Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 49 059
  • 796
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Ами според мен повечето деца от ЧУ си се явяват на изпит в АК дори и да не им е цел. Все пак в тази седмокласна година няма лошо да се пробва още един вариант извън НВО. Дори и да не са се готвили специално- пак се явяват за всеки случай. А вече, който е ходил по школи, е ясно, че го разглежда като сериозна опция, ако не първа.

# 91
Това е огромна масовост, доста трудно да не се повлияе едно дете от СС.  

Няма как да не е масово. Все пак СС нямат гимназия.
На мен ми е интересно какъв % от седмокласниците на СС избират държавна гимназия пред АК.
Разбирам, че само 4 деца не са кандидатствали, т.е те със сигурност ще предпочетат ДГ или друга ЧГ (тук силно се съмнявам да е някоя различна от ПЧМГ), а почти всички останали 66 имат (някакъв) интерес към АК.

# 92
А бе с добра математика, която си е чисто обективна - или е вярно, или не е, се изключва субективността на есето.

Тази година с такава математика са основно МГ-та. От които никой не знае колко ще се запишат. Та остават тези, за които АК е топ приоритет. Огромна част от тях са с математика, която не е достатъчна за прием без процентите от есето. Та - субективността на есето си е решаващ фактор.

maikon, такъв анализ никой не може да ви направи. От нашия клас всички явили се, без моето дете, цялата тази година са били при Хасъмска, Лого, Кортезов, Вярабел и т.н. Някои лъжеха, че не ходят на курсове за АК, но после стана ясно къде точно ходят. Simple Smile Не са приети 32% от явилите се. В някои от другите класове, доколкото чувам, пас рейта е малко по-нисък. Ако това може да ви е някакъв ориентир?

И знам, че дори топ състезателите на випуска ходеха на школа ОТ 6 клас.

Фран, на сайта на СС има една графика, за всеки предходен випуск, къде точно са се записали децата. Никак не са малко избралите ДГ. Което за мен също е показателно, с оглед ситуацията с манията по АК сред децата в училище.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 12:49 от Fancy

# 93
Тук има статистика от последните години: https://www.svetasofia.com/koi-sme-nie/realizaciq/

# 94
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ами ето пример -  прието момче с 7% есе. Което значи, че другите раздели са поне 50%. 7 % на есе е една съвсем нормална и постижима оценка, без курсове и подготовка, особено в година, в която масово има много високи оценки на есе.  Като цяло явно и другите раздели са били по-лесни, съдейки по по-високите оценки.

# 95
Каква е разликата в есета между 3% и 7%? Можеш ли да отговориш? Че да твърдиш, че е постижима? Никой не знае какво се изисква за 3%, за 7%, за 20%
Wink

# 96
  • София

На мен ми е интересно какъв % от седмокласниците на СС избират държавна гимназия пред АК.
Разбирам, че само 4 деца не са кандидатствали, т.е те със сигурност ще предпочетат ДГ или друга ЧГ (тук силно се съмнявам да е някоя различна от ПЧМГ), а почти всички останали 66 имат (някакъв) интерес към АК.

Някъде половината от випуска. За мен по-чудно беше защо с тези сууупер високи оценки от матурите записваха главно ЕГ, а не СМГ примерно?

# 97
  • София
Цените на Лого-3 вероятно много са скочили през последните 7 години (малкият се яви на изпит през 2016), но тогава имаше подготовка само за АК, без задължително и за НВО, и сумата беше някъде около 3К.

Мисля, че Вяра (ВяраБел) ги учи много добре на подготовка и за есе, и на НВО БЕЛ, за съжаление, моят юнак св БШ се падна в Б клас, когато тя водеше А клас, и при нея само е ходил на “клуб” по творческо писане. Когато я молих да го готви по БЕЛ, ми отказа (но аз пък вече имах много “лошо име” сред учителите  в БШ, заради моя реакция бяха уволнили друга учителка по БЕЛ предната година).

# 98
О, благодаря.
Не знаех, че има такава статистика.
От 2011 г. насам се забелязва по-засилен интерес към АК от възпитаниците на СС.
Това вероятно се дължи или на по-добрата подготовка на децата и съответно по-голям процент приети, или на по-големия интерес към колежа.

За мен по-чудно беше защо с тези сууупер високи оценки от матурите записваха главно ЕГ, а не СМГ примерно?

Е, дай сега да не хабим високия бал, за да се запишем в СМГ.
Не им е приоритет математиката на децата и правилно избират ЕГ вместо да се гърчат от задачи.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 13:00 от Фран

# 99

Някъде половината от випуска. За мен по-чудно беше защо с тези сууупер високи оценки от матурите записваха главно ЕГ, а не СМГ примерно?

Децата от училището не са масово с такава насоченост.

Фран, големият интерес към колежа. Има деца, за които това е на живот и смърт. Съдейки по реакциите им. И идва от семейството.
Специализирана подготовка в училище за есе - нулева. Специализирана подготовка по мат. - нулева. Поне в нашия клас.

# 100
  • Отвъд алеята зад шкафа
Каква е разликата в есета между 3% и 7%? Можеш ли да отговориш? Че да твърдиш, че е постижима? Никой не знае какво се изисква за 3%, за 7%, за 20%
Wink

Същата, каквато е в писането на преразказ на НВО- има общи критерии и доза субективност. А колко са постижими 7 % е достатъчно да се види като се върнат данните за предишни години и се погледнат резултатите на приетите деца. Ако детето е със силна математика, може дори да си позволи да не пише нищо на есе, на смг-йци примерно не им трябват процентите от есе обикновено. За всички останали всеки процент есе дава бонус точки, които понякога накланят везните. Но...добре е да не се разчита на есето. Защото без него може, но без мат - тц. И с 20 на есе, ако имаш 35% мат тази година, не влизаш.

