Новите умения валят, юлчето да се изправя и пристъпва е на път - Родени Юли 2022 - тема 7

• 23 628
  • 845
  •   1
Отговори
# 735
Матея,къде това магическо раждане секцио? 😮

Здравейте момичета,

няма как, особено при първата годинка изникват спомените. Аз с каката имах ужасно раждане. Петък ме приеха, започнаха да предизвикват раждане, в неделя ми изтекоха водите и във вторник сутринта се наложи спешно секцио. Бях толкова изтощтена, че не знаех къде съм и какво става. ММ беше с мен през цялото време, даже и на секциото стоеше до главата ми. Като се появи бебето го забърсаха, сложиха памперс и след 2 минути веднага ми го дадоха. Аз нямах грам сили, но щастието беше неописуемо. След като я погушках ММ я взе и той е ходил нявсякъде с нея и като ме изкараха ги заварих гушнати на едно от леглата да правят бондинг.

Заради пандемията и ваканция на градината ММ не можа да бъде и на раждането на Мати. Исках VBAC, но не стана, защото ме болеше стария разрез. И тогава започна магията. Сложиха ми на гърдите една надуваема възглавничка. Като се появи Мати точно за 30 сек. му сложиха памперс и го пъхнаха във възглавничката, която се наду и нагря, за да го държи здраво за мен и да му е топло. През цялото време докато ме шиха и тн. си беше с мен, говорих му, пях му песнички и като станаха готови ни преместиха заедно на легло с колела и ни избутаха до родилното. Де що срещнахме хора всички се усмихваха и казваха "Честито". Чувствах се като принцеса на държавно посещение. След 2 часа под наблюдение в родилното с Мати кожа в кожа (обадихме се с видео на ММ и майка ми) ни закараха в нормална стая и ми донесоха страшно вкусен обяд. Аз хапнах с една ръка, в другата беше бебето. И чак след това дойдоха да ме питат, може ли да го вземат и "пооправят". Всичко обаче се случи в нашата стая и никой дори за секунда не го е носил някъде. Следобяд помолих да ми помогнат да стана и от този момент аз сама си се грижех за него. Първия ден трябваше да викам сестра да е там и да ме наблюдава да не падна, пък и му следяха памперсите. 2ри и 3ти ден си стояхме сами и се гушкахме на воля. Всичко от ваксина, през ултразвук на таз се правеше само с мен. Толкова топло и мило се държаха всички (180 градуса от положението с каката), че се чувствах супер. Това определено спомогна за бързото възстановяване. Като дойде акушерката вкъщи и казах, че пожелавам на всяка жена да има такова раждане. Много съжалявам за негативния опит, който сте събрали.

За умората ... На мен ми помага само свеж въздух. Излизаме и се разхождаме в вдна горичка или до езерото.

Диня давам от май месец и много, много се харесва. Ако може би ял само диня.

Вчера сестра му го захрани с пържени картофи. В стола на унивеситета и поръчах и ги оставих за малко с една приятелка да ида до тоалетна. Връщам се и той доволен показва по един картоф в ръчичка и се радва ли радва.. А днес и той опита от сладоледа на кака си. Наложи се да му се стрие тя после, че с удоволствие щеше да и го вземе.

# 736
Ами Йоан не се задавя често, честно казано. По-скоро с вода се е задавял, като пие от чашата. Отхапва от солетата и я размеква в устата си. Като се е случвало да се задави не е било сериозно, а с някакви малки парченца и откашля и сигурно за това съм смела с храните. Дано и да остане така де.

# 737
Разбира се, дано така си остане. То моите паранои са малко too much. Все си мисля, че е малка и за солети, и за снакс...ще я пробвам, време й е вече май.

# 738
  • Замък сред облаците
Честит рожден ден на малката Йоанна!

Завиждам за отхапването, Йоан не смея да дам нищо по-сериозно като е без зъби. От много време не се беше задавял, онзи ден се натъпка със зрънчо и не можа да го изплюе та бърках в устата да го вадя.
Обаче интерес към общата храна огромен. Вчера отказа сутрешната каша, яде от моите милинки за закуска (домашни, с квас и яйце само в заливката). Късам дребни хапчици, той си взима и яде. Лаком е и си тъпче устата иначе преди да глътне, като хамстер.

Хоупче, Матея раждаше в Германия Simple Smile

# 739
Честита да е Йоанна!

Матея, звучи страхотно раждане!

