Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 105
  • 764
  •   1
Отговори
# 615
  • пустинята Гоби
Добри са зеленчуците от ебаг, но така или иначе подобен род пазаруване не е за мен за постоянно. Аз обичам определен хляб, брашно което там го няма и т.н. Иначе се стараят много и са супер любезни.

Блока за Артекс в Дианабад за мен е ужасен ужасон на космическа цена. Луд народ, за по-малко пари ще си купи ново строителство на по-хубаво място без да се чувства все едно е в Слънчев бряг.

# 616
Мандаринка, често пазарувам във Фантастико. Там има дежурни от фирмите за доставка - получават поръчките и пълнят количка. После като дойде шофьора само плащат и той заминава на адрес. По мои наблюдения момичетата се стараят, подбират плод зеленчука, внимателно го редят в торбички. Но в магазина има и служител, който преглежда и отделя загнилите и повредени плодове и зеленчуци. Сега ако си поръчала напр. праскови, а те са само зелени и дървени такива ще доставят. От витрината с обслужване им дават каквото е изложено, пакетираните стоки са ясни.
Иначе за локация без съседи, с отстояние, с гледка към Витоша/на юг/ и към цяла София, с близки заведения, удобен транспорт - вижте жк Дианабад, високите етажи на  бл 57, бл. 60, блока на Артекс и другия до него с Билата. Май само денонощен магазин нямаме, но пък по бензиностанциите продават разни мезета, цигари  и питиета.
Сега глезанките ще възроптаят - много съседи, цяло село в един вход, как се управлява... Ами управлява се с твърда ръка.
Аз на тази локация нямам пердета. Ядосах им се, че трябва да се катеря да ги свалям и слагам и ги изхвърлих. От Ст. град могат евентуално да ме наблюдават с бинокъл, но едва ли имат интерес.

Много показателен пример даде, защото аз живея в 48-49 блок наблизо, комплекс Плиска, които са ново строителство, и лично за мен са компромис. Реално това е ОК локация за София, но абсолютно нищо особено. Не искам да коментирам естетиката на сградите около мен. Панелният Дианабад си е типичен соц квартал. Говорим за идеална софийска локация.

# 617

Блока за Артекс в Дианабад за мен е ужасен ужасон на космическа цена. Луд народ, за по-малко пари ще си купи ново строителство на по-хубаво място без да се чувства все едно е в Слънчев бряг.
В Дианабад има поне 3-4 блока на артекс. Сега са космически цените на вторична продажба, но на зелено не са били такива.
А конкретно този на ГМ от вътрешната страна има голямо отстояние от всичко заради двора. Отдалечеността от метрото изобщо не я коментирам

# 618
Това с гледането на прозорец в прозорец е много типично за Сф. Независимо слагаш ли пердета, чувството не е приятно.

# 619
  • София

Него го бяхме гледали като си търсихме жилище. Нивото на Артекс е доста добро. И дворчето им също с естествена денивелации и запазени дръвчета. Ама на 2 големи булевардка и точно до метрото, шумно и прашно, уж с гледка от терасите, ама трябва да си извия врата, че да я видя. Съседното пък няма да го коментирам - огромно и грозно, те общежитията по-красиви. Чудя се как правят нови и скъпи сгради, а толкова грозни на външен вид. В Диаманта на Артекс в Изгрев доста по-добре беше като тишина и гледка, обаче като видях с какви хора се разминаваме по коридорите в комплекса и рязко се отказах. Ще вземе някой да ме гръмне, защото съм направила нещо не по-вкуса му - не, мерси.

# 620
Те и диамантите са си в Дианабад, чисто технически.
Иначе неслучайно денонощно има патрулка отзад.

# 621
  • пустинята Гоби
Аз говорех за този до басейна, мъжът ми работеше в него и има приятели, които си купиха жилище там. И в този на “Латинка” има познати, които си купиха жилище на зелено, цената беше доста сериозна за времето си, апартамента голям, но нефункционален.

# 622
На Артекс цените и на зелено държат високи нива в сравнение с аналогични апартаменти другаде. Иначе качеството е добро и нямаш притеснения за строежа, ако се хванеш с тях.

# 623
Съседите по къща в Холивуд на Джак Никълсън били недоволни,че той се разхождал чисто гол в къщата си и те били принудени (как?) да го гледат. Или се правят на интересни,или са търсели 15 минути слава...

