Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 48 620
  • 796
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Благодаря! Явно не съм го видяла Simple Smile

# 586
Аз, като педагог ще се изкажа, че монтесори е супер, докато не се окаже, че в 3та група някой не разпознава формите и цветовете, защото “всеки се движи със собствено темпо и учителя е само наблюдател”.
Има причина сто годишна методика да не може да се приложи успешно в наши дни. Не че МОН не са също сто, сто и педесет години на зад, но поне развиват работната памет, която в последствие е силно необходима за МОН-ското начално образование.
В останалата част на света си я прилагат съвсем успешно

# 587
От Монтесори-то моите и двамата развиха пространствено мислене (а може би от Лего-то) -  розовата кула и гнездата с цилиндрите, другите материали не ги достигнаха със собственото темпо. Но майка им безцеремонно ги обучава на какво ли не 🤣

# 588
  • София
Има си го моментът на собствено темпо в Монтесори метода. Аз съм много доволна от две различни монтесори градини, в които учиха двете ми деца и е факт, че излязоха от процеса много щастливи и двете, макар и с различен по състав "академичен багаж". Едното се оказа, че следобедите си е събирало и изваждало трицифрени числа и когато прибирахме нещата ѝ, имаше куп тетрадки с изчисления, за които изобщо не знаех. Другото не дръпна толкова с математиката, но пък поради свой интерес висеше все около учителката по английски и започна ПУК с много стабилни познания и отлично произношение.
Аз съм фен на следването на интереса и темпа на децата, при моите това сработва чудесно.

# 589
До тук не знам дете, което да е прието и да не е ходило при Кортезов, Хасъмска или Лого. Но има и доста неприети от тези школи.
Ааа, това не е истина. Синът ми и децата около него ги приеха с уроци при Вяра и Кираджиев.

# 590
  • София
Племенникът ми е приет с 60+%, без допълнителна подготовка и есе 2%. Колежът не му е първо желание, но е хубаво, че ще има възможността да избира и ще е по-спокоен на НВО.

# 591
До тук не знам дете, което да е прието и да не е ходило при Кортезов, Хасъмска или Лого. Но има и доста неприети от тези школи.
Ааа, това не е истина. Синът ми и децата около него ги приеха с уроци при Вяра и Кираджиев.

Вадите мнения от преди месец, без дори да сте схванали какво пише в тях. Всичко това е ясно от контекста на целия разговор тогава. Става въпрос САМО за випуска на ЧОУ "Света София". И да, има едно-две деца от този випуск, приети без подготовка за АК. Но като обобщение, с много малко изключения, ВСИЧКИ са ходили на курсове за АК.  

Отделно, че Вяра Бел все пак Е курс за АК, нали? Просто съм пропуснала да го изброя точно в този пост, но ги има в други от този разговор. Ясна е обаче тезата ми. Та не виждам какво толкова опонирате. Simple Smile Всъщност потвърждавате казаното.

Последна редакция: нд, 21 май 2023, 10:33 от Fancy

# 592
Здравейте! Тъй като по стечение на обстоятелствата детето ми е с незавършен ваксионационен статус и не знам кога ще наваксаме, бих искала да знам дали за предучилищна група в частно училище имат такова изискване? Какъв е Вашият опит, какви документи са Ви изисквали при записване?

# 593
  • Отвъд алеята зад шкафа
Изискват всичко, което и държавните детски градини/училища.

# 594
  • София
Дайте си документ за поставените ваксини, а другите ще ги довършите когато можете.

# 595
Зависи от училището. Най-добре е да попитате на място.

# 596
Здравейте Simple Smile Имам въпрос - какво точно включва изпитът за 1ви клас в СС, необходима ли е специална предварителна подготовка за кандидатстването за учебна година 2024/2025г.?

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 18:35 от DinoG

# 597
  • София
Интересни графици, от които може да се види по колко ученици ще се дипломират в 12ти и съответно 7ми клас.
https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2023/05/Grafici.pdf
После като излязат класациите за НВО 7 кл., може и да се сравнява каква част от съответния випуск се явява и каква продължава без тези изпити.

# 598
Здравейте, детето е прието в Българско школо начален етап, но в прогресивна паралелка, днес след разговор доколкото разбрах системата е, че детето само определя кога и какво да учи, как да си направи програмата и какво да свърши днес. Много далеч съм от темата за подобно образование, някой има ли наблюдения как точно става този процес, дава ли резулати, какви са плюсовете и минусите на подобен тип обучение?

Здравейте,
моето дете също беше прието тази година в БШ начален етап (не първи клас). Изкара пробен ден в класическата паралелка. В мейла обаче не беше уточнено къде е прието- класическа или прогресивна, та помолих за среща, за да задам няколко уточняващи въпроса. Беше ми отказано (няма време) и проведохме разговор по телефона, както  разбрах по-късно, с директорката. Оказа се, че въпреки че е било пробен ден в класическата паралелка, има място само в прогресивната и съответно само там може. Бях попитана и по-скоро наивно споделих какви са ми притесненията с прогресивното образование. А те са съвсем легитимни, според мен: Системата е нова и все още експериментална и от предишен мой опит предполагам, че грешки ще бъдат правени и те ще се отразят на обучителния процес. Въпреки това потвърдих в разговора, че се интересуваме.
По-късно, обаче, получих мейл, в който директорката ме информира, че детето ми вече не е прието, заради моите съмнения в прогресивното образование, които щели да се отразят на отношенията ни. Даже ми беше посочено, че това неминуемо ще се отрази негативно и на детето ми. Та така...

Последна редакция: ср, 07 юни 2023, 17:54 от primavera

# 599
Тази директорка е умна, или най-малкото е помъдряла с натрупания опит.
Явно знае, че човек вижда каквото иска да види и също така който търси (съмнява се в твоя случай) намира Wink
Не и трябват родители, които имат съмнения и ще анализират какво става, а и трябват такива, които ще вярват в каквото им се прокламира.

Общи условия

Активация на акаунт