Термин Септември 🤰🏻2023 💝 (Тема 2)

• 57 899
  • 725
  •   1
Отговори
# 90
Онзи ден писах мейл на НОИ да питам какви са санкциите, ако се наложи излизане от страната по време на болничен (домашен-амбулаторен). Ето какво ми отговориха:

Здравейте,
На осн. чл. 46, ал. 1, т. 2 от Кодекса за социално осигуряване Парично обезщетение за временна неработоспособност не се изплаща на осигурени лица, които: 2. нарушават режима, определен от здравните органи - само за дните на нарушението;

На осн . чл. 114 , ал. 3 от КСО За възстановяване на сумите по ал. 1 и 2 длъжностното лице, на което е възложено ръководството на контрола по разходите на държавното обществено осигуряване в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт, или друго длъжностно лице, определено от ръководителя на поделението, издава разпореждане, което подлежи на доброволно изпълнение в 14-дневен срок от връчването му. В тези случаи не се съставя ревизионен акт за начет по чл. 110, ал. 1. Разпорежданията се връчват на лицата по реда на чл. 110, ал. 4.

Възстановяване на неоснователно получени суми Чл. 114. (1) Недобросъвестно получените суми за осигурителни плащания се възстановяват от лицата, които са ги получили, заедно с лихвата по чл. 113.
С уважение,

# 91
  • Варна
Момичетаа, особено тези, които ще бъдат майки за първи път. -децата порастват супер бързо, наслаждавайте се на всяка секунда прекарана с тях. Моето бебе вече не е съвсем бебе .. днес за първи път си отвори вратата на спалнята сам, а до скоро не стигаше бравата.. с всеки изминал ден става все по-самостоятелен. На година и половина е, а сякаш буквално преди няколко дни сме се прибрали от родилното.. Simple Smile Разбира се, че се радвам като го гледам как расте, в същото време ме обзема една носталгия... та това исках да кажа. 🙂💓

# 92
  • София, България
Момичетаа, особено тези, които ще бъдат майки за първи път. -децата порастват супер бързо, наслаждавайте се на всяка секунда прекарана с тях. Моето бебе вече не е съвсем бебе .. днес за първи път си отвори вратата на спалнята сам, а до скоро не стигаше бравата.. с всеки изминал ден става все по-самостоятелен. На година и половина е, а сякаш буквално преди няколко дни сме се прибрали от родилното.. Simple Smile Разбира се, че се радвам като го гледам как расте, в същото време ме обзема една носталгия... та това исках да кажа. 🙂💓
Привет!
Аз ще бъда майка за първи път. Освен множеството страхове и несигурност дали ще се справя, вече ме е обзело едно чувство на нетърпение да се появи! Blue Heart До преди дни разсъждавах дали съм готова, осъзнах, че никога вероятно няма да бъда, но искам да усетя тази любов, за която всички казват, че е безгранична, безусловна и много различна от чувствата, които можем да изпитваме към всички останали хора. Two Hearts

# 93
Anastasia, напълно те разбирам. Моето момиче също е на 1.7 г и от онзи ден не пие АМ преди заспиване. Стана ми тъжно. Викам си кога ми порасна толкова детето, за да яде леща за вечеря и да не си търси млякото. Става ми много носталгично колко бързо расте. Понякога не мога да осмисля, че имам едно дете, а чакам още едно. Да са живи и здрави всички родени и все още неродени дечица ❤

# 94
Охх, аз нощното мляко го спрях още на годинка. Врати отваря отдавна. На 1.8 е. Вече дори детските защити по шкафовете е разшифровал. Повтаря всичко с успех и дори почва изречения да съставя. Сутрин като се събуди репетира и повтаря научените думи. Замислих се вчера, че сега е по-лесният период поне за мен. Като е бебе постоянно бдиш над него, като прохожда да не се удари, 3месеце бяхме на ръка ходене. Сега го пускам да си ходи където иска в къщи поне. Навън не ме слуша. И е хитър. Прави ни номера, нарочно крие предмети, измисля си закачки. Като беше бебе не съм го оставяла за чистене или готвене дори. Правих го като спи. Трудно е в началото, но много бързо идват майчинските инстинкти. Единствената ми паника като се прибрахме от болницата беше как се сменя памперс и как се прави храната. Това за 2часа, след това всичко влиза в ритъм.

