Хитринки за всякакъв случай - 35

• 48 085
  • 742
  •   1
Отговори
# 405
Когато сменяхме последно дограма, преди няколко години, държах всички прозорци, когато не са към тераса, да бъдат отваряеми. Разликата беше 150 лв. на прозорец, но реално няма начин на висок етаж да се почисти добре.

# 406
Нашите са по начина, по който ти искаш, отваряемо крило само в средата. Когато решим да измием щорите на неотваряемите крила викаме дограмаджия, маха стъклопакета измиваме щорите и ги поставя отново. Знам, че не звучи практично, но така процедираме до сега. Ако получа ценен съвет тук ще го открадна!

Последна редакция: нд, 25 юни 2023, 05:58 от ranimi

# 407
Ами освен и щората да бъде изработена на три крила, така че да може да се мие и отвън. Обаче пък като ще се отваря само средното крило, то тогава няма да може да се достъпва при неотваряемите миенето от вътрешната страна... Моето предложение е три отваряеми крила и съответно щора на три части пред тях.

Последна редакция: нд, 25 юни 2023, 05:19 от tetka_the_best

# 408
Ако са ти отваряеми всички крила, е лесно - чистя я отвътре, отварям прозорзите, спускам щората и бърша.
Не. Мисля само средният да се отваря. А и отвън остава непочистена. Ако е къща лесно отвън с водна струя. Тук обаче на 4-тия етаж ...
Тераса има ли на кухнята?
Няма тераса на кухнята.

# 409
  • софия
Дъждът цяла нощ идеално изми щорите отвън.
Ние сме с голяма площ прозорци и щората е тройна. При неотваряемите крила (по-малката площ) няма как да се мие отвътре. Не мога да си представя да викам човек да маха и слага стъклата, за да ги мия. Имам пердета и това е.

Последна редакция: нд, 25 юни 2023, 11:10 от zvаnchе

# 410
  • гр.София
Ако сега ще поръчвате дограма, направете всички крила отваряеми. Не оскъпява кой знае колко, но после е много по-удобно при почистване. Ние купихме апартамент с вече сменена дограма. Предишната собственичка явно е искала да спести и има само по едно крило, което се отваря. Ееееее, ММ всеки път я "благославя", когато стигнем до миенето на прозорци Joy

# 411
  • софия
Сами си сменяхме дограмата. Не бих казала, че съм пестила. Грозно ми е всички прозорци да са отваряеми, без да се ползва активно, натежава констукцията. И сега не бих ги направила всички отваряеми, ако да ме дразни праха на външната щора отвътре.

# 412
Нашите са по начина, по който ти искаш, отваряемо крило само в средата. Когато решим да измием щорите на неотваряемите крила викаме дограмаджия, маха стъклопакета измиваме щорите и ги поставя отново. Знам, че не звучи практично, но така процедираме до сега. Ако получа ценен съвет тук ще го открадна!

Колко струва това ?

# 413
Ами, взимаше ни 20 лв, но скоро не сме го викали, но сигурно инфлацията ще даде отражение.
По принцип не се налага често, не се зацапват толкова бързо от вътрешната страна щорите. За около 5 години сме го викали 2 пъти. Blush

# 414
На село е лесно. Затварям до долу и с маркуча и много хубаво се мият. Тук обаче не ми идва нищо на ум.

# 415
Precious, спокойно, ние имаме същата мивка и в началото се шашках така за всяко петно, което не се изчистваше моментално, но с времето и ползването се махат. Утре ще питам майка ми, която е спец по тези неща, дали не знае нещо, което ще ги махне по-бързо.

Ох, малко надежда за оправия! Благодаря за този коментар, наистина не знам вече къде да се дяна за решение и как да подходя, ще очаквам да пишеш утре, дано майка ти има варианти.

Майка каза с лимон, но ти каза, че си пробвала и не става, това намерих на сайта на производител:
Наръсваш със сода за хляб и отгоре напръскваш със смес от вода и бял оцет  1:4, изтъркваш го с гъба и стара четка за зъби и изплакваш, повтаряш още веднъж. Подсушаваш и намазваш с  минерално масло за контакт с храна, оставяш го 45 минути и го избърсваш, ако се налага повтаряш отново.

https://markita.net/maslo-za-darvo-v-kontakt-s-hran-produkti-belinka.html

https://www.tapwarehouse.com/blog/how-to-guides/how-to-clean-a-g … site-kitchen-sink

Последна редакция: нд, 25 юни 2023, 14:10 от Marmosets

# 416
Това с маркуча не го препоръчвам. Аз така си миех до скоро прозорците. Сега на външната ми мазилка са останали стуйките от водата и препарата.....

# 417
Ако някой е намерил начин да изтрива неотваряемите прозорци, да сподели Simple Smile 10 етаж, тъпо усвоен балкон, само средния ми се отваря и на всичко отгоре прозорците са доста широки.
На село външните щори стоят пуснати. Дъждът измива всичко, обаче всяка година пръскам и махам по някое гнездо на насекоми.

За мивката - трайни упорити петна по дървени повърхности съм махала с масло за дърво от икеа и с крем за полиране на дървени повърхности на медикс, попиват и заглаждат порести структури. Този на медикс е с пчелен восък, за хранителни повърхности може направо да се смеси масло с восък. Не  мръсно, за да се чисти, това е реакция от препарат.

Виж тук: https://stonecenter.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B4%D1%80%D1%8A%D0%B … D0%BA/#detergents

# 418
  • софия
Неотваряемите прозорци отвън се мият с робот за прозорци и смел мъж, когото височини не го притесняват.

# 419
Неотваряеми прозорци на висок етаж мия с бърсалка с дълга дръжка.Винаги в ъглите прозорците ми остават замазани...Не мога да ги мисля - дърпам пердето и не виждам.

Общи условия

Активация на акаунт