Домашното насилие – тема №4

• 147 185
  • 2 309
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Светулчица, повярвай, лукс е, че не можеш да повярваш.

# 466
В тази или съседна тема четох, че някаква жена стояла права в ъгъла, докато мъжът й и гостите вечерят и пият на масата. Това е огромен проблем. Тези насилници имат публика, имат поддръжници, имат приятели, които участват с мълчаливо съгласие в унижението, защото лично за мен да стоиш и да наблюдаваш насилие те превръща и теб в насилник. Тези приятели дори не са винаги някакви маргинали и гамени, а са уж нормални семейства - мъже, жени, деца, с две липи отпред.
Тази мизогиния на някои жени към собствения им пол ("търсила си го е, ама защо стои, заради пари сигурно, луда ли е...") е грозна, цинична, но донякъде разбирам откъде идва - по-лесно е да намерим причина в жертвата, защото така се дистанцираме от нея и си мислим "на мен никога няма да ми се случи, защото аз не съм си го заслужила". Ама кой заслужава да бъде малтретиран? И кой направи партньора съдник и палач да раздава наказания? Дори жената да е лабилна, да е съзависима, да е травмирана, да има такъв пример в детството, да не иска да се откъсне, да си го обича този мъж, ако няма насилници, няма да има и насилие. На бабите, които хвърлят парите през терасата на измамници, не им казваме, че са си го търсили, а не са действали особено логично, нали?

# 467
  • София
Мисленето на жертвата не е "аз съм слаба не мога да се справя". Не! Мисленето е " аз съм силна, мога да се справя". Мога да преглътна, мога да замълча, мога да променя целия си живот заради него, мога да му се опълча. А, той млъкна! А, той ме моли да му простя! О, ето, силна съм, той се повлия, той ще е добър. Аз се справям със всичко.
Това храни егото на жертвата. И е голямата й грешка.
По принцип въобще не би трябвало да си с човек, с когото се бориш!

# 468
Аз ще кажа и друго - анонимната с приятелката и пепелника накрая завършва разказа с "аз съм раздвоена, тя заслужава ли си го или не". И докато мъжът я унижава пред гостите, всички мълчат и очевидно никой не я е защитил. Иначе уж са й приятели и тя им се оплаква, но това си е чисто сеирджийство. Тази заобикаляща среда от пасивност и подигравателно отношение също изобщо не помага на такива жени. Представете си да сте унижавани публично, например събличани голи на пъпа на града, ежедневно от роднини, от мъжа си, от приятели, в последствие често и от децата си, откъде ще ви дойде самочувствието, че можете да се справите сами в живота?
И какво очаквате да се случи след една такава намеса? Жертвата да плесне с ръце и да ви благодари, че сте я спасили? Личи си, че ти и останалите нямате опит с такава ситуация в реалния живот. Обикновено се случва както в хилядите такива теми във форума - още на момента приятелката ви ще почне да го защитава, и или ще се скарате или просто ще прекрати контакт по нататък с вас.
Не е толкова просто колкото изглежда от страни, това е осъзнат избор на самата потърпевша, направен далеч преди да се появят деца и финансова зависимост. Така че единствената възможна реакция в такава ситуация е да кажеш, че няма да участваш и не е правилно, от там нататък повече намеси - не

# 469
Аз ще кажа и друго - анонимната с приятелката и пепелника накрая завършва разказа с "аз съм раздвоена, тя заслужава ли си го или не". И докато мъжът я унижава пред гостите, всички мълчат и очевидно никой не я е защитил. Иначе уж са й приятели и тя им се оплаква, но това си е чисто сеирджийство. Тази заобикаляща среда от пасивност и подигравателно отношение също изобщо не помага на такива жени. Представете си да сте унижавани публично, например събличани голи на пъпа на града, ежедневно от роднини, от мъжа си, от приятели, в последствие често и от децата си, откъде ще ви дойде самочувствието, че можете да се справите сами в живота?
И какво очаквате да се случи след една такава намеса? Жертвата да плесне с ръце и да ви благодари, че сте я спасили? Личи си, че ти и останалите нямате опит с такава ситуация в реалния живот. Обикновено се случва както в хилядите такива теми във форума - още на момента приятелката ви ще почне да го защитава, и или ще се скарате или просто ще прекрати контакт по нататък с вас.
Не е толкова просто колкото изглежда от страни, това е осъзнат избор на самата потърпевша, направен далеч преди да се появят деца и финансова зависимост. Така че единствената възможна реакция в такава ситуация е да кажеш, че няма да участваш и не е правилно, от там нататък повече намеси - не

Но това е понякога. Помня, че ти си разказвал няколко пъти за онази твоя приятелка, която си защитавал много пъти, ама без ефект. С пет жени може да стане същото, разбирам защо на човек може вече да не му се занимава. Обаче шестата може действително да я спасиш, никога не знаеш.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 21:20 от Free and wild

# 470
Да, може да не са готови, но сме длъжни да опитваме. Аз имам такива бивши приятелки и познати. Не съжалявам, за обратното бих, така мисля.

# 471
Скрит текст:

Но това е понякога. Помня, че ти си разказвал няколко пъти за онази твоя приятелка, която си защитавал много пъти, ама без ефект. С пет жени може да стане същото, разбирам защо на човек може вече да не му се занимава. Обаче шестата може действително да я спасиш, никога не знаеш.

