Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 109
  • 764
  •   1
Отговори
# 630
  • Sofia
В Лагера има места с ниско застрояване, градинки с големи дръвчета - спокойни и тихи улици. Денонищни магазинчета за алкохол/цигари/сладолед и в общи линии всичко изброено по-горе, както и хранителни магазини на пешеходно разстояние (до 10мин) работещи до 22ч. Също така и с близост до метро и трамвай 5ца. Денонощни аптеки не знам да има, но има поне такива работещи 7 дни в седмицата. Хубаво е човек все пак да има спешна аптечка вкъщи.

Разбира се, има и нови сгради на места където преди това е имало индустриални зони. Там ще стане по-неприятно с трафика - но поне в тези сгради има подземни паркинги.

Интересно е, че с малки изключения - не се строи в междублоковите пространства (а технически би било възможно, ако се търси ефекта "Кръстова Вада", "МанЛи" и други подобни).

Тези дни гледах някакво (предизборно) интервю на главния архитект, който твърдеше че било спряло застрояването на този тип междублокови пространства (ставаше дума за Овча купел), като собствениците им били компенсирани с общинска земя в периферията на квартала.

Предполагам, че подобно нещо може да се случи и в другите квартали, вместо да се бутне детска площадка за да се вдигне 8 етажна сграда.

# 631
  • София
Може ли пример за София за локация, но точен адрес, за да го проверим, който не е презастроен, не гледаш съседите си, като цяло е ОК и има денонощни магазини, аптеки и заведения наблизо. Защото мисля, че това нещо не съществува.
Едновременно да няма съседи наблизо, пък да има денонощен магазин и заведения?!
Аз бих се интересувала предимно от първото.

# 632
Може ли пример за София за локация, но точен адрес, за да го проверим, който не е презастроен, не гледаш съседите си, като цяло е ОК и има денонощни магазини, аптеки и заведения наблизо. Защото мисля, че това нещо не съществува.
В центъра. Не мога да дам точен адрес, но тук където съм аз, има всичко. Аптеки, заведения, парк, пешеходна улица наблизо и тн. Повечето блокове около нас са макс 5 етажа, имат големи вътрешни дворове/тип междублокови пространства (повечето занемарени за съжаление). Повечето апартаменти така са строени, че гледат или към улицата или към вътрешен двор с големи отстояния. Аз съседи, виждам само от една от стаите и то не директно, тъй като съм на последен етаж и виждам покривите на съседния блок. Останалите ми стаи гледат към улица и парк. Минусът е шума откъм улицата. Но пък гледката ми е разкошна.

# 633
"На центъра" сградите са кооперации, а не блокове.

# 634
  • пустинята Гоби
Старите сгради вероятно, новите са си баш блокчета.

# 635
В центъра. Не мога да дам точен адрес, но тук където съм аз, има всичко. Аптеки, заведения, парк, пешеходна улица наблизо и тн. Повечето блокове около нас са макс 5 етажа, имат големи вътрешни дворове/тип междублокови пространства (повечето занемарени за съжаление). Повечето апартаменти така са строени, че гледат или към улицата или към вътрешен двор с големи отстояния. Аз съседи, виждам само от една от стаите и то не директно, тъй като съм на последен етаж и виждам покривите на съседния блок. Останалите ми стаи гледат към улица и парк. Минусът е шума откъм улицата. Но пък гледката ми е разкошна.

Да не е нещо такова - заден двор на Графа?

5 етажа, пешеходна зона, просторен заден двор, зеленина, естетична фасада.

# 636
Conchita7, Oooo, не си представях така заден двор на Графа. При нас е доста по-добре и с повече зеленина. Явно не навсякъде е така.

# 637
# 638
  • Sofia
Масово са така. Добре, че има стрийт вю, че човек да не се налага да тича и обикаля за да се увери, че е зле навсякъде Grinning

# 639

Това е хотел. Но ако видим съседните сгради, е просторно като в Манастирски, може да си подавате сол пред терасите.

# 640
  • пустинята Гоби
Показана снимка е на сграда, къде виждате двор? От една грозна сграда прав извод за?

# 641
  • София
Това са повече от една сгради с вътрешно дворче, често срещано в центъра, да за съжаление често така изглеждат.

# 642
  • Sofia
Че, масово са в ужасно състояние, да речем 95%. Ясно че, че всички живеещи в центъра и пишещи тук са си купили само в останалите 5%.
И дори да е така, това, че 5% са добро състояние е извод за?

По отношение на конкретната причина да пусна снимката е онази прекрасна розова терса, в средата, с прекрасна гледка. Разбира се пиша го с ирония. Знаем, че в центъра няма много нови сгради, но за сметка на това има големи дворове и не се гледат комшиите един друг.

# 643
е онази прекрасна розова терса, в средата, с прекрасна гледка.
Но как така тераса, сякаш говориш за някой просташки панелен атрибут. Това е еркер, отличителен знак за благосъстоянието и циливилизоваността на стопанина. Несъмнено е виждал как се правят нещата по света и е докарал и вкъщи идеята за това бижу та да видят и съселяните как се правят нещата.

# 644

Това е хотел. Но ако видим съседните сгради, е просторно като в Манастирски, може да си подавате сол пред терасите.

Какво като е апартаментен хотел - нова сграда, гледаща към вътрешен двор. Другата сграда (стара, но реновирана) също е с вътрешен двор, така между тях се образува каре от дворове, с високи дървета.

Еркерите са си белег на архитектурата в определен период от 20 в., има все още много такива в центъра на София. Повечето гледат към улицата, така че снимката с еркерите към вътрешен двор е по-скоро изключение. Дори да не беше с еркери, пак щеше да е толкова близо до съседите, защото е строено на ъгъл и калкан до съседната сграда.
Аз много харесвам еркери. От онези периоди от 20 в. Мисля, че и сега може да се правят еркери, вече с модерен вид, но не ги правят.

Общи условия

Активация на акаунт