Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 49 144
  • 796
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Ми все тая. Неадекватен родител. Истерията идва именно от неадекватни родители, учители, училища, МОН. И не, не свършва света, но е далеч по-добре да си в тези училища с оглед "качеството" в повечето други средностатистически частни и държавни. Ще ти е по-лесно после, да си научен на труд и учене. Ще ти е по-лесно да продължиш в конкурентната среда на живота, след като си учил и другарувал с точно толкова силни, амбициозни и трудолюбиви...

И нещо, което е частен случай на всички други частни случаи не може и не е правило, а е потвърждение на правилото.
Лесно в живота няма, затова прекалената амбиция понякога води до обратен резултат. Детето може да се позиционира много добре в живота и без да е минало през въпросните училища или да е било в едно от тези училиша, и накрая на стане едно нищо. Родителските амбиции и истерии идват в повече и на самите деца. Отдавна не бях влизала в темата, ама преди години имаше тук егати истериите, че дете не е било прието в СС. То бяха анализи със страници как не е оценено, как може такова нещо, що за училище е това, че не е приело отрочето. Кому са нужни всички тези напъни?

Няма как дете да печели музикални конкурси в чужбина, без това да е подкрепено и окуражено от семейството. Каквито и да са мечтите и представите на родителите за бъдещето на детето на думи, този частен случай е точно демонстрация на съобразяване с талантите и желанията на детето.
Именно. Оставете ги тези деца малко да дишат. Уроци от 4 годишни, препитвания, сборници, учебници. Побутвайте ги в правилната посока към образование, интелект, мотивация и т.н., ама не ги задушавайте.

Децата ми се развиват чудесно, слава Богу. Големият ми син изкара страхотни резултати на пробното НВО и дай Боже, ще има достатъчно възможности за избор. Малкият проявява съвсем различни интереси и е записан в друго частно училище. И преди съм споделяла, че големият ми син беше приет в СС, но съпругът ми не хареса училището по ред причини и не го записахме. Всички около нас ни обясняваха колко сме луди, как може да опропастяваме бъдещето на детето и т.н. Самият той излезе от изпита и каза "Дано не ме приемат", което за мен трябваше да е червена лампа. Както и да е, от гледна точка на сегашния си опит, бих казала, че това беше най-, най- правилното решение, което сме взели като семейство, което включва и детето. Училището е прекрасно, но не за моето дете, то нямаше да може да се развие толкова добре там и да покаже такива резултати. Важното е да се намери средата, в която детето да разгърне максималко възможностите си, това искам да кажа. Светът далеч не свършва с едно или друго училище. Постът ми е насочен по-скоро към родителите на по-малки деца, които тепърва се лутат и се чудят накъде да хванат. Точното училище за конкретното дете, това е формулата за мен.

Да сме живи и здрави, след време пак ще споделя опит, дай Боже положителен. Дотогава желая успех на родители и ученици!

Последна редакция: пт, 12 май 2023, 17:54 от Фран

# 496
Ми все тая. Неадекватен родител. Истерията идва именно от неадекватни родители, учители, училища, МОН. И не, не свършва света, но е далеч по-добре да си в тези училища с оглед "качеството" в повечето други средностатистически частни и държавни. Ще ти е по-лесно после, да си научен на труд и учене. Ще ти е по-лесно да продължиш в конкурентната среда на живота, след като си учил и другарувал с точно толкова силни, амбициозни и трудолюбиви...

И нещо, което е частен случай на всички други частни случаи не може и не е правило, а е потвърждение на правилото.
Лесно в живота няма, затова прекалената амбиция понякога води до обратен резултат. Детето може да се позиционира много добре в живота и без да е минало през въпросните училища или да е било в едно от тези училиша, и накрая на стане едно нищо. Родителските амбиции и истерии идват в повече и на самите деца. Отдавна не бях влизала в темата, ама преди години имаше тук егати истериите, че дете не е било прието в СС. То бяха анализи със страници как не е оценено, как може такова нещо, що за училище е това, че не е приело

отрочето. Кому са нужни всички тези напъни?

