Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 133
  • 764
  •   1
Отговори
# 105
  • Sofia
И мен към центъра ме тегли, ама пуста предубеденост към района. Сега имам панорамна гледка към Витоша, с която май трудно ще се рязделям.

# 106
Аз съм за Козлодуй/Раковска. Виждам, че се подобрява. Не е старата схлупена Драз махала. Кръстова вада с всичките неуредици не бих предпочела.
*Отраснала съм в долната махала и може би съм пристрастна , но центъра си е много по- удобно. 9 ката тролея също ми е ок. Метрото на 2 крачки и всичко .
PureLove, мой познат строи на ул. Тимок и мога да взема апартамент, но не познавам изобщо района.
Какви са плюсовете и минусите се чудя...

# 107
И аз съм за центъра в този случай. Няма сравнение с другите две места, които се споменаха.

# 108
Центъра избери - другите варианти са доста компромисни. Само - нещо много важно за тоя район - той граничи със Сливница и реката - гледай да си не непосредствено до Сливница, не заради шума, заради реката - при пълноводие мазетата на тия до Сливница стават доста влажни Simple Smile

Няма такова нещо - няма влажни мазета по цялото протежение на първи ред кооперации по Сливница между Раковска и Васил Левски, от южната страна на Сливница. Нито пък преди, когато имаше къщи там, а не кооперации.
Ако се притесняваш - иди и виж строежа на Идеа хоум зад Аладин на спирката на рейсовете за Люлин - вижда се изкопът и дали има вода. Т.е. вижда се, че няма.
При силен дъжд стават гьолове по пътното платно на паркинга на Бърза помощ - не за друго, а защото наклонът на платното не е направен като хората (правен е на око, не с уреди) и шахтите се задръстват от кал и боклуци.
Аз съм виждала при силен дъжд реката да стига до половината на коритото, но преливане на реката извън коритото май е имало в средата на миналия век.

# 109
  • София
Южната страна е по-висока от северната май.

Наводнение над коленете (на тротоара) в района между Лъвов мост и Сточна гара съм преживявала лично през 90-те, бях ученичка. Загубих си обувката в мътните води.

На по-големи локви, но бързооттичащи се, веднъж съм попадала и по Васил Левски в ниската част до Сточна гара някъде в периода 2010-2011г. С една колежка ни загасна колата насред водата и не можехме да отворим вратите, за да не я наводним. Но за около половин час спадна.

Така че, на десетилетие веднъж може и да има по-сериозни дъждове и преливания.

# 110
Първа линия от южната страна на Сливница е, на око, същото ниво като северната до Козлодуй. От южната страна с всяка пресечка посока Дондуков се вдига нивото, до Искър е плавно, след това е баирът. Но така или иначе при дъжд водата се стича по платното и тротоарите надолу към Сточна гара. Въпросът е, че локви се получават, частично, заради това, че асфалтът не е направен с наклон към шахтите, а си е на бабунки (щото знаете как асфалтират у нас, дори канап не пускат, камо ли някакви по-модерни уреди да ползват). До шахтите се свлича не само вода, но и кал, защото - знаете защо...
Аз на пресечката на Искър и Данаил Николаев зад Исул (където ул. Искър се влива в Данаил Николаев) закъсах пеша при един голям порой преди не повече от 10 години. Всичко от Сточна гара към Исул по Данаил Николаев беше наводнено, а точно на ъгъла с Искър, понеже не са направили правилен наклон, беше станал басейн. Беше ми до бедрата, нагазих, отдолу беше лигава кал, беше ме страх, че ще се хлъзна и ще падна в гьола.
За последните 30 години един път съм била свидетел на такъв порой, че водата тръгна да излиза от сифона в мазето в района около ул. Искър. Но става дума за мазе на стара сграда, без помпа. Всички нови кооперации надолу от Дондуков са с помпи в мазетата (с гаражи и ПМ, на едно или дори 2 нива), затова и изчезна водата в кладенците в дворовете с къщи.

