Новите умения валят, юлчето да се изправя и пристъпва е на път - Родени Юли 2022 - тема 7

• 23 644
  • 845
  •   1
Отговори
# 120
Минавам да кажа, че си поръчах монтесори кула от айко за 90 лева (намалена), мисля че ще свърши работа. има и много хубави намалени одеалца на патинио, та съчетах нещата.

А този родителският форум за който писах бил в НДК, може би утре ще ида, ако ми приемат регистрацията за киндируу, сма може да ида и на някоя от предиобедните лекции.

# 121
За косата аз процедирам с мнооооого търпение. Покрай корона с каката не беше възможно. Но откакто е разрешено вземам децата с мен в салона като ходя аз. Каката на 5тия път каза, че би седнала и тя. Първия път само я среса и и направи 2 цветни кичура, втория пит и направи прическа с плитки и на третия път абсолютно доброволно и спокойно седна на стола и подрязаха връхчетата.
Мати е идвал вече 4 пъти с мен. На него ще му дам време до есента. Все пак е малък и не може да запомни така. До тогава аз подрязвам където трябва и мога. И той като кака си е с къдрав и с много коса. Ако не иска да седне или не му е комфортно няма да го карам.

Да ви подсетя за панаира на книгата от 29 май в София. Ние ще ходим и ще си изберат и двамата нови книжки.

# 122
Мерси за яслата, ще имам нужда от много морална подкрепа септември и ще ви надувам главите тук Simple Smile

Минавам да кажа, че правих страхотен сладкиш подходящ за следобедна закуска, облизахме си пръстите всички - https://fitnesinstruktor.com/bananovo-brauni-s-borovinki-i-kokosovo-brashno/ Замених какаото с рожков и не съм слагала боровинки, че нямах. Страхотен е!

И да се оплача, пак - официално мисля, че тва дете е в регресия на съня, проблема не са интервалите определено. Вчера за цял ден спа 20 мин! 20! Такъв бойкот е на спането, само да го сложиш в леглото и почва рев, рев, рев. Извадиш го и е най-доволното и щастливо бебе пълно с енергия. Цял ден пълзя, сяда, обикаля, игра, как имаше сили не знам. Аз по едно време щях да заспя на пода, докато си играехме! Оказа се много трудно да занимаваш цял ден бебе без почивка (не че съм се и съмнявала). Надявам се скоро да приключи, че аз имам нужда от неговия сън през деня сигурно повече и от него.

# 123
Здравейте, чета ви от както разбрах,че ще си имам юлче и аз. От известно време, когато иска нещо да и дам, когато иска да я взема или нещо се инати, пърха с ръце все едно ще излита. Преди не го правеше, от месец я наблюдам. Нормално ли е това, извинявам се за въпроса, но много ме гложди и ми се набива на очи..

# 124
Здравей и добре дошла! Абсолютно нормално е. Децата изразяват емоции и бързо схващат кое им носи повече внимание и от кого.

# 125
Здравейте! И моята дъщеря го прави, когато е силно развълнувана. Когато е ядосана пък изпъва ръце, стиска юмруци, цялата се стяга и чак почервенява, много са сладки като си изразяват емоциите по някакъв такъв толкова чист и непринуден начин Heart

Ние първите прически правихме в Пъзел, защото дават сертификат за първа прическа с кичурче от косата. На баткото там я направихме, после на малкия батко пътувахме до София специално, за да го подстрижем там и той да си има. Този сертификат отива в кутията със спомени, където са пъпчетата, гривничките от болницата, първите зъбчета в последствие, картички за 8ми март, отпечатъци и т.н. Много съм сантиментална, ще има да рева на стари години Grinning

Още не съм направила бисквитки, искам да са само с жълтък, без захар, вече може да са и с малко глутен. Искам да се топят в устата и да не са опасни за задавяне. Купих едни от спелта, ето тези - https://www.facebook.com/market380/posts/224978379186899/?paipv= … ajpKXf7tfdig&_rdr
но не съм ги дала още.Глутена го въвеждам може би от 2 седмици, може ли да дам нещо ново? Все си мисля за извара и кисело мляко вече.

Имате ли идеи за 1 юни?

