Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 49 152
  • 796
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, отново моля за отзиви за ОТ, но гимназиален етап. Една майка ми писа, но за съжаление те са в основното им училище.
Имам прителка която премести детето си от друго ЧУ в ОТ след 9 клас. Изключително доволна е. Сега и второто има желание да продължи там. Повече не съм се интересувала. Но от курсовете на ОТ имам впечатление за няколко преподавателки от гимназията и мнението ми е много, много положително.

# 466
Здравейте, не намирам скорошна информация за Гимназия Златарски за гимназиален етап? Има ли родители с впечатления? Благодаря.

# 467
  • София
Здравейте, тук много пъти се споменават няколко поредици от книжки, полезни за подготовката на детето за кандидатстване в ПУК. Задачите от кои обаче възрастови групи са най-близки до тези на входящите изпити? Тъй като дъщеря ми ще е още на 4, когато кандидатства, а ми се струва, че материалът в книжките за 4-годишни не е все още на нивото, което ще се очаква там. Но пък следващата възрастова група в много поредици е 5-7, което ще бъде трудно и обезкуражаващо за детето. Можете ли да препоръчате конкретни поредици? При Моливко втора или трета група е правилното ниво?

# 468
  • Blondeville
По-скоро 5-7, дъщеря ми е на 4 и такива ѝ взимам. Когато синът ми кандидатства в Питагор още беше на 4 и тъкмо беше станал на 5 за редовния в СС

Здравейте, тук много пъти се споменават няколко поредици от книжки, полезни за подготовката на детето за кандидатстване в ПУК. Задачите от кои обаче възрастови групи са най-близки до тези на входящите изпити? Тъй като дъщеря ми ще е още на 4, когато кандидатства, а ми се струва, че материалът в книжките за 4-годишни не е все още на нивото, което ще се очаква там. Но пък следващата възрастова група в много поредици е 5-7, което ще бъде трудно и обезкуражаващо за детето. Можете ли да препоръчате конкретни поредици? При Моливко втора или трета група е правилното ниво?

# 469
  • София, България

Крокотак, 5-7 вече не помня дали решавахме всичко. Има хубави книжки на Фют, мисля че бяха много подходящи "Мисли бързо, решавай бързо, бъди пръв", в най-различни варианти, там буквално може да се загубите, има поне десетина. Моливко също сме решавали, но не помня точно кои книжки и май за по-големите деца на моята дъщеря й бяха трудни. Непременно да си научи да пише името, къде живее, разни неща за семейството, ляво и дясно (което при нас беше усвоено с променлив резултат), да брои до десет.
Големи подробности сме писали 2021-ва ноември, можете да проверите в темите. Дъщеря ми беше на четири години, когато се яви на изпита за ПУК в СС, тези книжки й помогнаха. Не сме решавали от Азбуките.

# 470
Здравейте; проследих последните две теми и бих помолила за съвет за добра частна гимназия (без АК) от гледна точка на академична подготовка, среда и ангажираност на децата с интересни проекти и дейности. Втората ми дъщеря догодина ще е 7-ми клас; сега е в ЧУ (ЕСПА) и се движи около средата в класа, но не мисля, че АК е подходящ за нея, въпреки че кака й точно влезе там и най-вероятно ще я запишем...Малката има (лека) дислексия, която й усложнява живота и особено ученето на езици, но тя успява да компенсира с много труд и дисциплина. Не мисля, че ще успее да се вреди за т.нар. елитни гимназии, а и идеолигически имам проблем с държавните/"безплатните" услуги... Засега гимназиите, които заглеждам, са Иван Апостолов, Дорис Тенеди, Меридиан 22. Увекинд ни е много далеч (ще се мести в Лозен, доколкото разбрах), а за Златарски чувам от познати (с деца, преместени оттам), че има лоша дисциплина и открит bullying, което силно ме отказва..Благодаря за всеки съвет и коментар!

# 471
  • София
За Азбуки съм чувала, че подготовката по английски е отлична, но тази по математика не е. Детето на моя приятелка учeше там в пети и шести клас и поиска майка му да го върне за седми клас в Еспа за да се подготви за НВО математика. Тази информация потвърди и познат от квартала, чийто син учи там.
Познавайки Катя Вълкова, детето не е имало късмета да попадне при нея. Нейните ученици сънуват математика в буквален и преносен смисъл. Smiley На изпита за АК тази година само 2 деца са в резервите, другите се класираха на много добри места и бяха приети без допълнителна подготовка. Това от втора ръка т.е. от майка на прието дете. А тандемът Катя Вълкова + Даниела Богданова няма как да не изкара успешен випуск, поне доколкото познавам двете като преподаватели.
Да се готвят бъдещите четвъртокласници, че от септември ще ги емват тях. Smiley

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 14:08 от missence

# 472
  • София
missence, тези двете учителки не са ли в ЕСПА? Monza имаше предвид, че за математиката в Азбуки има не добри отзиви или поне аз така я разбрах.

