Виена тема 14

• 46 840
  • 756
  •   1
Отговори
# 405
Спретнах едно планче за дните ни във Виена и ще съм много благодарна ако му хвърлите едно око:)
- първи ден - следобед пристигаме, трябва да се оправя на намеря S7, с който да стигнем до града - няма нищо в програмата освен вечерно ядене на шницел и разходка в центъра
- втори ден - Ратхаус, Парламент, Храм на Тезей, Хофбург, Музей на Сиси, Burggarden, Wien Opera (само гледкаме отвън тези красиви сгради) и влизаме в Haus des meeres
- трети ден - Стефансдом, Стадтпарк, паметник на съветската армия, Хундертвасер (тук имам въпрос - в мапса има две неща Музей на Хундертвасер и Дом на Хундертвасер - и двете ли си заслужават?) - тук искам да влезем задължително. За финал на деня Пратер
- четвърти ден - Шонбрун, зоопарк, евентуално технически музей (давам си сметка, че ще е зор, но техн. музей не е задължителен)
- пети ден - лежерна разходка в центъра преди тръгване, Музей на музиката (Дом на музиката - според гугъл мапс) - вечерен полет (ако не го променят дотогава).
Ще бъда с деца и ми е важно на тях да им е интересно. Ако пропускам нещо важно, моля казвайте:)
Благодаря за вниманието!

# 406
  • СОФИЯ
Къщата на музиката вечер цената на билетите е наполовина. Вижте на сайта от колко часа беше.
Третият ден, плануваните са малко разхвърляни за пешаходно, предполагам ще ползвате градски транспорт.
Хундертвасер. Да, две са. Музей и сграда, която се разглежда отвън. Някой от трамваите ходи до там.

# 407
  • столицата
Трамвай 1 например от Ринга /Ратхаус, Парламент/. Само следете в коя посока да го хванете, че аз се повозих веднъж от край до край. Хубавото е, че той е като панорамен трамвай.

# 408
Хундервасер музеят не работи в момента, ако не се лъжа май до края на годината беше затворен. Така че там можете да видите само жилищната сграда, отвън, и едно базарче до нея, с наистина много сувенирчета и джунджурийки, всички много хубави. И базарчето е много интересно направено, дори и тоалетните  там 😁

# 409
  • Хасково
Здравейте! Обмисляме пътуване до Виена следващата седмица. С 2годишно ще сме и основното нещо, което ме притеснява е храненето. Тъй като предпочита супи има ли такива в менютата на ресторантите? Също и дали можем да си поръчваме за хранене вкъщи, тъй като сядането на ресторант с него е една безкрайна гоненица.
Някой по напред беше споделил за Ковид, отново ли почва тази истерия, има ли много болни в Австрия?

# 410
Ние летим утре. Бях планирала зоопарка за неделя, прогнозата обаче толкова пъти я смениха и за финал в неделя го дават ветровито и дъждовно. Чудя се как да завъртя плановете - кацаме в 11 - дали ще успеем да разгледаме следобед зоопарка, че и вечерта да отидем на Пратера?

# 411
Чета с интерес коментарите. Много ли е студено през последните дни от декември?

# 412
Чета с интерес коментарите. Много ли е студено през последните дни от декември?

Били сме сигурно 5-6 пъти. Всеки път е различно. По принцип е студено - понякога повече, понякога по-малко. Виелици не съм преживявала във Виена. Вероятно архитектурата не позволява.

# 413
От студено до студено има голяма разлика. Преди две седмици умряхме от студ във Виена и Братислава, купувахме си якета и пуловери. Аз се върнах в България болна. Вятърът беше ужасен. Иначе температурите под 10 градуса през ноща не са падали, през деня бяха до към 17-18, но ни беше много студено. Имаше хора с палта и ботуши, други с по-леки дрехи...
Супи в менютата им има, особено обедните. Не приличат особено на нашите, та не знам дете ще ги яде ли. В едно заведения хапнах може би най-вкусната крем супа от тиква, която съм опитвала някога. Има и една с кисело зеле и наденички топ е, но като за възрастни. Кухнята е толкова различна от нашата,че трябва да се има винаги едно на ум.
За разглеждане бих добавила Природонаучния музей, влязох скептично настроена, и не излязох с часове.

# 414
Това че е студено там а тук в бг не е, не значи че пропорционално ще е по-студено декември по сравнение с декември в бГ. просто вие е трябвало да се ориентирате по прогнозата. Дъщеря ми отдавна извади зимното яке във Виена.  След първи септември винаги е като в бг ноември. има някои леки затопляния но те не са сериозни.

