Шестокласници 2023/2024

• 32 169
  • 749
  •   1
Отговори
# 360
  • ту тук, ту там
Абсолютно нищо нямат да правят децата в класа на сина ми за ваканцията. Само списък с препоръчителна литература имат, но след всяко произведение е написано в скоби и коя точно глава трябва да прочетат, тоест да се разбира, че не е нужно да се чете и цялото произведение. 😳

# 361
Elleni, и при дъщерята е така. От една страна добре, че ще има време за повече почивка, от друга - ще "забрави" всичко, научено в училище. Лошото е, че много трудно ще я накарам да решава задачи и прави преразкази през лятото. Направо е мисията невъзможна.

# 362
  • София
1325 задачи на 5 клас на Просвета, група Б и В. Моят работиха през годината по този сборник. Задачите са с прилична трудност, разбирай трудни, но не прекалено.
Е, не! То пък ще е една ваканция... Simple Smile)))))))))))
Аз също съм на мнение, че занималнята не е особено ефективна след 4 клас, да не кажа, че и в 4-ти не е. И го казвам на база на две деца. Едното беше с чудесна взискателна учителка в занималнята, а другото отписах от занималня в 4 клас. И за двете адаптацията към самоподготовката в 5 клас беше еднаква. И при двете лъсна, че изобщо не могат да се САМОПОДГОТВЯТ. Но не съм имала изход до 4 клас. В пети и нагоре няма нещо, което да ме накара да я запиша на занималня.
Иначе като равносметка от учебната година не мога да кажа, че не е била непреодолимо трудна. Въпреки няколкото петици за края на годината съм доволна, защото изискванията в училището ѝ са изключително високи. Затрудниха я точно изискванията за задълбочена подготовка по разказвателните предмети. Това, че не трябва да изпееш урока, а да разбереш някои причинно-следствено връзки. Особено по история, предмет, който се изучава доста сериозно накрая отговаряха на исторически въпроси, които изискваха познания и логическо мислене. Въпреки това на нея ѝ хареса как се е справила, но тя е много спокойна като натура и няма драми, без да се подценява подготовката. Очаквам тегав 6-ти клас, защото учителите дадоха заявки да вдигнат скалите на оценяване. Ако и сега оцелее детето и продължава да има желание да остава след 7 клас, значи наистина там ѝ е мястото Wink

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 21:33 от Vache

# 363
  • here and now
Абсолютно нищо нямат да правят децата в класа на сина ми за ваканцията. Само списък с препоръчителна литература имат, но след всяко произведение е написано в скоби и коя точно глава трябва да прочетат, тоест да се разбира, че не е нужно да се чете и цялото произведение. 😳
Удобно ли е да помоля за болднатото.
И на наште нищо не са им дали за ваканцията, но понеже я мързя цяла година да си решава задачите от "Кинга за ученика по математика", сега съм ѝ дала аз задача ги решава. Още не е започнала.

# 364
  • София
Удобно ли е да помоля за болднатото.
И на наште нищо не са им дали за ваканцията, но понеже я мързя цяла година да си решава задачите от "Кинга за ученика по математика", сега съм ѝ дала аз задача ги решава. Още не е започнала.
Еее, че тя сега е свършила училище, наново ли да го почва? Stuck Out Tongue Closed Eyes
Моята всеки ден я калесвам да чете и тя вика "Да, разбира се" Simple Smile Още малко ще ѝ е тази свобода Simple Smile

# 365
Моят заминава на лагер в събота, после една седмица в Зоопарка и след това вече се надявам да подхване задачите, че са доста. Книгите ги опатка набързо, остана му само Дж.Даръл.

# 366
  • София
Още едно лично мнение против занималните, точно поради причините, посочени от Vache, също на база две деца. Трудно е после децата да се организират и подготвят, особено по разказвателните предмети.

