Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 48 591
  • 796
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Какво общо има тази статия с IB?

# 706
  • София
Имам познато дете в ИБ програма - според мен той има лични ползи - развива определени качества, има дтиг тип мислене, умее да планира и да работи по проекти.
Имам позната, която е прпеодавател по изкуства в ИБ програма  - каза, че си скъсва каквото се къса от учене тя самата, за да покрива критериите на ИБ учител и че според нея само така има смисъл да се преподава.
Гова не значи изобщо, че един ден след мнооого години като трянва да мисля за моето дете дали да има ИБ програма, ще реша да има, защото пък двойното натоварване отчитам като голям минус,

# 707
  • София
Например за нашето училище разбрах, че АП кредитите не са им достатъчни. (допълвам се)

Какво имаш предвид? На кого и за какво не са му достатъчни АП изпитите?

# 708
за някой университети не са достатъчни АП кредитите, които вземат в училище.

# 709
  • софия
Процесът е толкова многопластов и различен по всевъзможни начини от ученик до ученик, че не виждам смисъл в такива кратки обобщения Да не кажа даже, че са вредни подобни категорични изявления.

В една и съща година от една и съща държава (ако разглеждате интернешънъли, но то е абсолютно вярно и за доместик) могат да бъдат приети деца с коренно различни профили - едни да имат, други да нямат АП-та, същото е валидно и по отношение на всички останали точки от апликациите им.
Статията е подвеждаща. Гръмка, но невярна.
САТ все пак е плюс. Пък нека декларират друго. Това друго е за някой в горно нанадолнище с отрязани всякакви възможности да се яви на какъвто и да е стандартизиращ формат.
Та, като средностатистически деца, произлизащи от привилигерованата среда на нормално функциониращо не-лишено от нищо, шо-годе развито общество, съвсем добросърдечно ви съветвам да си мислите за сат-а.
ИБ не е задъжително страхотен плюс. ИБ е обстоятелство. Има деца пътуващи и тази система гарантира определна структура и подредба на материал, синхронизиран навсякъде по света. Не се налага превключване на 5 разлчини системи в пет различни държави.

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 23:07 от Амели

# 710
  • София

Охх, толкова е мъгливо и общо това твърдение...

Всеки университет има различна политика относно  AP кредитите, но това важи и за IB кредитите (даже не знам дали наистина се дават кредити за IB,  но е възможно).

https://catalog.yale.edu/ycps/table-of-acceleration-credit/
https://oue.fas.harvard.edu/apexams
https://odoc.princeton.edu/advancedplacement

По някои предмети изпитите се признават от някои университети, а по други предмети - не, важен е и резултатът, с който е взет изпита. Има университети, които признават само изпити, взети с 5, а други - и такива, взети с 3.
Освен тoва невинаги има смисъл да се ползват кредитите.
Не е ясно АР за прием в университет каква тежест има - от едно и също училище има приети деца без нито едно АР, както и  такива с отлично взети AP изпити - различни профили, различни интереси, различни пътища...
Моят младеж може да си спести един семестър в университета на базата на AP кредити, но не смята да го прави.
АР подготовката му беше много полезна заради знанията и погледа върху дисциплини, които в училище не е изучавал, но в университета предпочита да взима курсове, които са му интересни и важни, и които другаде няма да има възможност да посещава, вместо да ползва кредитите си.

# 711

Охх, толкова е мъгливо и общо това твърдение...
В предният пост съм уточнила, че става дума за нашето училище.  Няма как да кажеш, че е мъгляво или общо твърдение, щом говоря за определено училище и AP, която се предлага там. Доколкото знам АР е приложима за американските училища, не знам за българските такива дали има такава система и как работи тя.

