Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 49 149
  • 796
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Аз бих избрала Азбуки, ако разликата в цената не е проблем (по спомен е сериозна). Съобразете се и с мнението на детето, все пак е голямо. Това са старите методи и учители за ОТ ли го е казала? В Азбуки харесало ли й е?

Ох, да, има разлика и в цената в превес на Азбуки. Не е фрапантна, но има...
За учителите в Азбуки беше коментарът на детето.
Моментно впечатление по време на изпита, но е оставило неприятно усещане за самото училище.
Аз бих се доверила на детето. Едно съм разбрала, децата усещат къде им е средата. За мен отдавна няма елитни, неелитни, модерни, предпочитани и т.н. училища, има правилното училище за конкретното дете, другото са родителски амбиции, които често пречат на детето. Успех желая!

Благодаря Simple Smile Принципно съм съгласна. В нашия случай обаче, по един или друг начин сме препазвали детето да не стигат до него част от нещата, които намираме за проблемни в училище. Не е ясно кога ще се спука балона, малко е непредвидимо и искаме да приключим с това място преди да се случи.
Това е й причината да се опитам да събера колкото мога повече информация, за да съм спокойна, че поне изначално се покриват основите ни приоритети като семейство.
Напълно Ви разбирам, само че и това не гарантира правилен избор. Понякога си мислиш, че си взел правилното решение, а се оказва, че си в голяма грешка, и обратното. Премислете спокойно нещата, вземете предвид и чувствата на детето, и се хвърляйте в дълбокото. И все пак не е нещо непоправимо.
Ако мога да дам и друг съвет, не се поддавайте на модната в последните години истерия у родителите. Едва ли не, ако не се влезе в дадено училище, се правят такива драми, че не е истина. Един път Вие си съсипвате нервите, втори път невротизирате детето. В даден момент всичко идва на мястото си.
Скрит текст:
Не пиша често в темата, защото "виждам" как родителите се вглеждат в някакви незначителни детайли, правят драми от неща, които едва ли са определящи за живота на децата им напред. Това НВО стана историческо. То са таблици с резултати, класирания на училища, то са анализи, дискусии. От детската градина се започва една ненужна офанзива, четене, писане, сравняване и истеризиране. Напълно ненужно.
Казвам Ви го като родител на деца, които досега винаги са били в сферата на частното образование. Имат едни и същи родители и се чувстват комфортно в две коренно различни училища. Оставете децата си малко да оформят криле, да се уповават на усещанията си и да бъдат щастливи с изборите, които правят. Напълно идеална среда няма, винаги има плюс и минус.

Последна редакция: пт, 12 май 2023, 10:20 от missence

# 481
  • София
Здравейте; проследих последните две теми и бих помолила за съвет за добра частна гимназия (без АК) от гледна точка на академична подготовка, среда и ангажираност на децата с интересни проекти и дейности. Втората ми дъщеря догодина ще е 7-ми клас; сега е в ЧУ (ЕСПА) и се движи около средата в класа, но не мисля, че АК е подходящ за нея, въпреки че кака й точно влезе там и най-вероятно ще я запишем...Малката има (лека) дислексия, която й усложнява живота и особено ученето на езици, но тя успява да компенсира с много труд и дисциплина. Не мисля, че ще успее да се вреди за т.нар. елитни гимназии, а и идеолигически имам проблем с държавните/"безплатните" услуги... Засега гимназиите, които заглеждам, са Иван Апостолов, Дорис Тенеди, Меридиан 22. Увекинд ни е много далеч (ще се мести в Лозен, доколкото разбрах), а за Златарски чувам от познати (с деца, преместени оттам), че има лоша дисциплина и открит bullying, което силно ме отказва..Благодаря за всеки съвет и коментар!
Имам в момента или завършили преди до 2-3 години познати деца в:
Златарски - много доволни, момчето разцъфтява, приятелства, проекти, интересно му е, IB изпити, на САТ се явява, въобще - динамичен училищен живот
Веда - същото, само с малко повече учене  
АК - и там така, с малко повече индивидуална състезателност
Увекинд - за мен по-посредствено, но децата са щастливи и имат индивидуално отношение към тях и в крайна сметка също са в добри университети и си се развиват
Би ми било интересно да чуя за Меридиан 22
От Дорис Тенеди не съм срещала скоро завършил или учещ сега там, преди години имах бегли познати - детето беше откровено неграмотно по български език след края на гимназията, но не зная дали се е дължало на училището, на конкретното дете и т.н., защото нямах възможност да разбера

# 482
Всъщност в Дорис Тенеди се учи и там има доста добри деца. Аз пък си давам сметка, че оценката на училището зависи и от разбиранията на родителите.

