Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 246
  • 764
  •   1
Отговори
# 300
Разринали са , но има отстояние за фиданките. От днешните сгради като остареят , само бетонът наоколо ще сивее. Наистина не знам как не ви прави впечатление презастрояването и липсата на инфраструктура ?

# 301
Прави ми, но и старото, за което въздиша статията не е ок.
Има и една част от текста която казва че тия архитекти били планирали “многоетажни паркинги за жителите на кварталите”. Която си е останала в пожелателен аспект.
А и смея да твърдя, че напоследък новите проекти (да, знам че са задължени) предвиждат повече зелена зона, отколкото преди да кажем 10 години, когато минаваха с поставянето на паркинг елементи върху рехава тревица и ги премахваха веднага след като мине комисията по а16

# 302
Повече озеленяване може да има само на парцели, които не са в благоустроените квартали. Просто в благоустроените квартали парцелите са малки и скъпи, повече озеленяване намалява РЗП-то, съответно вдига цената на кв.м. жилище.

В старите панелни квартали, като са били ниви, обработвани или просто буренясали, преди застрояването, е логично да няма буйни дървета. Няма как да очакваш с построяването на нови блокове в нива около тях да има 20-годишни дървета за сянка. Къде общината, къде живущите, къде пък природата сама се е погрижила и лека-полека са се озеленили тези комплекси.

За многоетажните паркинги е вярно - останало си е нереализирана идея. Но е било идея с визия - че колите ще стават повече. Към онзи момент колите не са били толкова, че да налагат построяването на такива паркинги. За съжаление сега се налага, но пак няма реализация.

# 303
Кварталите на София каква е бил идеята..
https://svetovnizagadki.com/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%B … %BA%D0%B8-%D0%BA/

а в какво са се превърнали кварталите днес..
всички виждаме..зеленото  тц
Конкретно моят квартал, Люлин 8, се е превърнал в гора. Не се оплаквам, радвам се. Впечатленията ми от повечето аналогични квартали е същото.
Ето снимки от стрийт вюто около блока ми, не знам колко по-зелено може да бъде.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 14:04 от Не се сърди, човече

# 304
Люлинското предверие на блока хич не ми се понрави Grinning Носталгия по соца и обитатели, които го смятат за много оригинално Grinning И соц килимче/пътечка, ммм прелест.

# 305
Кварталите на София каква е бил идеята..
https://svetovnizagadki.com/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%B … %BA%D0%B8-%D0%BA/

а в какво са се превърнали кварталите днес..
всички виждаме..зеленото  тц
Конкретно моя квартал, Люлин 8, се е превърнал в гора. Не се оплаквам, радвам се. Впечатленията ми от повечето аналогични квартали е същото.
Ето снимки от стрийт вюто около блока ми, не знам колко по-зелено може да бъде.
Скрит текст:

Ти все едно живееш в парк 😃
Ма, хубав бил тоз Люлин, значи 😃

# 306
За многоетажните паркинги е вярно - останало си е нереализирана идея. Но е било идея с визия - че колите ще стават повече. Към онзи момент колите не са били толкова, че да налагат построяването на такива паркинги. За съжаление сега се налага, но пак няма реализация.
Няма реализация, защото на много от местата предвидени за такива паркинги вече изникнаха нови блокове.

# 307
Няма реализация, защото общината не иска да се занимава с такъв вид големи инвестиции в полза на обществеността от зората на демокрацията насам. Те дори малки инвестиции едва правят - само като погледнем градинките с люлки между блоковете - аз като малка съм ползвала същите катерушки и дори тогава не са били в първа младост.. (също като мен)

Преди това не са ги построили щото не е имало особено много коли и не са виждали смисъл най вероятно.
Сега вече когато проблема е повсеместен, действително няма парцели. Общината с безброй заменки по всевъзможни начини успя да раздаде и да преправи градоустройството до неузнаваемост.
Наскоро гледах нещо в студентски ( с/у търговска лига) по картата-  посочено е за училище или ДГ, вече е подменено - част от него за улица, останалото ЖС

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 13:52 от second

# 308
Люлинското предверие на блока хич не ми се понрави Grinning Носталгия по соца и обитатели, които го смятат за много оригинално Grinning И соц килимче/пътечка, ммм прелест.

След 40-50 години, със сигурност, тогавашното поколение изобщо няма да харесва това, което се харесва сега.

# 309

След 40-50 години, със сигурност, тогавашното поколение изобщо няма да харесва това, което се харесва сега.
Масивните и солидни сгради от Царска България винаги ще се харесват...

# 310

Масивните и солидни сгради от Царска България винаги ще се харесват...

В случая имах предвид декорации и интериор  Simple Smile

# 311
Аз не мисля, че който и да е вход трябва да прилича на излязъл от сцена на Кустурица.
Ако някой иска да си живее в това, да си го изджаска в къщи.

# 312
И като архитектурен стил, и като всичко. Ако хората харесваха и търсеха модернизма от 20-40 те години на 20. век, това щяха да си строят.

# 313
Аз не мисля, че който и да е вход трябва да прилича на излязъл от сцена на Кустурица.
Ако някой иска да си живее в това, да си го изджаска в къщи.

Снимките са отпреди мнооого години, тогава масово хората това са харесвали  Simple Smile

# 314

Общи условия

Активация на акаунт