# 101
Специализирана подготовка в училище за есе - нулева. Специализирана подготовка по мат. - нулева. Поне в нашия клас.
Е, то оставаше да имате и специализирана подготовка за АК в СС. Но все пак ви подготвят от 5-ти клас за НВО.
Пък и школите щяха да загубят доста платежоспособни клиенти. Нека си седят и процъфтяват.
Не, че някои родители нямаше да се презастраховат тройно, де.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 13:12 от Фран

# 102
  • София
Децата ни с Фенси са в различни класове, така че ще си позволя да отговоря. Преди това обаче ще направя няколко уточнения. Дъщеря ми е от близките резерви (ниско есе и висока математика), не и стигат малко над 0,5% и ако не стане някакво чудо, очаквам да я поканят на 2-ро класиране.  Дали ще я запишем, ако евентуално я викнат - не знам, но аз лично много харесвам Колежа, а и имам добро предчувствие за новия президент 😜
Щерката Не е ходила на школи, нито за НВО, нито за АК. Вкъщи правеше практикумите и пробните на Регалия за АК, които обаче не включват есе, което и изяде главата 😂.

@Fancy  или друг запознат за тази година.  Може ли да ми помогнете в интепретацията с няколко разяснения. 

1 Доколкото разбирам 66 деца от СС са се явили при 70 випуск?  Това е огромна масовост, доста трудно да не се повлияе едно дете от СС. 
Единици не се явяват, но аз не намирам нищо негативно в тази масовост. Също така напълно отговорно пиша, че няма никакво влияние в тази посока от учителите. АК е една отлична възможност и не е само застраховка в случай на провал на НВО

2 От тези 66, 46 някъде ще бъдат приети, което е супер успех.  Според Вас какъв процент приблизително от тези 46 са били на школа? 
Фенси ще потвърди колко сме спорили на тази тема. Е, тя се оказа права. В нашия клас 100% от приетите на първо класиране са ходили на школи - повечето само на школи за АК и няколко деца само за НВО

3 От тези 20 деца, които няма да бъдат приети, какъв процент мислите са от горните 25% на випуска в СС? 

Този въпрос не го разбрах

4 Не виждам как дете, което е било на школа, АК не му е голям приоритет.  Има ли деца от горните 25% на випуска, които не са приети и са ходили на школа (тоест АК му е приоритет)?

Доколкото разбрах има още няколко деца в първите резерви, които при покана ще се запишат. В нашия клас, според мен шанс имат 2 или 3 деца, като само моята не ходи на курсове, а решава сборници и практикуми на Регалия вкъщи (честно, като го пиша това и се чувствам като голяма Бяла птица, не лебед, и си признавам, че ме гложди въпросът дали не сглупих като не записах детето на школа)

5 Коя школа е най-посещавана от СС деца?  Оставам с впечатление че това е Лого 3?  Кортезов и Хасъмска много ли изостават като процент избор?  Мислите ли че има разлика в приноса и успеваемостта от различните школи?

В нашия клас това са Кортезов, Вярабел и по малко в Лого 3

Много благодаря предварително.

Ох, докато напиша и много отговори се публикуваха и сигурно ще повторя, но няма да трия

Ох, Гадемар, за последен път ще го напиша, че тази година не е като миналите. Момче с 50% математика и 7% на есе може и да влезе, но за момиче не е достатъчно.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 13:14 от rosi_ta

# 103
  • София
О, благодаря.
Не знаех, че има такава статистика.
От 2011 г. насам се забелязва по-засилен интерес към АК от възпитаниците на СС.
Това вероятно се дължи или на по-добрата подготовка на децата и съответно по-голям процент приети, или на по-големия интерес към колежа.
Е, това не е ли прословутата таблица с реализации на СС? Те предполагам и затова започнаха да пускат и тези предварителни постове за приема в АК, да не би някой да си помисли, че 'само' 50% са приети в колежа.

# 104
Wink

Същата, каквато е в писането на преразказ на НВО- има общи критерии и доза субективност. А колко са постижими 7 % е достатъчно да се види като се върнат данните за предишни години и се погледнат резултатите на приетите деца. Ако детето е със силна математика, може дори да си позволи да не пише нищо на есе, на смг-йци примерно не им трябват процентите от есе обикновено. За всички останали всеки процент есе дава бонус точки, които понякога накланят везните. Но...добре е да не се разчита на есето. Защото без него може, но без мат - тц. И с 20 на есе, ако имаш 35% мат тази година, не влизаш.

Ти виждала ли си общите критерии за оценка на есето в АК? Ако ги имаш, дай ги да ги разчепкаме. Защото за НВО има ясни модели, както за есе, така и за теза. За тезата дори има всяка година ключови думи/моменти, които трябва да са споменати.

Само два примера, които са показателни, от резервите, които 100% са вътре:
Резерви:

113 резерва – есе 15%, тест 40,94%, общ 55,94% – при покана ще се запише

114 място – 20 ОУ – есе 2%, тест 53.85%, общ 55.85 общ

Шарки, тази година цена на Лого нещо от сорта 5600/5400. Не помня точно. АКо те интересува ще търся проекто-договора, който ми бяха изпратили.

Общи условия

Активация на акаунт