# 111
Центъра избери - другите варианти са доста компромисни. Само - нещо много важно за тоя район - той граничи със Сливница и реката - гледай да си не непосредствено до Сливница, не заради шума, заради реката - при пълноводие мазетата на тия до Сливница стават доста влажни Simple Smile

Няма такова нещо - няма влажни мазета по цялото протежение на първи ред кооперации по Сливница между Раковска и Васил Левски, от южната страна на Сливница. Нито пък преди, когато имаше къщи там, а не кооперации.
Ако се притесняваш - иди и виж строежа на Идеа хоум зад Аладин на спирката на рейсовете за Люлин - вижда се изкопът и дали има вода. Т.е. вижда се, че няма.
При силен дъжд стават гьолове по пътното платно на паркинга на Бърза помощ - не за друго, а защото наклонът на платното не е направен като хората (правен е на око, не с уреди) и шахтите се задръстват от кал и боклуци.
Аз съм виждала при силен дъжд реката да стига до половината на коритото, но преливане на реката извън коритото май е имало в средата на миналия век.

Предполагам че става дума за големия блок точно на спирката посока Люлин след колелото на Сточна гара ? Така за него - отводняването беше проблематично още докато беше на изкоп - това преди 2 години някъде. Мисля че и те са с помпени станции - по нагоре беше коментирано това за станциите. Има построени два колектора от двете страни на реката точно пред туб диспансера - подземни са за да хващат високите води на реката и да ги отвеждат в канализацията - с това решение се сложи край на ситуацията “реката да залива шосето” - имаше такива години. Обаче подпочвените води също се вдигат при пълноводие и това създава проблем на строежите и къщите в близост до Сливница.

# 112
А успоредните на реката и на "Сливница" улици - напр. спомената "Тимок", - имат ли този проблем с подпочвените води.

# 113
Новак, няма да споделям лична информация, но съм почти сигурна, че съм по-голяма от теб. LaughingИ съм родена на Сточна гара. В старата ни къща в сутерена живееше възрастна роднина, не е наводнявана, никога (това по соцвремената). И в стара къща. Имам съученици, познати, съседи във всички кооперации (а преди и къщи) от Васил Левски до Раковска, както и в цялото каре до Дондуков - няма някой, който когато и да е било през десетилетията да се е оплакал  от влажно мазе.
Знам само за една кооперация, строена по времето на соца, която е с такъв проблем (ул. Чумерна 25), но никоя кооперация или къща около тази (по-стари) нямат влага. От което правя заключение, че проблемът е с конкретния строеж, нещо са прецакали при основите.
В детската градина на Симеон и Чумерна в мазето има басейн, там е и кухнята на ДГ, няма влага, повярвай ми, въпреки че сградата е стара.

Eмма, нямам познати в Драз махала (северната страна на Сливница) и не знам, но в Кюлуците (южната част на Сливница) няма такъв проблем.
От север вече има толкова много нови кооперации, всичките би трябвало да са с помпи в мазетата.

Реката да излезе от коритото и да залее Сливница - чувала съм само спомените на майка ми за това - някъде преди средата на 20 век е било.
1-2 пъти при голям дъжд през последните години се наводни тунелът под Лъвов мост - принципно явно дъждът е бил много голям, а колекторите не са били достатъчно мощни, за да поемат. Да си спомним, обаче, колко пъти се наводняват подлезите около Софийския и НДК, и по Витошка зад МА - там навсякъде е по-високо от Сточна гара. Значи проблемът не е с надморската височина, а инженерен.

