Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 48 616
  • 796
  •   1
Отговори
# 675
Като изключим важността на това да си грамотен и да умееш да се изразяваш прилично в писмен текст, колко би се упражнявал някой, на когото в момента резултатът от ДЗИ по БЕЛ му е важен единствено, за да получи диплома? Оценката дори не влиза в общия успех. Говоря за средните резултати, не за тези под 30 точки.

# 676
  • София
Сутринта попаднах на някакъв репортаж, журналистка разпитваше случайни минувачи какво мислят за този резултат по БЕЛ. Отделно им изваждаше избрани въпроси от матурата и им ги задаваше. Всички анкетирани бяха на нашата и/или на по-голяма възраст. Някои показаха похвална грамотност, разпознаха и думата с грешка, и неправилно ползвания пълен член, и вярното множествено число за одушевени предмети, и др. Но други бяха смешни, грешката сред изброените думи според един господин била в немарлив, понеже не се пишело слято това прилагателно.. Пък и не било ли немЪрлив? Други казаха, че вярното е 5 художника, трети не разпознаха неправилната употреба на местоимение. А са (ако съдим по възрастта) все продукт на  по-старата, вечно хвалена в пространството като по-добра образователна система. Явно и от нея  са излизали достатъчно неграмотни, просто за голяма част от тях е нямало матури, на които този проблем да лъсне. Но има форуми, има социални мрежи, има комуникация по мейла - всичко се вижда. Няма как в 12 клас преди 20-30-40 години да си  бил грамотен, днес да си сред допускащите груби грешки. Същото е и със създаването на писмен текст - ако тогава си се справял добре, то и днес ще го направиш  (след  запознаване с изискванията  за ЛИС/есе, разбира се).

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 13:39 от пенсионирана русалка

# 677
  • София
И затова обичам да чета тази тема, защото правописните грешки тук не са толкова много. Във фейсбук ми се повдига и го избягвам, в голяма степен точно по тази причина. Освен това влияе. Някои думи толкова по-често виждам написани грешно, отколкото правилно, че когато дойде момент да ги напиша, започвам да се колебая, защото зрителната ми памет наслагва грешен правопис. Усещам, че проверявам правопис все по-често, когато пиша. Може веднъж месечно да е, но преди не съм се и замисляла и ми се струва много. Все пак по-добре да проверяваме, отколкото да пишем грешно - за жалост повечето го правят без да се замислят за това, няма го срамът да не можеш да пишеш на майчиния си език...

# 678
Къде могат да се видят резултатите от матурите за 4-ти клас. Интересува ме какви са резултатите по училища.

# 679
  • Отвъд алеята зад шкафа
Къде могат да се видят резултатите от матурите за 4-ти клас. Интересува ме какви са резултатите по училища.

Трябва да се поискат данните от МОН по Закона за достъп до обществената информация. Миналата година е пуснала класацията след средата на юли месец. Има още 1 сайт с информация, в графики обаче, също няма данни за 2023.

# 680
  • софия
Данните трябва да се публикуват в Портала за отворени данни, но кога е Божа работа.

# 681
Здравейте, бих искала да се обърна към родители на ученици от АК. Моето дете разбрало от учителя си по български, че АК тази година са с много лоши резултати от матурите в 12 клас и от няколко дена говори, че вече не иска да учи там (а е приета). Търсих данните от матурите по училища в портала за отворени данни, но ги няма още; въпросът е дали някой случайно има информация от самия колеж дали това е наистина така (нямам представа учителката ни по български откъде има информация...)? Иначе съм напълно наясно, че за децата в колежа матурата по български не е основен фокус, тъй като повечето се готвят за кандидатстване в чужбина, но не знам как да оборя (или не) детето без твърд данни за матурите. Благодаря Ви!

# 682
  • София
Ooo, това ме кефи: "...разбрало от учителя си по български", който очевидно има много задълбочени вътрешни данни за резултатите от матурите (сравнени с кое училище). Това се казва авторитет!

# 683
Здравейте, бих искала да се обърна към родители на ученици от АК. Моето дете разбрало от учителя си по български, че АК тази година са с много лоши резултати от матурите в 12 клас и от няколко дена говори, че вече не иска да учи там (а е приета). Търсих данните от матурите по училища в портала за отворени данни, но ги няма още; въпросът е дали някой случайно има информация от самия колеж дали това е наистина така (нямам представа учителката ни по български откъде има информация...)? Иначе съм напълно наясно, че за децата в колежа матурата по български не е основен фокус, тъй като повечето се готвят за кандидатстване в чужбина, но не знам как да оборя (или не) детето без твърд данни за матурите. Благодаря Ви!
Задайте въпроса си в темата на АК.

# 684
  • София
Едва ли е вярно това. Ще излязат данни преди да ви дойде времето за записване. Иначе не бих казала, че за децата от АК не е важна матурата. В  условния прием в UK масово включват изискване за матури с много висок резултат. А и не всички отиват в чужбина. За много резултатът от тази матура е балообразуващ за прием в БГ.

# 685
Разгледайте матурите за 10=ти клас на съответния випуск.
Аз ги гледах, много е интересно. Тъй като са в точки, разликата между училищата изпъква още по-добре.

# 686
  • софия
Покрай кандидатсването на много близко дете (не от София) разбрах от служител (не в средното образование), че се очакват по-ниски балове в сравнение с предни години (ще видим колко е вярно). Просто ми казаха, че матурата по като цяло за страната е по-ниска от миналогодишната (това вече се знае от медиите). В този ред на мисли може и да е вярно "твърдението" на детето ви, но както винаги бих използвала момента да обясня, че класациите имат много измерения. И е важно къде стоиш спрямо всички, а не само колко имаш.

# 687
  • София
В катедрата по БЕЛ не виждам промени в учителския състав и затова вярвам, че нивото на подготовка е високо. Имам впечатления от четирима различни учители.

Последна редакция: пт, 16 юни 2023, 13:05 от Prizma

# 688
Аз също потвърждавам, че веднъж щом за 7-ми клас си успял да се докараш до състояние да пишеш грамотно и да  можеш да формулираш тези, анализи и есета, това остава като умение за цял живот. Може да забравиш някои литературни произведения, но като си ги припомниш, се получава. И всичко това е от съществен принос впоследствие за успеха в много професии. Математиката е също важна! Дори да забравиш теоремите и формулите, мисленето ти вече е определено. Всеки предмет в училищното образование е важен сам по себе си. Общата култура пречи да се подведеш по конспиративни теории, помага ти да вземаш правилни решения, определя начина ти на живот, взаимоотношенията с хората…

# 689
  • на Мелмак
Привет, момичета Simple Smile

Интересувам се от гимназията Ерих Кестнер. Много малко отзиви намирам. Имам информация от колежка, която е учила там, но това е било преди доста време. Тя е много доволна. Отзивите, които прочетох са стари и противоречиви, ако може някой с актуално мнение?
Предварително ви благодаря! Flowers Bouquet

Общи условия

Активация на акаунт