В момента чета ... 84

• 47 150
  • 747
  •   1
Отговори
# 480
И аз не съм чела "Времеубежище", всъщност от Георги Господинов съм чела само един разказ... Отчитам си го като пропуск. Много се радвам за него и за Анджела Родел, едва ли е случайно, че е най-превежданият български автор, а и награда като "Букър" не се получава случайно. И са прави хората, които казват, че наградата не е за България, а е за тях двамата, за техния дългогодишен труд. Макар че, от друга страна, той е български автор, пише за България (и не само, както всеки голям писател) и на български, спокойно може да бъде определен като един от най-положителните образи, с които съвременна България може да бъде свързана. Така че това наистина е огромен успех и за българската литература.

# 481
  • София
Малкият днес ми поръча довечера да му занеса книга за Кирил и Методий. Сега се чудя какво да му измисля. Препоръчайте нещо. На 4 години е Simple Smile .

# 482
Малкият днес ми поръча довечера да му занеса книга за Кирил и Методий. Сега се чудя какво да му измисля. Препоръчайте нещо. На 4 години е Simple Smile .
“Бъди ми приятел” и “Боби и тайните агенти на Дядо Коледа”, Юлия Спиридонова; “Мечето Падингтън”, Майкъл Бонд.
Или всъщност питането е конкретно за книга за Кирил и Методий (писах в движение и не се замислих много върху въпроса 🤭)….

Последна редакция: чт, 25 май 2023, 11:36 от fenyx

# 483
  • София
Конкретно за тях. Учили са стихотворение в градината за тях и му е интересно.

# 484
  • Русе
И аз все още не съм чела нищо от Георги Господинов. Вчера влязох в книжарница да купя по една книга за мен и дъщеря ми и вероятно за мен щеше да е "Времеубежище", но беше изчерпана. Докато бях там, поне 5-6 човека питаха за нея. 
В момента чета "Делото срещу Уилям" на Марк Хименес.

# 485
Извинявам се тогава, Zazu1 ☺.
Към края на “Хари Потър и Огненият бокал” съм и все повече съм фен на поредицата (макар че конкретно в тази книга имаше някои неща, които не ми харесаха).
На Георги Господинов миналата година “Избрани истории” (разкази) толкова ми харесаха, че номинирах книгата в темата за книга за 2022-ра. Много по-добра от други нови български книги, но това е моето субективно мнение. За “Времеубежище”, която взех след това, единствено съжалявам, че не я взех с твърди корици…

# 486
  • София

Тази. За малко по-големи е, но сложните текстове ще преразкажеш. Картинките са хубави.

# 487
Финалът на Огненият бокал беше много мрачен, а и на следващата не е по-добър, за съжаление.

Аз дочетох Къща на много пътеки (третата книга за Хоул) и й давам оценка 6,5 - по-добър сюжет от предишната, но много дразнещи главни герои и леко глупав финал.
Накрая се разправят със злодеите набързо, след което всички положителни персонажи се събират на нещо като конференция, за да обсъдят какво ще правят - много е тъпо, все едно е сценарий за детска пиеса. Не се сещам за друга книга (детска или не), в която да е използван такъв похват - просто си седят и си говорят.

Мисля да сменя малко жанра.
Но Времеубежище не е в моята сфера на интереси.

# 488
Сега с това ме краш да се притеснявам. Този път не четох резюме на книгата, за да има елемент на изненада…

# 489
Като стигнеш до лошото, имай предвид, че не е за последен път в поредицата Sad

# 490
  • София
......
Тази. За малко по-големи е, но сложните текстове ще преразкажеш. Картинките са хубави.
Благодаря! Поръчах я. Нищо не открих в близките книжарници.

# 491
Като стигнеш до лошото, имай предвид, че не е за последен път в поредицата Sad
🤔 Роулинг вероятно е имала определен замисъл и причини за това (както в класиката напр. има книги, за които може да ни се иска да е друг финалът, но това не променя значимостта и качествата им), ще видя как ще възприема финала, но засега нямам намерение да се отказвам да прочета и седемте книги.

# 492
  • София
Чела съм "Естествен роман" и "В пукнатините на канона" и са страховита мъка за четене. Винаги съм смятала ГГ за самовлюбен хвалипръцко, опияняващ се от собственият си глас и завъртяните нищонеказващи изречения, които реди на листа и в ефира ☺️ Сега ще го пробвам пак с "Времеубежище", прилично върви засега, но съм само на петдесетта страница.

# 493
Радвам се, че български писател е награден. Чела съм "Физика на тъгата" и просто стилът не ми допадна в онзи далечен момент. За "Времеубежище" виждам, че бил "фасетъчен" и безсюжетен каквото и да означава това. Ако някога имам възможност, ще го разгърна от любопитство поне.

Сега чета "Виждам те" на Клеър Макинтош. Добре развита линия за жанра си и увлича постепенно. Трябваше ми нещо леко и за забавление.

Продължих и с поредицата на Телаллов. Първият "Да пробудиш драконче" беше най-увлекателният според мен. Вторият "Царска заръка" също ми хареса може би пак заради преплитането на фолклор, фантастика, и романтични елементи и всичко това случващо се в България през 90те. Следващият, "Пълноземие", обаче, позагуби интереса ми с този нов свят в който се луташе героят.

П.П. Аз имам не само положителни мнения за "Уроция по химия". Като цяло, идеята е добра, но изпълнението не съвсем. Авторката сякаш е събрала всички модерни лозунги, за които се е сетила, и ги е изредила в романа. Има едно старо правило в писане на художествена литература: покажи, не казвай. А там беше не просто казано на читателя, а натъртено. Това е първата й книга. Дано се научи. Писахме повече впечатления в книжния клуб преди няколко месеца тук във форума.

Последна редакция: чт, 25 май 2023, 20:06 от Cool_Cat

# 494
  • София
Аз изобщо не дочетох "Уроци по химия".
Нищо не съм чела на Господинов. По описания смятам, че няма да е моето четиво. Но от уважение заради наградата ще се опитам да прочета "Времеубежище".

Общи условия

Активация на акаунт