# 114
Новак, няма да споделям лична информация, но съм почти сигурна, че съм по-голяма от теб. LaughingИ съм родена на Сточна гара. В старата ни къща в сутерена живееше възрастна роднина, не е наводнявана, никога (това по соцвремената). И в стара къща. Имам съученици, познати, съседи във всички кооперации (а преди и къщи) от Васил Левски до Раковска, както и в цялото каре до Дондуков - няма някой, който когато и да е било през десетилетията да се е оплакал  от влажно мазе.
Знам само за една кооперация, строена по времето на соца, която е с такъв проблем (ул. Чумерна 25), но никоя кооперация или къща около тази (по-стари) нямат влага. От което правя заключение, че проблемът е с конкретния строеж, нещо са прецакали при основите.
В детската градина на Симеон и Чумерна в мазето има басейн, там е и кухнята на ДГ, няма влага, повярвай ми, въпреки че сградата е стара.

Eмма, нямам познати в Драз махала (северната страна на Сливница) и не знам, но в Кюлуците (южната част на Сливница) няма такъв проблем.
От север вече има толкова много нови кооперации, всичките би трябвало да са с помпи в мазетата.

Реката да излезе от коритото и да залее Сливница - чувала съм само спомените на майка ми за това - някъде преди средата на 20 век е било.
1-2 пъти при голям дъжд през последните години се наводни тунелът под Лъвов мост - принципно явно дъждът е бил много голям, а колекторите не са били достатъчно мощни, за да поемат. Да си спомним, обаче, колко пъти се наводняват подлезите около Софийския и НДК, и по Витошка зад МА - там навсякъде е по-високо от Сточна гара. Значи проблемът не е с надморската височина, а инженерен.
Мой познат живее до Министерство на регионалното развитие и в сградата им има помпа. Сложена е още при построяването.

# 115
Да, в новите кооперации задължително слагат помпи.
Между другото, в района на ул. Искър около ИСУЛ, когато почнаха да строят една голяма кооперация с 2 подземни нива в края на ул. Панайот Волов, докато строяха, помпите изпомпваха водата, която се изливаше в шахтите на улицата. Там вече има доста нови кооперации, ЧС е някъде там, не съм чула да има проблеми с влага на подземните нива.

# 116
  • Сф
На кантар съм, благодаря за мненията.
Аз и още едно място съм харесала, май се води Люлин 5, на завоя на трамвай 8 в посока изхода към околовръстното. Между Лидъл и Розалин парк пространството, с изглед към Западен парк и Витоша. Много просторно ми се струва в района, с добра инфраструктура, но пък далеч от метрото.
А, с това не се лъжи. Когато живеех в района това бяха просто поляни, по които се разхождахме с мп. Там си точно в нищото , пресичането е гадно. С деца ми изглежда ужасно. Трябва да влизаш навътре из 5 или 6 за градинки и подобни. Специално в 5 та не помня да имаше нещо прилично. И докато се разхождахме, преди 16 години 🤣си спомням ,че из пътя по поляните се срещаха разни каруци и елементи и се замислих дали пък през тия поляни по пряка линия не се пада случайно Факултета, хах. Такива подозрения имам.
Говоря за до Лидл срещу 5 та част , в която живях и избягах с 200. Микроклимата не ми понесе 😋
Бубкаб, казах какво бих предпочела при зададения конкретен избор. Иначе в детайли не мога да ти помогна за кварталчето.

# 117
В Люлин 4 и 5 има най-много цигани. И то такива, които си живеят там. Даже в Люлин 5 мисля, че имаше точно такива общежития, където познайте какви настаняват.

# 118
Социално-слабите българи в тези общежития не са по-стока от малцинствата. Същата бира са.
Познат има 3-стайна панелка в Люлин-5, дава под наем, наемът е като за 2-стаен в по-прилична част на Люлин, а и наемателите са по-проблемни.

# 119
А успоредните на реката и на "Сливница" улици - напр. спомената "Тимок", - имат ли този проблем с подпочвените води.
Проблемите не идват от подпочвените води, а от това как е строена сградата, така че въпросът е индивидуален.

Общи условия

Активация на акаунт