Домашното насилие – тема №4

• 146 232
  • 2 309
  •   1
Отговори
# 2 100
Не знам. Докато човек не е готов за промяна, той не може да я направи. Авторката познава себе си, знае има ли близки, на които да се опре, но най-важното е да прецени какво иска. Вземеш ли решение, и Вселената ти помага. Но мятайки се всеки ден от едната крайност в другата, след време и тя ще прави компания на мъжа си по психарство. Трудно е, но то лесно в такива ситуации няма.

# 2 101
InHeaven, права е Дренка - не си избрала къде си с тези думи. Уж си наясно, но избираш комфорта вместо тръните. Имам план на действие звучи като да си наясно с нещата, но все още не си избрала накъде да поемеш. Когато избереш - тогава по друг начин ще звучиш. Няма да се успокояваш колко ще ти е по-спокойно, а ще действаш. И когато действаш, тогава всички сили са на твоя страна и ти помагат.
Аз съм минала по този път, но не ми е трябвало помощ да ми пази страх от промяната. Трябваха ми сили да се справя - сама с дете на квартира без друга помощ и с опортюнист - бащата на детето ми, който ме заплашваше, плачеше по телефона, удряше го на чувства и настройваше детето. Справих се не защото съм много силна, а защото бях избрала пътя и си го следвах целенасочено. Рутината и мястото, което наричах свой дом в продължение на 15 години не ме привличаха, защото знаех, че не е моето място, защото не мога да бъда аз там. Направих много грешки, излишно натегнах и правех някои неща в противовес, но се справих. Почти 20 години оттогава и дори се омъжих отново и гледах да не повтарям грешките втория път. Та така, InHeaven, ти избираш как да бъде. Успех!
П.С. Бившият ако се самоубие няма да е заради тебе, а заради демоните в главата си и психиката си. Така че няма за какво да се чувстваш виновна. А може и да се чувстваш виновна, за да си намираш причина да не вземеш юздите на собствения си живот в ръцете си.

# 2 102
Каквото и да си говорите, стресиращо е да ти висне един човек половината от балкона със заплаха да скочи (примерно). Аз не знам дали бих си излязла невъзмутима през вратата със сакчето. Вероятно няма да го направи и я манипулира, но кой го знае.

Имах близка, която манипулираше с такива заплахи мъже. Забираше някой съвсем на случаен принцип и после, ако не искаше да има сериозни отношения с нея, го заплашваше, че ще се самоубие. И изглеждаше като човек, който би. Нямате представа колко хора се трогват от това. Разговаряли са с мен наплашени мъже да говоря с нея, да я спра, да не им тежи.

# 2 103
  • Пловдив
Стресиращо е. Обаче тая рискува да попадне рано или късно на някой непукист или дори психопат без емоции и какво, ще си изпълни ли заканата... Flushed

# 2 104
Стресиращо е. Обаче тая рискува да попадне рано или късно на някой непукист или дори психопат без емоции и какво, ще си изпълни ли заканата... Flushed
ИмаХ позната, която я изпълни. Не накриви на никого шапката, не видя как пораства сина й, как остаряват родителите й. Не направи толкова много неща.
Има някои граници, които здравомислещи човек не прекрачва, дори и на думи.

# 2 105
Това последното е много тъжно.
За мен подобни хора страдат от някаква психична болест, която при провокация (неспокоен или направо токсичен интимен живот) се проявява и взима връх.
Няма как нормален човек да спекулира с живота си, особено при наличието и на деца в картинката.

# 2 106
В случая на INHeaven, най-важния й разговор в момента е със самата себе си. Дори не с мъжа си. Защото всички сме били на прага на важни решения и накрая правим това, кеото ние искаме. Тя си е най-важна - да прецени как иска да живее.
Какъв е бил опита за самоубийство на мъжа й също има значение - реален или ...? Защото по принцип такива истински опити се третират като психическа нестабилност и после човекът трябва да се лекува май. (Извинявам се, не съм специалист).

# 2 107
За мен е по-стресиращо да носиш отговорност за чуждия живот. Да знаеш, че благодарение на теб е жив или не е жив. Неносенето на отговорност е с разговор и категорично отказване на обвързване на постъпки на единия човек с живота на другия човек.

# 2 108
ИмаХ позната, която я изпълни. Не накриви на никого шапката, не видя как пораства сина й, как остаряват родителите й. Не направи толкова много неща.

Също познавах тийнейджър, който сложи край на живота си заради раздяла с приятелката си. Тя си продължи живота, той почерни цялото си семейство. Тъжно, много тъжно. Не знам как се живее цял живот с подобна вина...

# 2 109
Каква вина? Вина има този, който се самоубива. Всички други няма как да живеят винаги според неговите представи, да бъдат мили и добри, да се съобразяват.
Светът е труден, животът е борба.

# 2 110

Също познавах тийнейджър, който сложи край на живота си заради раздяла с приятелката си. Тя си продължи живота, той почерни цялото си семейство. Тъжно, много тъжно. Не знам как се живее цял живот с подобна вина...
В моя случай изобщо не става въпрос за тийнеджърка, а за зряла жена, със съпруг и дете. Която заплашваше, заплашваше, пък накрая си изпълни каквото беше наумила.
И не, никой не живее с вина за нейното глупаво решение. Ей това, ако проумеят тези рекетьори хубаво ще се замислят (поне една част от тях)

# 2 111
  • Пловдив
Абе, ако не е грешка при изпълнение на неистински опит, смятай какво ти е било, за да се самоубиеш.
Не казвам, че другите са виновни, по-скоро си е вътрешна "повреда", но не е шега работа. Sad

# 2 112
Абе, ако не е грешка при изпълнение на неистински опит, смятай какво ти е било, за да се самоубиеш.
Не казвам, че другите са виновни, по-скоро си е вътрешна "повреда", но не е шега работа. Sad
Изобщо дори заплахата за самоубийство вече показва психически проблем. Защото е частично преодоляна бариерата на най-силния видов инстинкт - чувството за самосъхранение.
Не мисля, че който и да било здравомислещ би си играл на лъжливи сигнали точно в посока самоубийство. И защото е тревожен симптом трябва да се обсъди и да се пресече в зародиш. Няма по-сигурен начин да се убие доверието и добрите взаимоотношения във връзката. Как ще се прибираш в къщи ден след ден като над главата ти виси сянката на подобен акт.

# 2 113
А аз препоръчвам категорично отхвърляне пред мъжа да носи отговорност за това да бъде жив. Разговор и изчистване на тези неясноти. Колкото повече прави човек неща сакън другия да не направи еди какво си, толкова повече влиза в спиралата на зависимостта другия да не действа и така още повече се обвързва.

# 2 114
Значи ако тази жена хипотетично се влюби в друг мъж или се случи друго, което да доведе до окончателна раздяла, тя какво да прави? Да спре да живее..??? За да не се самоубие другият?

Общи условия

Активация на акаунт