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 23:15 от _re_ge

# 415
Може ли някой опитен да каже кои коледни базари си заслужават най-много да бъдат посетени и в какъв ред ?
Ще бъдем в предпоследната седмица на Ное за 4 нощувки, отправна точка ще е хотел Хилтън Парк.

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 22:30 от Twinklestar

# 416
Ние пътуваме за Виена на 24-ти ноември с Руал Травел - 5 дневна екскурзия с 4 нощувки. Пристигаме в 13:20. Програмата ни е следната . Купуваме си от България 7 дневна карта за 17.10 евро за целия градски транспорт. Предвидила съм следната програма:
1-ви ден : сладкарница Демел - дегустираме торта Захер, торта Анна, ябълков щрудел и Кайзершмарн + топли напитки , след това Пратер - виенско колело и други атракциони. Вечеря с резервация в
ресторант Luftburg kolarik  ,  където ще опитаме чеснова крем супа с крутони и джолан - те му казват STELZE
Втори ден : Панорамна обиколка с групата пл. „Мария Терезия”, Площада на Героите, двореца Хофбург (отвън), ул. „Грабен”, Колоната на чумата, катедралата „Св. Стефан”, Фигарохаус, паметника на Йохан Щраус, Кертнерщрасе, Операта. После посещение на  Шьонбрун - влизане в двореца с екскурзовод на български. След това ще отидем до Дунавската кула да изпием по кафе на въртящата се панорамна площадка. След това ще се придвижим до ресторант Figls в китния 19-ти район ,  където ще опитаме виенски шницели ( предлагат 2 вида ) . За третия ден съм предвидила зоопарка + кафе в кафене Централ + къщата на моретата
÷ вечеря в ресторант с винарна и типична виенска кухня : Zum Martin Sepp ,  където ще пробваме Beef Tartar +  Tafelspitz + едноименното плато с традиционни месни деликатеси. Следва 4-ден , в който ще посетим  Музея на изящните  изкуства с екскурзовод на български  , после ще се стоплим в кафене Захер в хотел Захер и след това ще влезем в музей Албертина. За вечеря - местна бирария ресторант Salm Bräu, където 3 пъти седмично си произвеждат сами бирата и да опитаме техните ребърца Spare ribs и типичното за Австрия ястие Zwiebelrostbraten
 ( печено говеждо с лук). В последния пети ден ще посетим Белведере ( Горно + долно ) , след това да минем през коледния базар пред кметството да хапнем традиционни сандвичи с наденички от местните така наречени Würstelstand
 ( павилиони за наденички ) и да купим подаръци и после следва трансфер до летището за полета в 21:25 за София.

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 21:53 от Катето Петкова 716027

# 417
Може ли някой опитен да каже кои коледни базари си заслужават най-много да бъдат посетени и в какъв ред ?
Ще бъдем в последната седмица на Ное за 4 нощувки, отправна точка ще е хотел Хилтън Парк.
За мен, като турист, този пред Кметството е задължителен и то по възможност надвечер, когато се включат светлините. Въпреки навалицата, атмосферата е чудна. Хареса ми и този на площад Мария Терезия между двата музея, на Изкуството и Природо-историческия. Ако имате по-малки дечица с вас този на Karlsplatz ще е интересен за тях. Пред Катедралата Св.Стефан също има, който добре се съчетава с една разходка под светлините на Грабен, а ако продължите още малко стигате до базара на Am Hof. Ако обичате разходките и 30-40 мин. ходене не ви плашат и естествено, ако времето го позволява, всичките тези са ви на пешеходно разстояние от хотела.
Пред двореца Шонбрун и в Пратера също има базари и, ако ходите до там неминуемо ще минете през тях.
Живеещите във Виена сигурно могат да дадат и други местенца, които им харесват и, които не са толкова популярни, но си имат своето очарование.

# 418
Катето Петкова завиждам Ви благородно за так разчетената програма 😍 записах си някои неща

2в1 с детенце сме на 4, което няма проблем с ходенето стига само времето да позволява.
Така или иначе няма да е на живот и смърт положението, но предполагам, че добрата логистика ще позволи да се видят повече неща.

# 419
Twinklestar, предполагам, че на детенцето ще му хареса на базара Karlsplatz. Там, освен обичайните павилиончета, има козички, овце, бали със слама, където децата си играят, по-необичайни въртележки, които се задвижват с колелета карани от родителите... интересно е. На двайсетина минути пеша от хотела ви е като се минава през един хубав парк.
На нашата госпожица, която беше на 5г. ѝ хареса в Природо-историческия музей, в детския музей на Шонбрун, Зоопарка, Къщата на морето и Дома на музиката. В Пратера се вози на Виенското колело и на няколко от атракциите позволени за деца до 6г., но не беше чак толкова впечатлена.

Общи условия

Активация на акаунт