Няма как дете да печели музикални конкурси в чужбина, без това да е подкрепено и окуражено от семейството. Каквито и да са мечтите и представите на родителите за бъдещето на детето на думи, този частен случай е точно демонстрация на съобразяване с талантите и желанията на детето.
Именно. Оставете ги тези деца малко да дишат. Уроци от 4 годишни, препитвания, сборници, учебници. Побутвайте ги в правилната посока към образование, интелект, мотивация и т.н., ама не ги задушавайте.

Между твоето "лесно" и моето "по-лесно" има една малка частичка ПО, която променя смисъла на написаното, макар и ти да не го разбра. И да, и деца от други училища има успешни и позиционирани. Но смисълът е именно в онази частичка ПО.... Wink

Мисенце, някаква драма очевидно имаш с изброените 4 училища. Не искам да знам каква е. Но също толкова очевидно с Н-ти пост се опитваш да вмениш на някой нещо. Какво? Давай директно!

Ахахаха. Сега схвахнАх драмата и трагедията, която развиваш тук за пореден път. Пробно НВО, все още не е НВО. Че то и от пробно НВО до пробно НВО има цял тон книги и учебници.
Опитваш се да добиеш увереност тук, че крайният резултат, след избора на мъжа ти, ще е успешен?

Последна редакция: пт, 12 май 2023, 18:05 от Фран

# 497
  • София
Скрит текст:
Франи, хайде да се спреш с това пристрастно триене! Ако искаш да е стерилно, поразчисти на Мисенце писанията, че е ясно що ги пише.

Лесно в живота няма, затова прекалената амбиция понякога води до обратен резултат. Детето може да се позиционира много добре в живота и без да е минало през въпросните училища или да е било в едно от тези училиша, и накрая на стане едно нищо. Родителските амбиции и истерии идват в повече и на самите деца. Отдавна не бях влизала в темата, ама преди години имаше тук егати истериите, че дете не е било прието в СС. То бяха анализи със страници как не е оценено, как може такова нещо, що за училище е това, че не е приело

отрочето. Кому са нужни всички тези напъни?

Между твоето "лесно" и моето "по-лесно" има една малка частичка ПО, която променя смисъла на написаното, макар и ти да не го разбра. И да, и деца от други училища има успешни и позиционирани. Но смисълът е именно в онази частичка ПО.... Wink

Мисенце, някаква драма очевидно имаш с изброените 4 училища. Не искам да знам каква е. Но също толкова очевидно с Н-ти пост се опитваш да вмениш на някой нещо. Какво? Давай директно!

Ахахаха. Сега схвахнАх драмата и трагедията, която развиваш тук за пореден път. Пробно НВО, все още не е НВО. Че то и от пробно НВО до пробно НВО има щял тон книги и учебници.
Опитваш се да добиеш увереност тук, че крайният резултат, след избора на мъжа ти, ще е успешен?
Защо ми е на мен увереност? Увереност е нужна на детето. Това точно не го разбирам?! Thinking Детето се явява на изпит, пък родителите да били уверени? Това е явно разликата между нашето "ПО". Аз съм била уверена когато е трябвало. Сега децата ми са на ход. Резултатите от HBO никога не са били драма в нашето семейство и няма да бъдат, а се очертава и да не са важни, ако синът ми прецени. Той е минал изпитите в две от частните училища, в които пожела, и е приет, така че сега му остава да мисли къде иска да учи той, а не ние, и дали изобщо иска да чака резултати от НВО през юни. Не исках да задълбавам чак в такива лични подробности, но както и да е.

п.с. Нарочно не споменавам училища, че сега ще кажете "Аха, едно говориш, пък всъщност синът ти е приет там и там, и ти е лесно". А то всъщност заслугата си е изцяло негова.

# 498
Защо ми е на мен увереност? Увереност е нужна на детето. Това точно не го разбирам?! Thinking Детето се явява на изпит, пък родителите да били уверени? Това е явно разликата между нашето "ПО". Аз съм била уверена когато е трябвало. Сега децата ми са на ход. Резултатите от HBO никога не са били драма в нашето семейство и няма да бъдат, а се очертава и да не са важни, ако синът ми прецени. Той е минал изпитите в две от частните училища, в които пожела, и е приет, така че сега му остава да мисли къде иска да учи той, а не ние, и дали изобщо иска да чака резултати от НВО през юни. Не исках да задълбавам чак в такива лични подробности, но както и да е.

