Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 48 632
  • 796
  •   1
Отговори
# 570
Малко изкривено е това, което сте написали, децата сами решават КОГА, а не какво да учат. Тоест например имат си план за математика Х, по бел У, по околен свят еди какво си за цяла седмица. Детето избира дали днес му се учи само бел, или малко бел и малко мат, но в края на седмицата всички трябва да покрият един и същи норматив. Ако не успеят, остава за домашно и децата бързо учат да не правят така. Това е от познати, ако има някой с преки впечатления да пише. Но определено няма натиск, няма конкурентност в прогресивните, дали това е дибре или зле, трябва да прецените. Аз не посмях да рискувам, но има доволни родители.
Имат си оценки, участват в състезания
много благодаря за пояснението, това, че има все пак ниво, което трябва да покрият успокоява малко мислите ми Simple Smile

# 571
Или аз съм малоумна или в така обяснената система има нещо изкривено.
Днес 25 деца решават че ще учат основно 4 различни предмета. Та как тази учителка обяснава на Гошо, Пешо и Иван -4 урока по математика. На Мария, Елия и Яна, три урока по БЕЛ и т.н. Това не са студенти, които ако не го научат в чуилище ще си го прочетат у дома. И ако Гошо и Пешо останат с разбиране само на 2 урока , другите два кой ще им ги обясни и след като са били 8 часа на училище защо ще учат у дома?

# 572
Бе карай, не е важно колко са научили. Важно е да са доволни и щастливи. Другите, които учат по точна програма очевидно не са. Wink

# 573
  • в страната на чудесата
Дами, какво е това училище светилник? Било на адреса на куест и щастливите хора. Някой чувал ли го е

# 574
  • София
Да, в Младост е. Обсъждали сме го преди години, когато го отвориха. От типа на "алтернативните" е, тоест "не ни е важно НВО и т.н.".

# 575
Или аз съм малоумна или в така обяснената система има нещо изкривено.
Днес 25 деца решават че ще учат основно 4 различни предмета. Та как тази учителка обяснава на Гошо, Пешо и Иван -4 урока по математика. На Мария, Елия и Яна, три урока по БЕЛ и т.н. Това не са студенти, които ако не го научат в чуилище ще си го прочетат у дома. И ако Гошо и Пешо останат с разбиране само на 2 урока , другите два кой ще им ги обясни и след като са били 8 часа на училище защо ще учат у дома?
след няколко разговора на родители с деца в такива паралелки разбрах как стават нещата, в понеделник и сряда примерно взимат нова тема както си е в нормален урок с преподаване, обяснение и всичко, раздават се на децата няколко страници от сборници или тетрадки за упражнение на новата тема. В останалите дни децата пак имат точен график, например от 9:30-10:30 имат подготовка по БЕЛ,  което означава, че в този час с помощта на учител, който е с тях да решат дадените упражнения. Учителя следи дали се изпълняват правилно и ако има грешки обяснява вече на всяко дете къде е сбъркало. После следващ час подготовка по математика, пак на същия принцип. Всеки ден детето трябва да посети математика, БЕЛ и английски, единствения му избор е кой час след кой да бъде, няма право да реши да не учи или да не посети и трите дисциплини в деня. Така че си имат същия брой часове като класическа паралелка, но детето може да избере кой след кой да бъде. Просто разделят класа на две групи и питат кой какво ще почне сега, има избор да отидат в група на английски или група на БЕЛ примерно. В края на седмицата им се раздават тестове или нещо от този род, които вече родителите могат да видят по тази тема как се е справило детето. Плюсовете са, че ако някое дете се справя по-добре, то се насърчава и му се дават допълнителни задачи, не е някаква космическа разлика между класическите и прогресивните паралелки доколкото разбрах. Английския пък са си нормални часове, имат график за всеки от предметите, имат задачи и тестове, така че според мен повече са приказките за нещо ново и нечувано. Май са си просто класове, в които единствения избор е, че ако детето има да реши 100 задачи за седмицата и избора му е  във вторник дали ще реши 20 или 40 задачи. Плюса може би е в това, че всяко дете се движи спрямо своите възможности по темата, но все пак има срок в който трябва да е предал всичко, минусите според мен са, че не знам дали са достатъчно обучените педагози за подобен тип обучение.

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 15:36 от Lalina12

# 576
Аз пък като един Тома неверни почвам да се чудя това не е ли поредният маркетингов трик. Приемаме деца на родители, които са по-склонни децата д не покриват изискванията на МОН. Щото тя е остаряла и прогресивно оправдават липсата на дадени резултати на финала. Чудно ми е, при положение че повечето учители май са от така нречените "академични" училища.