# 624
😂 погледнах му къщето.
Ми освен с телеобективи да го гледат или той да се развява на покрива на постройката, за да се вижда отдалеч…

# 625
Може ли пример за София за локация, но точен адрес, за да го проверим, който не е презастроен, не гледаш съседите си, като цяло е ОК и има денонощни магазини, аптеки и заведения наблизо. Защото мисля, че това нещо не съществува.
Да, веднага давам локации, в действителност са останали малко такива, които да не са панелно строителство и да не са презастроени. Изискването за денонощни аптеки обаче рязко ограничава търсенето, тъй като то има едва няколко в цяла София. Има областни градове, в които даже няма нито 1 денонощна аптека - например Благоевград. Така че за мен този критерий (близост до денонощна аптека) е нерелевантен.
1. Карето в кв. Яворов блокове между 8 и 22 (примерно). Не са точно на булевард, ниско строителство, много зеленина и пространство между тях. Личи си и на сателитните снимки. Там не гледаш директно съседите си. Денонощни магазини има в околността, за денонощна аптека не съм сигурен.
2. ж.к. Лагера - ниските стари блокчера около парк Лагера (софийски районен съд). Там общо взето е същото. За денонощни магазини и аптеки - по-скоро няма такива.
3. кв. Хиподрума - блоковете около паркчето. Не е презастроено, има голямо паркче на една крачка. 100% в близост на пешеходно разстояние има и денонощни магазинчета. Някои от блоковете може да се каже, че са на пешеходно разстояние от метрото, ако пък не, то всички са на пешеходно от трамвай 5.
4. Карето тухлени блокчета в Дружба 1 (от 131 до 137) - пак не е презастроено, не гледаш в съседите, денонощни магазинчета има наблизо, а най-близката денонощна аптека е на ъгъла на бул. Христофор Колумб и Списаревски, което е реално пешеходно разстояние, особено ако се взима предвид факта, че не всеки ден се налага да се ходи до денонощна аптека. Разбира се в този регион има голям проблем с друго естество и аз не бих живял точно там (черничките идват в повече).
5. кв. Славия - блоковете с номера между 7 и 24 (избягваме тези, които са директно на бул. Цар Борис 3-ти, защото там не е приятно. Пак ниски тухлени блокове, няма презастрояване. Най-близкият денонощен магазин е 345 на ъгъла на Цар Борис и Овча Купел. Най-близката денонощна аптека е на ъгъла на Бъкстон и Каблешков.
6. Тук-там има локации, които са с къщи, където също не смятам, че има презастрояване или пък си гледат съседите, защото дворовете не са толкова малки. Един такъв пример за мен е в старата част на Овча Купел - къщите около ул. Коста Илиев.

# 626
В 3 от изброените квартали се строи усилено. Това, че днес няма нищо срещу някой блок, не означава, че утре няма да има. Парцели няма кой знае какви останали в София. Затова и напоследък се строят небостъргачи, парцели малко, а искат да построят, колкото се може повече апартаменти. Така че почти навсякъде ще поникне по нещо. Единствено за Яворов е по-малко вероятно да се случи, но не невъзможно.

# 627
Е за Лагера и Славия със сигурност няма как да се набутат нови блокове между старите ниски блокчета. Строят по перифериите на квартала където са били къщи или ливади, или някакви промишлени сгради. Иначе за Славия аз за магазин не се сещам, освен 345 за наистина инцидентни покупки, защото е хипер зле. Кауфланда си е в Бъкстон и не е супер наблизодо всички блокове. За заведения да не говорим, не мисля, че има такива. За Лагера - Била в Хиподрума и Кауфланд в Крива река също не са много близо освен ако не си някъде близо до локалното, но пък там си имат Смокиня, който не е никак лош.

# 628
А нямало как да има, били сме на оглед, при който новите блокове са между старите, е със същата височина, да, но са си буквално в междублоковото пространство на стария блок. Блока срещу нас също не е като да го е имало преди. Така че, навсякъде може да цъфне блок, стига да са толкова щедри да разпишат разрешителното, а както знаем са доста щедри.

# 629
  • пустинята Гоби
В Славия има Била. И пазара Красно село е близо, а там има всичко. Приятно кварталче като цяло, но предлагането на имоти в него е слабо, да не кажа никакво. И забравих да спомена ужасния комплекс, който Божков строи и който ще разкаже играта на живущите и спокойствието им като/ ако се пусне в експлоатация.

Общи условия

Активация на акаунт