Ох, очевидно, че се налага да дообяснявам. Увереност дали решението преди 7-8 години (ако изобщо е имало такова) е било правилно, заради крайния резултат.
Иначе разлики между по-лесно и лесно в живота колкото искаш. Ама не смятам и за това да се доизяснявам.
Успех на кандидат-гимназиста.
С изключение на АК, всички останали частни гимназии са много лесно постижима цел. Има деца от СС, които не са от топ отличниците, но са с пълен резултат и в Иван Апостолов, и в Британика, а и в други частни гимназии. Последен бекъп вариант им са. На ПЧМГ още не са минали изпитите.

# 499
  • София

Ох, очевидно, че се налага да дообяснявам. Увереност дали решението преди 7-8 години (ако изобщо е имало такова) е било правилно, заради крайния резултат.
Скрит текст:
Иначе разлики между по-лесно и лесно в живота колкото искаш. Ама не смятам и за това да се доизаснявам.
Успех на кандидат-гимназиста.
С изключение на АК, всички останали частни гимназии са много лесно постижима цел. Има деца от СС, които не са от топ отличниците, но са с пълен резултат и в Иван Апостолов, и в Британика, а и в други гимназии. Последен бекъп вариант им са. На ПЧМГ още не са минали изпитите.
Очевидно е било, след като е кандидатствал в две желани училища и е приет. При нас такива бекъпи няма. Кандидатства се само в желани училища и резултатът е налице. Иначе синът ми е в тройката (говоря за класиране), това само за инфо по повод пълния резултат т.е. без уроци и някакви напъни от наша страна позадмина не топ отличници, каквото и да значи този термин. Не се хваля, споделям. Hands Plus1
Успех на всички още веднъж!

# 500
Без да искам да подценявам детето, само по принцип искам да кажа, че всичко зависи от нивото на желанията.
Не е все едно да искаш СМГ и да успееш да влезеш в СМГ. И да искаш Златарски или Британика, и да те приемат там. Нивото на усилие и подготовка е от земята до небето разлика. Както и конкуренцията. В първото се борят 10 деца за 1 място примерно. Във вторите едва ли има и две за място.

# 501
  • София
Без да искам да подценявам детето, само по принцип искам да кажа, че всичко зависи от нивото на желанията.
Не е все едно да искаш СМГ и да успееш да влезеш в СМГ. И да искаш Златарски или Британика, и да те приемат там. Нивото на усилие и подготовка е от земята до небето разлика.
Понеже ходи на олимпиади по собствено желание (споделяла съм преди време в съответната тема), показа малко по-добри резултати от доста от връстниците си от СМГ и аз се бях засилила към СМГ след 4клас, но той не пожела. Учителката му по математика мноооого държеше да се пробва заради точките, които натрупа, така че не знам къде е земята и небето, но явно нивото на желание и възможности са по-скоро към небето. И да кажа, че не решава задачи денонощно, не ходи на 4 часови курсове през уикенда и т.н. Просто си е такъв тип ученик. В този ред на мисли да кажа, че желанието и стремежите на детето са най-важни. Другото са празни приказки, които можем да си ги говорим до утре.
Ей го нА малкият пък е със съвсем други интереси и насоченост.

# 502
Ехехехе, 4 клас сравняваш със 7-ми. Сериозно? В 3-4 клас математиката няма нищо общо с тази в 7 клас.

# 503
Явно missence загуби увереност, поста ми беше докладван.

Ехехехе, 4 клас сравняваш със 7-ми. Сериозно? В 3-4 клас математиката няма нищо общо с тази в 7 клас.
Ей сега ще те изтрият, та потребителите да са наясно само с част от глупостите Simple Smile

# 504
  • София
Олимпиадите не спират в 4клас. За голяма част от децата развитието продължава, колкото и да е чудно.

Hope for Two, изобщо нямам представа за какво говориш? Никого не съм докладвала. Не виждам причина затова.
Защо трябва да съм загубила увереност и какво ти дава право да ме нападаш лично, без изобщо да е вярно това, което говориш? Ако модератор чете, нека се включи и да каже, дали има изтрити постове и каква е причината, след което очаквам извинение!

