Училищата в район Младост, София - VI част

• 38 709
  • 640
  •   1
Отговори
# 615
Не може да знаеш дали вземат мерки или не, тъй като не си пряко засегната в случая и не са длъжни да те уведомяват какво са предприели.
Иначе си мести детето, не мисля, че някой те спира или пък те кара за го направиш.

Зададох много въпроси, на които подскачащите не отговориха. Много е готино да си против нещо си, ама ей така, просто за спорта.

Плюс това истината винаги има две страни. Пак питам, ако това със счупения зъб е инициирало сбиването, но са го набили него...? Тогава кой и какви мерки трябва да вземе?

Понеже знам точно за такъв случай за деца в трети клас. И точно това с избития зъб още от градината беше непоносимо, разлигавено от родителите си и смятащо, че всичко му е позволено. И, когато на останалите деца им прелива от простотии и лиготии, едно дете му фрасва един през лицето в отговор на провокация. Кой е виновен в случая? Не оправдавам физическата разправа, разбира се, под никаква форма, но, ако теб постоянно те дразни някой, вкл. и удря, блъска, обижда, дали накрая няма да агресираш?
Учителите са там, така е, ама, когато липсват години домашно възпитание, те са безсилни за озаптяват мамини златни. Да не говорим и, че точно тези майки са най-пищящите за правата на децата им, удобно забравяйки задълженията.

Решението в такъв случай първо да се говори с учител, свикване на родителска среща по въпроса и, ако нищо не се предприеме, преместване. Обаче, ако някой си мисли, че другаде децата ще са по негов избор, няма да стане. Просто трябва да научиш своето как да се справя в различни ситуации и с различни хора.

# 616
Не може да знаеш дали вземат мерки или не, тъй като не си пряко засегната в случая и не са длъжни да те уведомяват какво са предприели.
Иначе си мести детето, не мисля, че някой те спира или пък те кара за го направиш.

Зададох много въпроси, на които подскачащите не отговориха. Много е готино да си против нещо си, ама ей така, просто за спорта.

Плюс това истината винаги има две страни. Пак питам, ако това със счупения зъб е инициирало сбиването, но са го набили него...? Тогава кой и какви мерки трябва да вземе?

Понеже знам точно за такъв случай за деца в трети клас. И точно това с избития зъб още от градината беше непоносимо, разлигавено от родителите си и смятащо, че всичко му е позволено. И, когато на останалите деца им прелива от простотии и лиготии, едно дете му фрасва един през лицето в отговор на провокация. Кой е виновен в случая? Не оправдавам физическата разправа, разбира се, под никаква форма, но, ако теб постоянно те дразни някой, вкл. и удря, блъска, обижда, дали накрая няма да агресираш?
Учителите са там, така е, ама, когато липсват години домашно възпитание, те са безсилни за озаптяват мамини златни. Да не говорим и, че точно тези майки са най-пищящите за правата на децата им, удобно забравяйки задълженията.

Решението в такъв случай първо да се говори с учител, свикване на родителска среща по въпроса и, ако нищо не се предприеме, преместване. Обаче, ако някой си мисли, че другаде децата ще са по негов избор, няма да стане. Просто трябва да научиш своето как да се справя в различни ситуации и с различни хора.
Много точно казано и на място. Винаги най-невъзпитаните се жалват и се местят, те и отговарят на въпроси в такива форуми. Ако си доволен и посмееш да кажеш те нападат, че си защитник.
Правилно, няма угодия

# 617
Включвам се с въпрос наистина ли частните занимални вече са по 500лв?
Езиковите школи как вървят, около 200 на месец?
И спорт около 150…

Понеже се колебая между частно и държавно именно в младост и основното, което ме спира, е таксата (на ръба сме да си я позволим),  но като чета се замислям, то почти се изравнява.

Лошото е, че в ЧУ всичко е оскъпено (например храната е двойно, макар и по-качествена), но май все пак си заслужава.

Таксите за ЧУ гонят 10 000 евро, изобщо не се изравнява цената, друг е въпросът за различното качество. И храната не е обезателно по-добра. Има ЧУ, които ползват същата кухня като в 125то.