# 126
Рафаела, имате ли някакви алергии или предразположености? Извинявай ако си казала, забравила съм Аз бих въвела вече всичко иначе (без ядки и белтък, ако предпочиташ старата школа). Иначе дори консервативно погледнато, нашият педиатър искаше да въведем глутен и сирене/извара заедно с въвеждането на попарата. Ако няма някакъв проблем действай смело,  според мен

# 127
Синът ми има към някои видове ядки. При него се изрази още от съвсем малка възраст при кърмене, след като съм яла ядки, се обриваше. Не направих връзката и като дойде време да ги опита стана страшно. Другият ми син няма. При нея също не наблюдявам нищо като я кърмя след като съм яла ядки, но ме е малко страх. Решила съм да карам по старата школа и след 2.5-3 год. ще й дам, като ще наблегна на български ядки - орехи. Той тях ги яде. Иначе за млечни нямам притеснения, но нали глутена се въвеждал 1 месец без да се дават нови неща, в някакъв слайд го имах някъде. Сирене вече яде, то май и извара значи съм въвела. Кисело мляко остана. С белтъка ще изчакам. Нашата педиатърка абсолютно нищо не ми казва, защото се очаква, че знам, а и аз забравям да питам Grinning

Допълвам се, че никой не е писал.
Искам да питам относно количеството месо/риба. Уж спазвам следната таблица, но май не съм я спазвала особено :

Добавям й към пюретата по половин бурканче на Плазмон с месо или риба. Сега чак се зачетох, че то е 80гр, а в него има 20% риба, което е 16гр в цяло бурканче. А това е количество за 6-8м, даже и за тази възраст е малко, но да кажем, че става. До сега давах по половин бурканче, което е било 8гр риба Grinning Предполагам в месните пюрета процента е подобен. Явно е трябвало да слагам по цяло бурканче от тези на плазмон, ама кой да чете и смята. Виждали ли сте заготовки с риба на други марки?
На Хип няма само риба, то си е цяло ядене със зеленчуците и т.н. Месо поне мога да взема на хип, защото е повече процента и големината на самото бурканче, докато започна и него да й приготвям, но рибата? Или вече да почвам да я готвя и махам костите...Не знам до колко е чиста рибата от магазините и предпочитам да карам с бурканчетата, предполагам са от по-пречистени от токсини и живак риби.

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 13:19 от Raffaella_

# 128
Препоръките са чистото месо да не е над 10 % от порцията, т.е. за 200 грама пюре-  20 грама чисто месо. Заради това и в готовите пюрета най-често е 8,5/9 %. Причината е изследванията в областта на детското храненето показващи връзката между високата консумация на протеини в ранна детска възраст и отключване на метаболитен синдром и надрмено тегло при децата.- https://www.youtube.com/watch?v=U2g0Cvy1OzU от 59-та минута.

Аз не вярвам на това от сайта на Grizalche , някой нещо си е  публикувал, но има доста разминавания с други по-достоверни източници. За рибата, аз не бих дала от магазина докато не поотрасне, много са замърсени повечето.

# 129
  • Замък сред облаците
Аз мешам 80гр буркан заготовка на Плазмон (там месото е 30% на тези 80гр или иначе казано е 24гр) със 120-130гр зеленчуково ядене (домашно). Получават се към 12% месо на порция.

Два пъти седмично давам жълтък, 3-4 пъти месо, 3-4 пъти сирене (в каша качамак или с кускус).

Риба ще вкарвам като се върнем в София, пак на заготовки от Плазмон мисля да действам. Най са ми удобни, заменях с Хип ако няма иначе.

# 130
Пилешко, пуешко, заешко бяха първите меса, които дадох. Може би 6-7 месец. Телешко вкарах малко след това, около 7-8, агнешко яде сега на Гергьовден за първи път, свинско е ял само веднъж от кухнята май към 9 месец беше. Като готвя гледам месото да е около 10% от порцията, не се втелясвам до последния грам обаче. Рибата е 20% от порцията. В кухнята всеки ден е месо, четвъртък риба, петък понякога е без месо, понякога със. Жълтък/цяло яйце има в СЗ, но не съм следила кога, колко и дали всеки ден яде. Сирене яде почти всяка сутрин в закуската, гледам 1-2 пъти седмично да е овесени ядки с мляко (кисело или АМ) и плод. Тогава пробутвам и ядките, макар да съм в застой с тях в момента от мързел.

