В момента чета ... 84

• 47 146
  • 747
  •   1
Отговори
# 255
И аз така знаех, но просто не можах да издържа да дойде интересното. 😁

Много ми харесва "Малинверно" засега! Искаше ми се да имам повече време за четене тези дни, за да ѝ се отдам пълноценно, но каквото такова.

# 256
Джина, аз прехвърлям книгите си от компютъра на четеца с кабел. В Adobe Digital Edition се отваря книгата, натиска се с десния бутон на мишката, избира се опцията "Show file in Explorer" и там са събрани всичките книги в epub формат.

# 257
  • в сърцето на един мъж...
Понеже има почитатели тук, а ми пратиха инфо

11 май, 14:30 – 15:45 ч., Зала Космос, в партньорство с А1

Място: София Тех Парк; Цена: 5 лв.

За първи път пред българска публика на Софийския фестивал на науката, около месец преди неговата 60-годишнина, световноизвестният китайски фантаст Лиу Цъсин ще сподели мисли за фантастиката, науката, човешката цивилизация и бъдещето й. За най-известната му трилогия - Земното минало, за писателите, които са му повлияли, за екранизациите на романите му и още много други интересни теми с него ще разговарят д-р Александър Попов, преподавател в Софийския университет, изследващ съвременните фантастични утопии, автор и редактор в портала за фантастика и фентъзи ShadowDance, и преводачът на трилогията на български Стефан Русинов.

Срещата ще се излъчва на живо през интернет единствено за зрителите в залата. На китайски с превод на български език.

След срещата в кафе-книжарницата ще можете да вземете автограф от преводача на трилогията Стефан Русинов.

Трилогията „Земното минало“ е явление в съвременната научна фантастика със заявката бързо да стане класика. От появата на първата книга - „Трите тела“, издадена от „Колибри“ през 2020 година, цялата поредица се радва на растящ брой ценители у нас, след като вече е постигнала зашеметяващ успех в Китай и в цял свят. Лиу Цъсин е деветкратен лауреат на китайската национална награда за фантастика „Галакси“, първата книга - „Трите тела“, му носи награда Хюго през 2015 г., а за третата - „Безсмъртната смърт“, е отличен с награда Локус през 2017 г. Носител е и на наградата Артър Кларк през 2018 година.

Събитието се осъществява в партньорство с Институт Конфуций и издателство „Колибри".

# 258
Чудесна новина,който има възможност да отиде,после да ни разкаже.

# 259
Припомних си филма на Студио Гибли Подвижният замък на Хоул и съответно си припомних защо не съм го гледала много пъти - защото е прекалено мелодраматичен и се слага акцент върху войната, което на мен по начало ми е неприятно (представено по този начин, ако е някъде на заден план в сюжета, не ми пречи). Както и да е - филмът е доста различен от книгата, въпреки че имат много общи неща в началото.

На мен вече ми остават по-малко от 50 страници, пораздвижиха се нещата, освен това разбрах какво не ми харесва и каква е причината да се колебая между оценка 6 и 7 - не мога да понасям главната героиня. Не знам дали е заради това, че книгата е юношеска, но не ми се вярва - струва ми се, че и като тинейджърка нямаше да я харесам.
Скрит текст:
Още към средата започнах да се чудя, защо повествованието (което не е от първо лице) проследява само и единствено нейната истоия - на всички останали персонажи им се случват различни интересни неща (които читателят научава от разкази, в съкратен вариант), Софи само се размотава и се бори с комплексите си.
Когато тя започва да ревнува Хоул, от скучна стана направо противна.
Наивността й граничи с малоумие - другото нещо, което започнах да се питам към средата на романа, е как може всички персонажи да са толкова глупави. Софи е превърната в бабичка и общува с различни магьосници, но никой не може да познае. Има две сестри, с които е близка, но те сякаш забравят за нея. Оказа се, че горе-долу всички са знаели (включително сестрите), само тя си мисли, че е под прикритие.
Също и отношението й към плашилото -
Скрит текст:
тя е омагьосана, има и друг омагьосан човек (превърнат в куче), но въпреки това, Софи непрекъснато се опитва да прогони плашилото, при положение, че не е особено трудно да се досети, че и то е жертва на същата вещица?!
Хоул не е особено привлекателен за мен - поведението му пред жените е глупашко, чудя се как му се връзват. За селските девойки разбирам, но в случая с вещицата е невероятно.