Аз може да говоря глупости, но поне не хвърлям откровени лъжи в пространството.

п.с. сега се върнах назад и виждам, че са трити и мои постове, причина не знам и не ме интересува. Извинението все още го очаквам, защото човек трябва да умее преди да обвинява и да пише нещо, да е на 100% сигурен, че говори истината. И за да завърша темата, хубаво е да учим и децата си така.

Последна редакция: пт, 12 май 2023, 18:39 от missence

# 505
  • София
Вижте, missence, отклонихте се от темата. Едно е да кажете, че едно училище се е оказало подходящо за вашето дете от дистанцията на времето, друго е да давате съвети на ангро на някой непознат "да си слуша детето" въз основа на впечатленията от един пробен ден или изпит. Че то тези учители може и да не ги срещне повече ако го приемат. Личен опит. Може и на детето много да му е харесало на пробните и после училището да се окаже крайно неподходящо за въпросното дете. Пак личен опит. Изобщо ... за толкова кратко време не може да се разчита на достоверни впечатления. Моята практика сочи, че докато не мине някакво реално време след като детето е записано в конкретно училище, нищо не може да се твърди със сигурност. Нито как ще се чувства, нито дали е за него. Иначе, за това, че за различните деца може да са подходящи различни училища, така е. Но не виждам това как ще помогне много на дамата, която има дилема.

# 506
  • София
Ще му помогне, както е помогнал научният сътудник на Шерлок Хоумс с отговора си - точен, но абсолютно безполезен. Joy

# 507
  • София
Ще му помогне, както е помогнал научният сътудник на Шерлок Хоумс с отговора си - точен, но абсолютно безполезен. Joy
Аз пак призовавам, да не се пишат неща, които не отговарят на истината, защото това и в университет от  "Брашляновата лига" не може да бъде научено, ако не е видяно вкъщи.
Потребители, които по някаква причина не желаят да обсъждат темата тук, сега вече разбирам защо, писаха ЛС и съм била полезна според възможностите си, така че Шерлок Холмс ли съм, не съм ли, не знам, но съм научена да водя дискусия без лични нападки, да си изказвам мнението без притеснение, но преди да кажа нещо или да посоча някого с пръст, да съм убедена в това, което ще кажа / напиша. Толкова за училищата. Първо се започва от дома и личния пример, другото е бошлаф.

# 508
  • София
Кое не отговаря на истината, вицът ли? Joy  Чувството за хумор съвсем пък не може да се научи в университет от  Бръшляновата лига. Ако трябва непременно да го кажа сериозно, констатацията, че за различните деца може да са подходящи различни училища, е точно такава - вярна, но без конкретна практическа полза за питащия. Не разбрах къде е личната нападка.

# 509
Оооо, това ми е любимото - за дома и личния пример. Като прочета нещо такова, започвам да се питам защо при нас това с личния пример не работи и само при нас ли е така - аз правя едно, детето прави наобратното.

И не съм фен на тезата ‘да се вслушваме в децата’. За някои неща може, например на какви извънкласни дейности да ходи, на какъв спорт, ще ходи ли на музика или не, но чак пък училището да си избира. Вижда ми се като прехвърляне на отговорността върху детето. Времето за училище е ограничено - 12 години и трябва да излезеш готов за съревнование с другите. Няма време за проби и грешки. Сега, всеки родител има собствени представи за образованието на детето си и действа според тях. Но аз лично много държа синът ми да се вземе максималното от училищните години. Струва ми, че за неговото поколение конкуренцията за пазара на труда ще бъде убийствена. А като гледам негови съученици от други националности с каква настървеност и хъс учат още от малки, направо се плаша за моя и подобните му.

Общи условия

Активация на акаунт