За лятото по БЕЛ и при нас има освен задължителната литуратура и преразказ на задължителните разкази, плюс стихотворенията на изуст. На въпрос на ученик дали може да прочете съкратеното издание на "Под игото" отговорът е бил: "Може, разбира се, стига да не те е срам" Simple Smile.
Засега не е почнала с четенето на задължителната, разбра ли сме се, че може да не почва веднага, но трябва да чете нещо и сега довършва "Десет малки негърчета" на Агата Кристи, че я чете още от учебната година и беше я зарязала, а уж била интересна.
 Задачите започна да решава по-малко.
Другата седмица отива на тенис при Малееви с приятелка от училище, да поразтовари малко, но само за една седмица..после повече игра на двора, все пак е ваканция.

# 367
Какво ще рече "да не те е срам"?

# 368
  • София
Какво ще рече "да не те е срам"?

Тази учителка непрекъснато им обяснява как трябва да са горди, че са българи, че трябва да усещат произведенията и че трябва да полагат усилия и да са най-добрите....може би от това се е водила с този израз. "Всички тук ще  прочетат целия роман, ако теб не те е срам, прочети съкратения вариант" ...Дъщеря ми беше развеселена като го разказваше и си личеше, че въпросът за нея дори е бил смешен.
Само да уточня, че това е учителката от школата, на която я записах и която проведе един ускорен 6 дневен курс точно след като завършиха.

# 369
Оф, разбрах. Няма лошо да се прочете пълния текст на книгата, ама пък и съкратения на тяхната възраст е постижение.

# 370
  • София
Оф, разбрах. Няма лошо да се прочете пълния текст на книгата, ама пък и съкратения на тяхната възраст е постижение.

Синът ни, който в тази възраст вече доста му личеше пубертетът, го прочете и нямам спомени за някаква драма, само, че му отне повече време от нормалното...
Ще ми е интересно какво ще стане с книгата и девойката, която към момента дава заявка за повече прилежност, но и там рогцата на тийна взеха да се подават изпод кичурите коса...ще видим дали ще е "драма".

# 371
Здравейте, какви занимания,освен четене на книжки и решаване на задачи, сте измислили за бъдещите шестокласници?
От София съм и хем не ми се пуска още по улиците сама,хем не ми се иска по цял ден да е вкъщи на телефона...Моля, споделете,да си сверим часовниците.

# 372
За моят - лагер на морето,  после седмица в зоопарка,  седмица с нас на море, през август седмица на лятно училище,  седмица на бабин дом и то дошло 6 клас....

# 373
  • ... някъде преди лудницата ... до църквата!
Привет! Рядко успявам да ви чета и още по-рядко да пиша, но днес имам възможност и не мога да пропусна възможността, да пожелая на всички дечица, да имат зареждащо и положително запомнящо се лято, и с много сили есента да започнат успешно борбата с новото училищно предизвикателство!

При дъщеря ми, дадоха само списък с книги, но по математика за съжаление нищо. Чудя се кое помагало да взема?! През учебната година, бяха на Паскалева, тук видях че се споменава за помагалото на Архимед ... в чуденка съм, но съм убедена, че трябва нещо да ѝ взема. Два месеца без нито една решена задача, ще означава кошмарен, огромен преговор в началото на септември.

Като цяло година мина тежко, тъй като смени и училището, и района, но отличния резултат накрая е видно, че я направи доволна.

Иначе няма някакво специално занимание за лятото. Дори и море май не се очертава, но поне имаме двор, та ще може да я види слънцето Wink

# 374
  • София
Добро утро!
Lika ние сме с помагалото на Просвета. И в училище и в курса по математика препоръчаха Просвета. За 6-ти клас сме взели пак на Просвета и на Коала. Имаме и Архимед, купен по моя иницатива, преди да почне миналата учебна година, но не решава оттам, нито една от двете учителки не го ползва.

За лятото - сега е на тенис училище една седмица, после почивка -игра с приятелки и по възможност всеки ден по-малко математика и четене. Август евентуално още една седмица тенис школа и после в края на август езиков лагер за десет дни в Австрия.
Морето тази година се очертава по няколко дълги уикенда на Южното ни Черноморие..най-вероятно.

Общи условия

Активация на акаунт