# 577
Това с избора 'какво' и 'кога' да учи не беше ли по Монтесори? Моите така щастливо си отживяха в Монтесори градините, че ако бях оставила на тях, нямаше до могат да преброят от 1 до 3 в ПУК. 😂 Но беше безгрижно време. За училище не бих рискувала.

# 578
Това с избора 'какво' и 'кога' да учи не беше ли по Монтесори? Моите така щастливо си отживяха в Монтесори градините, че ако бях оставила на тях, нямаше до могат да преброят от 1 до 3 в ПУК. 😂 Но беше безгрижно време. За училище не бих рискувала.
Много странно е това, което казвате за Монтесори градините. От личен опит с такава, децата се запознават с многоцифрени числа и започват да смятат много рано. Научават се да четат. Знаят доста за заобикалящия ги свят и за неща от практическия живот. Изобщо, оставам с впечатление, че тук се говори за Монтесори без никакво вникване в същността на метода и философията му. Да не говорим за познаване на материалите, които са част от метода. Друг е въпросът, че в БЪлгария няма много обучени и сертифицирани Монтесори преподаватели. А самата същност на обучението по програмата на МОН не дава никакви възможности за иновации. С две думи, МОН-ската програма е толкова крива и несъчетаема, че не може да й помогне ни Монтесори, ни нищо. Затова училища като СС са толкова успешни. Следват си МОН и Кеймбридж, гонят си стандартите, подбират си децата и си изпълняват основната цел за успешно НВО след 7-ми клас. Всички останали просто се пънат с иновации и издишат, когато МОН реши да ги изпита😁

# 579
  • В офиса
То и така се прилага Монтесори-то, или както му казваме в семейството Мулти-сори (в резултат на опит, не друго)

# 580
Аз, като педагог ще се изкажа, че монтесори е супер, докато не се окаже, че в 3та група някой не разпознава формите и цветовете, защото “всеки се движи със собствено темпо и учителя е само наблюдател”.
Има причина сто годишна методика да не може да се приложи успешно в наши дни. Не че МОН не са също сто, сто и педесет години на зад, но поне развиват работната памет, която в последствие е силно необходима за МОН-ското начално образование.

# 581
Аз, като педагог ще се изкажа, че монтесори е супер, докато не се окаже, че в 3та група някой не разпознава формите и цветовете, защото “всеки се движи със собствено темпо и учителя е само наблюдател”.
Има причина сто годишна методика да не може да се приложи успешно в наши дни. Не че МОН не са също сто, сто и педесет години на зад, но поне развиват работната памет, която в последствие е силно необходима за МОН-ското начално образование.
Вие, като педагог, е добре да се научите да пишете грамотно. А педагогиката на Мария МОнтесори си се прилага, а там щ, където не се прилага, причините са различни от тези, които си мислите.
П.С. Надявам се да сте само педагог по професия и да си работите нещо съвсем друго.

# 582
  • Пловдив/София
Монтесори просто не работи за всяко дете. Факт е, че при някои деца нещат някак се случват и се развиват задълбочени интереси. Но проблемът е, че никак ги няма по “класическата” програма. Някакво съчетание на двете би било супер- природни материали, преживявания, но и учене на стандартен материал, вкл.стихотворения наизуст, смятане.
Синът ми в края на ПУК не можеше да смята задачи с плюс и минус. За него + беше неизвестен знак, наум смята, но написано да ги види не разбира. Мислех, че нещо му има, докато просто не ги обясних няколко пъти и ги разбра, даже ме биеше на домино със смятане. Тоест оставили са го “със собтвено темпо” да не решава такива задачи, но ако аз не бях обърнала внимание лятото, в първи клас щеше да е още по-голям ужас, отколкото беше.
За по-разсеяни деца без интерес към ученето по мои наблюдения се трупат огромни пропуски и Монтесори педагог го потвърди. Единствен плюс е, че не им пада самочувствието, защото няма толкова пряко сравнение и натиск върху оценки и постижения. Но рано или късно ше се сблъска с реалния свят и този балон ще се спука.

# 583
  • София
Момичета , здравейте!
Нахлувам с един въпрос.
ПУК в Питагор в колко часа започват сутрин?
Правя вече схемите за новата учебна година с транспорта.
Благодаря Ви !

# 584
Момичета , здравейте!
Нахлувам с един въпрос.
ПУК в Питагор в колко часа започват сутрин?
Правя вече схемите за новата учебна година с транспорта.
Благодаря Ви !
malinkiii, 8:25 пише за текущата учебна година. Вероятно и догодина ще е така.

Общи условия

Активация на акаунт