Освен с най-добрата ми приятелка, имам още един случай няколко години след това с друга моя приятелка- този път обаче се намесих директно, защото случая беше малко по-различен. Е станах крив, разсърди ми се много и прекратихме приятелството. А случая беше доста фрапантен.
И въобще мислите ли, че такива истории продължили с години, че вие ще сте първите говорили или намесвали се? Тези жени си имат близки, родители, братя, сестри, братовчеди, които едва ли са стояли безмълвни толкова време, но ефект не е имало. Ясно, че крият от тях, най-добрата ми приятелка също криеше от мен много и от най-фрапантните неща, защото знаеше какво мисля и какво мога да направя, но тези неща си личат въпреки това. Така че не си заслужават такива намеси, нищо добро не носят за никой, поне много, ама много голям процент от случаите.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 22:47 от rf22

# 472
  • Най-красивата страна
Точно така е.Затова не се месят хората.
Защото това е осъзнат избор на жертвата.
Да,тя може да се оплаква,но не търси помощ.
Ще защитава насилника си и после приятелите излизат виновни,че са се намесили.
Не може да се помогне на човек,който не осъзнава проблемите и не желае помощ

# 473
  • София
Има го и това, но... Откъде идва тази защита към насилника? Ще дам два варианта.

1. Жертвата е била жертва много преди този насилник, вероятно в семейството си. Тоест, за нея това е нормалното и тя го защитава, защото иначе би значело да приеме, че това, което й се случва (цял живот), е ужасно и ненормално.
2. Страхува се какво ще се случи, когато защитниците изчезнат, а тя остане насаме с насилника.

При всички положения, нямаме оправдание да стоим и да ставаме пасивна аудитория на такива хора. Аз минимум няма как да поддържам отношения с някой, който третира друго човешко същество по този начин, нито с хора, които го намират за нормално. На приятелката си бих се опитала да помогна, без да ставам зрител на насилието към нея.

# 474
  • Mediterraneo
Светулчица, повярвай, лукс е, че не можеш да повярваш.
Ако приемаме това за лукс, къде остават нормалните отношения?! Не съм съгласна, че е лукс, напротив, описаният случай е извън нормалното.

# 475
Скрит текст:
И какво очаквате да се случи след една такава намеса? Жертвата да плесне с ръце и да ви благодари, че сте я спасили?
Личи си, че ти и останалите нямате опит с такава ситуация в реалния живот.
Скрит текст:
Обикновено се случва както в хилядите такива теми във форума - още на момента приятелката ви ще почне да го защитава, и или ще се скарате или просто ще прекрати контакт по нататък с вас.
Доста арогантно мнение да кажеш на аудитория от жени, че нямат опит с домашното насилие. Нито знаеш историите на пишещите, нито си последна инстанция. Аз говоря от опит в родата ми и с мои близки приятелки. Жертва не съм била, а свидетел, и за толерантността на свидетелите говоря точно. Твоята история за мацката, която е избрала токсичната си връзка пред теб, я знаем вече.

# 476
Остави я моята история, не е лошо обаче да споделиш твоя опит. Какво се случи след намесата на свидетелите? Принципно откъсването от токсични отношения, особено дългогодишни такива ( като посочените в конкретния пример на предишните страници) е предизвикателство дори за професионалист с опит в областта, както и не става без мотивация от самата потърпевша. Но ти явно си открила някакви магически думички или действия, с които това се случва доста по лесно и наистина трябва да ги споделиш с аудиторията, както и да напишеш дисертация по темата. Ще бъде много полезно за наистина много хора, по късно ще ми благодариш за идеята.

# 477
Роднината я изкараха от дома на насилника с все багаж и донякъде въпреки нея и го заплашиха с нож, беше като в уестърн. Брат й и братовчед й обикаляха около работата му и около дома му постоянно с цел сплашване. Повече не са се виждали. Тя продължи живота си и си намери страхотен мъж.
Гаджето на съквартирантката ми го изгоних от квартирата ни, заедно с приятелите му простаци, тя порева и се разделиха по телефона. След няколко месеца се изнесох, а тя спря контакт с мен, имам съмнения, че се е върнала при него. Моята съвест е чиста.

# 478
Да,не се намесихме в случая с пепелника.Защото в първия момент онемяхме.И аз писах в предишния си пост-жената твърди,че обича насилника си,ревнува го и няма намерения да го напуска въпреки,че има къде да отиде,има и подкрепа от близките си.Да,оплаква се насаме от него.Но до там.
Е как да и помогнеш на такава.
Те и близките и вече са вдигнали ръце ...

# 479
В никакъв случай не казвам, че страничните хора са някакви спасители и психоаналитици. Казах, че е срамно да стоиш като пряк свидетел и да гледаш сеир, да си приятел с доказан насилник, да му се кискаш на вицовете и да си пиете ракията с него. А после да оплюеш смачканата му женица с мъжа си и приятелите си колко е смотана и дали не си го е заслужила. Даже не е нужно човек да има "опит" с домашното насилие, може да е живял в джунглата сам като Маугли, и пак моралният му компас би трябвало да му каже, че не е правилно.

Общи условия

Активация на акаунт