Надявам се следващите две книги да са по-раздвижени.

# 260
  • Галифрей
О не знаех,че “ Подвижният замък на Хоул” е книга.  Гледала съм филмът доста пъти,един от любимите ми е. ❤
Като цяло Студио Гибли имат драматични филми, сама два не са толкова  Някой от тях са екранизация от манга. Не съм ги гледала и чела всичките. На мен японската литература ми се вижда прекалено драматична и странна. Веднъж попаднах на една гадна книга писана от известен японки автор само като видях резюмето ми стана лошо от тогава ги избягвам.

# 261
Беше много намалена в Озон, затова се изкуших. Даже е трилогия Simple Smile
Но между книгата и филма има много разлики.

# 262
  • Mostly in my mind
Този замък подходящ ли е за 12 годишни?

# 263
Вероятно да; има магии и зла вещица. Няма графично насилие (вещицата тормози хората, дори понякога убива, но това не е описано подробно); освен това има нещо като романтична история (на мен не ми въздейства, защото и двамата главни герои ме дразнят, но на някой може и да допадне).

# 264
Започнах снощи “Денонощната книжарница на Мистър Пенумбра”, до 60 стр. стигнах и ми се струва увлекателна. За съжаление от началото на годината не съм попаднала на нито една книга художествена литература, която да ме изкефи, никакъв късмет.

# 265
  • София
Ами аз бях чела коментари, че в началото бил скучен  и после ставало интересно, ама се чудя кога е това после. Grinning

Може би на половината на книгата се раздвижват нещата.

Започнах да чета "Времеубежище". Дойде ѝ реда.

# 266
Дочетох Подвижният замък на Хоул - финалът беше добър, давам й 7. Все пак критиките ми остават и връзката между Хоул и Софи не ми изглежда особено романтична.
Скрит текст:
Той ще си боядисва косата, а тя ще му чисти - всеки с интересите си... И разбира се - защото тя е толкова лоялна и добра, той никога повече няма да погледне друга жена Rolling Eyes

Продължавам със следващата от трилогията. Може би щом не е центрирана около скучната Софи, ще ми хареса повече.

# 267
За почитателите на Валери Перен и "Вода за цветята" идвам с новина:

Доколкото разбирам, ще излиза на 15 май. Simple Smile В сайта на издателството има откъс.

# 268
В момента чета Победителите на Бакман.
Идвам в темата с въпрос. Интересно ми е дали бихте могли да препоръчате автов, сходен на Бакман, да пише в същия стил и също така завладяващо. Благодаря предварително.

# 269
Някаква "Хюга" ми беше попадала и четох, но никак не ми допадна - прекалено лековата, блудкава, сладникава. Друго е с книгите на Р. Ангерова - чела съм "Утре" и сега съм на "Виенският апартамент". Лежерни, но и с доза проникновения, поради което дават усещане за смисленост. Пък и са много близки до моето светоусещане, мисли, емоции, затова и харесвани.
До "Живот в скалите" не бих се докоснала след всичко, което ми попадна като отзиви около нея. Сигурна съм, че не е моят тип четиво.
"Живот в скалите" въобще не ми хареса. Вече не присъства и в библиотеката ми. След книгите на Гизгинджиев нищо не ме е докоснало с такава сила. Той направо ме зашеметява с начина си на писане, с думите- сякаш са изтръгнати от душата ми. А аз не се впечатлявам никак лесно. Такава свобода, докато чета книга, не съм усещала никога. Ще чакам следващата му, дано да е по- скоро.
И все пак се чудя дали "Пасиансът на архангелите" няма да ми хареса.

Общи условия

Активация на акаунт