# 712
  • София
В американските училища (не във всички) се изучават предмети по АР като редовни часове и учениците получават оценка на тях. Отделно от това, който иска и си плати таксата, в края на годината държи АР изпити пред College Board. Естествено практиката е ученик да се яви на изпит по предмет, който е изучавал в училище. Има обаче ученици, които по различни причини (например са на домашно обучение,  училището им не предлага АР класове или точно по желан от тях предмет няма АР клас) се подготвят сами и се явяват на изпит. Разликата е в това, че в училищните си дипломи те нямат часове и съответно оценка по АР, но имат документ от College Board за положените изпити и оценките им. И точно той е важен за кредити - университетите дават кредити за успешно положени изпити на администрираните от College Board АР тестове, а не за оценки в дипломата. Ученикът и университетът решават как и дали ще ползват даден резултат от АР тест.
Не виждам как "на някой университет няма да са му достатъчни АР кредитите, които се вземат в училище" и какво изобщо значи този израз?! Училището (евентуално) дава  АР подготовка, не дава кредити. Може би имаш предвид, че училището не предлага достатъчен брой, вид или ниво на преподаване АР класове, а университетите предпочитат ученици, които са взимали голям брой АР класове в училище? Или че учениците с голям брой успешно издържани АР изпити (кое се счита за успешно издържан изпит - само този, взет с 5, или и този взет с 4 или с 3?) имат предимство при прием в университет, или пък после бенефитват от това, че ще получат кредити в университета? Университетите не изискват АР кредити, те са тези, които (евентуално и при определени условия) дават кредити.
У нас, ако има някъде редовни АР класове, това може да е в АЕА или в ААУ. В АК няма, но много ученици се готвят сами и се явяват на АР изпити (колежът ги регистрира и също е тест център). Там има някакви клубове или елективи, но невинаги,  далеч не по всичко и с недостатъчно часове за подготовка.
Чух, че форматът на САТ наскоро бил променен, както и че вече САТ се държи изцяло онлайн. Не знам дали и с АР изпитите е така и как точно се случват сега нещата. Допреди две години и двата вида изпити бяха на хартиен носител (освен по изключение в Ковид времената, когато въведоха онлайн АР изпити и се държаха от дома, но пък не и онлайн САТ изпити - те или се провеждаха присъствено, или не; именно тогава университетите въведоха SAT test optional политика -  много деца в САЩ просто не можеха да се явят на САТ, т.к. множество тест центрове не работеха или биваха затваряни буквално часове преди изпита. Четох, че ученици са пътували стотици километри до друг град, само за да се явят на изпит по САТ в даден център, който функционира. Тук може в някои сесии да е имало проблеми, но като цяло САТ се провеждаше, в София знам за сградата на Първа АЕГ. За разлика от САТ, АР никога не са били задължителен елемент за университетите, именно защото не всички училища имат АР класове.

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 08:35 от Prizma

# 713
Имам познато дете в ИБ програма - според мен той има лични ползи - развива определени качества, има дтиг тип мислене, умее да планира и да работи по проекти.
Имам позната, която е прпеодавател по изкуства в ИБ програма  - каза, че си скъсва каквото се къса от учене тя самата, за да покрива критериите на ИБ учител и че според нея само така има смисъл да се преподава.
Гова не значи изобщо, че един ден след мнооого години като трянва да мисля за моето дете дали да има ИБ програма, ще реша да има, защото пък двойното натоварване отчитам като голям минус,
Съгласна съм с първата част, тъй като и тримата ми сина(на различна възраст) се повлияха изключително благоприятно от IB системата. Максимална концентрация в час, умения за намиране и обработка на нужната информация, работа в екип, чудесни презентационни умения, отлично самочувствие във връзка с това. Струва си обаче едно по-дългогодишно IB обучение, не само последните две години.
Само големият се дипломира и сега кандидатства с IB(отделно завършва и с бг диплома), не мога да кажа, че натоварването е било двойно. С времето те свикват с обема на работа и това не ги притеснява. Иначе особени предимства при кандидатстване няма. Ако си с full diploma, изпитите в края на 12 клас са ти доста повече(9 модула май му се събраха), отколкото 2-3 ДЗИ, но пък си спестяваш чуденките какви и от кога оценки ще се взимат предвид.

# 714
Дали някъде мога да видя резултатите от "малките матури"? От любопитство искам да видя резултатите на едно конкретно ЧУ, защото 75% от децата в четвърти клас са отписани за следващата учебна година.

# 715
  • София
Не знам някъде да са ги публикували. Могат да се изискат по реда на Закона за достъп до обществена информация.

# 716
Отписани доброволно или не толкова? Simple Smile

# 717
Изискай справка от РУО по официалният ред за всички училища.

# 718
Отписани доброволно или не толкова? Simple Smile
При 75% мислЪ, че проблемът ще да е в училището. Независимо кой е взел решението за отписването. Или лош подбор в началото....или лошо обучение в периода 1-4 клас.
Вече и от личен горчив опит говоря Kissing Heart

# 719
  • софия
Дали някъде мога да видя резултатите от "малките матури"? От любопитство искам да видя резултатите на едно конкретно ЧУ, защото 75% от децата в четвърти клас са отписани за следващата учебна година.
Тук са публикувани за миналата година. За тази все още не са качили (и не се знае ще качат ли).

Общи условия

Активация на акаунт