Аз не давам нищо твърдо, солети пък хептен. Пробвах с един снакс от дм (наистина са много добри) да го науча да хапе и да дъвче - ми не, върти в устата и се мъчи да го преглътне, грам не му идва на акъла какво да го прави. Добре, че се топи бързо и е твърде голямо за гълтане парче. Кюфтета яде обаче, щото те се ронят в устата му и не са проблем. С динята вчера ме беше доста страх, та я рязах на възможно най-тънките лентички, като ябълка. Не е много сигурен колко му харесва, бая физиономии прави 😂 днес пак. Не знам как да го науча отново да дъвче - давам хапки, парчета, твърди, меки, снаксове, сам - тц. Гълта отдма. Хванала съм се да го уча да яде сам с лъжица сега, но хич не схваща (или не иска) концепцията по загребването. Пълня лъжицата, той я взема, лапва, връща обратно в купичката. Показах как да го загребе - върти глава настрани и не иска. После се сетих, че и във ваната като го къпем не загребва все още с играчки, та може би не му е дошло времето.

Сладолед правих домашен преди време - хич не го хареса. Много смешно реагира на нови и неочаквани неща/текстури. Като пробва сладоледа, прави такива кисели физиономии, дърпа се, чумери. Вчера с динята същата работа - ново, твърдо, сочно, непознато. Чуди се, мае се, попиках се от смях. Качвам ви рецепта за бърз сладолед, не е никак лош.

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 08:15 от Muppa

# 740
Честит рожден ден на Йоанна! Да расте здрава, щастлива, успешна и обичана! Весело и безгрижно детство! Весел празник! ❤❤🎉🎉🤗🤗🎈

Момичета, вашите мъници тръшкат ли се? И ако да, как се справяте? При нас напоследък е кошмар някакъв - тръшкане за абсолютно всичко нонстоп.. Дори вече не иска да го слагам в количката.. Пробвах какви ли не стратегии - гушкане, успокояване, разсейване, обясняване спокойно, дори игнориране ( нищо,че ми се къса сърцето..) - нищо не помага..

# 741
  • Замък сред облаците
Тръшкат се. Разсейвам с друго нещо обикновено. Тръшка ми основно се за стола за хранене, ама веднъж сложа ли го бързо минава. Иначе за слагане на земя, в количката, че го прекъсвам…. Тепърва се започва с тези неща.
Имай предвид че е пак свързано с нервната система - някои се успокояват бързо, други не, някои искат гушкане, други имат нужда да не ги закачаш. Пробвай различни варианти, ще нацелиш кое кога работи.

# 742
Той се извива назад и като го гушкам става по-зле... Рита ме, блъска, още повече истеричен рев.. Много ме напряга това психически.. 😓 Опитвам се да му говоря, да го галя, знам,че в тези моменти не чуват..

# 743
  • Замък сред облаците
Ох, да, това извиване е ужас, при нас е основно при смяна на памперс и преобличане. Ей, ще си счупи врата някой път, честно.

# 744
Тръшкането при нас започна някъде в 9-ти месец при слагане в количка, в стол за хранене, във вана, в стола за кола. Остана само тръшкането при слагане в количката, ами не я иска.. 😀
Имам въпрос, нормално ли е да не може да си издържа интервалите при положение, че проходи. Тези дни едва издържа будна 3 часа, но пък и доста се изморява, защото главно това прави - или ходи, или се тръшка.

# 745
Нормално е, от много приятели знам, че като проходят много бързо се измарят и спят повече/по на често.

При нас истинското тръшкане с лягане на пода размазан и рев, все още го няма. Но също доста реве и се извива, ядосва. Не иска да го гушкам в тези моменти, още повече се ядосва. Разсейвам с играчки или когато и те не работят, опитвам да позная какво иска. Често се случва да иска да го вдигна и ако тръгна в грешна посока да почне така да се огъва и реве - обикновено е, защото е гладен, а аз съм тръгнала в посока различна от кухнята.

Дадох царевица на кочан - голямо шоу беше. 30 мин тишина. Чопли, смука, гриза. Накрая я опоска цялата, останах много изненадана. Очаквах бързо да му писне и да я метне.

# 746
  • Замък сред облаците
Не е само прохождането, и жегите изтощават.

# 747
Честит рожден ден на Йоанна! Да е жива и здрава, много щастлива!

АА, извинявам се, ама май покрай това, че децата са родени на една дата забравих да поздравя за твоя Йоанчо...не беше умишлено! Та, на екстремни патерици да е жив и здрав, много щастливо детство да има!

Матея, звучи наистина като прекрасно раждане! Надявам се, някой ден и тук да е възможно...но първо детска болница би била добре...