# 95
Здравейте момичета, и моята втора фетална мина в 20+4,  и всичко е наред с бебока.😊 Върви малко по-голяма с около седмица. Изследванията на урина и хемоглобин бяха в норма.
Също така ми взеха мерки за компресионни чорапи, явно ги изписват тук от 5ти месец, та ги чакам  да дойдат. Акушерката ме предупреди, че лятно време става супер топло с тях, ама то едно лято се е засилило, най-много да ме пазят от студа😂.
Следващият ми преглед е към края на юни, в 26то седмица и ще правим теста за гестационен диабет (защото тук е задължителен и се пуска от 26та до 28ма седмица, знам,че в България не е задължително да се прави, пък и предполагам не е никак приятно). Лекарката каза да си отделя 3 часа за него. Също така  ми каза,че тогава слагат и ваксината за коклюш.На вас казвали ли са ви,че ще ви слагат такава? Тук е силно препоръчителна, защото на бебето се слага по-късно и  е хубаво да има имунитет от майката, като препоръчват и бащата да си сложи такава преди бебето да се роди.
Питах дали може да се ходи на басейн, с идея за басейн с нормална температура и отговорът беше, че няма проблеми. Още съм в чудене за почивка за море
за  края юни в Испания/Италия, хем ми се ходи, хем не знам дали корема няма много да натежи и да ми е трудно, и знам,че не е хубаво да седя на слънце дълго време, но  пък ми се почива малко преди бебока да се роди.🙂
Вие мислите ли да ходите на море?

# 96
Здравейте, момичета! Днес бях на преглед в точно 22 г.с. и бебка е 450 гр. Докторът каза,че малко изостава и ме насочи и при негов колега да ме погледне. Вашите бебчета колко тежаха в тази седмица?

# 97
Здравейте, момичета! Днес бях на преглед в точно 22 г.с. и бебка е 450 гр. Докторът каза,че малко изостава и ме насочи и при негов колега да ме погледне. Вашите бебчета колко тежаха в тази седмица?

При мен 20+6 дни проф. Марков го измери 420 гр, като, каза че върви 1 седмица напред. ☺

# 98
Аз съм в 21гс +2дни, след ФМ съм и тежим 536гр. С 4дни сме напред, но вс е наред.

# 99
Всичко е относително, както за различните бременностти, така и за бебчетата. Моето в 22+6 дни беше 465гр. и доктора си ни каза, че всичко е в норма. Simple Smile Не се напрягайте излишно, леко бременеене! 💐

# 100
  • София
Аз съм в 22 + 3 и от вчера измерен моя юнак е 482гр, като каза че е нормално и си отговаря, но не се притеснявайте изобщо. С първото ми дете в края всички го изкарваха 4кг и искаха да го вадят, а той се роди 3150, така че това са приблизителни цифри, които не винаги се познават.

# 101
Тъкмо днес се ровя за тегло на бебетата през седмиците. Моето бебе върви назад, като вчера в 24+4 беше измерено 560 гр. Днес при следящата ме АГ - 650 гр и е ок. Понеже мерят и глава, бедро, обиколка на стомахче и тн, средно е с около 6-7 дни назад (вчера ми го измери 11 дни назад).  Според моята АГ е ок, започвам наново Пре мама. Но се притесних, защото малката винаги вървеше ок и се роди 3.800, 14 дни преди термин. 🤷🏻♀ Кръвотокът също ми е супер.

# 102
Аз съм на преглед след 2 седмици.. до сега АГ не е намирала проблем с бебето като изоставане .. то май всеки АГ с неговите си възприятия кое е добре и кое не .
Днес цял ден съм с някакви мисли за самото раждане . Сестра ми роди преждевременно и не е имала време да се интересува от болници и коя как работи , но не спира да ми говори ,че ако съм искала внимание трябвало екип... Което пък за мен наистина не е важно . Все си мисля просто да си платя за самостоятелна стая за да се чувствам по спокойна. То бебето ще излезе със или без екип така или иначе .
Моля всички мами в темата ,които вече са раждали да ми споделят техните мисли и как е минало раждането със и без екип . Всяко мнение ми е важно Heartpulse

# 103
Аз платих за доктор и за самостоятелна стая. АГ реално само стоя до мен и после ме заши. Говоря за естествено раждане. Отново ще платя, защото ще съм по-спокойна с моята АГ.

# 104
Аз раждах в Щерев и там си има нещо като протокол, приемат ли те за раждане, извикват твоя следящ лекар. Така стана и при мен, стига лекаря да не е в планова отпуска. За мен лично беше мн важно, че именно той беше с мен пре цялото време и ме изроди и заши след това. Вярно можех да родя при всеки друг, но спокойствието ми е безценно, а и ако не беше той, сигурно щяха да ми направят спешно секцио.

Общи условия

Активация на акаунт