Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 48 597
  • 796
  •   1
Отговори
# 690
Разгледайте матурите за 10=ти клас на съответния випуск.
Аз ги гледах, много е интересно. Тъй като са в точки, разликата между училищата изпъква още по-добре.

Много благодаря за идеята! Погледнах ги, АК (10 клас, 2021 матури) са се представили както и предишни години (ако сравнявам с матурите в 12 клас) - на трето място по български и на четвърто по математика в София...Така че би било много странно нещо невероятно да се е случило за 2 години на този випуск.

# 691
Включвам се с (глупаво) питане. Каква е практическата полза да се запише детето в IB програма? На моето му предстои да решава дали да се пробва за програмата в училището му. Като попитам някой познат с дете с IB получавам някакви много странни отговори от типа на "IB си е IB", "Ееее, всички знаем, че това е топ" и т.н. Чета из нета, но освен за тежест при кандидатстване в някои университети и за някои специалности, друго полезно не открих. В някои уни се признават и кредити. Но останах с впечатление, че учениците без IB не са ощетени спрямо "сертифицираните".

# 692
  • София
IB е базирана на есета, проекти, независими изпитващи/проверители, с по-различна структура на учебната програма, с различни учебници от тези на МОН. Ако сте доволни от досегашната си система на обучение и без да имате някакви конкретни  съображения за IB,  няма особен смисъл да се насочите към нея. Ако търсите нещо по-различно като обучение, тогава може да разгледате и прецените. С  български дипломи децата спокойно кандидатстват и учат в цял свят и в какви ли не университети - академични, приложни, частни, държавни, Oxbridge, Ivy Leage, Stanford, MIT.

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 18:29 от Prizma

# 693
Включвам се с (глупаво) питане. Каква е практическата полза да се запише детето в IB програма? На моето му предстои да решава дали да се пробва за програмата в училището му. Като попитам някой познат с дете с IB получавам някакви много странни отговори от типа на "IB си е IB", "Ееее, всички знаем, че това е топ" и т.н. Чета из нета, но освен за тежест при кандидатстване в някои университети и за някои специалности, друго полезно не открих. В някои уни се признават и кредити. Но останах с впечатление, че учениците без IB не са ощетени спрямо "сертифицираните".

Практически имагинерна Simple Smile  Системата на IB  е създадена за деца, чиито семейства пътуват и се местят непрекъснато в различни държави, като им позволява да вземат добро образование без непрекъснато да се налага да се адаптират. Това е основната полза. Казват, че имало и бонус - в някои университети опрощавали някой и друг курс, било бонус в CV-то при кандидатстване и други такива, но уловката е, че това е така само ако дипломата е взета с топ оценки. А това хич не е лесно и ако оценките не са топ ползата май се изпарява. Отделно и не съм сигурна дали в България нещата не са побългарени.

# 694
Благодаря ви, страшни сте!
Основното, което ме спира, е допълнителното натоварване заради програмата. Не съм сигурна, че детето няма да се претовари, и ако IB не носи някакво уникално предимство, съм по-скоро "не". Иначе децата добре ги облъчват.

# 695
А аз мястя синът ми точно заради IB ппрограмата. Систематизирани знания, които университетите разпознават. IB изпитите са пред специален борд и няма как да бъдат побългарени. Да, много учене ( 6 основни предмета се избират). Тази диплома те поставя в челната редица при кандидатстване.
Например за Харвард - 5.5% шанс за хора без IB диплома, срещу 12.2% за хора със.
Както ми обясни с простички думи един от IB преподавателите: IB се равнява на левъл А от Английските или американските училища за ученици с AP, всички други са дипломи са нон - оригин и университета /колежа им няма особенно вяра.
Например за нашето училище разбрах, че АП кредитите не са им достатъчни. (допълвам се)

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 21:13 от Titina

# 696

Аз не мога да се изкажа конкретно по въпроса, защото не съм го проучвала. В училището на сина ми май завършват с А-level, но коментирахме с една приятелка с големи деца и нейният извод беше ‘по-добре с IB, отколкото без’.  🤣

# 697
  • София
А аз мястя синът ми точно заради IB ппрограмата. Систематизирани знания, които университетите разпознават. IB изпитите са пред специален борд и няма как да бъдат побългарени. Да, много учене ( 6 основни предмета се избират). Тази диплома те поставя в челната редица при кандидатстване.
Например за Харвард - 5.5% шанс за хора без IB диплома, срещу 12.2% за хора със.
Както ми обясни с простички думи един от IB преподавателите: IB се равнява на левъл А от Английските или американските училища за ученисци с AP, всички други са дипломи са нон - оригин и университета /колежа им няма особенно вяра.
Общо взето нищо вярно няма в това. Здравата са ви облъчили.

# 698
  • Отвъд алеята зад шкафа
Доколкото аз знам, с IB диплома може да не се държи SAT.

# 699
Тази статистика ми стана супер любопитна. Има ли я някъде официално или е само за кандидатите?

# 700
Ако може да не се държи GMAT ще е по-добре. Simple Smile

# 701
  • Отвъд алеята зад шкафа
Също така с IB отпада проблемът за недостатъчен хорариум, който стои пред бг дипломите, ако даден предмет не е бил профил, а понякога дори да е бил профил, пак трябва да се държи изпит. В страниците на университетите обикновено IB стои като отделна опция и изискваниято са различни спрямо примерно бг диплома.

# 702
Тази статистика ми стана супер любопитна. Има ли я някъде официално или е само за кандидатите?
Когато търсех информация за ИБ дипломите, + и -, попаднах на тази статистика. Записала съм си я като информация. Предполагам че ако напишеш Харвард, ИБ, ще излезе.

Предполагам, че нашите са попреписали информацията от тук, от там, но ето една статия показваща тенденциите.
https://www.segabg.com/hot/category-education/83-amerikanskite-u … eche-ne-iskat-sat

# 703
Статията е доста ненадеждна като източник.

# 704
Казах, че са попреписвали от тук от там, но такава е тенденцията явно.
Същото отбеляза и консултант по прием в университетите, които имат доста по-дълбок поглед върху нещата и процесите.

Общи условия

Активация на акаунт