# 618
В конкретните случаи дали са взети мерки или не, зная от родителите на децата, които са въвлечени и потърпевши и от другите родители от същия клас.
Специално за случая с детето със зъбите - тук е по-скоро обратната ситуация. Детето, което му ги е счупило, е това с предишните провинения. Случката, която Вие описвате е също много неприятна, но не съм съгласна с Вашия начин на мислене. Тоест ако е имало някой непоносим, от детската градина, дай да му избием зъбите? Точно за тази безотговорност говоря - като има такива непоносими и разлигавени, които пречат на другите, точно това е момента да се взимат адекватни мерки от училището, като институция - да се намесват навреме, с ресурсни учители, ако е необходимо, с психолози и тн. А не да се замитат нещата и дори като има пострадали, дай да обясняваме на родителите, че не могат да пускат и жалби дори.
Мисля, че темата много се разводни, очевидно е, че сме на тотално различни вълни.
Аз смятам, че училището в институция, която трябва да осигури нормална среда за децата и че когато има нередности, те са тези, които трябва да вземат мерки.
В никакъв случай не мисля, че избиването на зъби, било то и на лигльовци и мамини синчета,  е ОК. Много жалко, че има родители, които го намират за нормално.

# 619
Прочети отново. Този с избития зъб е провокирал и започнал първи сбиването. Дай да стоят другите и да му търпят агресивното поведение....

Училището какви мерки точно да вземе, освен да привика родителите в училище? Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование , децата в начален етап (от 1. до 4. клас) не могат да бъдат изключвани или премествани принудително в друго училище като форма на наказание.
На ученици от 1. до 4. клас могат да се налагат само по-леки санкции като „забележка“ или „преместване в друга паралелка в същото училище“, което е точно да си го преместим от единия джоб в другия....същите проблеми с различни деца.
Тук основна роля ТРЯБВА да имат родителите. Те обаче скачат за правата на децата си и как учителите били такива и онакива.
Още повече, че санкции не се налагат, ако поведението на детето е резултат от здравословен проблем или увреждане, удостоверени с медицински документи.

# 620
Не, жената се опита да ме нападне, когато написах, че пострадалите си имат родители, които трябва да се жалват, а тя не се явява никаква, понеже нейното не е пряко засегнато и може просто да си премести детето.
Но, да, четене с разбиране трябва. Може да пробваш.
Мисля, че не жената, а ти нападна първа с доста гаден тон. И не ти се случва за първи път да се държиш гадно с хора, които споделят болката си тук

# 621
Айде, да ми цитираш гадния тон.

Защо точно ти продължаваш да следиш мои постове и да ми репликираш? Ако имаш да казваш нещо по темата, моля. Оставам с впечатление, че живо се интересуваш от мен и търсиш къде какво пиша. Спрях да коментирам твои постове, освен ако не са насочени лично към мен, почти не пиша в осмокласната тема, заради теб и оня Мецан, но ти упорито ме следваш из форума. Успокой се, можем и двете да виреем с различните си гледни точки. Вместо да обясняваш колко ми е гаден тонът, отговори на въпросите, които ти зададох, а не удобно да ги пропускаш, понеже така ти изнася.

# 622
Соул, аз съм прекарала в 125 то училище общо 18 години. Позволи ми да знам повече за него от теб, която си прекарала там нула години. Остави и другите хора да споделят, без да ги нападаш и обвиняваш. Това е молба
 А за неуредиците във всяко едно училище няма универсална рецепта за противодействие. В някои случаи жалбите работят, в други не. Така че не е хубаво да даваме оценка на човека по един пост, след като не знаем цялата информация. И е по-добре да го разпиташ за подробности, след което да се даде съвет, а не веднага да се почва с поученията

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 11:42 от Априлски душ

# 623
Никого не съм нападала, мисля, че доста уравновесено изразявам гледната си точка и обяснявам позицията си, обяснявайки ЗАЩО.
Това, че Вие не сте съгласни с нея, не я променя.
Значи, Вашето мнение е, че училището не може да взема никакви мерки, така ли?
Както споменахте - ако поведението на детето е продиктувано от здравословен проблем или увреждане, то тогава училището е задължено да осигури ресурсен учител, който да подпомогне детето.
Надявам се, че всички са наясно, че училището получава субсидии, за да осигури такива, освен че е задължени. Също така, тези субсидии, идват от нашите данъци. Вече къде отиват тези субсидии, е друг въпрос.
Относно непрекъснатото натякване за ролята на родителите - аз не видях някой да го е оспорвал това. Ролята на родителите си е роля на родителите, в случая обсъждаме за ролята на училището и по-конкретно за това на 125-то.

# 624
Душ, а аз ти писах, да ме цитираш - мен с гадния ми тон. Да го видим пък какъв е чак толкова гаден....

В случая не пиша точно за 125то, а за това, че се правите на много ербап как ще се борите за правата на чуждите деца.
Кого точно обвинявам или нападам? За какво....цитирай ме, бе, жена! Поне във форума написаното остава.
Задавам конктретни въпроси, на които нито ти, нито ядосаната госпожа отговорихте.

