Виена тема 14

• 46 841
  • 756
  •   1
Отговори
# 435
Я преведете за тези от София какво е времето във Виена Ное/Дек 😀

# 436
Това че е студено там а тук в бг не е, не значи че пропорционално ще е по-студено декември по сравнение с декември в бГ. просто вие е трябвало да се ориентирате по прогнозата. Дъщеря ми отдавна извади зимното яке във Виена.  След първи септември винаги е като в бг ноември. има някои леки затопляния но те не са сериозни.
Съветват ме да гледам прогнозата за времето? Сериозно ли? Гледала съм я, техните 17 градуса не са като нашите 17 градуса. Според прогнозата си направих и багажа, но студа е друг.
Абсолютно същите градуси се усещат и там, и в България, ако живеете на морето. Всеки, свикнал на варненски вятър и влага, не прави никаква разлика между виенски и варненски еднакви градуси. Като им казваме на шопите, че тия 5 градуса, където ги гледат във Варна и все ни завиждат за тях, когато в Софето е примерно ( -5), хич не са за завиждане😄😄😄, не ни вярват. Ама докато човек не пробва една зима на морето, няма да разбере разликата в усещането на градусите😄. Съвсем добре сте посъветвана да гледате прогноза( дамата сигурно живее по крайбрежието😄), просто си представете, че тия 17 градуса се усещат като във Варна( с плющащ и ядящ ушите бризец от 15 м/сек плюс гадна пронизваща влага бонус, а не както във вътрешността на страната, където за вятър не са чували и са свикнали само на меко, макар и студено време.
Аз съм от Софето, както мило го наричате, но от 15 години живеят в Бургас. Та, 15 зими тук съм карала. И началото на септември не зима нито във Виена, нито в Бургас. Както уточнихме вече, прогнозата съм я гледала абсолютно стриктно преди да замина.

# 437
  • столицата
За Софиянци - 10 градуса, усеща се като нула Simple Smile
Дълго яке с качулка и сте си супер. Шапка, шал и ръкавици и не могат ме прибра Simple Smile

# 438
Изказвам мнение на човек, който се е сблъскал с температурите на Виена, идвайки от мек климат( Пловдив).
През летните месеци не намерих съществена разлика, освен приятно хладно време, но през пролетта усещането беше с 10 градуса надолу. Добре, че в темата прочетох за задължителните шапки. Благодарение на това оцеляхме. Дори дъщеря ми не протестираше и  на 10-15 градуса беше с шапка. Аз не се разделих и с един стабилен шал. Ако пече и не духа, е много приятно, но тази комбинация я имаше само половин ден🙂. Освен това,  всеки ден минавахме през Wien Mitte, а там е много интересно- среща на ветровете от всички възможни посоки.
Подгответе си подходящо облекло, защото Виена е такава магия, че се обикаля по цял ден, без значение какво е времето. При едното ни пътуване хванахме някакви проливни дъждове и се бяхме примирили, че един ден ще си стоим в хотела. Нищо подобно! Бяхме мокри като кокошки, но пак притичвахме между кафенета и музеи. Накрая толкова не ни се прибираше, но бяхме съвсем премръзнали и се спасихме в един мол.

# 439
Организирам програма с вече купени самолетни билети - 08.11.- 13.11., което включва събота и неделя, аз и 14 год. ми син, моля за идеи как да организираме времето. Освен основните туристически обекти - Пратера, Шьонбрун, кулата, къде да наблегнем през първите дни и какво да оставим за събота и неделя..? Дали да не отскочим някъде извън града...заслужават ли си катамараните до Братислава,  колко време е пътя до там? Ще съм благодарна на всеки включил се Hug

# 440
Момичета ползвали ли сте Viena pass?
Доста по-изгодно ли излоиза?

# 441
но от 15 години живеят в Бургас. Та, 15 зими тук съм карала.

Бургас не се равнява на Варна  и го казвам като човек  който е между варна и бургас вече 30 години. само 120 км но една стара планина помежду им, която пази бургас от студения северен-северочзточен вятър който ни брули много сериозно във варна нон стоп.
За сведение
-около 15 септември дъщеря ми във Виена сложи яке и шапка. Температурите нощем са паднали до десет градуса, без значение какво пишат като прогноза.
- Седмица след това температурите са подскочили така, че ходеха по потници и сандали, къпаха се в Дунава.
- в момента- със суитшърт, есенно яке и шапка, нощем с олекотена завивка на затворени прозорци.

# 442
Момичета ползвали ли сте Viena pass?
Доста по-изгодно ли излоиза?

И аз се чудих и направих сметка дали с виена пас +тяхната крта за градски транспорт, която се оказа отделна, поне според сайта им или да ползваме виена сити карт за транспорт и да си плащаме билетите за местата, които искаме да посетим (ползваме някакви отстъпки в цените с картата)... сметката излезе една и съща...

Та зависи колко места искате да посетите, ако са повече пас-а, ако са по-малко може би няма да е по-изгодно с пас...

# 443

Дано е вярна информацията, защото аз отивам точно, за да ги разгледам 😁

# 444
  • СОФИЯ
https://www.wien.info/en/dine-drink/markets/christmas-markets-342664
Най-долу са датите на базарите.

# 445
Никой не ми отговаря, ама пак ще питам Blush харесах хотел в близост до Пратера и съответно Пратерщерн като транспортна точка, но в стари теми прочетох, че е опасен квартал - това някой може ли да потвърди към днешна дата?

# 446
Здравейте! Бяхте там през август.  Не мога да кажа,  че ми изглеждаше опасен район, но се усеща по-голямо разнообразие на хора от различни етноси, които се движеха в сравнително по-големи групи. Така че вие преценете дали това би било проблем за вас.

# 447
Erin_pooh, много благодаря за отговора Flowers Four Leaf Clover

# 448
Чак пък опасен.. Там има малко повече пияни и тъй като е гара, се виждат хора от типа "чергари" - един вид бездомници или с много багаж, спящи по пейките. На мен не ми е най-приятното място, защото не е чисто, а не, защото мисля, че ще ме нападнат по-вероятно от на друго място. Не бих живяла там, но да сляза и да се прехвърля на транспорт, е ок.

ПП Времето е променливо. Излизам към седем сутринта и нося риза плюс по-плътна жилетка/ сако. Късен следобед, като се прибирам, съм без жилетка - само по риза, а след 20:00 ми трябва тънко палто, ако съм повече време навън...

# 449
Благодарности за включването, Ли Лу, а в събота и неделя Виена по-оживена ли е или по-спокойна.Тук София се изпразва уикендите (Софиянци си отиват да почиват  🙃 ....я по родните места, я до Гърция  😅) а там как е?

Общи условия

Активация на акаунт