# 483
Е това е основното. Каква е философията на родителите за училището, което искат за детето си. За някои нещо е истерия, за други съвсем нормални и стандартни изисквания за качество, което се предоставя срещу плащаните пари.
И мнението на децата е важно, но често е силно необективно и повлияно от неща, които нямат общо с качество на обучение, среда, качества на учители и училище, и потенциални ползи в бъдещето. А в период 5-7 клас все още са деца, макар и да си мислят, че са пораснали и могат да правят преценки адекватно. Дори само една крива дума от учител може да е повод да се намрази предмет, училище и т.н. Или един свободен час да окачестви училището, като най-якото.

# 484
Затова не се пита детето "харесва ли ти?", а слушаме внимателно фактите, които споделя.
Децата са различни, но ако комуникираме редовно с тях, можем да разберем много неща за училището, без дори и те да са ги осъзнали съвсем.

# 485
  • София
И да кажа последно, че не винаги щенията на родителите, се припокриват с мечтите и талантите на детето. Родителят може да мечтае за ИТ или пилот, а детето да е виртуозен пианист (реален случай от моето обкръжение).

# 486
  • в страната на чудесата
...Родителят може да мечтае за ИТ или пилот, а детето да е виртуозен пианист (реален случай от моето обкръжение).
Тъкмо ще е по-сръчен в управлението на дронове 😂😂😂

# 487
И да кажа последно, че не винаги щенията на родителите, се припокриват с мечтите и талантите на детето. Родителят може да мечтае за ИТ или пилот, а детето да е виртуозен пианист (реален случай от моето обкръжение).

Ами тогава не е адекватен родител.
Но е далеч по-вероятно детето да мечтае да е футболист, но да е тотален некадърник. А да се окаже, че родителите са били прави да го натискат над учебниците и от него да излезе превъзходен инженер.
Функцията на родителя е точно тази - трезво да прави преценки според таланти, възможности и обстоятелства.

Последна редакция: пт, 12 май 2023, 15:36 от Fancy

# 488
Напълно подкрепям мнението на Fancy!

Познавам много будни, умни и талантливи деца, които не развиват потенциала си, защото имат ограничени родителни. Като казвам ограничени, нямам предвид финансово (само). Имам позната от село никому неизвестни, която спечели наградата на Наградата на херцога на
Единбург без нито един допълнителни урок по нещо си. В крайна сметка остана в областния град да учи в някакъв измислен филиал за учителка 🤷🏻♀

# 489
  • София
Родителят е коректив, но не трябва да има груба и крайна намеса, поне според мен, де. Ако детето има някакъв талант, той бива "прихванат" много често от специалисти. Както се оказа в конкретния случай. Натиск от майката за СМГ и НЕГ, а сега детето е в музикалното училище с множество награди. Беше спечелил и конкурси в САЩ и Италия, та писаха за него. Не си спомням точно каква беше случката, ама знам, че на майката ѝ беше голяма драма това пиано, защото тя не познавала нотите и нямали в родата музиканти. Да де, ама ето, че детето се развива повече от добре. Скоро не съм я чувала, но някаква професорка го беше забелязала и го готвеше за университет извън БГ. Бях гледала негови снимки преди време с известен наш пианист. Та човек никога не знае.
Важното е децата да са щастливи. Успех на всички!

# 490
Е така де, неадекватен родител. Какво повече да коментираме? Но си е частен случай на частните случаи. Simple Smile

# 491
Наистина е частен. Таланти можеш да забележиш, ако работиш в самостоятелна форма с детето. Иначе, трудно.

# 492
  • София
По-скоро родител, който се е поддал на масовата родителска истерия математика, СМГ, АК, СС, Питагор, НЕГ и ако не е там, светът свършва.

# 493
Ми все тая. Неадекватен родител. Истерията идва именно от неадекватни родители, учители, училища, МОН. И не, не свършва света, но е далеч по-добре да си в тези училища с оглед "качеството" в повечето други средностатистически частни и държавни. Ще ти е по-лесно после, да си научен на труд и учене. Ще ти е по-лесно да продължиш в конкурентната среда на живота, след като си учил и другарувал с точно толкова силни, амбициозни и трудолюбиви...

И нещо, което е частен случай на всички други частни случаи не може и не е правило, а е потвърждение на правилото.

# 494
Няма как дете да печели музикални конкурси в чужбина, без това да е подкрепено и окуражено от семейството. Каквито и да са мечтите и представите на родителите за бъдещето на детето на думи, този частен случай е точно демонстрация на съобразяване с талантите и желанията на детето.

Общи условия

Активация на акаунт