Анастасия, има закон и нормативи, които се спазват. Казано е ясно - дете не може да се изключва до 4 клас. Ако родителите му смятат, че няма проблем или виждат проблема в другите деца, нямате полезен ход. Може да му се напише забележка или да се премести в друга паралелка, което просто премества проблема, може и по-лошо да стане дори.

# 625
Страдах с едното дете в 125  точно от тормоз от съученик. Ходих до класна, до директор, да, разбирали, да имал въпросния 18 забележки, да пречел и в други часове, да ще вземат мерки, но нямаше ефект. Тормозът продължи. Писах на родител, тормозът почна  от родител към мен.  Ходих пак при директор. Обясних пак какъв е проблема, но тези хора са претрупани от проблеми и не винаги могат да отсеят кога проблем има и кога е заешка тупурдия. Когато настоявах и обясних, ето тогава вече активният тормоз спря, въпросният се кротна.
 Все пак трябва да се отчете, че и на училището са му вързани ръцете и не могат да направят чудеса откъм дисциплина, такава е ситуацията в цялата държава.
 Но когато сте настоятелни, и ясно обясните проблема, в 125 то вземат мерки. Там наистина има едни сериозни заместник директорки, които правят чудеса от храброст, за да крепят благоприличието
 На сравнителен принцип, като се претегли среда, качество на учители, дисциплина, 125 то въпреки кусурите си, е от най-добрите училища за начален и прогимназиален курс, не само в Младост.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 12:05 от Априлски душ

# 626
За това говоря. Трябва да се молиш и да ги заплашваш с проверки, за да вземат някакви мерки, докато нещата не са стигнали до някакви крайности.

Free Soul - самият ти тон е нападателен и краен. Изглеждаш като човек, за който всичко е бяло и черно с неспирните си подмятания, че искам да спасявам чуждите деца.
За последен път ще кажа, че не съм споменавала, че искам да спасявам чуждите деца и да пускам жалби за тях.
При моето дете е имало други проблемни ситуации, в които ръководството не са взимали мерки и предвид цялостната картина от нашият личен опит и съвкупността от много по-сериозните случки на други родители и деца в обкръжението, не е трудно човек да си направи извод за начина, по който училището се управлява и за това дали искат да се грижат за добрата среда или имат други приоритети. Именно за ТОВА попитах за опита на родители, които са преминали вече през преместване от 125-то и какъв е опитът им.
Все си мисля, че четенето с разбиране се учи в училище. .
Страдах с едното дете в 125  точно от тормоз от съученик. Ходих до класна, до директор, да, разбирали, да имал въпросния 18 забележки, да пречел и в други часове, да ще вземат мерки, но нямаше ефект. Тормозът продължи. Писах на родител, тормозът почна  от родител към мен.  Ходих пак при директор, като този път заплаших, че ще пусна официално до РУО, като ще наблегна точно на факта, че не се взимат никакви мерки към насилника. Ето тогава вече активният тормоз спря, въпросният се кротна,но продължи подмолно, спъване в коридора, бутане по стълбите, така, случайно, без да иска,  подвикване, като детето ми живя с това до края. Не пожела да се премести, защото за съжаление и другите училища не са цвете.

# 627
Анастасия, не става въпрос за теб, а за Априлски душ и AriaNovaKaq, които явно се изявяват като борци за правата на чуждите деца. Върни се малко в темата и прочети, не е като да не може да се види кой какво пише.

Кое в тонът ми е нападателно? Истината...? Че, ако твоето дете не е пряко засегнато, нямаш право за искаш отчет, нито училището е длъжно да ти обяснява какво прави по въпроса.
Ако не си доволна, местиш си детето. Но не е нужно да го правиш, щото някой си във форума ти е казал така.
Написах ти в два поста, че училището има ограничени права по отношение на наказанията в начален етап, ти обясняваш, че не вземат мерки....
Явно на доста хора им липсва четенето с разбиране, ама не съм аз. Възпитанието изисква и да се отговаря на зададени въпроси, което нито една от двете потребителки не направи, понеже така им изнася.

# 628
Местенето, за съжаление, в много случаи създава нови проблеми, без да решава старите. Като бягството. Човек трябва да си прецени. Вече писах, че всеки проблем е различен и иска различен подход. В 125 то реагират, когато човек е настоятелен. Затова ,Соул, не бързай да предписваш хапче, преди да знаеш проблема

# 629
В този ред на мисли, с идеята да върнем дискусията към темата, ще де радвам родителите на деца в 128-мо и в 10-то да споделят как се чувстват децата им там.
Учителите и ръководството отнасят ли се отговорно, когато има проблеми, подкрепят ли децата, опитват ли се да замитат проблемите и тн?
Наясно съм, че няма идеално, но мисля, че темата е именно за това - да споделяме мненията си.

Общи условия

Активация на акаунт