Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №21

• 66 683
  • 781
  •   1
Отговори
# 30
Тревожност за какво?
Тъй като аз самата съм изтъкана от тревога и ако няма за какво да се тревожа, винаги си намирам нова мисъл, която да ме изяжда, то намерих моя начин и ми помага -  нещо хубаво, което предстои да се случи или да направя и фиксирам мислите си върху него, докато кризата отмине. Другото, което някак ме поуспокои с годините е, че уверено започнах да вярвам как каквото трябва да се случи ще се случи без моите тревоги и напъни. И се убеждавам сама, медитирам, йога, разходки, шопинг, срещи с приятни хора, чаша силно еспресо, много шоколад и пр.
Ако имам тревога, че не съм изключила ютията например, ще се върна и ще проверя, но за огромните тревоги работи само автосугестията и гореспоменатите удоволствия, нищо друго.

Открих, че усамотението вкъщи е много благодатно. Паля много ароматни свещи и се наслаждавам, както искам - дали ще гледам нещо, чета, разкрасявам или просто тъпоумно гледам в една точка - моето време е, трябва да сме егоисти 🤪🤗.

Не успях обаче да се справя с паник атаки, които при мен имат само физически израз и са много мъчителни. Явяват се без предварителен сигнал и без никаква причина. Анализирах моментите преди появата им (и всеки път анализирам) и за мен е загадка какво ги причинява, но няма  да им се дам 😁.

# 31
Тази тревожност е досадно, гадно, тъпо нещо!
Има книжки, календари за възрастни за оцветяване /аз си купих и си оцветявам/.
Има хубави сайтове с материали за рисуване по номера.
Има нейрографика, за която може да потърсите в ютуб и нета доста интересни неща. Аз се пробвах и се получи доста интересна картинка.
За нещо на билкова основа - хапчетата бланд, мента, глог, валериан, чайове - маточина, мента, лайка.

# 32
  • Цюрих
При мен тревожността съпътства горещината. Абе, избухва ми топка в стомаха, става ми супер напрегнато, шашкам се, кръвното ми се вдига, изпотявам се... Преди това ми става горещо и като бонус е сърцебиенето и кръвното. Като отмине "вълната", ставам нормална пак, но понякога се филмирам и ми е трудно да изляза от цикъла. Този път симптомите продължи а повече от месец. Обхвана 2 цикъла...

# 33
Моята тревожност рязко изчезна след като ми се появи проблема с кожата на лицето.Сега мисля само за този обрив или екзема,не знам какво е,да бързам да си тръгна от дерматоложката си забравих  амбулаторния лист,тя пък не ми го даде незнайно защо и всъщност имах лечение без да си знам диагнозата.Лечението не подейства,аз съм в друг град вече и явно ще търся специалист тук.

Докато бях много тревожна пиех мента,глог и валериан,действаха ми сравнително добре.

# 34
  • In transit
Здравейте от мен. Чета ви тайно, но сега се включвам за да споделя за хапче за тревожност, депресия и стрес. Казва се родиола или златен корен. Това е адаптоген, аз го ползвам за енергия, а като страничен ефект, ако го изпия в ранния следобед ми помага да спя чудесно и да сънувам много. Не, че без него не спя, но с него спя по-добре. Simple Smile
От това съм доволна:

# 35
Здравейте, при съмнения за пременопауза можете ли да ме посъветвате кои полови хормони да изследвам?
Благодаря ви!

# 36
За тревожност аз използвам капките на Бах или таблетки алора.

# 37
За справяне с тревожността имам няколко метода.
1. Не ходя на работа😀. Бездействам и мързелувам няколко дена, може и седмица. Кръстословици, сериали, книжки,   слънчеви бани (ако има слънце).
2. Вана със соли и лавандула. Или душ и обтриване със соли. Мен лично много ме отпуска.
3. Спирам алкохола. Обичам да си пийвам, но ми действа зле. Не мога да спя. Когато съм тревожна след 2 чаши вино ставам заядлива.
Еххх, а бяха славни времена🤭.
4.Ставане и лягане по едно и също време. Ей това най го мразя. Аз от дете съм нощна птица. Някой буквално трябва да ме сложи да спя. Тук ММ помага.
5. Не нося сутиен! Имам чувството че тия двете (гърдите), карат отделно от мен някаква си тяхна  предменопауза. Едната ме сърби, другата ме боли, двете заедно са пълни с нещо много взривоопасно.
Не бих си поставила силикон за нищо на света!