Днес нещо не ми допадна десерта от кухнята, донъти, които ми се сториха твърди за него и забърках това https://fitnesinstruktor.com/mokri-tartaleti-s-borovinki/ пак без боровинки и със сушени сливи вместо фурми. Не беше лошо, Тони го хареса, макар и малко кисело без фурмите.

# 131
Значи трябва да си слагам цяло на Плазмон, а аз давах половинка до вчера, ок Simple Smile Рибата е 20%, явно месото е 30, сега нямам в мен да го видя, утре ще трябва да ходя на пазар. Аз й давам риба 2 пъти седмично, месо 2-3 и останалите 2-3 жълтък, но той най-малко се харесва и в тези дни е малко на диета. За сега само пилешко, пуешко и заешко, тези дни ще вкарам и телешкото, свинско мисля по-нататък около годинката.
Сиренето е всеки ден в закуската - качамак, попара, овесени ядки или елда. Даже ей сега ще накисна за утре. Палачинките нещо не ги одобрява, което е WTF за нашето семейство, заклети фенове сме всички, но съм сигурна, че ще си напасне вкусовите предпочитания към нас. Следобед е готова каша, но вече наистина утре ще запретна ръкави за някакви бебешки бисквити, че съм наотворила 15 рецепти и само мен чакат да ги изпробвам. Също ще пробваме гофрети от нахутено и оризово брашно с жълтък само. Мисля, че са много подходящи, тъй като не са меки като среда хляб, нито са много твъри като кора хляб (правя ръжено-пшеничен и кората му е бая твърдичка, не става за бебе).

# 132
  • Замък сред облаците
То е трудно да отделиш само суров жълтък от яйцето, аз затова се отказах от печива да пробвам докато не въведа белтъка. Заместването с кисело мляко беше тотален провал 😁

Йоан нали поду оченца (като алергична реакция) след пюре от нахут, та още не съм давала боб и леща 🤦🏻♀ все отлагам, нали са близки семейства. Ама и това трябва да свърша.

Поосафери се дечко вчера, вече не реве от домашните, но въпреки това продължава да ме търси и плаче, ако изчезна от поглед. Съответно да свърша нещо е предизвикателство. Баща му добре че прати ергономичната раница, та я взехме от Еконт вчера. Въпреки тази адаптация въобще не е толкова трудно колкото се притеснявах, че може да е. Детето ме върти на малкия си пръст все пак 😁

# 133
Здравейте, момичета! Не съм писала скоро, понеже, ами.. Напоследък не се чувствам добре. Просто се чувствам в един омагьосан кръг  - всеки ден е един и същ, под час дори, ММ е на работа до късно вечерта, а аз съм сама вкъщи... Всичките ми приятелки са заети с техните си неща, понеже аз първа имам дете и в момента сме на различни етапи, родителите ми и те работят.. Много ми е депресирано и самотно.. Мм е много подкрепящ и любящ, но работата му е много продължителни часове и няма какво да направи.. Споделих и на майка ми как се чувствам, а тя ме нападна как не съм си оценявала детето, тя едно време винаги била щастлива и ни се е радвала.. Това ме смачка още повече и ме накара да се чувствам виновна.. Вие как се справяте с тези негативни мисли... На мен ли нещо не ми е наред.. Не знам как да се настроя позитивно, при положение, че дори сме като затворници вкъщи с това лошо време и болести - пак всички се бяхме натръшкали с вирус..
Не е като да нямам хобита - тренирам, чета, уча друг език, гледам предавания, но не е същото като да имаш компания..
Иначе днес сме на консултация, последно Виктор беше 78см, 11кг и половина. Вече се изправя сам, сяда, върви по мебелите. Минахме на две дремки. Всичко си изяжда от кухнята ( минахме на държавна ). ❤

# 134
  • Замък сред облаците
Хоупче, аз бях така периода декември-февруари някъде. Просто мина в някакъв момент, колкото по-самостоятелно става детето ми ми поолеква повече. Сега особено като дойде пролетта ме зарежда хубавото време и слънцето. Тая седмица не я броим!!!
Не подценявайте вариабилността на хормоните също, момичета, пустите му гадове много ни влияят още.

Общи условия

Активация на акаунт