# 473
missence, тези двете учителки не са ли в ЕСПА? Monza имаше предвид, че за математиката в Азбуки има не добри отзиви или поне аз така я разбрах.
За математиката в Азбуки говоря. Детето е било в Еспа, после в Азбуки и накрая пак се е върнал в Еспа.

# 474

Има Богданова по БЕЛ и в Азбуки. Съвпадение на имената.

# 475
  • София
Скрит текст:
За математиката в Азбуки говоря. Детето е било в Еспа, после в Азбуки и накрая пак се е върнал в Еспа.
И аз говоря за Азбуки. Вероятно детето не е било по времето на Катя Вълкова-МАТ там. При нея няма как да не я разбереш математиката, и да не искаш, пак я разбираш. Smiley
Даниела Богданова (БЕЛ) има и в Азбуки. В тандем с Вълкова са "страшилище", но трябва да можеш да удържиш на якото учене. Не ти трябват уроци, ако си при тях.

# 476
  • София
Виждам, че в последните страници сте коментирали учителите и подхода им към децата при преподаването на творчески неща. Учителят е изключително важен и по-скоро неговия подход към детето, изваждане на умението, констатиране на трудностите. В този ред на мисли искам да попитам кои са учителките, които сега са с дечицата в 3-ти клас в Света София, защото аз не съм чувала за никоя нищо. Сега се подписват договорите за първи клас и имало възможност да изразиш предпочитание за учител и при възможност се съобразявали. Вярвам, че всички са много добри преподаватели, в това нямам съмнение, просто се чудя кои са и дали имате представа за начин на преподаване.
Моето дете е изпълнително, строгост при него е ненужна, даже напротив. Тя много добре работи при мило отношение, даже се старае още повече. В това отношение имаше страхотен късмет с учителката в ПУК, според мен много добър баланс между строгост и мило отношение и тя много я обича. И от сега тъгува, че другата година няма да е с нея. Учителката й по английски е уникална преподавателка, аз съм изключително впечатлена от нея, от подхода й, от начина по който омагьосва децата и имам чувството че направо попиват всичко. Дъщеря ми възприема часовете по английски не като часове, в които се учи, а там било много интересно и ги чака с нетърпение. На който се падне следващата година ще има страхотен късмет.
Аз дори не подозирах колко много е научило детето ми за тази година, въпреки че последните два месеца почти не е ходила на училище заради боледувания, докато не отидохме сега празниците до Гърция. Не само спокойно си говореше елементарни неща с персонала на заведенията, но и разбираше почти всичко, което ние си говорихме.
Точно поради подходящите за нея тип учители си мисля, че освен знанията и уменията на учителя, важни са и неговия подход към децата. Затова, ако имате наблюдение за типа на преподаване на учителите, които сега поемат първи клас ще ми е интересно да споделите.

# 477
Аз бих избрала Азбуки, ако разликата в цената не е проблем (по спомен е сериозна). Съобразете се и с мнението на детето, все пак е голямо. Това са старите методи и учители за ОТ ли го е казала? В Азбуки харесало ли й е?

Ох, да, има разлика и в цената в превес на Азбуки. Не е фрапантна, но има...
За учителите в Азбуки беше коментарът на детето. Моментно впечатление по време на изпита, но е оставило неприятно усещане за самото училище.

# 478
  • София
Скрит текст:
Аз бих избрала Азбуки, ако разликата в цената не е проблем (по спомен е сериозна). Съобразете се и с мнението на детето, все пак е голямо. Това са старите методи и учители за ОТ ли го е казала? В Азбуки харесало ли й е?

За учителите в Азбуки беше коментарът на детето.
Моментно впечатление по време на изпита, но е оставило неприятно усещане за самото училище.
Аз бих се доверила на детето. Едно съм разбрала, децата усещат къде им е средата. За мен отдавна няма елитни, неелитни, модерни, предпочитани и т.н. училища, има правилното училище за конкретното дете, другото са родителски амбиции, които често пречат на детето. Успех желая!

# 479
Скрит текст:

За учителите в Азбуки беше коментарът на детето.
Моментно впечатление по време на изпита, но е оставило неприятно усещане за самото училище.
Аз бих се доверила на детето. Едно съм разбрала, децата усещат къде им е средата. За мен отдавна няма елитни, неелитни, модерни, предпочитани и т.н. училища, има правилното училище за конкретното дете, другото са родителски амбиции, които често пречат на детето. Успех желая!

Благодаря Simple Smile Принципно съм съгласна. В нашия случай обаче, по един или друг начин сме препазвали детето да не стигат до него част от нещата, които намираме за проблемни в училище. Не е ясно кога ще се спука балона, малко е непредвидимо и искаме да приключим с това място преди да се случи. Това е й причината да се опитам да събера колкото мога повече информация, за да съм спокойна, че поне изначално се покриват основите ни приоритети като семейство.

Общи условия

Активация на акаунт