Шестокласници 2023/2024

• 32 180
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
Моят започна да чете "Моето семейство и други животни". Тя трудно му върви, та представям си, като стигне до "Под игото", макар и адаптираната версия.
Представям си, ако аз съм му учител и според прочетените от него книги трябва да получа заплата... Stuck Out Tongue Closed Eyes Гладна ще си умра, въпреки нечовешките усилия, които полагам Weary Joy

# 406
  • София
Ами, в Австрия и Швейцария, например, като не показват системно добри резултати, насочват децата към професионални училища, където да учат занаят и сбогом висше образование. Отделен е въпросът, че тези професии са доста добре платени и никой не прави драма, че детето му няма да стане лекар или адвокат.
За училищата, където обучават малцинства имам преки наблюдения. Ще ви се дореве, ако сравните квартално софийско училище с такова. Програмите, насочени към малцинствените групи са такива, че с повече амбиция от директора, се печелят добри пари по проекти. Селско училище, което се бори да задържи учениците си е със сменена дограма, външна изолация, обновени подове и мебели в стаите, децата се превозват с транспорт от съседно село и се хранят на обяд с бюджета на училището и общината. Бонуси и коледни заплати няма, всичко отива за децата. Техните образователни цели са да ги научат да  четат гладко до 4 клас и усилията на персонала са  огромни в сравнение с тези на софийските им колеги.

# 407
  • Бургас
Моят директно отсече, че с каквото и да го накажа, нямало да пипне "Под игото"... Обещах да четем заедно, ако трябва, ама засега е още мираж. Иначе с кеф си прочете "Малкият принц", а сега е на "Принцът и просякът". Дадох му книгата от моето детство (разбирай мнооого древна) и той доста мрънкаше в началото:
 - Няма пък да я чета, изглежда тъпа, що е голям формат, ама те страниците ѝ се отлепват и падат...
Час и нещо по-късно довтаса с блеснал поглед:
- Ама тя била много интересна историята и даже май мисля, че знам какво ще стане накрая!

Успоредно с това продължава да си чете поредната поредица за Пърси Джаксън, една украинска тип Дръндьо, Лошите момчета и разни такива. Малко по малко отмятаме задачите по математика, упражнения имат малко по български език и утре чакам поръчаното в книжарницата помагало по руски, дето преди няколко дни госпожата им го поиска решено до септември Rolling Eyes

Всичко това съчетано с няколко часа навън ритайки топка с другите хлапета, по няколко часа на плейстейшъна или телефона, 4 пъти седмично по 2 часа тренировки по футбол и все още нито едно ходене на плаж Sweat Smile

# 408
Ариана, да, точно това имам предвид и аз. При положени еднакви усилия, едни учители ще получат едно заплащане, а други - съвсем друго. И малкото, които се навиват да работят с по-трудните групи деца, ще се откажат съвсем. Моята кумица преди години преподаваше в селско училище близо до Пловдив, в което имаше предимно деца от малцинствата. Еми страшни усилия й костваше работата с тези деца, те между другото я харесваха и като цяло я слушаха, но за кой знае какви резултати и дума не можеше да става, просто там няма шанс. Това беше преди години де, не знам сега как е, но не вярвам да е много по-различно. От доста време вече работи в хубаво училище в града и разликата между децата (като способност за учене и усвояемост на материала имам предвид), е огромна. А нейният начин на работа е един и същ, усилията й са еднакви.

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 16:50 от Мила Атова

# 409
  • Варна
Добро утро! Покрай резултатите и класиранията на НВО от 7ми клас тези седмици се опитвам да намеря информация за броя на кандидатстващите по набори. Искам да сравня набор 2011 как стои спрямо 2009 и 2010.Любопитно ми е с колко намалят наборите след бума от 2009.Но никъде не откривам тези данни. Някой случайно да знае къде мога да потърся?

# 410
Бяхме го коментирали това , но може би в друга тема. Намаляват, но не и в София град.

# 411
Доколкото си спомням не беше кой знае каква разликата в наборите до 2011 г. От 2012 нататък имаше по- голяма разлика. Но, както знаем София не е България.

# 412
София не е България,  но е различна тенденцията,  затова уточнявам. Като цяло намаляват наборите, но в София се запазва броя на родените.

# 413
За тази година в София. Първата снимка е от документ на РУО, а втората - от прессъобщението на РУО, публикувано от БТА. За миналата година нямам подобно обобщение, но предполагам, че не трудно да се намери информация.

Допълвам се. Намерих и за 2022. Не е в табличен вид, но върши работа.
11 573 ученици от София са участвали в националното външно оценяване след VII клас по български език и литература. По математика те са 11 541. Подалите заявление за класиране са 11 008. От тях 1100 не са класирани – 915 от София и 195 от страната, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране. В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 417 паралелки. От тях 233 са профилираните, а 184 - професионалните.

# 414
Добро утро! Покрай резултатите и класиранията на НВО от 7ми клас тези седмици се опитвам да намеря информация за броя на кандидатстващите по набори. Искам да сравня набор 2011 как стои спрямо 2009 и 2010.Любопитно ми е с колко намалят наборите след бума от 2009.Но никъде не откривам тези данни. Някой случайно да знае къде мога да потърся?
infostat.nsi.bg

# 415
  • Варна
Благодаря на всички за отговорите! Намерих информацията, която търсих :за град Варна набор 2011 е с 260 деца по-малко от колкото 2009 и около бройката на 2007 (наборът на баткото)

# 416

Брой живи раждания по години, но не отчита миграцията.

# 417
  • София
Благодаря, почти 2000 деца по-малко е наборът на нашите деца в София, една идея по-леко ще бъде.
Аз тази година помагам с кандидатстването на детето на най-близката ми приятелка и уж много знам и гледам статистики и в момента е некласиран. 🙁 Предвид, че писахме едно 203-то СУ за пълнеж, следвайки съветите в седмокласната тема, където беше с 30 точки над бала от миналата година. И дори и за там балът не му стига на първо класиране. Надявам се на второ класиране да успее, защото на трето още по-трудно. В средния диапазон много са се вдигнали баловете, може би трябваше някак да ги предвидим тези 1000 деца отгоре, но пък затова писахме резервния вариант и дори там не стана. И уж много нови паралелки открили. Но съм оптимист все пак, за 2 училища му трябват 8 точки за второ класиране.

# 418
  • София
На следващото класиране ще успее детето. Много познати деца са в подобна ситуация тази година. Стискаме палци!

# 419
  • Варна
Стискам и аз палци да успее на второ класиране!
2000 деца за София също не е малка разлика.

Общи условия

Активация на акаунт