Дарина не обича сладолед за сега, нито от плодове, нито от вредния (ядохме Рафи с баща ѝ и нямаше как да не дадем). Мисля, че генерално има проблеми със студена храна.
Обича да хрупа краставици, може би и заради зъбоникненето, но малко ме плаши с тях, не може да се дъвчат добре на венци, трябват ѝ кътниците.

Дави се при пиене на вода все още редовно... надеждата ми е скоро да го усвои това умение!

Тръшкането става все по-редовно и аз се справям главно с разсейване, мисля, че е най-сигурната стратегия на тази възраст.
Реално Дарина още повече се ядосва, ако тръгна да я гушкам, да ѝ говоря, просто я взимам и ѝ показвам нещо, което харесва, например кучето и след като се успокои, говоря с нея и ѝ обяснявам, каквото е трябвало да ѝ кажа.

Чувства те ли се странно, ако отбягвате да се държите като родителите си? Моята първа реакция е като на майка ми, искам да викна, да ѝ кажа да спре...после се сещам, че не искам да родителствам като майка си. Става ли му на някого тъжно за малкото му Аз...Ония ден майка ми ми каза, че ме е била/шамарила най-много през първите три година.Направо се депресирах от това изказване!

Още нещо се сещам да питам! Предполагам, че е и до характер, но Дарина все още се буди предимно кисела и плаче. Вашите деца така ли са? Понякога се буди без плач, постои малко седнала, пък се разреве после кисела, че е будна? Може пък да е объркана кое време на деня е или къде е? Сега като се замисля, баща ѝ никога не е доволен, че се е събудил...Grinning

# 748
Аз също мисля, че от прохождането + жегите се измарят малките адски много. Никола беше трайно минал на една дрямка. Ами вече почти седмица пак е на 2. Кофти, защото заспива много късно вечер така, но какво да направя.
Той вече постоянно ходи. Вкъщи си минава от стая в стая, навън все още го придържам с една ръка, но пак не се спира.

За яденето - плаче ми се. Разбирам да има намален апетит, но това дете изведнъж иска само да суче! А така се бях зарадвала, че най-накрая започна да яде с ръчички, на парчета, макар и нищожни количества и пак да дохранвах с пюре. Сега, реве до откат, ако му откажа кърмене. Закуската вече сигурно два месеца ще стане я отказва или само малко кисело мляко хапва и много, ама много рядко да речем палачинка или бисквитки, но пак нищожни количества. Каши много отдавна ми отказва. Записах на кухня (частна, уникално е всичко) и не докосва дори храната - нито супа, нито основно. Дори и да го пасирам на едро пюре, пак не иска. Рев до откат за кърма и това е.
Плаче ми се вече. Горещо ми е, зърната ме болят...

Иначе и аз дадох скоро диня, но не я хареса.
За разлика от царевицата обаче. Режа я на колелца и си я оглозгва доста добре, изненада ме.

За раждането...аз раждах в Токуда. Бях във ВРБ и преди и след, защото Никола трябваше да бъде интубиран, стабилизиран и преведен за операция в Пирогов и да ви кажа, ако не беше отношението на всички до един, аз сигурно щях да съм на успокоителни. Невероятно съм благодарна за човечността и грижата на всички.
Но да, пандемията ограби и нас, и татковците много. По ирония на съдбата, ММ за пръв път присъства на преглед на третата фетална, когато и откриха проблема с Никола и направо не искам да се връщам в този момент и следващите седмици до раждането. Или пък в следващите 22 дена след него. За целия този период 3-4 пъти ми дадоха да го помилвам за няколко минутки, а на ММ и толкова не му позволиха.
А за жалост често се връщам към тези моменти, не мога да го преодолея колкото и щастлива и благодарна да съм сега, че Никола е жив и здрав.

Надявам се и аз, и всички други мами, които имате каквито и да е било лоши спомени от бременността или раждането, скоро да гледаме на тях просто като на факти от миналото.

Прекрасно море, на който му предстои!

# 749
  • Замък сред облаците
Бъбълз, а аз честитих ли на Даринка? 🫣 Чавка ми е изпила мозъка вече, зло да я забрави малката душичка.

За киселото събуждане се включвам - гледах някъде (мамо, спи ми се ли беше, аптечка за родители ли беше), че ако се будят кисели са спали прекалено много. Пробвай да я будиш 20-30мин по-рано понякога освен?

Неве, зъби, жега? Онзи ден гледах пост на Хедра май, където напомняше, че кърмата е и за утоляване на жажда.

Чао ви, отивам да готвя докато баба и дядо гледат Йоан - това са ми 20те минутки me time откакто сме на гости 🤪

Общи условия

Активация на акаунт