на август е на езиков лагер в Австрия, така че трябва да поизглади и там нещата.
Честито на госпожицата.
Ако не е неудобно , мога ли да попитам къде учи немския , защото моят синковец и той уж го учи ( онлай тази година ,че нямаше време ) , но А2 -то ,доколкото знам ще го правят чак в средата на 6-ти клас . А за Б1 как седят нещата - към 7-ми клас ли ще го взимате , или ще го отложите за след НВО-тата?

# 355
  • София
Честито на госпожицата.
Ако не е неудобно , мога ли да попитам къде учи немския , защото моят синковец и той уж го учи ( онлай тази година ,че нямаше време ) , но А2 -то ,доколкото знам ще го правят чак в средата на 6-ти клас . А за Б1 как седят нещата - към 7-ми клас ли ще го взимате , или ще го отложите за след НВО-тата?

Тя учи засилено немски в училище ( 20-то). Имат по 7 часа немски седмично, като само един илидва са по програмата на МОН учебник на Просвета, а другото е по немски учебници за по-високото ниво, но те са така от 1-ви клас ( тогава бяха дори повече часове). Там няма втори западен език, всичко е или немски или френски. Ходи веднъж седмично на учител за час и половина, за да й помага и да я следи. Първия срок беше записана в Гьоте ( А2.1, въпреки годините, тъй като имаше техен сертификат от миналата година), но се оказа, че в училището учителката е по-амбициозна и строга и беше дори по-трудно, така че не я записах на втория модул А2.2. и нямаше никакъв проблем да справи прекрасно на изпита, заради добрата учителка.
Училището има договор с Гьоте за изпитите, идват при нас. Но са в процес на одобрение за ДСД1 училище и ако успеят целта им е в седми клас да вземат ДСД1 ( който успее), което отговаря на В1. Ще видим, ако се окаже трудно и натоварено, ще го мислим след като видим в кое училище ще учи след 7-ми клас, но със сигурност ще продължи да учи немски, че няма смисъл да се прахосват усилията. Английски не учи.

# 356
Много благодаря - че се чудя и аз какво да го правя ...той е на Школа към Шилер , но с това онлайн ,имам чувството ,че само парите си давам.

# 357
  • София
Много благодаря - че се чудя и аз какво да го правя ...той е на Школа към Шилер , но с това онлайн ,имам чувството ,че само парите си давам.
Странно е, че са още онлайн. Нали вече няма ограничения...Онлайн обучението, особено курсове, освен в някои изключения ако детето е супер мотивирано, за мен си е направо загуба на време и пари...концентрацията е трудна дори в час, пък камо ли онлайн...само при индивидуален урок може да се получи...Това естествено е лично мнение и опит Simple Smile.
 Иначе за Шилер навремето съм чувала много добри отзиви, там и трудно се влизаше. 
При нас Гьоте беше пожелание, доста не се явиха в 5-клас, а има и деца, които не успяха да вземат сертификат. Имаха и вътрешен изпит подобен на Гьоте, извън изходното ниво, и там все още чакаме резулатите, тъй като те не се вписват в Школо...но те са за оценка на учителите, поне така ни обясниха.

# 358
Pouh , и на мен ми е такова мнението за онлайн курс , но в началото на 5-ти клас просто нямаше как да се справя с логистиката и да го карам в Гьоте институт. Те са малка група -около 10 -на деца ,които учат онлайн ,заради това че вече не учат в училище -партньор на Шилер ( 55,145,131-во) и нямаше много варианти. И той имаше изпит накрая на годината ,като ако не изкарат над 4,50 или сядат да учат лятото и наесен се явяват пак ,или биват отписани от Сдружението.
За съжаление ,таксите са твърде високи и сега се чудя дали да продължава или ако иска да ходи ( вече с градския транспорт) на курс към Гьоте институт. Може би ще изкара да А2 и след това след 7-ми клас вече ,че ще трябва да започне и на уроци по БЕЛ да ходи поне от средата на 6-ти клас .За добро или за лошо , аз вече нямам нито сили ,нито нерви да се занимавам с него и да го следя ...и той беше заплашен  ,че ако не си изкара изпита ,ще ми връща парите за немския ,ако ще цяла година на сандвичи от вкъщи да кара Wink Wink Wink
Хубавото на това обучение е ,че тъпо и упорито повтарят и упражняват едно и също сума ти време ( набляга се много на говорене ,четене и речник ...не само на граматика ).

# 359
И моят петокласник има домашни за ваканцията.
По английски имат проект - да препишат в тетрадка 3 страници от някаква книга на английски, в която да имат поне 10 непознати думи за всяка страница, т.е. общо 30 думи. След всяка страница да напишат непознатите думи, превода им на български, описанието на английски, да напишат синоними и антоними на думата и да съставят изречение. Освен това да декорират с рисунки и каквото друго намерят за добре.
По литература освен списъка за четене, трябва да преразкажат подробно разказите Серафим и Косачи от името на независим разказвач и от името на главния герой - Серафим и Лазо. т.е. общо 4 преразказа. Имат да учат и всичките 4 стихотворения дадени в списъка за четене. По български език - да попълнят всичко, което е останало непопълнено в помагалото.
По математика госпожата им казала, че ще им даде задачи, но още няма нищо качено в класрума и се чудим дали се е отказала или по-късно ще ги даде.

Общи условия

Активация на акаунт