# 38
Добро утро, момичета,
интересна ми е темата, защото съм на възраст за появяване на симптоми (48 год.), но тъй като все още взимам  противозачатъчни, не са така ясно изразени. А противозачатъчни взимам по простата причина, че яйчниците ми имат завидна активност и следователно, опасност от забременяване. (Някоя може да си умре от смях, но аз си познавам организма.) Лекарката с нескрито учудване отбеляза, че всичко изглежда наред и ехографската снимка от миналата година е идентична с настоящата, няма промяна от каквото и да е естество. Следващата стъпка е на 50 год. да  спра противозачатъчните и да направим тест на хормоните.
Та, в общи линии, ако може да се говори за някакви признаци при мен, то това са, че станах дебела и зла. Imp Не знам дали едното води до другото, но се хващам, че търпението ми лесно достига горната граница, не съм така отстъпчива и лековерна, защитавам си интересите и изстрелвам остри реплики, ако ме настъпят по мазола.
Лек ден!

П.С. За лубрикантите, лекарският съвет е, да се ползват тези на силиконова основа, не на водна.

# 39
Против тревожност ( защото всеки има нещо което го тревожи, я работа или личен проблем дори на подсъзнателно ниво) аз се фокусираме върху нещо положително и чета много книги. Книгите ми действат отпускащо и разтоварващо.
Сега съм се фокусирала върху балансираното хранене и режима Зоната.  Започнах го заради хормонални дисбаланс,  а пък отслабването е голям бонус ( и повдига самочувствието).  Чуствам се по- добре , в по -добра форма  и не се фокусирам върху цикъл и сърцебиене.  Ако ще остарявам поне да остарявам красиво😃

# 40
Аз от 2014та се храня по Зоната заради инсулинова резистентност, само по този начин избягвам хипогликемични кризи, които са ми голям проблем. Разбира се, имам прегрешения в червената зона, но като цяло гледам да балансирам храните. Първоначално влязох в страхотна форма, но с течение на времето килограмите бавно се върнаха по една или друга причина, и в момента дори при най-стриктно спазване, не отслабвам. Все пак ползите от този режим си остават, помага ми с хипогликемиите.

# 41
За паник атаките има много данни, че се причиняват и от липси на важни минерали, витамини, несработване на ендокринна система.Тоест биха могли да са причинени от  физиологични проблеми в тялото, а не толкова психологически травми.

# 42
  • София-Младост
Какво означава паник атаките да имат само физически израз?

Преди години всичко за което пишете го имах и аз, даже се чудех дали не са ПА. Не са, се оказа, но това изведнъж да ти се разхопа сърцето, всичко да и бучи, мислите да се лутат...лудница беше. А в комплект с недоспиване и некачествен сън, едва избутвах някои дни.

# 43
Да са следствие на липса на важни елементи в тялото, а да не са свързани с емоционален проблем на психиката(макар и там биохимията да има общо).Иначе те имат физически израз- хората усещат палитра от негативни емоции, придружени с физически прояви.

# 44
  • тук и там
Благодаря за новата тема. Чакам цикък уж, един ден закъснение по календар-но дали въобще ще ми дойде или ще прескочи този месец-не знам. За нервите и емоционалните изблици, които започнаха да ми пречат ,а и да натоварвам околните ЛЛ ми изписа едно не билково, ами направо лекарство.

Последна редакция: сб, 06 май 2023, 12:31 от Кайсия

Общи условия

Активация на акаунт